MY.UAНовини
Підрив пейджерів у Лівані: у WP розкрили деталі унікальної операції Ізраїлю про "Хезболли"
Підрив пейджерів у Лівані: у WP розкрили деталі унікальної операції Ізраїлю про "Хезболли"

Підрив пейджерів у Лівані: у WP розкрили деталі унікальної операції Ізраїлю про "Хезболли"

Пейджери Моссада мали унікальну функцію: акумуляторну батарею, яка приховувала невелику кількість потужної вибухівки.

Ізраїльська розвідка продала своїм ворогам, терористичному угрупованню "Хезболла", пейджери, якими потім їх підірвала. Операцію Моссаду "Пейджери" почали планувати ще 2022 року. Основна мета операції полягала в тому, щоб підірвати вплив Хезболли на полі бою, посіявши хаос серед її командних структур, використовуючи новітні технології для масового ураження бойовиків.

Про те як готувалася операція, пише The Washington Post.

Ізраїльська бомба

Не було жодного ризику, що пейджери коли-небудь можуть бути відстежені ізраїльськими спецслужбами. Лідери Хезболли були настільки вражені, що купили 5000 із них і почали роздавати їх бійцям середнього рівня та допоміжному персоналу в лютому.

Ніхто з користувачів не підозрював, що вони носять геніально виготовлену ізраїльську бомбу. І навіть після того, як тисячі пристроїв вибухнули в Лівані та Сирії, мало хто оцінив найзловіснішу функцію пейджерів: двоетапну процедуру шифрування, яка гарантувала, що більшість користувачів тримали пейджер обома руками, коли він вибухнув.

За словами ізраїльських, американських і близькосхідних офіційних осіб, близько 3000 офіцерів і членів "Хезболли" — більшість із них — представники тилу — були вбиті або покалічені, а також невідома кількість цивільних осіб, коли ізраїльська розвідувальна служба Моссад дистанційно запустила пристрої на 17 вересня.

Як шпигунське ремесло, це без аналогів одне з найуспішніших і найвинахідливіших проникнень розвідувальних служб на ворога в новітній історії. 

Перша частина плану

З часом лідери Хезболли навчилися турбуватися про вразливість угруповання до ізраїльського стеження та хакерства, побоюючись, що навіть звичайні мобільні телефони можуть бути перетворені на контрольовані Ізраїлем пристрої для підслуховування та відстеження.

Основна мета операції полягала в тому, щоб підірвати вплив Хезболли на полі бою, посіявши хаос серед її командних структур, використовуючи новітні технології для масового ураження бойовиків.

Так народилася ідея створення свого роду комунікаційного троянського коня, повідомили чиновники. Хезболла шукала захищені від злому електронні мережі для передачі повідомлень, і Моссад придумав пару хитрощів, які змусили групу ополченців придбати пристрої, які здавалися ідеальними для роботи — обладнання, яке Моссад розробив і зібрав в Ізраїлі.

Першу частину плану, міновані рації, Моссад почав доставляти до Лівану майже десять років тому, 2015 року. Мобільні радіостанції містили величезні батарейні блоки, приховану вибухівку та систему передачі, яка дала Ізраїлю повний доступ до комунікацій Хезболли.

Протягом дев’яти років ізраїльтяни задовольнялися тим, що прослуховували "Хезболлу", заявили офіційні особи, залишаючи за собою можливість перетворити рації на бомби під час майбутньої кризи. Але потім з’явилася нова можливість і новий блискучий продукт: маленький пейджер, оснащений потужною вибухівкою. За іронією долі, Хезболла в кінцевому підсумку опосередковано заплатить ізраїльтянам за крихітні бомби, які вб'ють або поранять багатьох її оперативників.

Лінія пейджерів під брендом Apollo

Оскільки лідери Хезболли були готові до можливого саботажу, пейджери не могли походити з Ізраїлю, Сполучених Штатів чи будь-якого іншого союзника Ізраїлю. Тож 2023 року група почала отримувати пропозиції про масову закупівлю пейджерів Apollo під тайванським брендом, добре визнаної торгової марки та лінійки продуктів, які розповсюджуються по всьому світу та не мають помітних зв’язків із ізраїльськими чи єврейськими інтересами. За словами офіційних осіб, тайванська компанія не знала про план.

