MY.UAНовини
Як говорити про полон: поради для журналістів на основі реальних історій
Як говорити про полон: поради для журналістів на основі реальних історій

Як говорити про полон: поради для журналістів на основі реальних історій

Цей матеріал написала журналістка Суспільного Дарʼя Григоренко, яка вже не один рік працює з темою полонених і їхніх родин. За цей час вона створила кілька десятків матеріалів про людей, що пережили російський полон або чекають на повернення близьких. Даша здобула величезний досвід. Її поради ґрунтуються на реальних історіях і допоможуть журналістам краще підготуватися до емоційно складних інтерв’ю, зберігаючи баланс між емпатією, етикою та професійною відповідальністю.

Оригінал публікації на сайті «Інституту масової інформації» за посиланням

Наше спілкування з родинами військовополонених розпочалося рік тому. Саме тоді в голові чітко сформувалося поняття повномасштабного вторгнення, а родичі тих, хто потрапив у полон, почали говорити. Спілкуватися з рідними бранців – процес не з легких. Тут журналіст виступає психологом, другом, емпатом та одночасно кореспондентом. У цій статті розповім про реальні історії реальних людей, у деяких згадках імена будуть змінені, бо ще не всі події закінчилися хепі-ендом. Досвід – найкращий вчитель. Тому розпочнемо з березня 2024-го.

4 березня, 2024 рік

Лате. Саме його я завжди замовляла в нашому офісному кафе, де працювала Настя. На її обличчі завжди була усмішка, але я дивилася не тільки на неї. У дівчини були гарні тату, настільки, що не відзначити це було б невіглаством. Тому за першої ж можливості, купуючи каву на арабіці, я помітила метеликів на її руці. Але головного тату видно не було, воно ховалося під одягом. “Серденько” – це було вибито на її шкірі.

Згодом я дізналася, що її хлопець – захисник Маріуполя. Максим та Настя вчилися в одному класі. Почали зустрічатися після випускного вальсу, а у 2021-му вона провела хлопця на строкову службу. Ця зустріч була останньою. Усе це дівчина розповідала мені на інтерв’ю, яке ми знімали 4 березня. А ще показала те саме тату з написом “серденько”. Його, казала, зробила на честь хлопця.

Тоді про ніякі правила спілкування з близькими полонених я і не думала. Говорила від чистого серця, намагалася показати не тільки “воєнну” частину життя хлопця, а й “цивільну”. Що Максим любить, як познайомилися. Далі – переходила на розмову про службу. 

Дівчина була налаштована позитивно, але всі ми різні, тому готуйтеся до сліз, мовчання, а в деяких випадках і агресії. Будьте поруч, не завжди фізично, маю на увазі обійми та дотики (не всі люблять тактильність), а й морально. Повірте, фрази “Я поруч та готова вас вислухати”, “Ми зробимо все, що в наших силах, щоб прискорити його визволення”, “Надамо його історії розголосу”, “Історія, яку ми розповідаємо, може комусь допомогти” можуть підтримати краще обіймів. Обійми з цим також дають раду. Але! Перед цим завжди питаю: “Чи можна вас обійняти?”, знову ж таки повернемося до питання тактильності. Під час інтерв’ю підтримка важлива в будь-яких її виявах. Так само важливо розповісти про людину. Від іншої героїні мого матеріалу, чий брат у полоні, під час спілкування почула таку фразу: “Як добре, що ви запитали про нього в цивільному житті. Бо життя до війни теж було. А розповідати про бранця як про людину, а не тільки військового – важливо, бо це дає розуміння, що зараз він поряд”.

 

Фрагмент сюжету Дарʼї Григоренко про Настю та Максима на Першому каналі Суспільного. Відео можна переглянути за посиланням

