Ціни на охолоджене м'ясо у магазинах продовжують зростати, особливо з початком осені. Курятина, яловичина і свинина у вересні подорожчали майже синхронно, тому ті, хто звик готувати з цих продуктів, вже напевно помітили різницю на касі.
Як пишуть в Асоціації свинарів України, курка та яловичина стали дорожчими на 2-3% порівняно зі серпнем. А ось свинина хоч і вагалася в ціні весь місяць, таки додала майже 2%, досягнувши позначки 203,5 грн за кілограм. До речі, це все ще на 2,1% дешевше ніж рік тому.
Особливо подорожчала стегнова частина свинини, додавши майже 7,5 грн. за кілограм, що становить близько 4,6%. Вирізка, хоч і подорожчала не так сильно, все одно відчутно вдарила по гаманцю – плюс 4,8 грн/кг. Інші частини свинини додали близько 3-4 грн/кг.
Що цікаво, ціни на свинину в магазинах та на фермах пішли різними шляхами. У той час, як супермаркети продовжували піднімати цінники, на фермах свинина навпаки подешевшала. Фермери отримали на 4,4% менше за кожний кілограм у вересні, ніж у серпні, а у магазинах ціни зросли.
Тож якщо здається, що м'ясо в магазинах стало відчутно дорожчим, це не просто так.
Раніше ми писали, всього 15 грн за кіло: супермаркети різко знизили ціни на моркву, цибулю і буряк
Крім того, курці, готуйтеся – з 2025 року сигарети подорожчають: подробиці нового закону