MY.UAНовини
Рецензія на фільм «Субстанція» / The Substance
Рецензія на фільм «Субстанція» / The Substance

Рецензія на фільм «Субстанція» / The Substance

З 10 жовтня в кіно стартував показ сатиричного феміністського боді-горора «Субстанція» з Демі Мур та Марґарет Кволлі у головних ролях. Цей нашумілий проєкт вже отримав приз за найкращий сценарій на Каннському кінофестивалі, загальне визнання критиків та тези у стилі «найкраща роль Демі Мур за багато років». У рецензії нижче розповідаємо, чому перегляд цього фільму ви запам’ятаєте надовго.

Плюси:

чудове за своєю формою кіно; видатні перформанси від Марґарет Кволлі і особливо Демі Мур; стрічка стовідсотково реалізується в заявленому жанрі боді-горору; яскраво розкривається тема жіночих фобій крізь призму віку та тиску несприятливих обставин; Коралі Фаржа не забуває дотепно жартувати;

Мінуси:

до змісту виникають певні питання; тутешню сатиру точно не назвеш тонкою; через кричущу гротескність сюжет припускає багато умовностей, на які не так просто заплющити очі; коли Коралі Фаржа намагається дати прочухана патріархальному суспільству, яке диктує свої правила, це не завжди працює, адже принаймні у публічній площині шоубізу ситуація дещо змінилася; кінцівка скоріше псує загальне враження;

7/10
Оцінка ITC.ua
Відключайте рекламу - підтримуйте ITC!

«Субстанція» / The Substance

Жанр сатиричний боді-горор
Режисерка Коралі Фаржа
У ролях Демі Мур, Марґарет Кволлі, Денніс Квейд, Джозеф Балдеррама, Хьюго Дієго Гарсія, Оскар Лесаж, Філіп Шурер, Гор Абрамс
Прем’єра кінотеатри
Рік випуску 2024
Сайт IMDb

Колись, на піку своєї кар’єри, суперзірка Елізабет Спаркл відзначилася іменної зірки на Голлівудській алеї слави та навіть отримала «Оскар», а нині веде популярне фітнес-шоу на телебаченні. Та у свій 50-й день народження вона дізнається, що підступний продюсер у барвистому піджаку Гарві задумав знайти їй заміну — молодшу, сексуальнішу і привабливішу ведучу. Не бажаючи зникнути в небутті, жінка вирішує скористатися неочікуваною пропозицією — зробити «кращу версію себе» за допомогою ін’єкції спеціальної субстанції.

Але цей відчайдушний крок вимагає від Елізабет та її молодого, ідеального «клона» дотримання певних процедур — кожні 7 днів вони мають змінювати одна одну — поки одна живе своїм життям, інша знаходиться без свідомості. До того ж молодша версія, яка взяла собі ім’я Сью, потребує спеціального стабілізатора, що добувається з хребта старшої. Проблеми починаються, коли Сью відверто зловживає відведеним їй часом та наважується споживати все більше і більше речовини з тіла Елізабет. У підсумку це призводить до катастрофічних наслідків.

Якнайкраще «Субстанцію» характеризує влучна цитата з видання Indiewire на нецензурованій версії офіційного українського постера: «Абсолютно, бл*яха, шалений». Воно так і є — стрічка французької постановниці Коралі Фаржа — це концентрований шок-контент, який ви запам’ятаєте надовго.

Очевидно, що Фаржа надихалася класикою 70-х-80-х, в тому числі відвертої категорії Б. Тут відчутний вплив майстра боді-горора Девіда Кроненберга (не зайвим буде згадати химерне «Суспільство» Браяна Юзна), кінгівських «Керрі» від Браяна де Пальми та «Сяйва» від Стенлі Кубрика. Власне, у Фаржі виразний формалізм, який майже одразу кидається в очі, превалює над змістом. Авторка «Субстанції» тріумфує як режисерка і не блищить як сценаристка, тож нагороду в Каннах можна вважати злим жартом.

Стрічка апелює до патріархального суспільства та нав’язаних ним же стандартів жіночої краси і молодості, а також до жертовності, на яку змушена піти жінка заради власних амбіцій, та здебільшого — відповідності цим запитам і стандартам. Що ж, подібні претензії до хтивих дідів в офісах на високих посадах цілком обґрунтовані. Та чи настільки влучні, щоб ними захоплюватися?

Так, при виборі на посаду секретарки між молодою дівчиною та більш досвідченою і професійною, але старшою претенденткою перемога далеко не завжди буде за досвідом (цей момент обігрувався у культових «Друзях», щоправда, навпаки з погляду гендерних ролей). І вибір цей робиться нерідко чоловіками-босами. Втім, принаймні у публічній шоу-бізовій площині, про яку умовно йдеться у фільмі, світ дещо змінився.