Важливі аспекти під час спілкування

  • Покажіть людину. Розпитайте, чим військовополонений / військовополонена займалися в цивільному житті. Як проводили час із родиною. А вже потім переходьте на військову діяльність. У пар часто питаю про історію знайомства, у рідних – про кумедні ситуації з дитинства, а в друзів – про спогади. Це важливо! Важливо показати людину в житті та динаміці.
  • Не менш важливо – підтримувати. Будьте поряд. Без різниці, в якому агрегатному стані, але будьте. Словами, нехай і досить банальними, рухами, поглядом, усмішкою. Але готуйтеся до різних реакцій. Під час розмови уточнюю, що людина може не відповідати на болючі питання. Якщо ж такий момент стається під час спілкування – переводжу тему в позитив. Питаю про приємні спогади.
  • Дайте час. Якщо бачите, що під час спілкування людині важко. Той самий “ком у горлі”, запропонуйте води, заспокійливе, зробіть перерву. Інший випадок – панічна атака. На моєму досвіді такого не було. Але про всяк випадок варто прочитати кілька порад психологів про практики дихання.
  • Як кажуть зараз, глядачі хочуть “хліба та видовищ”, їм потрібна емоція. З такими умовами може звернутись і редактор. Завдання “вивести на сльози” – провал. Навіщо травмувати людину ще більше заради сенсації? Хіба успіх не в щирості? На мою думку, саме в ній. На такі прохання я не погоджуюсь і вам не раджу. Бо цікаво дивитися на справжнє. Справжність завжди буде в моді. Краще виведіть людину не на сльози, а на усмішку.

Пам’ятайте про емоції!

Згадую розмову з іще однією героїнею. Вона казала, що без сліз згадувати про полоненого брата змогла нещодавно. Для цього знадобилися з десяток сесій із психологом та фура заспокійливих. Сльози – адекватна реакція на стрес. Коли людина під час інтерв’ю плаче – дайте час заспокоїтись, а за пару хвилин покажіть, що ви поряд. 

Ваші сльози – теж цілком адекватна реакція. Але я намагаюся не плакати. Бо під час болючого спілкування родичам потрібна підтримка, усмішка з надією.

Корисним аспектом є і вміння слухати. Запам’ятовуйте деталі, так матеріал стане цікавішим. Пропустіть історію крізь себе. Якщо зараз хтось про себе подумає: “Журналіст повинен мати холодний розум”, знайте, засуджувати не буду, але кину у ваш бік пару помідорів. На мою думку, проживати історію героя матеріалу потрібно, можна спробувати зрозуміти, що відчувають рідні та відсіяти незручні запитання. Наприклад, поставте себе на місце людини. Питання на кшталт “Скільки росіян ви вбили?”, “А багато бачили трупів?” були б для вас дивними, правда ж? Отже, ставити їх герою/ні вашого контенту теж не варто. 

Те, що ви створюєте, може спричиняти різні емоції. Матеріал, який вийде, може не розповідати про жахіття російського полону, а надихати, викликати емоції, бо людина говоритиме про любов і надію. Проте може бути й навпаки. Вирішувати вам!

 

Фрагмент сюжету Дарʼї Григоренко про Настю та Максима на Першому каналі Суспільного. Відео можна переглянути за посиланням

Історія, яка змусила серце стискатися від болю

Спілкування з дівчиною, яка чекає брата з полону. Все починалося так: “Вибачте, що пізно. Мене розриває від болю та злості”. Юля написала мені о 10-й вечора. Слідом за текстовим повідомленням – голосове. За 12 секунд вона сказала найголовніше: що робити не знає, але про це повинен дізнатися весь світ.

“Друкує…” – побачила я після двох попередніх повідомлень із двома синіми галочками. На них ще не відповіла і навіть не здогадувалася, що ж буде в третьому.

Посилання. На тому відео була розмова двох раніше невідомих мені людей. В описі побачила, що дискутує правозахисниця та чоловік. Відео опублікували на одному з ютуб-каналів. На шостій хвилині говорили про нього – хлопця, який захищав Маріуполь. Дмитро з позивним Моноліт отримав поранення і потрапив у полон до росіян. У російському СІЗО військовослужбовець уже два роки. Його прізвище в списках на обмін Росія заморозила. “Але воїн отримав “гуманітарку”! По кілька шоколадних цукерок на брата (людину)”, – цитувала лист із колонії жінка. А ще, аби дати нашим хлопцям термін, росіяни в прямому сенсі “вибили” з них свідчення. Робили це шокерами, битами, тортурами на кшталт велосипеда (ноги полоненого обливають бензином та підпалюють), зламаних ребер, вибитих зубів та зруйнованих мрій.

Перша реакція на таке – ступор, а за кілька хвилин – сльози. Бо знати, що близька людина страждає, а допомогти їй не у твоїх силах, – важко, навіть не можу описати наскільки.
Тут скажу про важливий пункт.