Пропозиція про продаж надійшла від чиновника з маркетингу, якому довіряє Хезболла, який має зв’язки з Apollo. Представник відділу маркетингу, жінка, особу та національність якої офіційні особи відмовилися розкривати, була колишнім торговим представником тайванської фірми на Близькому Сході, яка заснувала власну компанію та придбала ліцензію на продаж лінійки пейджерів під маркою Apollo. Минулого вона запропонувала Хезболлі угоду на один із продуктів, які продавала її фірма: міцний і надійний AR924.

"Вона підтримувала зв’язок з "Хезболлою» і пояснила їм, чому більший пейджер із більшою батареєю кращий за оригінальну модель", — сказав ізраїльський чиновник, ознайомлений із деталями операції.

"Однією з головних переваг AR924 було те, що його можна було заряджати за допомогою кабелю. І батареї витримали довше", – сказав чиновник.

Пейджери збирали в Ізраїлі

Як виявилося, фактичне виробництво пристроїв було передано стороннім підрядникам, а представник відділу маркетингу не знав про операцію та не знав, що пейджери фізично збиралися в Ізраїлі під наглядом Моссаду. За словами офіційних осіб, знайомих зі змовою, пейджери Моссада, кожен з яких важив менше трьох унцій, мали унікальну функцію: акумуляторну батарею, яка приховувала невелику кількість потужної вибухівки.

Завдяки інженерному подвигу компонент бомби був настільки ретельно захований, що його практично неможливо було виявити, навіть якщо пристрій розібрали. Ізраїльські офіційні особи вважають, що Хезболла справді розібрала деякі з пейджерів і, можливо, навіть просвічувала їх рентгенівськими променями.

Також невидимим був віддалений доступ Моссада до пристроїв. Електронний сигнал від служби розвідки міг спровокувати вибух тисячі пристроїв одночасно. Але, щоб забезпечити максимальний збиток, вибух також може бути викликаний спеціальною двоетапною процедурою, необхідною для перегляду захищених повідомлень, які були зашифровані.

"Вам потрібно було натиснути дві кнопки, щоб прочитати повідомлення. На практиці це означало використання обох рук", - сказав чиновник.

Зашифроване повідомлення

Більшість високопоставлених посадових осіб в Ізраїлі не знали про цю можливість до 12 вересня. Цього дня прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху викликав своїх радників з розвідки на зустріч для обговорення можливих дій проти Хезболли.

Згідно з коротким підсумком зустрічі, яку опублікували кілька тижнів потому офіційні особи, проінформовані про подію, представники Моссаду запропонували перший погляд на те, що було однією з найсекретніших операцій агентства. До того часу ізраїльтяни розмістили міновані пейджери в руках і кишенях тисяч бойовиків Хезболли.

Співробітники розвідки також говорили про давнє занепокоєння: із загостренням кризи на півдні Лівану зростав ризик виявлення вибухівки. Роки ретельного планування та обману можуть швидко зійти нанівець.

За словами офіційних осіб, в органах безпеки Ізраїлю спалахнули гострі дебати. Усі, включаючи Нетаньяху, визнали, що тисячі вибухаючих пейджерів можуть завдати незліченної шкоди Хезболлі, але також можуть спровокувати жорстоку відповідь, у тому числі масований ракетний удар у відповідь вцілілими лідерами Хезболли, і Іран, можливо, приєднається до сутички.

"Було зрозуміло, що існують певні ризики" – сказав ізраїльський чиновник.

Деякі, включно з високопоставленими чиновниками Армії оборони Ізраїлю, попереджали про можливість повномасштабної ескалації з Хезболлою, навіть коли ізраїльські солдати продовжували операції проти ХАМАС у Газі. Але інші, насамперед Моссад, побачили можливість порушити статус-кво за допомогою "чогось більш інтенсивного".

