MY.UAНовини
Штучний інтелект в армії: від дронів до віртуальних командирів
Штучний інтелект в армії: від дронів до віртуальних командирів

Штучний інтелект в армії: від дронів до віртуальних командирів

Провідні країни світу все більше намагаються впроваджувати системи штучного інтелекту (ШІ) у своїх арміях. Вже є приклади їх застосування на полі бою для інформаційного забезпечення військових операцій або у складі різних систем озброєнь.

Зараз, наприклад, розробляються комплекси ШІ для зразків озброєнь, які можуть діяти автономно та без людини, для застосування ШІ у кібернетичних та інформаційних операціях і для військових систем підтримки процесу прийняття рішень, що ґрунтуються на ШІ. Коротко про - про останні новини у цій сфері.

Дрон сам розпізнає - ворог перед ним чи ні

Солдати ізраїльської армії ЦАХАЛ першими у світі використали керовану ШІ групу дронів у реальних бойових умовах. Вони задіяли ескадрилью безпілотників для виявлення, ідентифікації та атаки бойовиків ХАМАС у секторі Газа.

Тоді ізраїльські військові також застосовували штучний інтелект та суперкомп'ютери. Алгоритм надавав рекомендації, які солдати використовували для визначення цілей і нанесення по них ударів.

Ізраїльська компанія з розробки та модернізації різних видів озброєння ELBIT SYSTEMS презентувала літальний баражуючий дрон LANIUS, керований ШІ. Головна його відмінність - дрон вміє виявляти людей та визначати, які з них небезпечні, а які – ні. Якщо LANIUS сприймає людину як небезпечну, вона готується її знищити, але сама рішення не приймає. Поки що (!) безпілотник «запитує» дозволу на ліквідацію в оператора.

Маневрений та швидкісний безпілотник оснащений різними камерами, датчиками та системою ШІ NVIDIA Jetson. Це дозволяє при мінімальній витраті енергії швидко інтерпретувати потоки даних. До роботи додається програмне забезпечення для дронів ELBIT Legion-X, що дозволяє LANIUS виконувати місії групами.

Найбільш незвичайна ізраїльська технологія – квадрокоптер NINOX від компанії SpearUAV. Це перший баражуючий дрон, який запускається з субмарини. Робот зберігається у капсулі. При запуску вона виринає на поверхню води, де може вичікувати близько доби, перш ніж з неї вилетить квадрокоптер.

Пристрій може літати на 10 км та працювати до 45 хвилин. Може переносити вантаж вагою до 1 кг, його складно виявити, він оснащений спеціальними датчиками для розвідки та визначення цілі з використанням ШІ.

Ізраїльський дрон-камікадзе LANIUS – перший приклад використання ШІ в БпЛА. Фото: armyinform.com.ua

Вже є ШІ-командувачі

А в Китаї взагалі створили ШІ-командувача для військових симуляцій. Віртуальному командиру надані всі повноваження, він швидко навчається та покращує навички у віртуальних війнах. ШІ-командир покладається на емпіричні знання після ухвалення рішень, шукає задовільні варіанти з огляду на аналогічні ситуації у пам'яті. Ця система імітує досвідчену людину-командира, приймаючи рішення та адаптуючись до ходу бою.

«Налаштування ШІ-командувача відображає досвідченого і блискучого стратега, який має великі розумові здібності, врівноважений і стійкий характер, здатний спокійно аналізувати та оцінювати ситуації. Він приймає рішення швидко, але позбавлений людської емоційності та імпульсивності у цьому процесі», - зазначили розробники з лабораторії коледжу спільних операцій Національного університету оборони у Шицзячжуані.

Також у Китаї дослідники розробили ШІ-алгоритм для передбачення курсу гіперзвукових ракет. Система не вимагає величезної обчислювальної потужності та видає результат протягом 15 секунд.

Технологія здатна визначити курс ракети, що рухається швидше за звук у п'ять разів, розрахувати потенційну траєкторію для її ураження і ініціювати контрвідповідь з трихвилинним випередженням.

