MY.UAНовини
Репортаж із Нікополя: “На тому березі – армія РФ. Я не зможу їм підкоритися”
Репортаж із Нікополя: “На тому березі – армія РФ. Я не зможу їм підкоритися”

Репортаж із Нікополя: “На тому березі – армія РФ. Я не зможу їм підкоритися”

Щодня на Нікополь летять артилерійські снаряди і дрони-камікадзе. Місто лежить на березі змілілого Каховського водосховища. По той бік Дніпра – армія РФ і захоплена нею Запорізька атомна електростанція, зазначає видання DW.

“Ось наш пляж, ось наше водосховище. Раніше було”, – крізь вікно автомобіля 30-річний житель Нікополя Владислав показує луг, порослий травою і молодими деревами. Трохи далі – тонка смуга води.

Нікопольський район, що на півдні Дніпропетровської області, лежить на березі змілілого Каховського водосховища. У червні 2023 року було зруйновано греблю Каховської гідроелектростанції, контрольованої армією РФ. Вода із водосховища ринула вниз по руслу Дніпра, підтопивши населені пункти на Херсонщині. Понад місяць жителі Нікопольщини не мали води.

“Ось уже і той берег”, – продовжує Владислав, вказуючи на градирню й труби, що височіють над горизонтом.

Навесні 2022 року, незабаром після початку повномасштабного вторгнення, армія РФ окупувала південь Херсонської та Запорізької областей, взявши під контроль Запорізьку атомну електростанцію біля Енергодара. Відтоді Нікополь опинився менш ніж за пʼять кілометрів від російської артилерії, а віднедавна й дронів-камікадзе.

Росіяни використовують атомну електростанцію як тренувальний майданчик для пілотів FPV-дронів, днями заявив Андрій Коваленко, керівник Центру протидії дезінформації при РНБО. “Ці пілоти тероризують Нікополь, використовуючи українське місто з цивільними в якості полігону”, – додав Коваленко.

“Дарувати людям світло”

За інформацією міського голови Олександра Саюка, за час повномасштабної війни місто зі стотисячним населенням спорожніло вдвічі. Попри постійні обстріли, Владислав залишається вдома. Тут він працює майстром в енергетичній компанії ДТЕК. Із ним та його колегами ми їдемо на виклик у найнебезпечніший район міста, розташований на березі водосховища. Черговий обстріл пошкодив електромережу, і мешканці кількох вулиць залишилися без світла.

Майстри відновлюють пошкоджену обстрілами електромережу в Нікополі, вересень 2024Фото: Hanna Sokolova-Stekh/DWЕнергетики приїздять на виклик не одразу – через загрозу повторних ударів. “Тікали від дронів кілька разів”, – пояснюють вони. У Нікополі ніхто не реагує на ракетну небезпеку. Натомість люди ховаються  під час загрози артобстрілу та наближення дронів-камікадзе.

Така загроза застає енергетиків і тут, на березі водосховища, де з укриттів хіба що погреби місцевих жителів. “Нас видно, як на долоні”, – знизує плечима 27-річний майстер Максим. Перечекавши тривогу попід посіченими осколками парканами, енергетики беруться за роботу. “Приємно дарувати людям світло, – розмірковує Максим. – Якщо люди тут живуть, то чому я сюди не поїду?”.

Майстер Максим (на передньому плані), Нікополь, вересень 2024. Фото: Hanna Sokolova-Stekh/DW

“Хіба ми не господарі?”

Серед порожньої вулиці зʼявляється пенсіонерка, на ім’я Олена. Вона йде годувати собак на подвірʼї свого згорілого будинку. Він спалахнув від влучання двох дронів-камікадзе. У той час жінка була на роботі на одному з місцевих заводів. Його також атакують дрони. “І щоразу – на моїй зміні, – бідкається жінка. – Тож я не витримала”. Жінка звільнилась і переїхала до сестриної квартири далі від берега. “Наш провулок глухий. Хіба що бабусі живуть. Та і я б жила”, – зітхає Олена.

Зміліле Каховське водосховище, вересень 2024. Фото: Hanna Sokolova-Stekh/DW

“Хутчіш годуйте собак і додому”, – підганяє жінку майстер Владислав. “А то я не знаю”, – спокійно відповідає Олена і йде.

