MY.UAНовини
Предупреждение для Додика: как настроения в БиГ меняются не в пользу союзников России
Предупреждение для Додика: как настроения в БиГ меняются не в пользу союзников России

Предупреждение для Додика: как настроения в БиГ меняются не в пользу союзников России

У Боснії і Герцеговині (БіГ), одній з найбільш нестабільних держав Європи, 6 жовтня відбулися місцеві вибори.

Загалом вони пройшли спокійно та без гучних скандалів.

І це не дивно, адже це не загальнонаціональні, а місцеві вибори.

А загальнонаціональні пройдуть у БіГ лише за два роки.

Проте є низка обставин, яка робить їх особливими.

По-перше, нинішнє загострення навколо планів президента Республіки Сербської (РС) Мілорада Додіка добиватися незалежності.

Підтримка на місцевих виборах мала стати підтвердженням схвалення цього курсу етнічними сербами.

А ще – до останнього моменту проведення цих виборів було під питанням, адже чимала частина держави опинилася під водою внаслідок потужних злив.

У п’яти општинах був проголошений стан стихійного лиха, що призвело до перенесення дати виборів.

Це означає, що остаточні результати будуть оприлюднені ще нескоро.

А в умовах БіГ це може призвести до фальсифікацій результатів.

Боснійські особливості.

Ці вибори стали восьмими, що пройшли у БіГ після завершення війни.

Місцеву владу обирали у двох ентитетах: Федерації Боснії і Герцеговині та Республіці Сербській, а також спеціальному окрузі Брчко.

Центрвиборчком БіГ зареєстрував 3,4 млн виборців, але оскільки голосувати можуть громадяни з 18 років, то реальна кількість виборців складає приблизно 3 млн.

Перед ними стояло складне завдання – на різноманітні посади в місцевих органах влади з 26 089 кандидатів обрати лише 3200 депутатів місцевих општин, радників та 143 мери в 111 општинах та 32 містах.

При цьому закон про вибори вимагає забезпечення гідного представництва жінок на всіх рівнях – не менше 40% від усіх кандидатів, що в умовах досить консервативної БіГ виконати досить складно.

Але БіГ не була б сама собою, якби все було так просто.

Відповідно до загального закону обираються мери 29 міст, тоді як міські очільники Сараєва, Мостару та Брчко – за спеціальними рішеннями.

З великої кількості партій та коаліцій слід згадати декілька, які мають вплив не тільки на місцях, а й у всій державі.

При цьому варто відзначити поступове зростання партій громадянської спрямованості, які є суперниками суто етнічних партій.

Серед найбільших – потужний лівоцентристський блок партій "Трійка", який був сформований нещодавно.

Далі згадаємо традиційні політсили – Партія демократичної дії (ПДД, бошняцька партія), Союз незалежних соціал-демократів (СНСД, вождем якої є Мілорад Додік, чим усе сказано), Соціал-демократична партія (СДП, громадянська партія), "Хорватська демократична співдружність" (ХДС, "донька" правлячої партії Хорватії, яка має потужну підтримку Загреба), Партія демократичного прогресу (ПДП, центристська просербська партія) та багато інших партій та блоків.

Але було б помилкою, особливо для РС, характеризувати партії однобічно – бошняцько-сербсько-хорватсько-націоналістична, центристська або право/лівоцентристська, громадянська чи ще якась.

Значна кількість із них, за винятком праворадикальних та маргінальних, підтримують євроінтеграцію БіГ, хочуть відійти від етнічних засад організації країни та перетворити її на вільну, сучасну та демократичну державу, для чого потрібні реформи усіх сторін життя.

Головною силою тих, хто не бажає змін, у першу чергу в РС, слід вважати Мілорада Додіка та його партію.

Ця політична сила своєю діяльністю демонструє незалежність від соціал-демократичних постулатів.

Сербський націоналізм, підтримка російської агресії, байдужість до вимог населення та відверті спекуляції обіцянками кращого життя, махровий популізм...

Але це працює та сприймається більшістю виборців, мало обізнаних у політичних питаннях.

Спецрежим для виборів.

Головною особливістю стало проведення голосування відповідно до змін до Закону про вибори, які були внесені високим представником Крістіаном Шмідтом у березні цього року.