По-перше, сумнозвісна вайнштейнівщина обсмоктана вже з усіх боків. По-друге, однобокий запит на красунь з обкладинок з точеною фігурою — це точно не про сьогодні. Давно пройшли часи «Рятувальників Малібу» (і тут ми знову згадуємо «Друзів»), проєктів калібру «Стриптизерок» чи хоча б провокативних кліпів, які були завсідниками на ТБ у нульові.

Чоловічий статевий орган, наприклад, у кіно миготить вже як мінімум не рідше, а з урахуванням серіалу «Хлопці», може навіть і частіше, ніж оголене жіноче тіло. Запропонована у сюжеті аеробіка з сексуальним підтекстом — позавчорашній анахронізм, якому місце десь у 80-х (а більш сучасний пол денс давно вийшов за рамки банальних стрип-клубів). Навіть Disney переосмислює своїх культових анімаційних героїнь на кшталт Русалоньки чи Білосніжки таким чином, щоб у глядача в останню чергу виникло бажання їх сексуалізувати.

При виборі кандидаток на провідні ролі, в тому числі чоловіками, тепер керуються різними критеріями, але не розміром грудей чи пружністю сідниць. Порівняйте кіношну Лару Крофт зразка 2001/2003 і 2018 років. Творцям постерів чергового екшн-фільму з Міллою Йовович більше не треба збільшувати груди акторки у фотошопі.

Акцентування на спокусливих формах, висвітлене у стрічці Фаржа, наразі зазнало беззастережної поразки і є моветоном. Тож заряджена сатирою гармата тут, бува, стріляє холостими. Ще й стрілянина ця відбувається ніби з базуки по мухам. Про цю нав’язливу комаху, до речі, тут згадано не дарма.

Щодо ейджистських закидів, то, знову ж таки, на цій проблемі також варто скрізь наголошувати, адже вона реально існує. Але у такій своїй формі фільм більше скидається на глибоко особисту образу авторки на суспільство і виглядає як її вендетта. І це не йде на користь.

Та й тут існує зворотній бік медалі. 57-річна Ніколь Кідман досі не тільки активно знімається у топових проєктах, а й сама продюсує, ще й дозволяє собі ролі, де вступає у статевий зв’язок з майже вдвічі молодшим за себе хлопцем (мова йде про еротичний трилер Babygirl, котрий також отримав чудову пресу). 51-річну Кейт Бекінсейл, з якою буквально наступного тижня виходить шпигунський екшн «Код “Чорна канарка”», навіть попри відсутність «Оскара», ніхто не намагається замінити на молодшу і типу привабливішу версію. Що вже казати про 78-річну Доллі Партон, яка на одному з варіантів обкладинки торішнього альбому Rockstar не цурається осідлати мотоцикл.

Значно краще картина почувається, коли тимчасово віддаляється від гротескного висміювання наскрізь патріархального світоустрою і зосереджується на більш локальному складнику — доріангрейському портреті Елізабет. Тим паче, що почуття страху під тиском обставин не чуже самій Демі Мур. В ці моменти дійсно усвідомлюєш, наскільки важко можуть сприйматися жінкою пов’язані з віком зміни в її тілі, і на що вона готова піти, щоб відстрочити ці невідворотні процеси. Та й виконавиця головної ролі саме на цьому відрізку видає свої найкращі акторські здібності.

Безперечно, «Субстанція» — талановите і надзвичайно сміливе кіно, як з позиції постановки, так і акторського виконання. Йому пасує кричуща гротескність (хоча на всі умовності сюжету, як її наслідок, закрити очі не вийде) і певна карикатурність, та воно стовідсотково реалізується у жанрі боді-горору.

Уривки з відеороботи Satisfaction від Benny Benassi тут різко контрастують зі сценами настільки огидними, що так просто їх не забути. Стрічка пропонує яскраві метафори (початкова короткометражка з зіркою на Алеї слави воістину видатна) і безжальні тілесні метаморфози, доречні ракурси та екстремально великі плани, виразну колірну гаму та чудовий «жахливий» грим. Вона стає в один ряд з іншим феміністським жанровим побратимом і нашумілим тріумфатором Канн — «Титаном» Джулії Дюкорно.

На жаль, за тотальною урочистістю форми дещо губиться адекватний зміст. Та й злободеннішим він був би скоріше за умови більш приземленої героїні, а не розкішної володарки «Оскара», яка в епоху розквіту соцмереж досі вважає, що у 50 запально крутити стегнами на ТБ — це все, що у неї залишилось.