Поки майстри лагодять електрику, на вулицю виходять двоє пенсіонерок – Людмила і Фаїна, чи не єдині жительки цієї вулиці. “Як бачите, живі”, – відповідає на питання про наслідки обстрілів Людмила. “Бʼють нас, – продовжує вона. – Кота вбили – не мого, але я його годувала”. Жінки мають по вʼязці ключів – від будинків сусідів, що виїхали. Вони годують залишених на подвірʼях хатніх тварин та лагодять руйнування від обстрілів.

Будинок Людмили також пошкоджений. На його фоні контрастують яскраві квіти. “А чого я їх не саджатиму? Я на своїй землі”, – каже жінка і додає. – Усе в нас було. Хіба ми не господарі?”.

Місцева мешканка Людмила біля свого будинку, Нікополь, вересень 2024. Фото: Hanna Sokolova-Stekh/DW

“Ви бачили наш пляж?” – питає вона і запрошує на екскурсію руїнами. На відміну від енергетиків, вона гуляє тут без жодного страху. Коли неподалік чути вибухи, жінка не реагує.

“Я не зможу їм підкоритися”

Навіть у центрі Нікополя обмаль перехожих. Куди більше тут комунальників. Вони підмітають вулиці й фарбують зупинки. Порожньою дорогою курсують автобуси. Біля міськради працює фонтан. “Життя напружене, важке. Але люди живуть, – розповідає міський голова Олександр Саюк. – Підприємства, хоч і не в повному обсязі, але працюють”.

Комунальник підмітає вулицю, Нікополь, вересень 2024. Фото: Hanna Sokolova-Stekh/DW

До повномасштабної війни Нікополь вважався одним із найбільших промислових міст України. “Людина зранку виходить на роботу і не знає, чи повернеться”, – повертає до сьогодення Саюк. За його інформацією, за час повномасштабної війни загинуло 60 цивільних нікопольців, понад 400 були поранені.

36-річний Михайло згадує, яким він побачив рідний Нікополь, повернувшись із військової служби на початку цього року. “Я побачив зруйновані будинки, я побачив, як виріс цвинтар і як мало тут залишилось людей”, – розповідає чоловік, сидячи на літньому майданчику кав’ярні. Він, працівник одного з місцевих заводів, пішов служити в перші дні повномасштабного вторгнення. “Я моделював ситуацію: ось росіяни зайняли Україну, ось вона у складі Росії. Як я буду жити? Я не зможу їм підкоритися”, – згадує свої роздуми чоловік.

Місцевий мешканець Михайло, Нікополь, вересень 2024. Фото: Hanna Sokolova-Stekh/DW

У військкомат Михайла відвіз його батько, який також вирішив долучитись до війська. Так чоловіки опинились у 60-й піхотній бригаді, що воювала на різних напрямках і згодом стала механізованою. Михайло командував батареєю гармат, його батько служив водієм-механіком. “Було дуже важко спостерігати, як по підрозділу мого батька працювала ворожа артилерія. За годину я скурив пачку цигарок”, – згадує Михайло. Під час чергового артобстрілу його батько отримав поранення – уламок снаряда залишився у грудях. Тож на початку минулого року чоловік звільнився зі служби.

“Мене рятує робота”

За рік Михайло, який і сам має проблеми зі здоровʼям через контузію, також демобілізувався – аби доглядати за вже 57-річним батьком з інвалідністю. “Я не знаю, як можна повернутися з війни. Ще й з відчуттям незавершеної справи”, – говорить про свою адаптацію до цивільного життя Михайло. Він повернувся на роботу на заводі та пройшов психологічну реабілітацію.

Тепер Михайло й сам підбадьорює колег, коли вони ховаються від російських атак в укритті. “Треба берегти свою нервову систему”, – пояснює їм чоловік. Водночас він ставиться із розумінням до колег, які виїхали з Нікополя. “Вони не змогти з цим впоратись”, – додає Михайло.

На заводі лишається й 49-річна Лілія Шемет. “Наразі я сама. Але мене рятує робота”, – каже жінка. Після закінчення зміни вона їде додому в передмістя Нікополя – селище Червоногригорівку. На подвірʼї її зустрічають цуценята й кіт. У будинку, де раніше жила велика родина, тепер порожньо.