Вчіться розмовляти. Під час створення матеріалу це надзвичайно важливо. Не різко, а з делікатністю та обережністю запитайте в родичів полоненого, чи готові вони говорити, чи можуть надати фото близького. У сюжетах обличчя людини закриваю, оскільки росіяни дивляться НАШІ новини й відкрите лице на фото може послугувати причиною сповільнення процесу обміну. Але за згоди родини можна цього не робити. 

Дайте зрозуміти родині, що ваша мета – допомогти. Розповісти про героїв насамперед як про особистість. Про його / її життя, спілкування, досягнення, улюблені місця з родиною. Про сина, який пішов у перший клас та на уроці фломастерами намалював тата з усмішкою. А по-друге, як про героя, який віддав своє здоров’я, сили та життя за нашу свободу, можливість пити каву зранку та ходити вулицями рідного міста.

Насправді, коли людина повернеться, невідомо. Як росіяни розставляють пріоритети на обмін наших захисників та захисниць, теж. А про те, скільки часу це займе, навіть і говорити не варто. Робимо акцент на пам’яті, хоча б цифровій. Маю надію, що сюжет, статтю про військову / військового родина передивлятиметься та пишатиметься ним / нею. Знатиме, що вчинок рідного не байдужий суспільству. “Якщо те, що ти робиш, викликало емоцію хоча б в однієї людини, знай, що ти робиш це не дарма”, – почула цю фразу давно, але розумію, що вона працює.

Не намагайтеся відкрити шпарину особистого життя людини. Питання “А навіщо ваша рідна людина пішла на війну?”, “Про які жахи на фронті він / вона розповідав/ла?” недоречні. Краще: “Що ви відчували в той момент?”, “Згадайте той день, коли крайній раз розмовляли з ним / нею”.

Запам’ятайте, довіра коштує дорого, а якщо людина розповіла вам свою історію – вмійте її зберегти та донести.

Наприкінці розмови з родинами та близькими військовополонених роблю таку практику: “Він / вона вас чує, передайте та кажіть все, що вважаєте за потрібне”. І знаєте, це дає надію. І ні, зовсім не хибну. Знаю, що в деяких колоніях та СІЗО наші хлопці інколи бачать та чують новини. І можливо, завдяки долі отримають це послання від рідних.

Людина, яка пережила російський полон 

Пам’ятаю, як спілкувалася з чоловіком, який вийшов з полону. Інтерв’ю він давав онлайн, з госпіталю. До нього я вийшла з усмішкою. Не думаю, що людині, яка пережила тортури росіян, буде приємно бачити жаль та сльози. Протягом розмови підбадьорювала його, зазначала, що воїн має надзвичайну силу та почуття гумору. Не бігти за сенсацією – це про те, щоб бути собою під час спілкування, а не журналістом, який першочергово напише матеріал із кричущим заголовком.

Людина, яка пережила російський полон, насамперед людина, а не сенсація. Важливо розуміти, що не всі готові спілкуватися. Комусь згадати про це важко, а хтось може розповісти все. Треба дати час. Але спочатку, повторюся, поговоріть, зрозумійте, як спікер налаштований, якщо не готовий – дайте час і розуміння, що будете раді його дзвінку. Якщо на прохання про інтерв’ю отримали позитивну відповідь, починайте готувати питання.

Військові та цивільні, вийшовши з полону, мають травматичний досвід, як і всі живі істоти, що стикались із ситуаціями, де порушують їхні права та ріжуть навпіл особисті кордони. 

Чесно кажучи, питання не готую. Цікавлюся тим, що б сама хотіла почути. Але визначила певні табу: “А скільки росіян ви вбили?”, “А чи бачили ви трупи?” – їх відкидаю одразу. Якби таке спитали у вас, чи прозвучала б адекватна відповідь? Подумки спробуйте опинитися на місці героя інтерв’ю. Якщо неприємно було б вам, то схоже відчує і людина. Будьте обережні з тим, що кажете.

Влучно буде запитати про спогади, наприклад “Згадайте день, коли потрапили в полон”, “Як росіяни ставляться до українців у полоні, які застосовують тортури?”. Оскільки хочу розповісти про звірства окупантів повною мірою, уточнюю, які саме тортури вони застосовують до наших військових, щоб мати змогу зафіксувати воєнні злочини та порушення прав людини. 

Розповім про ті, про які вже вдалося висвітлити в матеріалах. 