Зокрема, відтепер воєнні злочинці, що визначені міжнародними судами або судами БіГ, не можуть висуватися кандидатами на будь-які позиції або виконувати будь-яку функцію у процесі проведення виборів.

Як пілотний проєкт на деяких виборчих дільницях був використаний електронний підрахунок бюлетенів, відбулася електронна фіксація виборців, здійснювався відеоконтроль на дільницях та в кімнатах підрахунку бюлетенів.

Такі зміни, що їх підтримали 83,4% опитуваних виборців, можуть стати засобом ефективної боротьби з фальсифікаціями та маніпулюванням виборчим процесом.

Запровадження сучасних технологій, навіть у такому обмеженому вигляді, можна оцінити як важливий крок у процесі демократизації суспільства БіГ, забезпечення прозорості та чесності виборчого процесу, захисті від різноманітних його порушень.

Вибори відбувалися в умовах нестабільної політичної ситуації, що спричинили такі фактори:.

– почастішання під час виборчої кампанії сепаратистських заяв Додіка, погроз вивести РС зі складу БіГ (які він під тиском політиків ЄС та США пізніше сам й спростовував);.

– суд над президентом РС, який порушував обов’язкові для виконання вказівки високого представника та заявляв про його нібито нелегітимність;.

– схвалення Скупштиною РС закону про вибори та погроза його застосувати під час місцевих виборів (і знову – під тиском міжнародної спільноти цього не сталося).

Враховуючи нестабільну політичну ситуацію в БіГ, армія посилила контроль за всіма військовими об’єктами, а Державне агентство розслідувань і захисту підвищило заходи безпеки на інфраструктурних об’єктах та місцях масового скупчення населення.

А напередодні виборчої кампанії підрозділи EUFOR провели заключний етап маневрів "Швидка відповідь".

Тим самим продемонструвавши готовність не допустити провокацій під час виборів та забезпечити стабільність у БіГ.

Подарунки з Белграда, Москви та Будапешта.

Попри всі ці зусилля, кількість порушень на виборах, згідно із заявами місцевих неурядових організацій та міжнародних спостерігачів, залишається значною.

Також не вдалося забезпечити відповідно до закону 40% представництва жінок серед кандидатів, хоча ситуація дещо покращилася у порівнянні з попередніми роками.

Проте головною проблемою виборів у БіГ було та залишається втручання з-за кордону.

Зокрема, лідери та політики Хорватії під час виборчої кампанії неодноразово відвідували "з робочими візитами" райони, де більшість складає хорватське населення.

Проте саме Додік та його партія отримали відкриту підтримку з-за кордону від політиків Росії, Сербії, Угорщини, що було на межі закону.

Днів за 10 до дня виборів президент Сербії Александар Вучич прибув у Баня-Луку та нагородив Додіка найвищою сербською нагородою – Орденом Республіки Сербія.

Росіяни Сергєй Лавров та Дмитрій Медведєв раптом 2 жовтня (тобто за три дні до виборів) надіслали листи президенту РС.

Подякували за "захист інтересів сербського народу від неоколоніальної політики Западу".

А керівник угорського МЗС Петер Сійярто 5 жовтня (за день до виборів) виступив на мітингу в Баня-Луці з нагоди завершення передвиборчої кампанії Додіка.

І знову солоденькі слова про "важливого та сильного лідера", який відстоює інтереси боснійських сербів.

Показово, що московські діячі відзначають "особистий внесок РС та особисто Додіка" у захист Дейтонських мирних угод та миру на Балканах (які Додік послідовно торпедує!).

Ну а російський посол у БіГ Ігорь Кабалухов, у традиційній манері російської дипломатії, ще до оголошення офіційних результатів виборів, відкинувши протокол, привітав Додіка з перемогою.

Такі подарунки Додіку були розраховані на пересічного виборця невеликих населених пунктів та, безумовно, допомогли СНСД отримати непогані результати у провінції.

На цьому тлі кількість автівок із сербськими номерами, яка збільшилася біля дільниць у день виборів у прикордонних містах РС, виглядала навіть якось дрібнувато.

Додік без явного виграшу.

Станом на 10 жовтня все ще відсутні підсумкові дані, але вже можна дещо сказати.

У голосуванні взяли участь 47,2% виборців, що на 3,2% менше, ніж на виборах 2020 року.

