MY.UAНовини
Саміт миру під питанням: що означатиме для України перенесення заходу на 2025 рік
Саміт миру під питанням: що означатиме для України перенесення заходу на 2025 рік

Саміт миру під питанням: що означатиме для України перенесення заходу на 2025 рік

Нові заяви Зеленського свідчать про те, що другий Саміт миру, який планувалося провести до президентських виборів у США 5 листопада, у зазначений термін не відбудеться. Які плюси та мінуси у часовій відстрочці для офіційного Києва, з’ясовував Фокус.

Володимир Зеленський заявив, що у листопаді підготовка до організації наступного саміту миру має завершитись, але сама дата саміту поки невідома. Про це президент сказав під час короткого спілкування з журналістами після зустрічі у Парижі з президентом Франції Емманюелем Макроном. "У листопаді план (другого саміту — ред.) буде вже "на столі" з усіма деталями, а дати я не знаю. Думаю, зараз ніхто її не знає", — зауважив глава держави.

Своєю чергою французький президент принагідно зазначив , що у жовтні будуть проходити спеціальні конференції за різними пунктами "формули миру", над якими працюють окремі групи країн, і офіційний Париж, зокрема, 17 жовтня організовує таку тематичну зустріч щодо пункту про ядерну безпеку. Що ж стосується безпосередньо другого саміту миру, то пан Макрон не став озвучувати свої прогнози.

Емманюель Макрон анонсував спеціальні конференції за різними пунктами "формули миру"

Між тим напередодні свого візиту до США в останніх числах вересня Зеленський заявляв, що другий саміт миру відбудеться у листопаді і на нього запросять РФ. Таким чином, свіжа заява українського президента дисонує з озвученими нещодавно ним же тезами і захід в силу тих чи інших причин відтермінували.

В Путіна саміт миру називають "сходкою"

Раніше Bloomberg повідомляло про намагання Києва організувати саміт напередодні президентських виборів у США 5 листопада. Агентство, посилаючись на інформовані джерела, вказувало, що така календарна прив’язка свідчила про відчуття "невідкладності" з боку України, оскільки вона передбачає можливе повернення Дональда Трампа до Білого дому, який неодноразово заявляв, що закінчить війну ще до своєї інавгурації у січні, і виступав проти продовження військової підтримки Києва. Тоді неназваний український урядовець підтвердив плани щодо проведення саміту до виборів у Сполучених Штатах, а американські посадовці натомість на умовах анонімності висловили сумніви, що така подія відбудеться за участі і України, і Росії.

Що ж стосується РФ, то не далі як у четвер, 10 жовтня спікер Ради федерації Валентина Матвієнко заявила, що Москву не цікавлять організовані українською владою у майбутньому саміти і "Росія не бачить сенсу у таких сходках".

Нагадаємо, що інаугураційний Глобальний саміт миру пройшов 15-16 червня у Швейцарії і зібрав представників понад ста країн з усіх континентів. Причому дві третини держав-учасниць були представлені на найвищому рівні. Поряд з тим, не всі учасники долучилися до підписання фінального комюніке. В їх числі , зокрема, Саудівська Аравія, Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Вірменія, Бахрейн, Бразилія, Ватикан, Індонезія, Колумбія, Лівія та ОАЕ.

Ірак та Йорданія відкликали свої підписи згодом, а ось Вселенський Патріархат, Антигуа і Барбуда, Замбія, а також Організація американських держав, до якої входять 34 країни обох Америк навпаки долучилися до підписання документу невдовзі після саміту.

Чому дата проведення саміту миру повинна бути плаваючою

Ключовим плюсом того, що саміт миру не відбудеться до президентських виборів у США 5 листопада політолог Олексій Буряченко вважає те, що вже буде остаточно відомо ім’я переможця запеклих перегонів, у яких повсякчас фігурує кейс російсько-української війни. Зокрема, у розмові з Фокусом експерт зазначає: "Байден у такому разі був би вже, як то кажуть, однією ногою за межами Білого дома і очікувати від нього якоїсь потужної позиції на саміті миру, я думаю, не можна було б. Поряд з тим, проведення такого заходу за гарячими слідами американських виборів також не до кінця гарантувало б нам сильну позицію Сполучених Штатів стосовно різнопланової допомоги та підтримки України. Тому, на моє переконання, що не робиться — робиться до кращого, оскільки нам потрібен не саміт заради саміту, а відчутний результат та посилення діалогових позицій, які наблизять справедливий та сталий мир".