Висновок:

«Субстанція» може викликати огиду і захоплення одночасно. Комусь вона сподобається, а комусь — точно ні. Але те, що запам'ятається надовго — не викликає жодних сумнівів.

Теги за темою
Кіно
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
У Польщі готуються збивати російські ракети: Сікорський заявив про відкриття бази ПРО
TSN
2024-10-12T15:27:49Z
Навіть попри захоплення Вугледара: РФ не може досягти стратегічної мети - Ходжес
GlavRed
2024-10-12T15:27:47Z
РФ можуть покликати на другий Саміт: Єрмак пояснив, чи будуть переговори з Путіним
GlavRed
2024-10-12T15:27:17Z
Угорський спікер парламенту оштрафував опозиціонера за критику Орбана
360ua.news
2024-10-12T15:22:34Z
Трамп має явну перевагу у врегулюванні війни в Ізраїлі та Україні – опитування WSJ
iPress
2024-10-12T15:22:27Z
Путін віддав наказ на килимові бомбардування у Курській області: що кажуть у ЗСУ
TSN
2024-10-12T15:21:30Z
У Зеленського заговорили про закінчення війни й розкрили мету плану перемоги України
GlavRed
2024-10-12T15:12:31Z
У Камеруні заборонили медіа обговорювати стан здоров'я 91-річного президента
Детектор М
2024-10-12T15:12:04Z
У США вважають, що Ізраїль звузив коло своїх цілей у відповідь на атаку Ірану - ЗМІ
УкраинФорм
2024-10-12T15:09:08Z
Super Tomcat 21: спадкоємець винищувача F-14, який міг би все змінити
Фокус
2024-10-12T15:27:21Z
"Міраж" чи ілюзія: скільки винищувачів Франція відправить Україні
Фокус
2024-10-12T15:27:05Z
У ЗСУ служать понад 300 священників, - СтратКом
Новости Украины
2024-10-12T15:24:41Z
Найсучасніша ракета класу "повітря-повітря" уже на озброєнні ЗСУ: перші офіційні фото
24tv
2024-10-12T15:18:13Z
Командир спецпідрозділу Kraken розповів, який Буданов насправді
ГЛАВКОМ NET
2024-10-12T15:09:10Z
На Курщині Сили оборони частково повернули позиції, але ситуація постійно змінюється – ЦПД
ZN UA
2024-10-12T15:07:25Z
Опікуються душею війська: в Україні відзначають День капелана
24tv
2024-10-12T15:03:21Z
Нові штрафи загрожують українцям в деяких областях: доведеться викласти 7225 гривень
Политека
2024-10-12T15:01:35Z
У Бундестазі вважають, що армії ФРН знадобиться ще 35 тисяч військових
Европейская правда
2024-10-12T14:28:41Z
Відвідувачі опери блювали і непритомніли під час вистави зі справжнім сексом на сцені – фото
TSN
2024-10-11T06:58:13Z
Зручно та практично: для чого на Галичині використовували бамбетель
24tv
2024-10-08T18:24:51Z
Це найсмачніша картинка, яка взагалі може бути, - Олег Тістол про різні проєкти українських грошей
Политека
2024-10-08T18:31:34Z
"Ти ж мене підманула": іноземці знімають тренд в ТікТок під українську пісню
24tv
2024-10-12T15:24:45Z
Працівник музею випадково викинув витвір мистецтва, сплутавши його зі сміттям
24tv
2024-10-12T15:18:46Z
Це не таємниця, – KOLA щиро розповіла про загадкового чоловіка-іноземця та свої улюблені хіти
24tv
2024-10-12T15:03:08Z
22-річна дружина Іраклі Макацарія назвала дату других пологів і з якими труднощами зіткнулася
TSN
2024-10-12T14:48:27Z
Лауреатка Нобелівської премії з літератури відмовилася від конференції: до чого тут Україна
24tv
2024-10-12T14:33:52Z
Чому прийшли мобілізовувати гостей "Океана Ельзи": нові подробиці гучного рейду ТЦК
TSN
2024-10-12T14:24:29Z
Туреччина ввела мита на стальну продукцію з Росії
УкраинФорм
2024-10-12T15:22:27Z
"Укрзалізниця" додала нові потяги на популярні маршрути: перелік рейсів
TSN
2024-10-12T14:48:31Z
Ціни встановили рекорт за сім років: в Україні різко підскочила вартість двох овочів
GlavRed
2024-10-12T14:27:36Z
Як заплатити за електроенергію "Національним кешбеком": покрокова інструкція
