MY.UAНовини
Огляд Silent Hill 2 Remake. Імла, що лякає знову
Огляд Silent Hill 2 Remake. Імла, що лякає знову

Огляд Silent Hill 2 Remake. Імла, що лякає знову

SIlent Hill з тих серій, яка стала культовою два десятки років тому завдяки знаковому оригіналу, та сиквелу, який затвердив унікальність серії. На превеликий жаль, з того часу у серії не було жодної гри, яка могла б підтвердити значущість серії, у кращому випадку вони не плюндрували її спадок. Цього жовтня Konami випустила рімейк SIlent Hill 2 за який відповідала польська студія Bloober Team (Layers of Fear, Medium). Чи вийшло у такого тандему створити щось гідне оригіналу, зараз розкажемо у нашому огляді SIlent Hill 2 (Remake).

Silent Hill 2
1999 грн.

Плюси:

Історія, атмосфера, ігролад, загадки

Купити в PlayStation Store

Мінуси:

Артефакти апскейлу в режимі продуктивності.

Купити в PlayStation Store
9/10
Оцінка ITC.ua
Відключайте рекламу - підтримуйте ITC!

У своїх снах…

Джеймс Сандерленд отримує лист від своєї покійної дружини Мері з проханням зустрітися з нею в «їх особливому місці» у місті Сайлент-Гілл. Збентежений, але зацікавлений несподіваним листом Джеймс прибуває до міста, яке сильно змінилося з часу їх останнього візиту, ще перед смертю Мері. Тоді вони гостювали в затишних готелях та відвідували зелені парки біля озера. Колись місто було наповнене життям, а зараз перетворилося на привид.

Хоч цей рімейк гри 2001 року, я все ж не спойлеритиму історію, впевнений, багато з вас доторкнуться до неї вперше.

З рімейком погляд на місто має нову перспективу, яку ігрова індустрія отримала тільки через чотири роки після виходу оригінальної Silent Hill 2, з виходом Resident Evil 4 у 2005 році. Завдяки камері від третьої особи розробники змогли краще показати місто, його низини та висоти, що тільки додає атмосферності. Герой, а разом з ним і гравець, опиняється в епіцентрі безнадії на якого з усіх боків давить імла та холодні стіни покинутого міста.

Те, що раніше було обмеженням заліза стало основною впізнаваною візитівкою гри. В рімейку туман не такий густий, як в оригіналі, але він більш реалістичний та атмосферніший. Імла все ще розступається пере героєм, але тепер це не просто біла стіна, а дійсно туман, який має різну щільність та крізь який проглядаються ледь помітні силуети монстрів, закриті магазини та світлофори які повільно розвіюються на вітрі.

Гра моторошна, з густою, як дим, атмосферою, яка намагається проникнути в голову. Розробники оригінальної гри старалися зосередитися на психологічному аспекті гри шляхом створення гнітючої атмосфери в якій увесь час перебуває персонаж, а відтак і гравець. А рідкісні моменти спокою лише підсилювали страх того, що чекає попереду.

Якщо ви не грали в оригінальну гру, то з більш-менш сучасних аналогів можна згадати SOMA. Ця гра лякала в першу чергу своєю історією та невідворотним прийняттям того, що саме відбувається з персонажем. І цей підхід дуже близький до того, що робили в оригінальному Silent Hill 2 і що роблять Bloober Team в рімейку.

Місто проникає у свідомість та вивертає назовні усі страхи надаючи їм фізичної форми. Це стосується як самого Джеймса, так і тих нечисленних персонажів яких ми зустрічаємо впродовж нашої подорожі.

Анджела, Марія, Едді та маленька Лора, на мій погляд, стали дорослішими. Не в плані їх віку, а у підході розробників до зображення цих персонажів, та акторів які їх озвучують. В акторській грі відчувається режисура кожної сцени. Їх емоційний настрій може змінюватися швидко, при чому у деяких персонажів досить полярно, від спокійного довірливого тону до агресивних вигуків в яких відчувається погроза життю. І жодного разу я не почув награності чи не щирості в діях та словах персонажів.

Додає тягучості атмосфери довгі плани, часто крупні, які показують розгубленість персонажів чи згасаючий промінчик надії в їх очах.

Це все ще та сама історія з тими самим персонажами та їх внутрішніми демонами. Але завдяки новітнім технологіям та сучасному підходу до акторської гри сприймається вона зовсім інакше. Краще.

