Здороження охолодженого м’яса у національних торговельних мережах продовжилося і на початку осені, інформують в аналітичному відділі Асоціації «Свинарі України» з посиланням на результати щомісячного моніторингу цін роздрібної торгівлі, пише agronews.ua.
Як і попереднього місяця, охолоджені м’ясні напівфабрикати зросли в ціні «синхронно».
«Упродовж вересня спостерігалося поступове підвищення цін на курятину та яловичину, тож середня ціна цих видів м’яса за підсумками місяця додала 2% та 3,3% до серпневого показника. Хоча роздрібні ціни на свинину протягом місяця змінювали напрямок руху, середня ціна кілограма за аналізований період також продемонструвала приріст на 1,9% порівняно з серпнем — до 203,5 грн/кг. Разом із тим, це на 2,1% доступніше ніж у вересні минулого року», — коментують аналітики Асоціації «Свинарі України».
«На відміну від попередніх періодів, у вересні найпомітніше здороження торкнулося стегнової частини, що подорожчала на 4,6% чи майже на 7,5 грн/кг порівняно із серпнем. Приріст цін на свинячу вирізку не перевищив середньої позначки, проте через вищу ціну цього напівфабрикату був помітнішим для гаманця українських споживачів (+4,8 грн/кг). Натомість здороження решти свинячих відрубів обмежилося 3-4 грн/кг», — йдеться в повідомленні галузевого об’єднання.
Ще однією відмінністю вересня стала неузгодженість зміни цін на свинину в закупівлі та на полицях супермаркетів, відзначають в АСУ:
«Якщо у серпні напрямок руху котирувань на ринку свинини відповідав здороженню живця свиней забійних кондицій, то на початку осені ситуація змінилася. Так, у першій половині вересня котирування свинину живою масою помітно «просіли», тоді як у роздрібі продовжили здороження за інерцією. Разом із тим, реакція магазинних цінників на позитивну корекцію закупівельних цін була оперативнішою. Тож якщо середня ціна на свинину в супермаркетах була на 1,9% вищою ніж у серпні, то свиногосподарства отримали за кілограм реалізованого живця на 4,4% менше ніж попереднього місяця».