Знай
2024-10-12T14:12:47Z
Співзасновник Ripple Labs пожертвував $1 млн на підтримку Камалі Харріс
InternetUA
2024-10-12T13:57:52Z
Особливості приватизації землі у воєнний час: хто може це зробити
24tv
2024-10-12T13:18:54Z
Похід у магазин зажене в тугу: ціни на популярний осінній овоч пробивають стелю
Знай
2024-10-12T13:12:46Z
Митниця не допустила незаконний експорт соняшникової олії на 26 млн грн
AgroPortal
2024-10-12T13:00:24Z
Тариф на електроенергію: українцям відповіли на болюче питання, коли знову підвищать ціну
Политека
2024-10-12T13:00:09Z
Продукт, який допоможе контролювати вагу і при цьому гарно насичує
24tv
2024-10-12T14:06:07Z
Чому домашній майонез не загустів під час збивання: як виправити ситуацію
TSN
2024-10-12T14:03:28Z
Експерт - про корупцію у МСЕК: Проблема у законодавстві, яке дозволяє зловживати
УкраинФорм
2024-10-12T13:00:39Z
Чому лікарі рекомендують обов’язково їсти сало: яка його користь
TSN
2024-10-12T11:45:10Z
Посмішка під час розмови важливіша, ніж вважалося
24tv
2024-10-12T10:30:23Z
Медичний колапс на Херсонщині: цивільним відмовляють у лікуванні без російського паспорта
24tv
2024-10-12T10:06:33Z
Посідіти від переживань: учена розповіла, як стрес впливає на колір волосся
Фокус
2024-10-12T09:06:20Z
Лупа на обличчі: що таке себорейний дерматит та як його побороти
24tv
2024-10-12T06:42:10Z
Щоб гарний сон був гарантований: як обрати матрац
24tv
2024-10-12T06:39:25Z
Росіяни хотіли розділити угруповання ЗСУ в Курській області: експерт відповів, чи вдалося їм це зробити
TSN
2024-10-12T15:21:32Z
ЗСУ зірвали наміри армії РФ на Покровському напрямку: які втрати ворога
TSN
2024-10-12T15:09:43Z
Заморозки у жовтні: синоптик попередила про різке похолодання в Україні
Хвиля
2024-10-12T15:09:24Z
Сильні заморозки і поривчастий вітер охоплять Захід України
24tv
2024-10-12T14:57:10Z
Окупанти штурмують позиції ЗСУ по всій лінії фронту: у Генштабі розповіли, де «найгарячіше»
TSN
2024-10-12T14:48:02Z
Бої в полях: як на Східний фронт вплине осіння погода
24tv
2024-10-12T14:42:17Z
«Це дуже болісно»: Годжес розповів про наслідки втрати Вугледара на Донеччині
TSN
2024-10-12T14:36:59Z
"Покришили" штурмовиків РФ на сході: десантники ЗСУ відбили атаку ворога
GlavRed
2024-10-12T14:27:24Z
Росіяни нарощують у Маріуполі використання порту для збільшення своїх перевезень
УкраинФорм
2024-10-12T14:27:20Z
Винуватець резонансної ДТП, який заявив про причетність до "Океану Ельзи", був тверезим, - поліція
Комсомольская правда
2024-10-12T15:19:09Z
У Бучі чоловік побив жінку і дитину за прохання говорити українською
Фокус
2024-10-12T15:12:15Z
В Одесі судитимуть двох лікарів – батька й сина – за вимагання й одержання хабарів від ухилянтів
Украина Криминальная
2024-10-12T14:39:47Z
У ДТП в Рівненському районі один водій загинув, також травмовано дружину та 4-річного сина іншого водія
Украина Криминальная
2024-10-12T14:30:23Z
"Чіпурей, чіпурей": у Київі водійка прокляла екіпаж патрульної поліції
Фокус
2024-10-12T14:27:53Z
Пожежа на Чернігівщині: у будинку трагічно загинули чоловік та дівчина
TSN
2024-10-12T14:03:32Z
На Сумщині викрили нацгвардійця, який поширював серед цивільних дані про розташування військ
УкраинФорм
2024-10-12T14:03:26Z
У Нікополі чоловік заколов дружину на смерть металевими ножицями
TSN
2024-10-12T14:03:23Z
У лісах Прикарпаття за день знайшли тіла двох грибників
TSN
2024-10-12T14:00:51Z
Як правильно обрати журнальний столик: нюанси, які треба врахувати
24tv
2024-10-12T15:27:36Z
Ніколи не зберігайте їх внизу: 4 речі, які треба прибрати на верхні полиці кухні