Вся історія акомпанована Акірою Ямаокою, який переписав увесь саундрек та збагатив його кількома новими композиціями. Ця музика досі пробирає, що сироти по шкірі. У один момент жахає, а через кілька секунд з легкістю навіює меланхолійність та смуток.

Вишенькою на торті є українська текстова локалізація. За неї відповідала українська команда UnlocTeam, тому жодних «кредитів» замість «титрів» тут нема. Перекладено абсолютно усе, що можна перекласти текстом. У тому числі назви вулиць на мапі та написи на ній. Загадки у віршованій формі також перекладені віршами зберігши свою задачу — бути підказкою для гравця. Приємно бачити, що кількість ігор з українською локалізацією щороку збільшується. Ще приємніше грати в ці ігри.

… я бачив хорошу гру…

Окрім персонажів, які часто ставлять під сумнів почуття Джеймса та благість його намірів нам зустрічаються й такі, які не люблять зайвих балачок, а одразу кидаються в намаганні вбити.

Основним знаряддям відбивання від таких почвар є труба, яка в першій третині гри замінює палицю з цвяхами. Також нам відкриються пістолет, дробовик та рушниця, але набоїв у грі значно менше аніж у середньостатистичному шутері.

Стрільба наближена до The Last of Us Part II та Alan Wake 2. Герой є обивателем, а не тренованим поліціянтом чи агентом, тримає зброю досить не впевнено. Приціл постійно водить, але якщо сконцентруватися, тобто стояти на місці й зосередитися на ворогові, то вже за секунду куля досягне своєї мішені.

Більшість ворогів я забивав палицею з причини економії, і тому, що дуже соковито вороги отримують тумаки. Тут хочеться обурено кивнути у бік PR-відділу Konami, який показував недолугі бойові кадри в перших трейлерах гри. Хоча якщо дивитися зі сторони, то відчувається боївка значно краще, ніж виглядає.

 Віддаючи перевагу ближній конфронтації я сподівався, що в майбутньому зекономлені набої мені знадобляться. Частково це виявилося правильним рішенням. Та й більшість противників не складають проблем, навіть якщо нападають парами. Хоча в клаустрофобічних кімнатах та коридорах інколи навіть базові монстри можуть добряче полоскотати нерви та змусити випустити з рушниці один-два набої, які так важко було знайти.

Монстрів у грі всього чотири види, це з урахуванням комах. З часом мені вже стало не вистачити по суті трьох базових противників, але поступово, приблизно з середини гри розробники наділяють противників додатковими здібностями. Лежача фігура починає вибухати кислотою, а медсестри отримують ріжучу зброю та поводяться агресивніше. Найбільш помітних змін зазнають Манекени, але не псуватиму вам цей досвід відкриття.

Компенсують малу кількість противників їх вміннями та вмілою режисурою окремих моментів. До прикладу, Манекени полюбляють причаїтися десь за вазоном чи шафою та зненацька напасти коли ми пройдемо повз не помітивши смертельну загрозу. Медсестри під час бою можуть впасти в стазис на кілька секунд, що дає можливість заподіяти їм значної шкоди. Різні комбінації та кількості ворогів поступово все більше тримають у напрузі з кожною новою локацією.

Доповнюється картина мізансценами. Коли противник навмисне пробігає перед світлом ліхтарика чи стоїть у прожекторі світла. Та навіть коли в полі зору нікого немає, не дають розслабитися звуки які лунають нізвідки чи шум радіо, який сповіщає про наближення породження пекла.

Найбільшою заслугою розробників є повна відсутність скримерів як явища. Весь саспенс досягається вмілим жонглюванням музики, звуків, химерного оточення та знання, що за дверима може очікувати Манекен, на спокій якого радіо не реагує.

Загалом бойова система та сутички з монстрами виконані зразково. Інколи здавалося, що розробники втратили відчуття міри у битвах і хотілося просто ходити локацією та шукати необхідні предмети. Але це можна списати на втому, бо я маратонив гру по 6-8 годин.

Проте найцікавіших ігроладним стовпом гри є загадки та пазли. Розробники перенесли їх з оригінальної гри, але й дещо нове теж придумали. Абсолютно усі загадки цікаві й помірно складні. При чому ця складність не викликає фрустрації чи бажання бігти на Youtube в пошуках рішення. Все дуже логічно, головне бути уважним та звертати увагу на підказки в записках та аудіозаписах.