В ОАЕ корпорація оборонної промисловості Еміратів розробляє компактну пускову установку з розумними дронами, що самознищуються.

Система є базою, що запускає безпілотники зі штучним інтелектом Hunter 2-S. Пристрої можуть літати строєм і спілкуватися один з одним для самостійного виконання складних спільних атак.

Hunter 2-S з ОАЕ можуть навіть літати строєм. Фото: army-technology.com

Системи можуть діяти за командою людини і без неї

Для армії США вже розроблено абсолютно автономний бойовий вертоліт BLACK HAWK, модернізований компанією Sikorsky та DARPA (Управління перспективних дослідницьких проєктів Міністерства оборони США). Вертоліт оснащений системою автоматизації роботи льотного екіпажу та технологією автономії Sikorsky Matrix, завдяки чому він є повністю автономним літальним апаратом.

BLACK HAWK може самостійно проводити необхідні передпольотні процедури, включаючи перевірку вітру, а також керувати елементами адаптивного польоту – зльотом та посадкою. Вертоліт має систему визначення перешкод. Він може адекватно реагувати на надзвичайні ситуації без участі людини.

Компанія Scale AI стала першою ШІ-компанією, чию велику мовну модель застосували до засекреченої мережі після підписання угоди з 18-м повітряно-десантним корпусом армії США. Компанія створила для військових США власний чат-бот під назвою Donovan. Він повинен резюмувати розвіддані та допомагати командирам швидше приймати рішення.

Цей військовий аналог ChatGPT вже проходить випробування, і досить вдало. Одне з доступних демонстраційних відео показує Donovan у дії. З нього видно, що чат-бот аналізує отримані дані, у тому числі зображення, і пропонує офіцеру варіанти дій для збору додаткової інформації або готує звіт, який потім надається військовому керівництву.

А експериментальна програма DARPA SQUAD X EXPERIEMENTATION спрямована на розробку та перевірку прототипів автономних систем, оснащених новими датчиками та технологіями штучного інтелекту. Ці пристрої повинні вміти діяти як за командою людини, так і самостійно. Причому у всіх випадках їм знадобиться вміння аналізувати обстановку та працювати разом як між собою, так і з живими солдатами.

В Америці запущено проєкт PROJECT MAVEN – це застосування штучного інтелекту (ШІ) та технологій навчання машин для обробки великої кількості візуальних даних, що надходять від літальних безпілотників міністерства, які знаходяться у різних кінцях світу.

Алгоритми, що розробляються в рамках проєкту, повинні розшифровувати величезні обсяги даних розвідки та спостереження. За повідомленнями ЗМІ, сьогодні цей метод використовується багатьма розвідувальними та оперативними агентствами. Часто його називають алгоритмічною війною.

Для виконання завдання безпілотному гелікоптеру BLACK HAWK допомога людини взагалі не потрібна. Фото: startup.org.ua

Україна не відстає у впровадженні ШІ

В Україні також активно розробляється система ШІ для військових. ШІ-стартап Reface оголосив про створення алгоритму для розпізнавання російських військ за супутниковими знімками.

Міністерство оборони України почало використовувати систему розпізнавання облич від Clearview AI. Компанія дозволила застосовувати свою технологію для встановлення особистостей російських військових, для боротьби з дезінформацією, ідентифікації загиблих та перевірки людей на контрольно-пропускних пунктах.

12 тисяч одиниць російської техніки щотижня виявляють українські військові завдяки платформі штучного інтелекту Avengers. Цю платформу опрацював Центр інновацій Міністерства оборони України. Результат досягається шляхом автоматичного аналізу відео з дронів та стаціонарних камер.

Завдяки ШІ-платформі оператори можуть приймати рішення швидше та ефективніше, а ризик помилок через втому зменшується. У той же час платформа продовжує вдосконалювати вміння розпізнавати різноманітну техніку навіть у складних умовах, наприклад, танки, приховані в лісових масивах, або БМП, що рухаються ґрунтовими дорогами.