Місцева мешканка Лілія Шемет на подвірʼї свого будинку в Червоногригорівці, вересень 2024. Фото: Hanna Sokolova-Stekh/DW

Спочатку евакуювались її старші доньки разом зі своїми дітьми. Потім завод надав санаторій у безпечному місці для молодших дітей Лілії. А за рік загинув її чоловік – він працював на відбудові зруйнованих будівель. Згодом снаряд прилетів і на подвірʼя Лілії – вбив її собаку та пошкодив будинок. “Я хотіла звільнитись і виїхати, – згадує свій стан жінка. – Але я знайшла себе в роботі. Ходжу на курси, вчуся водити вантажівку. Я стараюся постійно бути, ніби в колесі. Щоби менше думок лізло в голову”.

На вихідні Лілія їде до дітей в санаторій. А щовечора дзвонить їм, аби дізнатись, як пройшов їхній день і чи вони зробили домашнє завдання. “У них немає того дитинства, що до війни, – каже жінка. – Вони розмірковують, як дорослі люди”. Діти застали перші обстріли селища, тож щоразу питають маму, чи було вдома гучно. “А що я можу їм сказати? – зітхає Лілія. – Вони ж читають новини”.

Лілія Шемет. Фото: Hanna Sokolova-Stekh/DW

Жінка лягає спати у вітальні, де раніше вечеряла вся родина. Вікно лишає прочиненим – аби чути, як підлітають дрони.

“Полювання на рятувальників”

За словами місцевих, останнім часом армія РФ обстрілює Нікополь і передмістя здебільшого вдень. “Більше десяти разів на добу”, – зауважує Ігор Ткачук, начальник 28-ї державної пожежно-рятувальної частини, стоячи біля затягненої димом будівлі – обʼєкту цивільної інфраструктури. Уже другий день його колеги намагаються загасити пожежу, що спалахнула від влучання двох мін у дах будівлі.

Будівля, зруйнована внаслідок влучання мін та пожежі, Нікополь, вересень 2024. Фото: Hanna Sokolova-Stekh/DW

“Вона розташована неподалік берегової лінії. По-перше, ворог все бачить. По-друге, сюди долітають артснаряди і дрони. Час на укриття – мінімальний”, – пояснює Ткачук. Понад десять разів рятувальникам доводиться переривати роботу і спускатися у підвал. Вони, як й енергетики, часто стають жертвами повторних ударів.

“Вони стаються майже щодня”, – каже Ткачук. Через це його загін втратив одного рятувальника, ще четверо отримали поранення. Повторні обстріли розбили девʼять пожежних автівок. Ткачук називає це “полюванням на рятувальників”.

Ігор Ткачук, начальник 28-ї державної пожежно-рятувальної частини, Нікополь, вересень 2024. Фото: Hanna Sokolova-Stekh/DW

“Спочатку вони використовували артилерію і реактивні системи залпового вогню. А останнім часом – здебільшого дрони. Вони дешевші й дуже швидкі. Їх важко ідентифікувати”, – розмірковує Ткачук.

На другу добу на згарищі пожежники виглядають змученими. На кадрах відео, знятих одним із них уночі, хлопці по черзі виходять у хол, над яким ось-ось обвалиться дах, аби перекусити принесеними кимось бутербродами.

“За***ли ці пожари”, – каже рятувальник. “Не те слово”, – жуючи, підтакує його колега. “І дрони ці за***ли”, – продовжує той і теж кусає бутерброд.