Прямих вказівок, що саме потрібно робити гра не дає, але все необхідне Джеймс занотовує прямо на мапі: символи, коди доступу та інші важливі підказки. Окрім того, що це зручно, це ще й не ламає занурення і не викликає відчуття, що гра навмисне піддається. 

Мапа це взагалі окремий і дуже важливий ігроладний елемент. В кінці проходження навіть показують статистику за кількістю разів звертання до мапи. Це і журнал, і навігатор і зрештою мапа на одному екрані. При чому вона абсолютно дієгетична, а не окремий інтерфейс. Джеймс розгортає її та тримає в руках як ми тримаємо карту в реальному житті. При цьому гра не зупиняється, тому варто вдало підбирати місця, аби звіритися з задачами та локацією.

Як і зброя та монстри, визначні місця теж повністю перенесені з оригінальної гри. І так само як у випадку з сутичками з монстрами, розробники ходять на межі адекватної дозованості локацій. Вперше я відчув, що ще трішки й гра мене втомить в лікарні Брукгевен. Автори, мабуть, теж відчували, що перебування гравця в цій локації занадто довге, але й в оригіналі це була найбільше зона, яку ще й важко порізати так, що б не викинути важливі сюжетні та ігроладні епізоді.

Також в якийсь момент ще трішки й починали б душити замкнуті простори та коричневі коридори. Але дуже вчасно нас випускають назовні подихати імлистим повітрям на повні легені.

Ймовірніше це недолік жанру. Важко довготривалий час грати у гру, яка давить своєю атмосферою, музикою та загальним настроєм майже втраченої надії. Але загальний ігроладний колообіг «боївка-пазли-дослідження» в Silent Hill 2 збалансований добре. Як правило у грі відсутні довгі перебіжки без боївки, чи заскладні пазли які потребують годинної дисертації для їх розв’язання.

… яка лякає, але інакше

Як і в майже у будь-якій сучасній грі, особливо зробленій на Unreal Engine 5 найбільше запитань та страху викликає технічний стан гри. Принаймні на PS5 я можу назвати його задовільним, чи навіть хорошим з певними обмовками. FPS має незначні просідання в обох режимах графіки, але лише в окремі моменти з великою кількістю ефектів на екрані. 

Більшу частину гри я проходив в режимі Продуктивності та з візуальних проблем одразу впадало в око тільки артефакти апскейлингу у відображеннях в калюжах чи блискучих поверхнях, особливо при русі. В закритих приміщеннях таких проблем не було. Але потрібно зважати, що в цьому режимі також робота з освітленням стає простішою.

З інших технічних проблем у мене були лише трясіння камери. Якщо зупинитися у тісному приміщенні біля дверей й підкрутити камеру до певного кута, то велика ймовірність, що вона скакатиме як навіжена. Інші баги чи глічі мені не зустрічалися. Тож загалом можна сказати, що гра досить добре відшліфована, хоч і не ідеально.

Хочеться радіти за серію. Нарешті, за дуже багато років фанати отримали гру, за яку не соромно, а нові гравці — чудову нагоду познайомитися із серією та зрозуміти за що її люблять тисячі фанатів по усьому світу. З іншого боку стає трохи сумно, що найкраще, що трапилося із Silent Hill за останні 15-20 років, це не нове слово для серії, а переказ старого.

Висновок:

Розробникам вдалося зберегти атмосферу та настрій культової класики, перенісши її на сучасний технічний рівень. Рімейк Silent Hill 2 однозначно найкраща гра польських розробників з Bloober Team і одна з найкращих ігор цього року.