Коли український військовополонений потрапляє до колонії, перше, що на нього чекає, – “прийомка”. Російські військові стоять у шаховому порядку. Українці йдуть або починають бігти між ними, а ті – б’ють: ногами, руками та всім, що знайдуть. Активну участь у тортурах беруть не тільки наглядачі колоній із шокером, палками, ланцюгами, а й тварини. Голодних собак спускають з ланцюга. Далі можна тільки уявити, що вони роблять з військовополоненими.

Про все це розповідаю для того, аби ще раз наголосити, що після російського полону українські військові мають травматичний досвід. Аби повернутися в цивільне життя, потрібно працювати з психологом не кілька годин, днів, а тижнями, місяцями й навіть роками. Але цим психологом, як і в розмові з родинами військовополонених, якоюсь мірою можете виступити й ви.

На питання “Як?” уже маю відповідь – підбадьорити. Наприклад, я питаю в героя, чого найбільше він / вона хотів/ла з’їсти в полоні або під час окупації. Зазвичай це викликає усмішку і розуміння того, що жах закінчився. Бо свою потребу людина задовольнила.

Наостанок питаю про приємні спогади, повернення додому. Тут знову повертаюся до емоцій: “Що відчули, коли зрозуміли, що повернулися в Україну?”, “Згадайте день, коли зустрілися з родиною / рідними”. А ще запитую про плани на майбутнє та мрії. Звісно, не всі знають, що сказати на це питання. Але надію на майбутнє та реабілітацію ніхто не скасовував. Запам’ятайте правило “двох П” – позитивний позитив. Починаємо позитивом (перша “П”) та закінчуємо позитивом (друга “П”). Після спілкування не залишайте людину з відкритою раною на серці. Ви поставите жорсткі запитання і підете, а боляче буде довго їй.

Фінал!

Фінальним етапом є публікація матеріалу. Момент, коли ми випускаємо його у великий цифровий світ. Важливо усвідомлювати, що будь-яка інформація, яка прозвучить там, може вплинути на військовополоненого або його обмін. Людина, з якою ви спілкуєтесь, може бути емоційною, переживати й сказати зайву інформацію. Те, що може вповільнити обмін близької людини. Перед публікацією контенту уточнюю моменти в спікера, надсилаю текст. Роблю це заради безпеки, безпеки людини, яку не знаю, але про яку має дізнатися весь світ. 

Не забувайте, що всі ми живі люди, всі маємо реакцію та емоції. Швидку чи повільну, негативні чи позитивні, залежить від життєвого досвіду. Навчіться чекати, розуміти та підтримувати. Тоді успіхи чекатимуть не тільки в роботі, а й в особистому житті. 

P. S. Хепі-енд, про який я казала на початку свого матеріалу. В одній історії, яку я розповіла, він відбувся. В День Незалежності України, 24 серпня 2024 року, Настя, та сама Настя, яка готує найсмачніше лате, написала мені: “Пам’ятаєш сюжет?” 

Далі можна було і не продовжувати. Я зрозуміла, що в обміні, який пройшов того ж дня, був Максим. Досі переглядаю список НАШИХ хлопців, 115 військових, які приїхали додому. Вчора дівчина надіслала мені відео їхньої зустрічі через два роки. Мрія збулася, лише одна, але початок покладено. Якщо є можливість розповісти про родича, близьку людину, яка в полоні, в медіа – розповідайте. Нагадуйте, що ваше “серденько” в полоні. Ми, журналісти, допоможемо в цьому. 

У сюжету про історію кохання Насті та Максима буде продовження. Матеріал про зустріч та тортури окупантів. Тут важливо не порушувати кордони й не забувати про те, що в кожного з нас є емоції!

Попри позитивні зрушення в справах обміну українських військовополонених тисячі українців досі чекають обміну. Дар'я й нині продовжує стежити за долями героїв своїх сюжетів та розповідає нові й нові історії військовополонених у матеріалах “Суспільне Новини” на Першому каналі Суспільного Мовлення.