Важливо Мир після Саміту: чи можна реалізувати досягнуті домовленості без Росії

Зауваживши, що Україні не слід заганяти саму себе у чітко окреслені терміни проведення саміту миру, політолог додав: "Ніякі дати наразі не викарбувані на камені, тому строки можна змінювати у відповідності до зміни політичної кон’юнктури у світі в тому числі. Самим себе заганяти у кут строків – слабка позиція, на якій хтось буде в будь-якому разі спекулювати. А взагалі, чому б, запитується, не провести такий саміт у лютому, коли вже відбудеться інаугурація нового президента США та формування кабінету Білого дому? Це було б дійсно гарне рішення, оскільки в грудні Байден буде вже дуже слабкий, а його наступник ще не приведений до присяги. Тим більше, що грудень у Сполучених Штатах – це мертвий політичний сезон".

Олексій Буряченко також зазначив, що поспіх з проведенням саміту миру до настання 2025 року є недоречним, адже в інакшому випадку з’явиться додатковий час для "синхронізації позиції з союзниками в плані висування аргументованого ультиматуму Російській Федерації, підсиленого рішеннями по далекобійності".

Крім того, часове вікно, переконаний експерт, дозволить Україні "спокійно напрацювати дорожню карту і вийти на другий саміт миру з позиції сили не просто на рівні риторики, а й на полі бою".

Те, що саміт миру під питанням — позитивний момент

Головний консультант центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус у розмові з Фокусом передусім акцентує на тому, що нових ідей стосовно другого саміту миру від України очікували партнери.

Принагідно зазначивши, що Київ лише реагував на побажання союзників, експерт констатував: "Тому, ми дійсно систематично заявляли, що такий саміт буде, але такий саміт за участі в ньому Росії, як того бажали окремі країни, став би легітимізацією РФ. Україні, як на мене, слід триматися тієї моделі, яку ще на початку повномасштабної війни визначила віце-прем’єр-міністр Канади українського походження Христя Фріланд, яка зазначила, що російсько-українська війна – це третій випадок у світі, коли є чітке розуміння, де добро, а де – зло. Попередні два – боротьба півночі і півдня США, тобто рабовласників проти нового світу і Друга світова. І в цьому контексті, на мій погляд, той факт, що саміт миру опинився під питанням – це радше позитив, аніж негатив, оскільки поки що ми не бачимо серед усіх країн світу розуміння, що розв’язана РФ війна проти України є боротьбою добра і зла. І допоки це розуміння не прийде, спроби побудувати предметний діалог не матимуть жодного сенсу".

Важливо Дипломатичний контрнаступ України. Чого чекати від Саміту миру-2

Відповідаючи на уточнююче запитання, коли врешті-решт це розуміння може прийти, адже повномасштабна війна триває вже третій рік, Іван Ус зазначив наступне: "Ми живемо в надзвичайно цинічному світі, і я думаю, це розуміння може прийти у випадку суттєвого зменшення грошової маси в Росії, коли Москва не матиме змоги купувати окремих політиків і громадських діячів в країнах, які є нашими союзниками з тим, аби вони впливали "як потрібно" на свої уряди. А допоки у РФ є ресурси, ми бачимо, що деякі держави, в тому числі, ЄС, виступають за діалог України та Росії. Не можу тут не процитувати пані Урсулу фон дер Ляйен (голова Європейської комісії – ред.), яка днями сказала про те, що все ще є країни в Європі, які у війні звинувачують не імперські амбіції Росії, а спроби України здобути свободу. І це все одно, додала вона, якби вони звинувачували угорців у 1956 році за те, що вони вирішили виступати проти Радянського Союзу".

Констатувавши, що дійсно у світі наразі є чимало лідерів, які виступають за те, щоб вести переговори з Путіним, Іван Ус підкреслив: "Про що може йти мова, коли нещодавнє опитування у ФРН засвідчило, що більше половини німців хочуть, аби Шольц зателефонував очільнику Кремля?! Це означає лише одне: у західних суспільствах не має розуміння того, що до ситуації слід відноситися не як до конфлікту двох сторін, а як до війни однієї країни, що хоче зруйнувати світоустрій проти іншої, яка відчайдушно його захищає. І це розуміння, ще раз наголошую, не прийде доти, доки у Росії є ресурси для підкупу західної політичної еліти та громадських діячів".

Оцінюючи динаміку показників проекту держбюджету РФ на 2025 рік, експерт спрогнозував, що економічний крах Росії може трапитися "не просто колись в теорії, а якщо не в наступному, то в 2026 році". І Україні, акцентує Іван Ус, важливо протриматися до цього часу, оскільки поки що будь-які домовленості приведуть хіба що до замороження ситуації, не більше того. У разі ж, якщо Україна протримається до моменту економічного колапсу РФ, "на Заході лунатимуть голоси не про потребу домовлятися з Росією, а про необхідність перемагати її та ставити жирну крапку у цій війні".