Сполучені Штати, найближчий союзник Ізраїлю, не були поінформовані про міновані пейджери або внутрішні дебати щодо того, чи їх запускати, заявили офіційні особи США.

Зрештою Нетаньяху схвалив спрацьовування пристроїв, поки вони можуть завдати максимальної шкоди.

За словами офіційних осіб, Моссад знав про місцезнаходження лідера в Лівані роками та уважно відстежував його пересування. Проте ізраїльтяни стримували вогонь, впевнені, що вбивство призведе до тотальної війни з угрупованням ополченців і, можливо, також з Іраном.

Американські дипломати тиснули на Насраллу, щоб той погодився на окреме припинення вогню з Ізраїлем, без зв’язку з бойовими діями в Газі, сподіваючись на угоду, яка могла б призвести до виведення бойовиків Хезболли з південних ліванських баз, які загрожували громадянам Ізраїлю в громадах поблизу кордону.

Високопоставлені ізраїльські чиновники заявили, що висловили підтримку пропозиції про припинення вогню, але Насралла відмовився від своєї згоди, наполягаючи на припиненні вогню спочатку в Газі.

17 вересня, навіть коли у найвищих колах національної безпеки Ізраїлю точилися дебати про те, чи варто завдавати удару лідеру Хезболли, тисячі пейджерів під маркою Apollo задзвонили або вібрували одночасно по всьому Лівану та Сирії. На екрані з’явилося коротке речення арабською мовою: "Ви отримали зашифроване повідомлення", — написано.

Ліквідація Насралла

Оперативники Хезболли сумлінно дотримувалися інструкцій щодо перевірки закодованих повідомлень, натиснувши дві кнопки. У будинках і магазинах, в автомобілях і на тротуарах вибухами розірвало руки і відірвало пальці. Менш ніж через хвилину тисячі інших пейджерів вибухнули за дистанційною командою, незалежно від того, чи торкався користувач свого пристрою.

Наступного дня, 18 вересня, сотні рацій вибухнули таким же чином, убивши та покалічивши користувачів і випадкових перехожих.

Це був перший із серії ударів, спрямованих у серце одного з найпалкіших ворогів Ізраїлю. Коли Хезболла хиталася, Ізраїль завдав удару знову, обстрілявши штаб-квартиру угруповання, арсенали та матеріально-технічні центри 2000-фунтовими бомбами.

Найбільша серія авіаударів сталася 27 вересня, через 10 днів після вибуху пейджерів. Атаку, спрямовану на глибоко закопаний командний центр у Бейруті, було наказано Нетаньяху, коли він їхав до Нью-Йорка для виступу в Організації Об’єднаних Націй, у якому, звертаючись до Хезболли, він заявив: «Досить».