Автор: Ганна Соколова-Стех

Джерело: DW

Like
Tweet
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Российская певица двухтысячных впала в кому после попытки суицида
Comments UA
2024-10-02T20:15:54Z
Брак певицы с Украины и российского стриптизера трещит по швам
Comments UA
2024-09-29T20:15:32Z
"Кто бы мог подумать": Вакарчук признался в новой любви
Апостроф
2024-10-04T19:03:17Z
Катастрофически тяжело: вдова Виталия Билоножко рассказала о жизни после смерти мужа/Они прожили вместе более 40 лет
Апостроф
2024-09-23T14:15:10Z
Тест: кто вы из нового поколения супермоделей?
Marie Claire
2024-10-06T09:01:49Z
Российский двойник Леонардо Ди Каприо отправился на «СВО». ФОТО
Новости Украины
2024-10-06T08:57:17Z
Российская певица после развода рассказала правду о своем "идеальном браке"
Comments UA
2024-09-24T19:36:35Z
Украинская певица впервые откровенно рассказала, сколько "пластик" сделала
Comments UA
2024-10-03T19:51:13Z
"До конца моей жизни": дизайнер Алексей Залевский раскрыл подробности своей неизлечимой болезни
Апостроф
2024-10-03T17:36:05Z
Ситуация очень печальная: синоптик рассказала, когда в Украине ждать дождей
Апостроф
2024-09-29T09:03:41Z
Командир отделения ВСУ работал на россиян и сдавал позиции F-16
Фокус
2024-10-01T11:06:10Z
Улицы Степана Бандеры и полка «Азов»: в Харькове требуют новых переименований
Comments UA
2024-09-23T14:06:55Z
На контрольном посту мужчина начал резать себе руки: кто его остановил
Comments UA
2024-10-04T13:21:51Z
В ВСУ рассказали о ситуации в районах Волчанска, Лукьянцев, Глубокого и Тихого
ZN UA
2024-10-06T10:01:00Z
Сильные дожди и похолодание: какую погоду ждать в понедельник
Апостроф
2024-10-06T09:30:06Z
Военные показали, как берут в плен оккупантов на Харьковском направлении
Корреспондент
2024-09-30T21:03:15Z
Митинги против ВСУ в Покровской громаде: правда ли это
Comments UA
2024-09-23T15:30:29Z
Бои в Угледаре идут в черте города - ОВА
Корреспондент
2024-10-01T10:45:17Z
Под Москвой застрелили бывшего "министра" "ЛНР": интересные подробности
Comments UA
2024-10-01T21:45:57Z
В Кремле отреагировали на желание Шольца поговорит с Путиным
Comments UA
2024-10-02T14:12:49Z
Украины больше нет: Трамп шокировал новым заявлением о войне
Comments UA
2024-09-26T07:31:07Z
"Война станет глубже и тяжелее в 2025-2026 годах": неутешительный прогноз Британии
GlavRed
2024-09-22T17:30:30Z
На международном черном рынке появились артефакты, украденные россиянами в Украине, - Костин
Комсомольская правда
2024-10-06T10:19:54Z
Шольц осудил антисемитизм и "слепую ненависть" накануне годовщины нападения ХАМАС на Израиль
Европейская правда
2024-10-06T10:16:22Z
Против РФ сыграл придуманный ею миф. Почему враг недооценил наступление на Курщину
Comments UA
2024-09-26T17:42:31Z
В Газе освободили девушку, которую похитили в Ираке десять лет назад
Корреспондент
2024-10-04T03:52:29Z
Спикер Палаты представителей требует увольнения посла Украины в США
ZN UA
2024-09-25T20:22:50Z
У украинцев хотят отобрать льготы, придумали новую причину: появился законопроект
Политека
2024-09-26T18:04:35Z
Тарифы на электроэнергию вырастут: какие квитанции украинцам ждать с 1 ноября
Знай
2024-10-01T19:42:53Z
Подсолнечное и сливочное масло: цены в супермаркетах бьют рекорды
Знай
2024-09-29T16:06:42Z
Требовал 100 тыс. грн взятки: СБУ схватила топ-менеджера "Энергоатома"
Апостроф
2024-09-28T23:35:20Z
Лимиты на карточные переводы: ПриватБанк отменит ограничение для части клиентов
Знай
2024-10-06T10:06:00Z
Самая богатая россиянка потеряла половину своего состояния
Comments UA
2024-10-06T10:00:33Z