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Львів прощається із загиблим зятем Ірини Фаріон
ГЛАВКОМ NET
2024-10-12T10:15:07Z
У Грузії оштрафували опозиційні канали за відмову показати скандальну агітацію партії влади
Европейская правда
2024-10-12T10:10:06Z
Віктор Ющенко вперше за тривалий час з'явився з дружиною на публіці: який вигляд має подружжя
TSN
2024-10-12T10:09:55Z
Вперше ЄС офіційно видав візи дезертирам з Росії, один з яких воював в Україні — BBC
TSN
2024-10-12T10:09:03Z
В Угорщині лідеру опозиційної партії виписали мільйонний штраф за критику Орбана
Европейская правда
2024-10-12T10:07:49Z
Чи воюють солдати КНДР в Україні і чим вони можуть допомогти армії РФ: пояснення аналітиків
TSN
2024-10-12T10:01:29Z
"Не почув нічого нового про російську агресію": Блінкен прокоментував виступ Лаврова
24tv
2024-10-12T09:45:15Z
«Тільки попередь, щоб я сховатися встиг»: мобілізований в ЗСУ захотів скоригувати вогонь по своєму підрозділу
Политека
2024-10-12T09:33:34Z
Україна постійно працює над отриманням дозволу на використання західної зброї по території РФ - ОП
УкраинФорм
2024-10-12T09:33:10Z
Черник пояснив, чи вдалося росіянам прорватися на Курщині
24tv
2024-10-12T10:15:12Z
Росія погрожує Японії «неминучими адекватними контрзаходами» через військові навчання поблизу Курильських островів
ZN UA
2024-10-12T10:09:35Z
Українські дрони атакували РФ: над аеропортом у Казані закрили небо
TSN
2024-10-12T10:09:32Z
Не кажіть "здрастє" і "як дєла": як правильно та красиво привітатися українською
24tv
2024-10-12T10:06:38Z
Грибники на Драгобраті: Забрали лише один білий на 3 кг, а потім завадив ведмідь
Комсомольская правда
2024-10-12T10:04:15Z
Справедливість починається зі школи. Як британських учнів вчать дотримуватися правил
ZN UA
2024-10-12T10:01:16Z
Єдиний за останній рік: військовий про особливості Курського напрямку
TSN
2024-10-12T09:54:14Z
Сили оборони показали, як проходить вишкіл колишніх ув'язнених
ГЛАВКОМ NET
2024-10-12T09:51:49Z
Теж користується авторитетом: Вишебеба порівняв Залужного і Сирського
24tv
2024-10-12T09:39:56Z
Відвідувачі опери блювали і непритомніли під час вистави зі справжнім сексом на сцені – фото
TSN
2024-10-11T06:58:13Z
Зручно та практично: для чого на Галичині використовували бамбетель
24tv
2024-10-08T18:24:51Z
Це найсмачніша картинка, яка взагалі може бути, - Олег Тістол про різні проєкти українських грошей
Политека
2024-10-08T18:31:34Z
Облава ТЦК на концерті "Океану Ельзи": Потураєв підтримав перевірку документів на публічних заходах
TSN
2024-10-12T10:12:06Z
Відома українська співачка вийшла заміж і вперше показала свого чоловіка
TSN
2024-10-12T10:09:12Z
Зірка "Кухні" Кузнєцова зізналася, чи спілкується з акторами-росіянами з серіалу: "Листуємося"
TSN
2024-10-12T10:09:06Z
Фентезі-шоу «Вартові мрій» анонсує додаткові вистави під час всеукраїнського туру
TSN
2024-10-12T10:09:05Z
Вакарчук відреагував на рейд ТЦК: що він сказав
TSN
2024-10-12T10:06:11Z
Меми та хвиля обурення: у мережі бурхливо реагують на перевірки ТЦК на концерті "Океану Ельзи"
24tv
2024-10-12T09:51:52Z
В Україні укладено перші договори з суборенди державних сільгоспземель
AgroNews
2024-10-12T10:07:23Z
Нацбанк випустив монету на честь Сил логістики ЗСУ
УкраинФорм
2024-10-12T09:58:25Z
Чим підживити яблуню на зиму: урожай наступного року буде вражати
24tv
2024-10-12T09:51:05Z
Bloomberg: Захід непокоїть роль Індії в постачанні підсанкційних товарів до Росії
Европейская правда
