Ферментовані продукти містять пробіотики, які так потрібні для мікробіома кишечника, що дійсно сприяє здоровому травленню. Втім деякі ферментовані продукти є більш корисними, а деякі – менше. Гастроентеролог Вілл Булсевич в інтерв'ю EatingWell перерахував і ті, і інші продукти.
За його словами, "у харчуванні завжди існує ієрархія". Не виключення і ферментовані продукти.
Найкращі ферментовані продукти
Водночас доктор Булсевич не зміг визначитись щодо першого місця в рейтингу. Вибір постав перед кімчі та квашеною капустою.
"Кімчі та квашена капуста не тільки смачні, а й неймовірно корисні для мікробіому кишківника. Ці рослинні продукти містять пробіотики, клітковину і пребіотики", – зазначив Булсевич.
Квашена капуста є дуже корисною для кишківника / Фото unsplash
Зауважте. Ферментація – це не просто додавання бактерій, а процес трансформації, який також включає створення кислоти.
Саме тому квашена капуста має гіркий смак, а не просто солоний. Клітковина трансформується в нові форми, що допомагає підтримувати здоров'я кишківника.
Найгірші ферментовані продукти
Доктор Булсевич не вважає цей продукт абсолютно нездоровим. Однак, радить його споживати помірно і мова про комбучу.
"Комбуча – це по суті солодкий чай, і хоча більша частина цукру споживається бактеріями в процесі ферментації, значна кількість цукру все ж залишається", – каже фахівець.
І так, комбуча, що є особливо популярною останнім часом, може підтримувати водний баланс і додавати енергію, маючи при цьому всі переваги ферментованої їжі.
Комбуча хоч і корисна, та варто враховувати вміст цукру / Фото unsplash
Однак, враховуючи той факт, що напій мітить багато цукру, Булсевич радить, або готувати комбучу вдома, щоб контролювати вміст цукру, або контролювати кількість випитого напою.