"Ми не приймемо армію терористів, розташовану на нашому північному кордоні, здатну вчинити ще одну різанину в стилі 7 жовтня", — сказав Нетаньяху у своїй промові.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Российская певица двухтысячных впала в кому после попытки суицида
Comments UA
2024-10-02T20:15:54Z
Брак певицы с Украины и российского стриптизера трещит по швам
Comments UA
2024-09-29T20:15:32Z
"Кто бы мог подумать": Вакарчук признался в новой любви
Апостроф
2024-10-04T19:03:17Z
Украинская певица впервые откровенно рассказала, сколько "пластик" сделала
Comments UA
2024-10-03T19:51:13Z
Звезда "Матрицы" едва не разбился: что произошло
UAToday
2024-10-06T19:15:33Z
Топ-10 фильмов Netflix в Украине: что посмотреть вечером
Comments UA
2024-10-06T19:12:52Z
Катастрофически тяжело: вдова Виталия Билоножко рассказала о жизни после смерти мужа/Они прожили вместе более 40 лет
Апостроф
2024-09-23T14:15:10Z
Российская певица после развода рассказала правду о своем "идеальном браке"
Comments UA
2024-09-24T19:36:35Z
Трудно узнать: что случилось со звездой "Сватов" путинисткой Людмилой Артемьевой
GlavRed
2024-09-29T16:27:26Z
Пенсионерам старше 70 лет увеличат выплаты: условия и суммы
Знай
2024-10-06T13:36:26Z
У украинцев хотят отобрать льготы, придумали новую причину: появился законопроект
Политека
2024-09-26T18:04:35Z
Тарифы на электроэнергию вырастут: какие квитанции украинцам ждать с 1 ноября
Знай
2024-10-01T19:42:53Z
Подсолнечное и сливочное масло: цены в супермаркетах бьют рекорды
Знай
2024-09-29T16:06:42Z
Цены на топливо изменились: сколько стоит заправить полный бак
Знай
2024-10-06T20:12:30Z
Цены на малину в Украине бьют рекорды: уже втрое дороже
Хвиля
2024-10-06T19:15:25Z
Требовал 100 тыс. грн взятки: СБУ схватила топ-менеджера "Энергоатома"
Апостроф
2024-09-28T23:35:20Z
Великобритания закрыла последнюю угольную электростанцию
Корреспондент
2024-09-30T11:24:45Z
Треть украинцев оценили действия власти для восстановления энергетики как неэффективные – опрос
ZN UA
2024-10-02T12:53:11Z
Скандал вокруг смерти комбата Игоря Гриба: выяснились жуткие подробности
Апостроф
2024-10-06T14:06:33Z
Под Москвой застрелили бывшего "министра" "ЛНР": интересные подробности
Comments UA
2024-10-01T21:45:57Z
В Кремле отреагировали на желание Шольца поговорит с Путиным
Comments UA
2024-10-02T14:12:49Z
Украины больше нет: Трамп шокировал новым заявлением о войне
Comments UA
2024-09-26T07:31:07Z
В Госдуме РФ хотят порчу привороты приравнять к покушению на жизнь
Корреспондент
2024-10-07T01:09:13Z
СМИ: Иран закрывает воздушное пространство на западе страны до 9 октября
ZN UA
2024-10-07T00:25:02Z
Против РФ сыграл придуманный ею миф. Почему враг недооценил наступление на Курщину
Comments UA
2024-09-26T17:42:31Z
Нет даже 20%: Украине нужно мобилизовать 200 тыс. военных до конца года, — The Times
Фокус
2024-10-03T19:27:57Z
РФ атакует Харьков КАБами: что известно на этот момент
Comments UA
2024-10-06T20:33:36Z
В Украине фиксируют движение беспилотников: где опасность
TSN
2024-10-06T20:21:11Z
Лунный гороскоп на 7 октября, понедельник
Marie Claire
2024-10-06T23:07:07Z
В Киеве объявили воздушную тревогу из-за атаки "шахедов"
ZN UA
2024-10-07T00:48:43Z
Ситуация очень печальная: синоптик рассказала, когда в Украине ждать дождей
Апостроф
2024-09-29T09:03:41Z
Циклон атакует: синоптик рассказала, какую погоду ждать украинцам в начале недели
Хвиля
2024-10-07T01:09:35Z
В нескольких районах Крыма слышали взрывы
Корреспондент
2024-10-06T22:48:55Z