2024-10-12T09:43:23Z
В Україні фіксують перевиробництво курячих яєць
AgroPortal
2024-10-12T09:30:39Z
Як порахувати вартість електроенергії по лічильнику
24tv
2024-10-12T09:24:43Z
Вдарить по простим українцям: експерт пояснив ризики запровадження податку на посилки з-за кордону
Политека
2024-10-12T09:16:08Z
"Нафтогаз" попередив з приводу оплати: краще встигнути до 15 числа
Знай
2024-10-12T09:12:25Z
Стало відомо, які країни найактивніше закуповують українську кукурудзу
AgroNews
2024-10-12T09:06:28Z
Медичний колапс на Херсонщині: цивільним відмовляють у лікуванні без російського паспорта
24tv
2024-10-12T10:06:33Z
Посідіти від переживань: учена розповіла, як стрес впливає на колір волосся
Фокус
2024-10-12T09:06:20Z
Лупа на обличчі: що таке себорейний дерматит та як його побороти
24tv
2024-10-12T06:42:10Z
Щоб гарний сон був гарантований: як обрати матрац
24tv
2024-10-12T06:39:25Z
Чому зʼявляється слиз у горлі
24tv
2024-10-12T05:36:50Z
З початку року медики провели 373 органні трансплантації
УкраинФорм
2024-10-12T02:21:13Z
В Україні кардинально змінять систему визначення інвалідності: що пропонує МОЗ
Хвиля
2024-10-11T23:09:06Z
Покращить пам'ять і знизить тривожність. Дієтологи назвали найкращий чай для здоров'я мозку
Фокус
2024-10-11T19:45:55Z
Чи можна ковтати сперму і як це може вплинути на здоровʼя
24tv
2024-10-11T19:45:12Z
За яке місто найближчим часом розгорнеться запекла битва – Дикий відповів
TSN
2024-10-12T10:09:44Z
Шукали 10 діб: у Києві знайшли жінку, яка зникла на Оболоні
TSN
2024-10-12T10:06:59Z
У Херсонській громаді через обстріл знеструмлений енергооб'єкт
УкраинФорм
2024-10-12T10:06:20Z
Синоптики попередили про дощ з мокрим снігом: кому готуватися до негоди
24tv
2024-10-12T10:06:05Z
Генерал армії сказав, яке завдання Путін поставив окупантам до настання холодів
24tv
2024-10-12T10:00:44Z
Українські сили відновлюють позиції на Курщині та беруть полонених – боєць ЗСУ
GlavRed
2024-10-12T09:54:56Z
Керівник Центру протидії дезінформації розповів про хід операції ЗСУ на Курщині
ГЛАВКОМ NET
2024-10-12T09:36:20Z
Обстріли Білозерки на Херсонщині: пошкоджені будинки, магазини і офісна будівля
УкраинФорм
2024-10-12T09:24:35Z
У Запоріжжі внаслідок нічної атаки пошкоджені 35 приватних будинків
УкраинФорм
2024-10-12T09:06:51Z
Вкрасти за 60 секунд: туриста за хвилину двічі пограбували різні злочинці
Фокус
2024-10-12T10:09:52Z
Робив фішингові сайти: 21-річний чоловік вкрав в людей майже 60 тисяч гривень
InternetUA
2024-10-12T09:59:02Z
Вчора після концерту «Океану Ельзи» в Києві військкоматівці влаштували «обліково-мобілізаційний» рейд по глядачах
Украина Криминальная
2024-10-12T09:57:22Z
Житель Одещини ножем спричинив тяжкі тілесні ушкодження товаришу вітчима
Украина Криминальная
2024-10-12T09:45:54Z
Під Києвом виникла масштабна пожежа, горів ресторанний комплекс
УкраинФорм
2024-10-12T09:30:18Z
На Київщині рятувальники загасили масштабну пожежу у ресторанному комплексі
ГЛАВКОМ NET
2024-10-12T09:18:39Z
ДТП у передмісті Житомира: одна пасажирка легковика загинула, інша – у лікарні
Украина Криминальная
2024-10-12T09:09:48Z
Окупанти визнали атаку українського дрона по нафтобазі: соковиті кадри пожежі
24tv
2024-10-12T08:45:57Z
У Нікополі чоловік вирішив конфлікт пострілами в опонента
Украина Криминальная
2024-10-12T08:45:33Z
Соковиті м'ясні котлети з пшоном: рецепт по-єврейськи, який сподобається всім
TSN
2024-10-12T10:09:31Z
Залийте окропом справжні відходи — отримаєте ідеальне підживлення для орхідей: квітнутимуть всі