Великобритания закрыла последнюю угольную электростанцию
Корреспондент
2024-09-30T11:24:45Z
Треть украинцев оценили действия власти для восстановления энергетики как неэффективные – опрос
ZN UA
2024-10-02T12:53:11Z
Украинцы могут остаться без стабильной мобильной связи зимой: в чем причина
Фокус
2024-09-30T13:15:44Z
В Польше призвали вернуть украинских мужчин домой, и отправить на фронт
Знай
2024-09-29T20:12:36Z
Средиземноморская сказка: самая красивая принцесса Греции выходит замуж — первые фото
Marie Claire
2024-09-28T09:36:23Z
Умеров рассказал, как возросли темпы мобилизации в Украине
Хвиля
2024-09-23T17:30:59Z
Зачем нужно готовить из капусты 25 сентября и как защитить себя от порчи: приметы, обряды и запреты на Сергея
Знай
2024-09-25T02:03:35Z
"Дешевые EcoFlow": украинцев предупредили о новом виде мошенничества
Хвиля
2024-10-06T10:15:04Z
Штрафы за прогулы на работе: юрист объяснил, когда такие взыскания незаконны
Знай
2024-10-06T09:06:33Z
Украинцев предупредили об изменениях в выплатах ВПЛ в октябре
Хвиля
2024-10-02T16:45:45Z
В "Интерпайпе" Пинчука рассказали, как поддерживают своих сотрудников-военных
Апостроф
2024-10-01T17:09:52Z
Германия готовится к войне в Европе - NTV
Корреспондент
2024-09-29T22:42:40Z
Украинский чемпион мира Беринчик будет защищать титул в андеркарде реванша Усика и Фьюри
ZN UA
2024-10-05T08:55:06Z
"Моя королева": Александр Усик поздравил жену с годовщиной свадьбы
Фокус
2024-09-25T12:15:54Z
УЕФА признал судейскую ошибку, которая повлияла на определение победителя Евро-2024
ZN UA
2024-09-23T15:19:34Z
Александр Свищев: «Поздравляю команды с результатом Суперкубка по водному поло и благодарю за увлекательную игру»
Комсомольская правда
2024-10-06T09:04:23Z
Украинский боец проиграл второй подряд бой в UFC
ZN UA
2024-10-06T08:18:33Z
Лидер "Реала" получил ужасную травму в Испании
ZN UA
2024-10-06T08:11:20Z
"Динамо" – "Кривбасс": видео онлайн-трансляция матча УПЛ
ZN UA
2024-10-05T09:36:30Z
"Должен забрать судьбу боя у судей": Фьюри раскрыл свой план на реванш с Усиком
ZN UA
2024-10-04T20:18:14Z
Тайсону Фьюри настоятельно посоветовали завершить карьеру после боя против Усика
Известия Киев
2024-10-04T18:36:08Z
Простой тест, который поможет определить деменцию на ранней стадии
Marie Claire
2024-09-28T00:00:50Z
В Минздраве рассказали, когда в аптеках можно будет приобрести лекарства с медицинским каннабисом
Фокус
2024-10-02T05:13:18Z
6 признаков того, что ваш антивозрастной крем вреден для кожи
Marie Claire
2024-09-28T03:00:49Z
В каком возрасте на теле увеличивается количество родинок
Comments UA
2024-09-23T08:51:01Z
Речь идет не о пневмонии: врач рассказала о коварном последствии COVID-19
Известия Киев
2024-10-06T08:31:00Z
Медицинское обследование работников образования: что изменилось с 1 октября
ZN UA
2024-10-06T06:03:02Z
Как сохранить урожай свежих помидоров к зиме: основные правила
Политека
2024-09-28T03:22:28Z
Как сохранить урожай овощей без холодильника: полезные советы для украинцев
Политека
2024-09-27T19:31:53Z
Астрологический прогноз на октябрь 2024 по знакам Зодиака
Marie Claire
2024-09-29T22:51:19Z
В Тель-Авиве произошел теракт - людей расстреляли из автоматов на трамвайной остановке
Комсомольская правда
2024-10-01T17:10:25Z
В Киеве похитили и пытали гражданина Турции
Апостроф
2024-09-26T17:12:43Z
В Нежине полицейский на авто сбил насмерть военного
Корреспондент
2024-09-27T15:27:55Z
Атака шахедов на Одессу привела к пожарам и разрушениям - в МВД также рассказали о пострадавших
ZN UA
2024-10-06T06:33:56Z