Можливо, причиною зниження активності виборців стало те, що 74% з них вважають, що вибори не є справедливими та чесними.

Хоча, з іншого боку, така низька участь викликає здивування, адже кожен сьомий з десяти напередодні виборів заявляли про свою готовність взяти в них участь.

Крім того, зменшення участі громадян є тривожним сигналом політикам про зростання недовіри до партій.

І скільки людей прийде на загальні вибори через два роки, сказати важко.

Адже 6 жовтня проголосувало лише менше половини.

Попередні результати свідчать, що у більшості міст старі мери зберегли свої позиції.

В Сараєві, Баня-Луці, Тузлі, Зениці – найбільших містах країни – зберегли свої позиції блок "Трійка", ПДД, СДП, ХДС, ПДП, СНСД.

Є підстави святкувати й у Додіка.

У Республіці Сербській його партія отримала перемогу в 47 општинах з 63 (на минулих виборах – у 41).

Але великі міста Баня-Лука і Бієліна дісталися опозиції.

Ще відсутні результати в інших великих містах РС, яких з тривогою чекають в СНСД та з надією – в опозиційних партіях.

Перші результати свідчать, що виборці у низці міст та општин віддали перевагу молодшим кандидатам.

Найяскравішим прикладом стало Сараєво, де середній вік кандидатів зменшився з 51,5 років до 43.

Ну а в столиці РС – Баня-Луці – вже вдруге переміг представник опозиційної Додіку Партії демократичного прогресу Драшко Станивукович (хоча в Скупштині президент РС та його союзники мають більшість).

Але тут є питання, чи дійсно переможець є в опозиції до президента РС, який одним із перших привітав його з перемогою.

Частина експертів впевнена, що Станивуковича підтримує канадський кінопродюсер Борис Малагурскі, який веде боротьбу з Додіком.

Інші вважають старого-нового мера вундеркіндом у політиці.

А колишня його соратниця Єлена Тривич, з якою вони разом починали антиурядові протести у 2018 році, вважає Станивуковича союзником Додіка, який веде складну та ризиковану гру.

Але головним є інше.

Місцеві вибори показали, що Додік продовжує поступово втрачати популярність.

А відтермінування застосування закону про вибори РС підтверджує, що судовий процес над ним, постійне спростування своїх же погроз щодо виходу з БіГ є свідченням втрати Додіком впевненості у своїй безкарності та програшу, що наближається, у боротьбі проти високого представника.

* * * * *.

Місцеві вибори не змінять зовнішню політику БіГ.

Адже вони спрямовані, так би мовити, всередину країни.

Люди чекають від нової місцевої влади покращення свого життя в кожному населеному пункті, створення нових робочих місць, поліпшення системи охорони здоров’я та освіти, боротьби з корупцією, яка знищує країну, вдосконалення роботи місцевого транспорту та багато чого іншого.

Деякі зміни вже почалися в Сараєві, Мостарі, Баня-Луці, Добої, Тузлі та інших општинах.

Але поки що вони є маленькими окремим світлими крапками.

Водночас вибори, що відбулися 6 жовтня, продемонстрували незадоволення значної частини населення місцевою владою та партіями загалом.

Тим важливішими мають стати загальні вибори, що пройдуть у 2026 році.

Можливо, вони стануть початком реального оновлення БіГ.

Автор: Володимир Цибульник,.

кандидат історичних наук, тимчасовий повірений у справах України в Боснії і Герцеговині (2018 рік).