Солнца не ждать? Синоптики дали прогноз на новую рабочую неделю в Украине
UAToday
2024-10-06T20:30:20Z
Ситуация на фронте на вечер 6 октября
UAToday
2024-10-06T19:15:44Z
Улицы Степана Бандеры и полка «Азов»: в Харькове требуют новых переименований
Comments UA
2024-09-23T14:06:55Z
Обучение в школах на грани коллапса: молодежь не хочет учить детей
Знай
2024-10-06T06:21:13Z
«С трепетом произношу впервые это слово с большой буквы»: дочь Фарион показала невероятные слова матери о зяте
Апостроф
2024-10-06T13:36:40Z
В Польше призвали вернуть украинских мужчин домой, и отправить на фронт
Знай
2024-09-29T20:12:36Z
Средиземноморская сказка: самая красивая принцесса Греции выходит замуж — первые фото
Marie Claire
2024-09-28T09:36:23Z
В Киеве прошла мирная массовая акция в поддержку пропавших без вести и попавших в плен защитников
ZN UA
2024-10-06T23:04:11Z
"Мы возьмем в руки оружие": Польша готовится к неизбежной войне
Хвиля
2024-10-06T22:09:01Z
Армия РФ ударила по Конотопу: что известно
TSN
2024-10-06T20:21:34Z
Украинцев предупредили об изменениях в выплатах ВПЛ в октябре
Хвиля
2024-10-02T16:45:45Z
Умеров рассказал, как возросли темпы мобилизации в Украине
Хвиля
2024-09-23T17:30:59Z
Простой тест, который поможет определить деменцию на ранней стадии
Marie Claire
2024-09-28T00:00:50Z
В Минздраве рассказали, когда в аптеках можно будет приобрести лекарства с медицинским каннабисом
Фокус
2024-10-02T05:13:18Z
6 признаков того, что ваш антивозрастной крем вреден для кожи
Marie Claire
2024-09-28T03:00:49Z
Как сохранить урожай овощей без холодильника: полезные советы для украинцев
Политека
2024-09-27T19:31:53Z
Топ-5 легких завтраков для эффективного похудения: сбалансировано и вкусно
Comments UA
2024-10-06T21:30:36Z
Людей предостерегли от выхода на пенсию: сразу станете старыми и больными
Знай
2024-10-06T18:51:44Z
В каком возрасте на теле увеличивается количество родинок
Comments UA
2024-09-23T08:51:01Z
Астрологический прогноз на октябрь 2024 по знакам Зодиака
Marie Claire
2024-09-29T22:51:19Z
Мужчины взялись колоть ботокс в мошонку: новая мода набирает обороты
Знай
2024-09-29T20:30:22Z
Дрон атаковал военное училище в Москве: подробности с ВИДЕО
Новости Украины
2024-10-06T14:13:58Z
В Тель-Авиве произошел теракт - людей расстреляли из автоматов на трамвайной остановке
Комсомольская правда
2024-10-01T17:10:25Z
В Сумах произошли взрывы
TSN
2024-10-06T20:21:01Z
В Киеве похитили и пытали гражданина Турции
Апостроф
2024-09-26T17:12:43Z
Шторм "Борис" продолжает бушевать над Европой - дожди и наводнения заливают Боснию и Герцеговину
ZN UA
2024-10-06T20:10:50Z
Полиция Британии застрелила молодого кита, застрявшего в Темзе со своей матерью
Фокус
2024-10-06T17:57:11Z
Атака шахедов на Одессу привела к пожарам и разрушениям - в МВД также рассказали о пострадавших
ZN UA
2024-10-06T06:33:56Z
В Нежине полицейский на авто сбил насмерть военного
Корреспондент
2024-09-27T15:27:55Z
Не добежали 500 метров: пограничники раскрыли схему пересечения границы
Comments UA
2024-10-06T16:51:29Z
"Моя королева": Александр Усик поздравил жену с годовщиной свадьбы
Фокус
2024-09-25T12:15:54Z
Украинский чемпион мира Беринчик будет защищать титул в андеркарде реванша Усика и Фьюри
ZN UA
2024-10-05T08:55:06Z
УЕФА признал судейскую ошибку, которая повлияла на определение победителя Евро-2024
ZN UA
2024-09-23T15:19:34Z
Украина впервые в истории завоевала бронзовые награды футзального Мундиаля
UAToday
2024-10-06T19:15:47Z
Украина впервые в истории стала бронзовым призером ЧМ по футзалу