Дарʼя Григоренко, журналістка Суспільного, для ІМІ

Ілюстрація ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Российская певица двухтысячных впала в кому после попытки суицида
Comments UA
2024-10-02T20:15:54Z
"Каза! Хоть бы сказала" Даша Астафьева набросилась на "почти замужнюю" Лесю Никитюк/Украинские звезды бурно отреагировали на романтические отношения телеведущей
Апостроф
2024-10-07T16:00:28Z
Брак певицы с Украины и российского стриптизера трещит по швам
Comments UA
2024-09-29T20:15:32Z
Аль Пачино пережил клиническую смерть: он рассказал, что видел по ту сторону
Comments UA
2024-10-07T10:51:49Z
Самая модная обувь весны и лета 2025: полный гид по трендам
Marie Claire
2024-10-08T18:01:25Z
Подборка сериалов для уютного вечера в компании друзей
Comments UA
2024-10-08T16:30:00Z
Российская певица после развода рассказала правду о своем "идеальном браке"
Comments UA
2024-09-24T19:36:35Z
Украинская певица впервые откровенно рассказала, сколько "пластик" сделала
Comments UA
2024-10-03T19:51:13Z
"Кто бы мог подумать": Вакарчук признался в новой любви
Апостроф
2024-10-04T19:03:17Z
Цены заоблачные: почему зимой картофель подорожает до 55 грн за килограмм
Comments UA
2024-10-08T16:27:57Z
Пенсионерам старше 70 лет увеличат выплаты: условия и суммы
Знай
2024-10-06T13:36:26Z
У украинцев хотят отобрать льготы, придумали новую причину: появился законопроект
Политека
2024-09-26T18:04:35Z
Треть украинцев оценили действия власти для восстановления энергетики как неэффективные – опрос
ZN UA
2024-10-02T12:53:11Z
Украинцам отказывают в субсидиях: какие причины и что делать, чтобы вернуть выплаты от государства
Известия Киев
2024-10-08T17:49:09Z
Тайно поставлял РФ титан для ракет: в Украине продадут конфискованный у российского олигарха завод
Новости Украины
2024-10-08T17:30:41Z
Тарифы на электроэнергию вырастут: какие квитанции украинцам ждать с 1 ноября
Знай
2024-10-01T19:42:53Z
Подсолнечное и сливочное масло: цены в супермаркетах бьют рекорды
Знай
2024-09-29T16:06:42Z
Требовал 100 тыс. грн взятки: СБУ схватила топ-менеджера "Энергоатома"
Апостроф
2024-09-28T23:35:20Z
Скандал вокруг смерти комбата Игоря Гриба: выяснились жуткие подробности
Апостроф
2024-10-06T14:06:33Z
Под Москвой застрелили бывшего "министра" "ЛНР": интересные подробности
Comments UA
2024-10-01T21:45:57Z
Украины больше нет: Трамп шокировал новым заявлением о войне
Comments UA
2024-09-26T07:31:07Z
В Кремле отреагировали на желание Шольца поговорит с Путиным
Comments UA
2024-10-02T14:12:49Z
ВС РФ ракетой пытались уничтожить обломки вышедшего из строя над Украиной дрона "Охотник", — Forbes
Фокус
2024-10-08T18:18:07Z
Коломойский и Боголюбов никогда не контролировали JKX Oil & Gas, оснований для санкций нет – нардеп
Апостроф
2024-10-08T17:51:49Z
Харрис опережает Трампа всего на 3%: опрос Reuters/Ipsos
ZN UA
2024-10-08T16:43:09Z
Против РФ сыграл придуманный ею миф. Почему враг недооценил наступление на Курщину
Comments UA
2024-09-26T17:42:31Z
Трамп использовал ураган "Хелен" для критики помощи Украине
ZN UA
2024-10-08T09:36:31Z
Обучение в школах на грани коллапса: молодежь не хочет учить детей
Знай
2024-10-06T06:21:13Z
Армия РФ ударила по Конотопу: что известно
TSN
2024-10-06T20:21:34Z
«С трепетом произношу впервые это слово с большой буквы»: дочь Фарион показала невероятные слова матери о зяте
Апостроф
2024-10-06T13:36:40Z
В Польше призвали вернуть украинских мужчин домой, и отправить на фронт
Знай
2024-09-29T20:12:36Z
На отопление дадут 16 тысяч: кто может получить деньги