24tv
2024-10-12T15:12:14Z
Сумнівам немає місця: 2 знаки зодіаку, яким необхідно повірити у власні сили
24tv
2024-10-12T15:03:22Z
Польські блогерки поділилися, як швидко відмити скло духовки: знадобляться звичайні продукти
TSN
2024-10-12T14:36:54Z
Німецька компанія Neggst розробила інноваційні рослинні альтернативи яйцям
AgroNews
2024-10-12T14:21:18Z
Як позбутися жовтих плям на подушках за декілька хвилин: допоможуть копійчані засоби
TSN
2024-10-12T14:03:04Z
Хрумкі чебуреки нашвидкуруч: ідеальний рецепт на кожен день
Политека
2024-10-12T13:30:18Z
Навіщо замочувати картоплю перед смаженням: проста, але дуже важлива, хитрість
24tv
2024-10-12T13:18:11Z
Магнат залишив офіціанту 500 євро чайових і був змушений тікати від нього
24tv
2024-10-12T12:57:23Z
Працюють без електрики: Інженери заявили про створення нового покоління роботів
Фокус
2024-10-12T15:02:05Z
Надприбуткова індустрія: автори контенту OnlyFans вже заробили 20 мільярдів доларів
24tv
2024-10-12T14:42:40Z
Представлений «монстр» автономності Oppo K12 Plus
Portaltele
2024-10-12T14:39:12Z
Українські полярники під час затемнення Сонця провели унікальні дослідження іоносфери
Комсомольская правда
2024-10-12T14:37:54Z
Off the Grid – нова королівська битва від українських розробників стала хітом на Twitch
InternetUA
2024-10-12T14:31:25Z
Meta видалила мережу фейкових акаунтів, що дискредитували владу Молдови
Европейская правда
2024-10-12T14:12:36Z
Блогер розтрощив свій скажено дорогий McLaren у прямому ефірі, поки зазирав у телефон
24tv
2024-10-12T14:03:37Z
Apple представить новий бюджетний iPhone — яка ціна та коли вийде
InternetUA
2024-10-12T14:01:38Z
Популярному домену .io загрожує закриття: причина
InternetUA
2024-10-12T13:31:12Z
Як з’явилися найіноваційніші вантажівки легкого класу
AutoCentre
2024-10-12T12:16:05Z
Капсула часу за $300 000: виявлено культовий спорткар 70-х у новому стані
Фокус
2024-10-12T11:51:58Z
Стиль Бонда повертається: Aston Martin запускає спортивний автомобіль DB12
Portaltele
2024-10-12T11:39:57Z
Новий позашляховий кросовер Honda показали до презентації
Фокус
2024-10-12T10:30:16Z
Stellantis вивів на тести флагманський кросовер DS8
AutoCentre
2024-10-12T07:15:13Z
Українці придбали у вересні майже 4,3 тисячі електромобілів
УкраинФорм
2024-10-12T05:54:55Z
Штрафи за тонування: що українцям потрібно знати про "неправильне" скло
Знай
2024-10-11T23:30:15Z
Xpeng P7+: електричний сімейний ліфтбек із запасом ходу 710 км та системою автономного водіння нового покоління
ITC
2024-10-11T16:19:06Z
В Україні з’явилися унікальні поштові електрофургони
AutoCentre
2024-10-11T16:06:01Z
Какабадзе: Не можу сказати, що Україна нас переграла
Football.ua
2024-10-12T15:22:21Z
Ліга націй: Литва поступилася Косову вдома
Football.ua
2024-10-12T15:09:59Z
Мудрик відповів хейтерам збірної України, які не вірили в перемогу "синьо-жовтих"
24tv
2024-10-12T14:39:43Z
Легенда збірної Мексики з футболу звинувачується у спробі зґвалтування зведеної сестри
ГЛАВКОМ NET
2024-10-12T14:06:57Z
Феєрив в екзотичній Індії та виявився непотрібним Динамо: біографія Івана Калюжного
24tv
2024-10-12T13:57:42Z
Футболісти юнацької збірної України розгромили Казахстан у кваліфікації Євро-2025
УкраинФорм
2024-10-12T13:55:31Z
У Франції стався гучний скандал через похід зіркового футболіста Мбаппе до нічного клубу
ZN UA
2024-10-12T13:52:25Z
Фюріх не допоможе збірній Німеччини в поєдинку з Нідерландами через травму
Football.ua
2024-10-12T13:52:06Z
Україна – Чехія: де дивитися трансляцію гри Ліги націй
ГЛАВКОМ NET
2024-10-12T13:48:08Z