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Двоє українців увійшли до шортлісту американської премії з перекладу
Детектор М
2024-10-11T13:31:56Z
Дострибався: Каліфорнія "покарала" Маска за брехливі твіти
InternetUA
2024-10-11T13:29:07Z
На Київщині запрацювала «Мобільна служба підтримки» для ветеранів війни та їхніх близьких
УкраинФорм
2024-10-11T13:28:36Z
Знають не всі: для чого насправді люди вінчаються - відповідь священників
GlavRed
2024-10-11T13:28:00Z
Американець підкорив вершину Евересту, не виходячи з власного будинку: як йому це вдалося
24tv
2024-10-11T13:27:52Z
"Критична ситуація": мер міста у Німеччині відмовляється реєструвати біженців з України
Фокус
2024-10-11T13:27:39Z
ЗМІ: Британська поліція зменшує присутність в X через занепокоєння щодо екстремістського контенту
Европейская правда
2024-10-11T13:21:51Z
"Будь ласка, поясніть мені": у коробці з піцою на чоловіка чекав сюрприз
Фокус
2024-10-11T13:21:41Z
У ГУР показали нові шведські катери "Дракари"
iPress
2024-10-11T13:18:08Z
Це найсмачніша картинка, яка взагалі може бути, - Олег Тістол про різні проєкти українських грошей
Политека
2024-10-08T18:31:34Z
Зручно та практично: для чого на Галичині використовували бамбетель
24tv
2024-10-08T18:24:51Z
12 жовтня в Києві – спецпоказ і обговорення фільму «Колір граната» Сергія Параджанова
Детектор М
2024-10-11T13:21:49Z
В Amazon кажуть, що серіал «Володар перснів» виходитиме «вічно» — якщо його дивитимуться мільйони глядачів
ITC
2024-10-11T13:20:21Z
У Києві презентували результати проєкту «Український театральний костюм ХХ-ХХІ століть»
УкраинФорм
2024-10-11T13:19:44Z
У Брюсселі представили виставку «100 картин дітей Незламної України»
УкраинФорм
2024-10-11T13:19:08Z
На Рівненщині визначили кращих літераторів року
УкраинФорм
2024-10-11T13:06:11Z
«Зшиті кроки»: родинна хроніка на тлі війни режисерки Аліни Максименко
Детектор М
2024-10-11T13:01:40Z
Як пройшов допремʼєрний показ телевізійного фільму "Хазяїн 2. На своїй землі"
GlavRed
2024-10-11T12:48:22Z
Розкрито завдання військ КНДР в Україні
GlavRed
2024-10-11T13:28:17Z
Ексгенерал СБУ Наумов не доїхав до суду, заявив про умисне ДТП, але вирок отримав
ГЛАВКОМ NET
2024-10-11T13:27:11Z
Володимир Путін відвідав Туркменістан, попри ордер МКС на арешт
360ua.news
2024-10-11T13:21:31Z
Орбан: Урсула фон дер Ляєн хоче повалити угорський уряд
ZN UA
2024-10-11T13:21:00Z
Генсек НАТО закликав союзників ігнорувати ядерні погрози Путіна
УкраинФорм
2024-10-11T13:19:10Z
Президент Індонезії не поїде на саміт БРІКС у Росії
УкраинФорм
2024-10-11T13:15:44Z
Відправка військ КНДР в Україну: чи може Захід також піти на такий крок – Бадрак
GlavRed
2024-10-11T13:12:58Z
Україна висловила стурбованість ізраїльським обстрілом миротворчих сил ООН у Лівані
УкраинФорм
2024-10-11T13:12:08Z
В Україні затримали проросійського блогера з TikTok
УкраинФорм
2024-10-11T13:10:29Z
USAID мобілізує майже $1,75 мільярда для підтримки українських сільгоспвиробників
AgroNews
2024-10-11T13:30:46Z
Курс валют на 14 жовтня: скільки коштуватимуть долар, євро і злотий
TSN
2024-10-11T13:24:35Z
На Запоріжжі виробник фарширує ягоди анчоусами
AgroNews
2024-10-11T13:21:21Z
Енергоатом почав власне виробництво елементів систем безпеки для АЕС
УкраинФорм
2024-10-11T13:12:51Z
Держекоінспекція повідомила про найбільших порушників природоохоронного законодавства: сума позовів понад 1 млн
Знай
2024-10-11T13:12:41Z
НБУ ввів в обіг нову пам'ятну монету: перші фото
24tv
2024-10-11T13:06:52Z