TSN
2024-10-12T10:09:09Z
Від орхідей до грошового дерева: які рослини приносять щастя та удачу в дім
GlavRed
2024-10-12T09:54:20Z
Смачніший, ніж магазинний, і "за копійки": готуємо вдома крем-сир "Філадельфія" з 1 інгредієнта
24tv
2024-10-12T09:54:07Z
Ідеально для весілля: як зробити букет із флористичною губкою своїми руками
GlavRed
2024-10-12T09:45:52Z
Ви цього не знали: як за допомогою дзеркал створити в оселі wow-ефект
24tv
2024-10-12T09:30:14Z
Як дізнатись свою силу та призначення в житті: точний розбір по даті народження
GlavRed
2024-10-12T09:27:14Z
Рецепт горохового супу від фіналістки "Мастер Шеф": виходить неймовірно смачно
Политека
2024-10-12T09:03:59Z
Не забудьте про виноград: 3 обов'язкові процедури для ліан восени - плодоноситиме, як шалений
Знай
2024-10-12T08:51:37Z
Hogwarts Legacy отримає купу додаткового контенту у своєрідному DLC
24tv
2024-10-12T10:06:03Z
Нова версія Windows 11 суттєво знижує об'єм жорсткого диска
InternetUA
2024-10-12T10:01:03Z
Overwatch може отримати свою версію для смартфонів: усі відомі чутки
Знай
2024-10-12T09:51:51Z
Представлено генератор, що перетворює повітря і хвилі на дешеву електрику
InternetUA
2024-10-12T09:31:49Z
Meta видалила мережу фейкових акаунтів, що дискредитували владу Молдови
Европейская правда
2024-10-12T08:52:00Z
Galaxy S25 FE може позиціонуватися як «тонкий» пристрій
Portaltele
2024-10-12T08:39:36Z
Чи носили неандертальці одяг: що про це відомо сучасній науці
24tv
2024-10-12T08:03:58Z
Як відновити листування у Viber — пояснення компанії
InternetUA
2024-10-12T08:01:14Z
Off the Grid – нова королівська битва від українських розробників стала хітом на Twitch
24tv
2024-10-12T08:00:06Z
Stellantis вивів на тести флагманський кросовер DS8
AutoCentre
2024-10-12T07:15:13Z
Українці придбали у вересні майже 4,3 тисячі електромобілів
УкраинФорм
2024-10-12T05:54:55Z
Штрафи за тонування: що українцям потрібно знати про "неправильне" скло
Знай
2024-10-11T23:30:15Z
Xpeng P7+: електричний сімейний ліфтбек із запасом ходу 710 км та системою автономного водіння нового покоління
ITC
2024-10-11T16:19:06Z
В Україні з’явилися унікальні поштові електрофургони
AutoCentre
2024-10-11T16:06:01Z
Презентовано недорогий електрокросовер від Geely і Volvo із запасом ходу 445 км
Фокус
2024-10-11T15:57:19Z
Сталі відомі регіони України з найжвавішим попитом на автівки
AutoCentre
2024-10-11T15:04:58Z
Mazda анонсувала рестайлінговий пікап BT-50
AutoCentre
2024-10-11T15:04:04Z
Оголошено рейтинг найпопулярніших у світі кросоверів
AutoCentre
2024-10-11T14:27:13Z
Калюжний: Мрія, що стала реальністю
Football.ua
2024-10-12T10:09:55Z
"Путін — х***о": грузинські фанати на грі з Україною заспівали легендарну пісню – відео з трибун
24tv
2024-10-12T10:09:00Z
"Влаштуємо великий сюрприз": Туркі Аль аш-Шейх анонсував грандіозний турнір за участі Усика
24tv
2024-10-12T10:00:05Z
“Челсі” не планує відпускати Мудрика
360ua.news
2024-10-12T09:57:29Z
Зелінські: Клопп відправляв за мною літак ще коли я грав в Удінезе
Football.ua
2024-10-12T09:46:35Z
Ребров: Вдячний футболістам за віддачу та розуміння своєї ролі на полі
УкраинФорм
2024-10-12T09:39:40Z
"Це був не футбол": воротар Грузії пояснив, чому не врятував збірну від поразки у грі з Україною
24tv
2024-10-12T09:00:45Z
Польща — Португалія. Напередодні
Football.ua
2024-10-12T08:55:34Z
Грузинські вболівальники заспівали хіт про Путіна на матчі Ліги націй проти України
TSN
2024-10-12T08:24:04Z