Купити в PlayStation Store
Теги за темою
Ігри
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Інсайдер зізнався, чому жертви P. Diddy бояться його навіть за ґратами: "Усі знали це ще тоді"
TSN
2024-10-08T16:18:26Z
Шикарний трилер з Ештоном Кутчером, який осоромився через дружбу зі скандальним Diddy
24tv
2024-10-08T15:48:50Z
Крістофер Нолан змінив фінал «Джокера», а ідея сиквелу прийшла Хоакіну Феніксу уві сні, — The Holliwood Reporter
ITC
2024-10-08T15:43:35Z
Прийняв за сміття. Працівник музею в Нідерландах випадково викинув артоб'єкт
ГЛАВКОМ NET
2024-10-08T15:30:33Z
Дмитро Ступка влаштувався на роботу в США і здивував, чому того ж дня одразу звільнився
TSN
2024-10-08T15:22:50Z
Тарас Тополя зізнався, чому неоднозначно ставиться до Пугачової та її чоловіка Галкіна
TSN
2024-10-08T15:22:06Z
Невпізнанна Катерина Кухар з білим волоссям показала, який вигляд мала до популярності
TSN
2024-10-08T15:21:45Z
Відома співачка вперше за тривалий час висловилася про чоловіка-воїна: "Він у психіатричній лікарні"
TSN
2024-10-08T15:21:32Z
Настя Каменських пожалілася, як стикнулася з булінгом: "Розумію, що таке болісні образи"
TSN
2024-10-08T15:21:19Z
Зайво сплачені 15 450 гривень: жінка подала в суд на Київтеплоенерго
Политека
2024-10-08T16:40:48Z
В Україні посіяли 3,8 мільйона га озимини
УкраинФорм
2024-10-08T16:37:41Z
Старі долари перетворяться на непотріб? Чи варто хвилюватися
Знай
2024-10-08T16:36:36Z
Стало відомо, як відновити родючість ґрунту без добрив
AgroNews
2024-10-08T16:24:29Z
За ціною золота: ціни на картоплю можуть зрости вдвічі - прогноз аналітика
GlavRed
2024-10-08T16:21:21Z
Експорт російської нафти досяг максимуму з липня – Bloomberg
iPress
2024-10-08T16:16:49Z
Відключення світла: як діятимуть графіки 9 жовтня
ГЛАВКОМ NET
2024-10-08T16:06:11Z
Вже другий день поспіль: яка валюта дешевшає на очах
24tv
2024-10-08T16:03:01Z
Агрокомпанії долучились до проєкту з підготовки водійок вантажівок
AgroPortal
2024-10-08T16:00:29Z
"Час закінчувати війну": путінські пропагандисти вже втомились брехати
24tv
2024-10-08T16:39:56Z
НАТО має і буде робити більше для допомоги Україні - генсек
УкраинФорм
2024-10-08T16:39:12Z
Франція та Катар доставили термінову гуманітарну допомогу Лівану
Европейская правда
2024-10-08T16:36:49Z
Генпрокурор звільнив свого ексзаступника Вербицького з органів прокуратури
ГЛАВКОМ NET
2024-10-08T16:36:06Z
Відновлення протестів на кордоні з Україною: Польща може знову "взятися за старе"
GlavRed
2024-10-08T16:27:19Z
Прем’єр Словаччини далекий від антиукраїнської політики Орбана - експерт
УкраинФорм
2024-10-08T16:24:06Z
Редактор WP: Восени 2022-го США оцінювали у 50% ймовірність ядерного удару Росії
Европейская правда
2024-10-08T16:24:01Z
Британія закликала розслідувати застосування Росією хімзброї в Україні
УкраинФорм
2024-10-08T16:21:38Z
Трамп у 2020 році таємно надсилав Путіну дефіцитні тести на коронавірус - WР
УкраинФорм
2024-10-08T16:21:01Z
Центр масштабування технологічних рішень тестує у військах 44 проєкти
УкраинФорм
2024-10-08T16:40:21Z
Китайські танки Type 15 вперше помічені з додатковими корпусами для захисту від дронів
InternetUA
2024-10-08T16:40:03Z
Франція випробувала БРМ Jaguar у боротьбі з надводними дронами
InternetUA
2024-10-08T16:21:14Z
Аналітики пропонують запровадити в Україні «штрафні бали» за порушення ПДР
УкраинФорм
2024-10-08T16:18:05Z
Зеленський провів Ставку, присвячену потребам армії
ГЛАВКОМ NET
2024-10-08T16:16:34Z