Удари рф по енергетиці стали точнішими, Україна боїться ядерної катастрофи – FT
iPress
2024-10-11T12:40:02Z
Як економити електроенергію вдома: дієві способи
TSN
2024-10-11T12:36:55Z
Переробники молока вважають, що ситуація на ринку потребує втручання держави
AgroPortal
2024-10-11T12:30:09Z
Стратегія ветеранської політики є живим документом, який адаптуватимуть до потреб військових - Калмикова
УкраинФорм
2024-10-11T13:31:09Z
Найкращий і найгірший ферментований продукт для кишківника
24tv
2024-10-11T13:12:31Z
Докрутилися: вчені попередили брейк-дансерів про розвиток небезпечної хвороби
Фокус
2024-10-11T12:21:26Z
Депресія, тривога та страх: коли варто звернутися по допомогу та як знайти свого фахівця
TSN
2024-10-11T12:09:38Z
Лікарка попередила, чому жінкам ніколи не можна мочитися у душі
TSN
2024-10-11T12:09:24Z
Як часто насправді потрібно змінювати рушники у ванній: знають не всі
24tv
2024-10-11T11:51:12Z
Хвороба вампірів: жінка може померти, якщо їстиме часник
TSN
2024-10-11T11:42:09Z
Що відбуватиметься з вашим тілом, якщо ви регулярно будете спати до 6 годин на добу
TSN
2024-10-11T11:36:45Z
Люди можуть підсвідомо реагувати на вербальне спілкування під час сну
Portaltele
2024-10-11T11:34:16Z
Окупанти готуються до штурму міста на Донбасі: у ЗСУ зробили заяву
GlavRed
2024-10-11T13:28:38Z
Мати політв'язня Аппаза Куртамета просить інформаційного розголосу у справі її сина
УкраинФорм
2024-10-11T13:28:15Z
Вдарять заморозки -3 і будуть сильні дощі: які області України накриє похолодання
GlavRed
2024-10-11T13:28:00Z
Суд заблокував будівництво курорту Свидовець на Закарпатті в інтересах лісорубів – голова громади
ГЛАВКОМ NET
2024-10-11T13:27:45Z
Цьогоріч до Держгеокадастру внесли відомості про нормативну грошову оцінку земель 423 населених пунктів Львівщини
Форпост
2024-10-11T13:25:39Z
На Європейській площі в Одесі чергуватиме муніципальна варта, аби не допускати провокацій
Комсомольская правда
2024-10-11T13:25:05Z
Майже 70% поранених військових після лікування повертаються на службу – командувач Медичних сил ЗСУ
TSN
2024-10-11T13:24:11Z
Синоптик попередила про суттєве похолодання у вихідні
Комсомольская правда
2024-10-11T13:21:39Z
На київському ліцеї знищили унікальну мозаїку часів шестидесятництва
24tv
2024-10-11T13:18:43Z
На Харківщині росіяни атакували автомобіль дроном - загинув цивільний
УкраинФорм
2024-10-11T13:18:18Z
"Ми з ним не знайомі", - "Океан Ельзи" спростував причетність їхнього водія до ДТП в Києві
Комсомольская правда
2024-10-11T13:09:39Z
В центрі Києва сталася резонансна ДТП: потерпілі звернулись до "Океану Ельзи" та власниці відомого бренду
Фокус
2024-10-11T13:00:52Z
У Чугуєві затримали двох чоловіків за підозрою у скоєнні розбійного нападу на літню жінку
Мій Харків
2024-10-11T12:59:15Z
Знайомий з Інтернету обікрав жінку під час побачення на Вінниччині
InternetUA
2024-10-11T12:46:53Z
СБУ повідомила про підозру «черговій» окупаційної поліції Ізюма
Мій Харків
2024-10-11T12:34:56Z
Жителя Тернопільщини затримали за замах на вбивство матері та брата
Украина Криминальная
2024-10-11T12:34:26Z
Тримався за холодильник посеред океану. У Флориді врятовано чоловіка після урагану
ГЛАВКОМ NET
2024-10-11T12:33:35Z
На Закарпатті водій наїхав на жінку з дітьми: 6-річна дівчинка загинула
TSN
2024-10-11T12:24:52Z
Як зробити куряче філе в паніровці: авторський рецепт від зірки "Мастер Шеф"
Политека
2024-10-11T13:31:41Z
Навіщо садівники кидають хліб у лунку саджанця: несподівана відповідь вб'є наповал
GlavRed
2024-10-11T13:28:02Z