Уклонистов ищут по спискам главы МСЭК Хмельниччины: что им может грозить
Новости Украины
2024-10-06T06:18:56Z
В Киевской области прогремели взрывы, продолжается атака "шахедов" на Украину
ZN UA
2024-10-05T23:07:20Z
Трагедия в Сумской области: российские оккупанты атаковали гражданский автобус
Comments UA
2024-10-05T21:33:05Z
В Одессе прогремели мощные взрывы: что известно
Comments UA
2024-10-05T21:18:42Z
В Киевской области и в ряде областей воздушная тревога: где опасно
TSN
2024-10-05T19:42:31Z
Вкуснее магазинного: бюджетный рецепт сырника "Сникерс" с домашней карамелью
Политека
2024-09-28T23:01:58Z
Прямо как в Италии: оригинальный рецепт хлебного супа с капустой и сыром
Политека
2024-10-01T11:01:44Z
В чем встречать Новый 2025 год Зеленой Деревянной Змеи: рекомендации по знакам Зодиака
Marie Claire
2024-09-26T18:00:52Z
Как приготовить картофельные зразы с мясом в духовке: шеф-повар Татьяна Литвинова раскрыла фирменный секрет
Политека
2024-10-06T09:01:56Z
Влюбись, если осмелишься: 10 оригинальных способов выйти из френдзоны
Marie Claire
2024-10-06T07:00:27Z
Не дайте салу испортиться: как правильно хранить любимый продукт
Знай
2024-10-06T04:51:52Z
Домашняя фруктовая пастила: простой рецепт от шеф-повара Татьяны Литвиновой
Политека
2024-10-06T01:01:48Z
Аппетитные рыбные мафины: рецепт от звезды "Мастер Шеф", заменяющий привычные котлеты
Политека
2024-10-05T23:04:00Z
Обзор самых дешевых стран для туристов: куда податься с малым бюджетом
Comments UA
2024-10-05T22:03:06Z
Реализм еще выше: Представлен первый трейлер гоночного симулятора Assetto Corsa EVO — выходит в январе в Steam
GameMag
2024-10-01T06:33:07Z
Беженцам нужно немедленно перерегистрировать авто: с 1 октября задействует новый запрет
Знай
2024-09-26T18:21:57Z
В Норвегии установлен новый мировой рекорд по объемам продажи электромобилей
Известия Киев
2024-09-27T15:29:42Z
Паркинг с суперкарами: в Киеве на стоянке супермаркета заметили эксклюзивные авто
Фокус
2024-09-25T07:21:56Z
Культовая капсула времени: обнаружено американское спортивное авто 90-х без пробега
Фокус
2024-10-06T08:45:30Z
Полтавские "горячие" спасатели: Модели у нас есть, лишь бы хватило календарей
Комсомольская правда
2024-10-06T05:03:34Z
Радости полный бак: деткам разрешили разрисовать настоящий спорткар Ferrari
Знай
2024-10-05T16:36:41Z
Когда менять резину на зимнюю в Украине в 2024 году: как будут штрафовать
UAToday
2024-10-05T12:57:16Z
Привет из 90-х: в Украине заметили раритетные спорткары BMW
Апостроф
2024-10-05T07:00:01Z
Эксперт рассказал, какие преимущества может дать Украине налаживание сотрудничества с учеными, выехавшими за границу
ZN UA
2024-10-05T07:22:19Z
Крупнейший шторм в Солнечной системе: таким Большое красное пятно на Юпитере еще не видели
Фокус
2024-10-04T07:45:54Z
Послушайте русскую озвучку хоррора Alone in the Dark от Cool-Games
GameMag
2024-09-30T20:31:32Z
Digital Foundry: От выпуска мощной консоли PlayStation 5 Pro выиграют даже те, кто не собирается ее покупать
GameMag
2024-09-29T21:16:06Z
Знакомимся с платами ASRock Z890 для процессоров Intel Arrow Lake-S
Overclockers
2024-10-06T09:21:51Z
Ракеты с ядерным двигателем доставят людей на Марс намного быстрее: но все не так просто
Фокус
2024-10-06T08:45:06Z
The Callisto Protocol, Mortal Kombat 1, Lies of P и многие другие игры для PS5 получили маркировку PS5 Pro Enhanced в PS Store
GameMag
2024-09-28T21:13:43Z
Мощный взрыв навсегда изменил Землю: ученые рассказали, что произошло
ZN UA
2024-09-28T10:49:04Z
Ремейк Assassin's Creed Black Flag может выйти в 2025 году
Overclockers
2024-10-06T08:33:27Z