Знай
2024-10-08T18:06:32Z
Выход из Угледара: «Черные запорожцы» рассказали, сколько бригад РФ штурмовали город
Comments UA
2024-10-08T17:45:48Z
Средиземноморская сказка: самая красивая принцесса Греции выходит замуж — первые фото
Marie Claire
2024-09-28T09:36:23Z
Король Чарльз ІІІ приостановит лечение рака: в чем причина
Фокус
2024-10-08T10:27:13Z
Зачем нужно готовить из капусты 25 сентября и как защитить себя от порчи: приметы, обряды и запреты на Сергея
Знай
2024-09-25T02:03:35Z
Стали известны последствия авиаудара по Харькову
Корреспондент
2024-10-08T17:24:27Z
Ситуация очень печальная: синоптик рассказала, когда в Украине ждать дождей
Апостроф
2024-09-29T09:03:41Z
Солнца не ждать? Синоптики дали прогноз на новую рабочую неделю в Украине
UAToday
2024-10-06T20:30:20Z
В Украине фиксируют движение беспилотников: где опасность
TSN
2024-10-06T20:21:11Z
Противогазы помогли, но ненадолго: ВС РФ под Роботиным применили против ВСУ неизвестный газ
Фокус
2024-10-08T18:15:28Z
Масштабные отключения газа анонсировали в Киеве: адреса
Comments UA
2024-10-08T18:06:13Z
На контрольном посту мужчина начал резать себе руки: кто его остановил
Comments UA
2024-10-04T13:21:51Z
Лунный гороскоп на 7 октября, понедельник
Marie Claire
2024-10-06T23:07:07Z
Ситуация на фронте на вечер 6 октября
UAToday
2024-10-06T19:15:44Z
Наращивают мышцы и клетки мозга: ученые раскрыли новую пользу физических упражнений
Фокус
2024-09-29T19:06:53Z
Простой тест, который поможет определить деменцию на ранней стадии
Marie Claire
2024-09-28T00:00:50Z
В Минздраве рассказали, когда в аптеках можно будет приобрести лекарства с медицинским каннабисом
Фокус
2024-10-02T05:13:18Z
6 признаков того, что ваш антивозрастной крем вреден для кожи
Marie Claire
2024-09-28T03:00:49Z
Правительство упростило учет медицинского каннабиса
Корреспондент
2024-10-08T18:12:59Z
Настоящий концентрат здоровья: как влияет бразильский орех на мозг человека
Знай
2024-10-08T17:51:00Z
Как сохранить урожай овощей без холодильника: полезные советы для украинцев
Политека
2024-09-27T19:31:53Z
Астрологический прогноз на октябрь 2024 по знакам Зодиака
Marie Claire
2024-09-29T22:51:19Z
Мужчины взялись колоть ботокс в мошонку: новая мода набирает обороты
Знай
2024-09-29T20:30:22Z
В Тель-Авиве произошел теракт - людей расстреляли из автоматов на трамвайной остановке
Комсомольская правда
2024-10-01T17:10:25Z
Дрон атаковал военное училище в Москве: подробности с ВИДЕО
Новости Украины
2024-10-06T14:13:58Z
В Сумах произошли взрывы
TSN
2024-10-06T20:21:01Z
В Киеве похитили и пытали гражданина Турции
Апостроф
2024-09-26T17:12:43Z
Мужчина не смог найти себе жену и разгромил приемную министерства
Апостроф
2024-10-08T17:51:02Z
Пограничники обнаружили новую "тактику" для незаконного пересечения границы
Comments UA
2024-10-08T16:27:52Z
В Нежине полицейский на авто сбил насмерть военного
Корреспондент
2024-09-27T15:27:55Z
Атака шахедов на Одессу привела к пожарам и разрушениям - в МВД также рассказали о пострадавших
ZN UA
2024-10-06T06:33:56Z
Половину Украины охватила воздушная тревога
TSN
2024-10-08T15:22:18Z
"Моя королева": Александр Усик поздравил жену с годовщиной свадьбы
Фокус
2024-09-25T12:15:54Z
Украинский чемпион мира Беринчик будет защищать титул в андеркарде реванша Усика и Фьюри
ZN UA
2024-10-05T08:55:06Z
В сети появилось фото новой формы сборной Украины от Adidas
ZN UA
2024-10-08T17:21:56Z
Тренер "Полесья" Имад Ашур: ливанец, родом из Одессы
Комсомольская правда
2024-10-08T15:28:49Z