Додайте це у борошно і вареники вийдуть ідеальними: рецепт еластичного тіста, яке не рветься
24tv
2024-10-11T13:27:21Z
Як прати джинси, щоб вони не зношувалися: порада, яка здивує всіх
24tv
2024-10-11T13:12:26Z
Виберіть один із місяців на картинці, щоб дізнатися, що про вас думають інші люди
TSN
2024-10-11T13:03:54Z
Ліжко замість лотка: чому кішки ходять до туалету на ліжко, і як із цим упоратися
Фокус
2024-10-11T12:57:15Z
5 речей, які ви повинні зробити зараз, щоб захистити свій дім від холоду взимку
24tv
2024-10-11T12:27:31Z
Секрети зберігання грибів: печериці будуть свіжими до семи днів - проста порада
GlavRed
2024-10-11T12:27:06Z
Елемент дизайну в кухні, який ніколи не можна ігнорувати: дизайнери пояснили, що це
24tv
2024-10-11T12:15:32Z
Tesla показала Robovan – автономний фургон для перевезення 20 пасажирів або вантажу
ITC
2024-10-11T13:20:05Z
Alpine представить на автошоу у Парижі концепт A390_β
AutoCentre
2024-10-11T13:04:17Z
Їх випустили лише 600: на аукціон виставили унікальний бойовий скутер із гарматою
Фокус
2024-10-11T12:51:16Z
Який номер на авто найщасливіший: нумерологи поділилися числами, що приносять водіям удачу
TSN
2024-10-11T12:36:01Z
Оголошено рейтинг найпопулярніших у світі кросоверів
AutoCentre
2024-10-11T12:16:03Z
Недорогі та економічні: 10 нових бюджетних авто з невеликою витратою пального
Фокус
2024-10-11T12:06:15Z
Штраф за неправильне обслуговування авто: у яких випадках змусять сплатити 1700 грн
Знай
2024-10-11T11:52:13Z
Tesla представила амбітне роботаксі без керма і педалей
Portaltele
2024-10-11T11:34:12Z
Їх буде всього 50: BMW представила елегантне купе-тарга на 600 к.с
AutoCentre
2024-10-11T11:07:36Z
Чудова заміна традиційному холодцю - пальчики оближеш
GlavRed
2024-10-11T13:28:54Z
Black Myth: Wukong з бюджетом $42,3 млн заробила понад $1,2 млрд, — податкова
ITC
2024-10-11T13:20:51Z
AMD представила першу мережеву карту Ultra Ethernet на 400 Гбіт
ITC
2024-10-11T13:20:45Z
Відомий мільярдер заявив, що він є найкращим гравцем у Civilization в усьому світі
24tv
2024-10-11T13:18:46Z
В Android-смартфонах з'явиться нова функція
InternetUA
2024-10-11T13:16:06Z
ChatGPT Plus: все, що вам потрібно знати про цей інструмент у 2024 році
24tv
2024-10-11T13:00:24Z
Українець у складі групи хакерів завдав збитків компанії у Норвегії майже на 9 млн євро
TSN
2024-10-11T12:48:50Z
Кіберексперт розкрив, чому швидка розрядка смартфона може вказувати на злом
InternetUA
2024-10-11T12:46:50Z
Shijian-19 приземлився після 2 тижнів перебування в космосі
Portaltele
2024-10-11T12:34:52Z
Мессі висловив все, що накипіло після провалу збірної Аргентини: що засмутило Ліонеля
24tv
2024-10-11T13:12:23Z
У тому ж місці: де і коли відбудеться реванш Усик – Ф'юрі
24tv
2024-10-11T12:42:31Z
УЄФА призначив на матч Україна – Чехія скандального суддю: він нашкодив команді Реброва рік тому
24tv
2024-10-11T12:27:25Z
Магучіх закликала Європу не допускати росіян та білорусів до міжнародного спорту
УкраинФорм
2024-10-11T12:25:38Z
У суботу стартує сезон української жіночої баскетбольної Суперліги
УкраинФорм
2024-10-11T12:09:49Z
"Русофоб Усик": російські пропагандисти звинувачують українського чемпіона у зраді
24tv
2024-10-11T12:00:25Z
Манчестер Сіті визначився з новим спортивним директором
Football.ua
2024-10-11T11:37:30Z
Гравці збірної України зустрілась у Польщі зі родинами загиблих воїнів ЗСУ
24tv
2024-10-11T11:36:48Z
Стало відомо, в яких комплектах форм зіграють Україна та Грузія
Football.ua
2024-10-11T11:07:13Z