Апостроф
2024-10-06T18:51:44Z
"Лютый треш": со сборной России по футболу отказались играть даже в Танзании
Новости Украины
2024-10-06T17:36:25Z
"Полесье" обыграло "Ворсклу" и поднялось на первое место в УПЛ
TSN
2024-10-06T14:09:08Z
Александр Свищев: «Поздравляю команды с результатом Суперкубка по водному поло и благодарю за увлекательную игру»
Комсомольская правда
2024-10-06T09:04:23Z
Украинский боец проиграл второй подряд бой в UFC
ZN UA
2024-10-06T08:18:33Z
Любовный гороскоп для всех знаков Зодиака на неделю с 7 по 13 октября 2024 года
Фокус
2024-10-06T19:15:34Z
Вкуснее магазинного: бюджетный рецепт сырника "Сникерс" с домашней карамелью
Политека
2024-09-28T23:01:58Z
Прямо как в Италии: оригинальный рецепт хлебного супа с капустой и сыром
Политека
2024-10-01T11:01:44Z
В чем встречать Новый 2025 год Зеленой Деревянной Змеи: рекомендации по знакам Зодиака
Marie Claire
2024-09-26T18:00:52Z
Верят всем и каждому: 5 самых наивных знаков Зодиака
Marie Claire
2024-10-07T01:01:02Z
Гороскоп для Рыб на 2025 год
Marie Claire
2024-10-06T23:31:18Z
Как правильно хранить урожай свеклы зимой: важные советы и секреты от профессионалов
Политека
2024-10-06T22:01:26Z
Что такое сновидение: тайны ночных путешествий
Comments UA
2024-10-06T22:00:28Z
Остановитесь с консервацией, ведь придется выкидывать: сколько можно хранить варенье, соленья и компоты
Знай
2024-10-06T20:51:27Z
Беженцам нужно немедленно перерегистрировать авто: с 1 октября задействует новый запрет
Знай
2024-09-26T18:21:57Z
Реализм еще выше: Представлен первый трейлер гоночного симулятора Assetto Corsa EVO — выходит в январе в Steam
GameMag
2024-10-01T06:33:07Z
В Норвегии установлен новый мировой рекорд по объемам продажи электромобилей
Известия Киев
2024-09-27T15:29:42Z
Паркинг с суперкарами: в Киеве на стоянке супермаркета заметили эксклюзивные авто
Фокус
2024-09-25T07:21:56Z
Останетесь без машины, если забудете про это: главные правила прогревания авто
Знай
2024-10-06T10:51:10Z
Культовая капсула времени: обнаружено американское спортивное авто 90-х без пробега
Фокус
2024-10-06T08:45:30Z
Полтавские "горячие" спасатели: Модели у нас есть, лишь бы хватило календарей
Комсомольская правда
2024-10-06T05:03:34Z
Радости полный бак: деткам разрешили разрисовать настоящий спорткар Ferrari
Знай
2024-10-05T16:36:41Z
Когда менять резину на зимнюю в Украине в 2024 году: как будут штрафовать
UAToday
2024-10-05T12:57:16Z
"Погружает с первых минут": Ремейк Silent Hill 2 получает восторженные отзывы от первых покупателей, рейтинг в Steam — 95%
GameMag
2024-10-06T19:58:38Z
Послушайте русскую озвучку хоррора Alone in the Dark от Cool-Games
GameMag
2024-09-30T20:31:32Z
Эксперт рассказал, какие преимущества может дать Украине налаживание сотрудничества с учеными, выехавшими за границу
ZN UA
2024-10-05T07:22:19Z
Крупнейший шторм в Солнечной системе: таким Большое красное пятно на Юпитере еще не видели
Фокус
2024-10-04T07:45:54Z
Астрологический прогноз на 2025 год по знакам Зодиака
Marie Claire
2024-10-07T00:46:03Z
Исследование: 53% геймеров предпочитают одиночные игры
GameMag
2024-10-06T21:10:41Z
Мощный взрыв навсегда изменил Землю: ученые рассказали, что произошло
ZN UA
2024-09-28T10:49:04Z
Digital Foundry: От выпуска мощной консоли PlayStation 5 Pro выиграют даже те, кто не собирается ее покупать
GameMag
2024-09-29T21:16:06Z
The Callisto Protocol, Mortal Kombat 1, Lies of P и многие другие игры для PS5 получили маркировку PS5 Pro Enhanced в PS Store
GameMag
2024-09-28T21:13:43Z