Одна из слабейших футбольных сборных Африки изъявила желание сыграть против России
ZN UA
2024-10-08T14:10:28Z
Тим Цзю сделал прогноз на реванш Усик - Фьюри
Корреспондент
2024-10-08T13:39:13Z
В Норвегии забили самый поздний хет-трик в истории
Корреспондент
2024-10-08T13:30:52Z
Защитник юношеской сборной Украины будет играть в США
Корреспондент
2024-10-08T13:10:09Z
Майк Тайсон назвал лучшего боксера в мире
Корреспондент
2024-10-08T11:57:27Z
Вкуснее магазинного: бюджетный рецепт сырника "Сникерс" с домашней карамелью
Политека
2024-09-28T23:01:58Z
Любовный гороскоп для всех знаков Зодиака на неделю с 7 по 13 октября 2024 года
Фокус
2024-10-06T19:15:34Z
Прямо как в Италии: оригинальный рецепт хлебного супа с капустой и сыром
Политека
2024-10-01T11:01:44Z
В чем встречать Новый 2025 год Зеленой Деревянной Змеи: рекомендации по знакам Зодиака
Marie Claire
2024-09-26T18:00:52Z
Как на подоконнике вырастить огурцы: тонкости удачного урожая
Политека
2024-10-08T17:16:47Z
Не дайте перцам замерзнуть: топ-5 способов ускорить их созревание
Знай
2024-10-08T15:51:17Z
Романтические сюрпризы и испытания: что принесёт 9 октября для вашего знака
Comments UA
2024-10-08T15:30:45Z
Вкусно к чаю или кофе: рецепт осеннего печенья с корицей за считанные минуты
Политека
2024-10-08T15:30:23Z
С творожным кремом: рецепт торта, который готовится без духовки
Фокус
2024-10-08T15:15:26Z
Реализм еще выше: Представлен первый трейлер гоночного симулятора Assetto Corsa EVO — выходит в январе в Steam
GameMag
2024-10-01T06:33:07Z
Беженцам нужно немедленно перерегистрировать авто: с 1 октября задействует новый запрет
Знай
2024-09-26T18:21:57Z
Придется привыкать: водителям приготовили много сюрпризов в страховании авто
Знай
2024-10-05T02:51:43Z
В Норвегии установлен новый мировой рекорд по объемам продажи электромобилей
Известия Киев
2024-09-27T15:29:42Z
Новый электрокроссовер Audi на базе Porsche показали за неделю до премьеры
Фокус
2024-10-08T13:42:38Z
Тихая угроза на дороге: механик призвал водителей проверить одну деталь в авто осенью
GlavRed
2024-10-08T13:25:16Z
Паркинг с суперкарами: в Киеве на стоянке супермаркета заметили эксклюзивные авто
Фокус
2024-09-25T07:21:56Z
Украинцев штрафуют за права: трижды проверьте, прежде чем сесть за руль
Знай
2024-10-08T10:51:37Z
Производитель iPhone представил мощный электрический минивэн с запасом хода 660 км
Фокус
2024-10-08T10:30:17Z
Официально: Роскомнадзор приступил к блокировке Discord в России
GameMag
2024-10-08T17:37:32Z
Послушайте русскую озвучку хоррора Alone in the Dark от Cool-Games
GameMag
2024-09-30T20:31:32Z
Эксперт рассказал, какие преимущества может дать Украине налаживание сотрудничества с учеными, выехавшими за границу
ZN UA
2024-10-05T07:22:19Z
"Погружает с первых минут": Ремейк Silent Hill 2 получает восторженные отзывы от первых покупателей, рейтинг в Steam — 95%
GameMag
2024-10-06T19:58:38Z
"Большой" ИИ не поможет США в войне с Китаем: почему поход Маска опасен для армии
Фокус
2024-10-08T17:27:44Z
Миллионы смартфонов под угрозой: эксперты назвали Android-приложения, которые стоит удалить
Фокус
2024-10-08T17:06:36Z
Крупнейший шторм в Солнечной системе: таким Большое красное пятно на Юпитере еще не видели
Фокус
2024-10-04T07:45:54Z
Digital Foundry: От выпуска мощной консоли PlayStation 5 Pro выиграют даже те, кто не собирается ее покупать
GameMag
2024-09-29T21:16:06Z
The Callisto Protocol, Mortal Kombat 1, Lies of P и многие другие игры для PS5 получили маркировку PS5 Pro Enhanced в PS Store
GameMag
2024-09-28T21:13:43Z