Відомий пластичний хірург Олександр Бебих показав кохану: жінка має «приводи» за проституцію і наркотики
Новости Украины
2024-10-08T16:12:53Z
Українські пенсіонери отримають надбавку до пенсії: кому пощастить вже цього місяця
Знай
2024-10-08T16:06:57Z
Військові показали нічну бойову роботу зенітників на півдні України
УкраинФорм
2024-10-08T16:01:54Z
Що відбувається з тими, хто не оновив дані у "Резерв+": у ТЦК розкрили деталі
GlavRed
2024-10-08T16:00:58Z
Нафтобазу в Феодосії атакували ракетами ATACMS: введено надзвичайний стан - ЗМІ
GlavRed
2024-10-08T16:39:11Z
Мінус дві "Нони": Третя штурмова відпрацювала по ворогові на Харківщині
TSN
2024-10-08T16:36:36Z
Потепління буде коротким: коли в Україну повернуться сильні зливи і холоднеча
GlavRed
2024-10-08T16:36:10Z
Російські війська сьогодні атакувала Харківщину шістьма КАБами
УкраинФорм
2024-10-08T16:30:39Z
В Запорізькій області 88% укриттів придатні до використання - ОВА
УкраинФорм
2024-10-08T16:18:02Z
На Харківщині внаслідок обстрілу загинула жінка
УкраинФорм
2024-10-08T16:12:28Z
Оренда житла в столиці: як змінилися ціни та чого чекати київським квартирантам
Хвиля
2024-10-08T16:09:25Z
Волонтери "Української команди" і Володимир Кличко привезли дрони, РЕБи та броньовик на Донбас
24tv
2024-10-08T16:09:12Z
Ситуація на Запорізькому напрямку: чи дійсно слід готуватися до масштабного наступу росіян
TSN
2024-10-08T16:06:53Z
Чи можна схуднути за допомогою магнію: лікарі приголомшили відповіддю
TSN
2024-10-08T15:21:09Z
Копійчаний засіб для пишного цвітіння: ось чим обробити тюльпани перед посадкою
24tv
2024-10-08T15:21:02Z
Кава чи матча: що корисніше та який напій обрати
24tv
2024-10-08T15:12:52Z
Тренд з TikTok виявився небезпечним для дітей: хто такі кранчери та чому вони їдять землю
24tv
2024-10-08T15:12:02Z
Сигнали організму, що ви споживаєте надто багато солі
24tv
2024-10-08T14:36:47Z
Годинник Apple Watch почав передбачати хвороби за пару днів до появи симптомів
InternetUA
2024-10-08T14:01:30Z
ШІ може захистити мільйони людей від втрати зору
Portaltele
2024-10-08T13:14:29Z
Як перестати думати про погане – 8 простих способів
24tv
2024-10-08T13:06:23Z
Сухорукова: «Турнікети й аптечки в нас — заявка номер два після броньованого транспорту»
ZN UA
2024-10-08T11:55:35Z
Псевдополіцейський видурив у жінки 130 тисяч гривень
InternetUA
2024-10-08T16:37:57Z
Є загроза вибуху: у Феодосії на нафтобазі загорілися цистерни з бензином
24tv
2024-10-08T16:33:43Z
У Харкові через авіаудар пошкоджені 15 будинків: двоє загиблих, семеро поранених
УкраинФорм
2024-10-08T16:33:31Z
"Унікальний спосіб": зварювальник втік до Угорщини через самостійно вирізану дірку в мості – журналіст
TSN
2024-10-08T16:33:12Z
У центрі «Незламні» захиснику зробили ювелірну операцію
УкраинФорм
2024-10-08T16:21:32Z
Ще двоє людей на Херсонщині потрапили під удар ворожого дрона
УкраинФорм
2024-10-08T16:21:19Z
Інтернет-шахраї видурили у жінки 14 тис. грн
InternetUA
2024-10-08T15:52:03Z
Жінка в Одесі намагалася повісити прапор рф на Європейській площі: перехожі та поліція відреагували
Политека
2024-10-08T15:42:46Z
На турбазі під Кривим Рогом знайшли мертвим колишнього директора ЦГЗК Дмитра Шевчика – він балотувався у мери міста у 2020 році
Политека
2024-10-08T15:24:41Z
Ніко Вільямс не допоможе Іспанії у Лізі націй
Football.ua
2024-10-08T16:37:08Z
Україна закликає організаторів Всесвітніх ігор-2025 продовжити санкції проти спортсменів Росії та Білорусі
УкраинФорм
2024-10-08T16:33:48Z
Асистент Постекоглу Мейсон може очолити Андерлехт
Football.ua
2024-10-08T16:12:44Z
Чарівна Магучіх похизувалася ідеальною фігурою: яскраві фото легкоатлетки
24tv
2024-10-08T16:09:31Z
Мбаппе визнано найкращим гравцем Реала у вересні
Football.ua
2024-10-08T16:05:12Z
Екснападник Динамо побажав завершення війни, але з одним нюансом: що сказав зрадник України
24tv
2024-10-08T15:42:22Z
Стало відомо, коли має повернутися Мілітао після травми
Football.ua
2024-10-08T15:39:22Z
Бремер переніс операцію після травми, через яку вибув до кінця сезону
Football.ua
2024-10-08T15:33:27Z
Євро-2025 . Українські арбітри розсудять матч футболістів Естонії та Ізраїлю
УкраинФорм
2024-10-08T15:24:53Z
Швидший за Lamborghini: дебютував 1000-сильний заряджений Cadillac Escalade
Фокус
2024-10-08T16:36:33Z
Ford підготував нову версію Bronco у ретро стилі
AutoCentre
2024-10-08T16:07:23Z
Цінові війни: цього року подешевшали 195 моделей китайських автомобілів
ITC
2024-10-08T15:43:40Z
Зіткнулися 28 авто: у США сталася найбільша аварія в історії перегонів
Фокус
2024-10-08T15:27:25Z
Hennessey прокачав Cadillac Escalade до 1005 к.с.
AutoCentre
2024-10-08T15:20:17Z
Розробник всюдихода-амфібії "ТАХА": Працює при -40 °С до +40 °С, рухається на будь-якому ґрунті
Комсомольская правда
2024-10-08T14:54:42Z
Презентація Tesla Robotaxi: як і де дивитися подію, що відбудеться 10 жовтня
24tv
2024-10-08T14:36:49Z
Hyundai презентувала недорогий спортивний кросовер із багатим оснащенням
Фокус
2024-10-08T14:36:32Z
Пусковий пристрій для автомобіля: що це і як використовувати
AutoCentre
2024-10-08T14:33:48Z
Господиням на замітку: як легко "відклеїти" пергамент від випічки
GlavRed
2024-10-08T16:27:21Z
Як правильно садити полуницю восени для гарного врожаю: дієві методи
Политека
2024-10-08T16:24:17Z
Сезон грибів у Польщі: які види можна збирати і яких правил дотримуватися, щоб не отримати штраф
24tv
2024-10-08T16:03:09Z
Переживуть усю зиму: 5 овочів, які варто посадити у жовтні
GlavRed
2024-10-08T15:27:45Z
Покладіть лавровий лист під килим — через 24 години отримаєте чудовий результат: корисна хитрість
TSN
2024-10-08T15:21:41Z
Як змусити орхідею цвісти: рослина випускатиме квітконоси знову і знову
TSN
2024-10-08T15:21:02Z
Зробіть простір стильним: помилки, яких слід уникати під час оформлення книжкових полиць
24tv
2024-10-08T15:12:22Z
Дуже сссирно: швидкі хачапурі з лавашем на сковороді – рецепт без тіста і випічки за 5 хвилин
24tv
2024-10-08T15:03:13Z
Як уникнути помилок при посадці троянд восени: господині поділились хитрощами
Политека
2024-10-08T14:42:35Z
Конкурс CD Projekt RED та перші сюжетні моди The Witcher 3 — доповнення Song of Wind відправляє Ґеральта на новий острів
ITC
2024-10-08T16:38:03Z
Вчені розкривають жахливі кліматичні прогнози на майбутнє
Portaltele
2024-10-08T16:16:52Z
Як вибрати насос для свердловини: ключові параметри та рекомендації
iPress
2024-10-08T16:16:16Z
Microsoft Word почав видаляти документи замість їх збереження
Portaltele
2024-10-08T16:16:05Z
"Найсмачніші" цілі: Притула сказав, що можна знищити дронами DARTS, на які відкрили збір
24tv
2024-10-08T15:57:44Z
Зірка «Гри престолів» каже, що World of Warcraft врятувала його від наркотиків
ITC
2024-10-08T15:43:34Z
Маски геть: криптоспільнота назвала 5 найімовірніших кандидатів у творці Біткоїна
ITC
2024-10-08T15:43:10Z
Дивина біології: що відомо про єдиний відомий вид комах, який розвивається в сирій нафті
TSN
2024-10-08T15:39:51Z
Найкращий спосіб перевірити уважність: треба знайти 3 сови серед курчат
GlavRed
2024-10-08T15:27:03Z