Україна також займається розробкою систем штучного інтелекту, які допоможуть керувати величезним безпілотним флотом. Програмне забезпечення об'єднує безпілотники в мережу. Рішення щодо дій можуть миттєво виконуватися всією групою, а людина втручається лише для того, щоб дати "зелене світло" автоматизованим ударам. У той час, як пілоти-люди намагаються керувати операціями не більш ніж п'ятьма безпілотниками, штучний інтелект зможе обробляти сотні.

Наприклад, система під назвою Styx керує мережею розвідувальних та ударних безпілотників, як великих, так і малих, у повітрі та на землі. Кожен безпілотник може планувати свої рухи та передбачати поведінку інших у "рої".

В Україні понад 200 технологічних фірм, що виникли після повномасштабного вторгнення РФ, співпрацюють із цивільними людьми з ІТ-сфери, які розробляють дрони та інші пристрої.

Система розпізнавання облич від Clearview AI допомагає «впізнавати» обличчя ворогів та боротися з дезінформацією. Фото: techtoday.in.ua

Теги за темою
ТехнологіїАрмія
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Австралія хоче стати республікою - король Карл III не проти
ZN UA
2024-10-12T18:12:47Z
Чи підтримують у Раді ідею економічного бронювання: Веніславський дав відповідь
TSN
2024-10-12T18:06:49Z
Представники Росії можуть бути на другому Саміті миру, їм можуть представити план перемоги, – ОП
24tv
2024-10-12T18:03:55Z
СБУ провела зустріч із керівниками підрозділів ВЛК: скільки справ уже відкрито
24tv
2024-10-12T17:57:36Z
Польща хоче в односторонньому порядку відмовляти в наданні притулку
Европейская правда
2024-10-12T17:54:30Z
У Фінляндії опублікують довідник для громадян на випадок війни - ЗМІ
УкраинФорм
2024-10-12T17:51:29Z
Кампанія Трампа звернулася до безпечного обладнання після інциденту злому
InternetUA
2024-10-12T17:49:41Z
ЗМІ: вибухонебезпечні пейджери для «Хезбалли» закупили іранці
InternetUA
2024-10-12T17:46:11Z
Путін віддав наказ на килимові бомбардування у Курській області: що кажуть у ЗСУ
TSN
2024-10-12T17:42:29Z
Відвідувачі опери блювали і непритомніли під час вистави зі справжнім сексом на сцені – фото
TSN
2024-10-11T06:58:13Z
Зручно та практично: для чого на Галичині використовували бамбетель
24tv
2024-10-08T18:24:51Z
Це найсмачніша картинка, яка взагалі може бути, - Олег Тістол про різні проєкти українських грошей
Политека
2024-10-08T18:31:34Z
На Подолі з’явився мурал із Будановим та ромашками
ГЛАВКОМ NET
2024-10-12T17:54:34Z
Нові випуски "Єдиного Кварталу": незвичне амплуа Стаса Боклана й рідкісна поява Ніни Набокої на сцені
TSN
2024-10-12T17:54:13Z
Ефектні трюки, але "слабкий" сюжет: Лару Крофт показали у новій анімації
Знай
2024-10-12T17:51:43Z
Англомовний альбом "ОЕ" та несподіваний дует CHEEV й Трінчер: 5 чудових музичних прем'єр тижня
24tv
2024-10-12T17:36:59Z
Полюби мене такою: Могилевська переспівала легндарний хіт українською
GlavRed
2024-10-12T17:27:15Z
Співачка KOLA зізналася, чому приховує свого чоловіка-іноземця та ким він працює: "Інша людина"
TSN
2024-10-12T16:44:29Z
Зеленський подякував військовим капеланам, які служать з українськими воїнами
УкраинФорм
2024-10-12T18:15:17Z
"Справедлива мобілізація": у Третій штурмовій бригаді відреагували на рейди ТЦК
TSN
2024-10-12T17:54:44Z
Жінка чотири роки жила з трупами своїх батьків, яких вона отруїла
TSN
2024-10-12T17:54:07Z
Чоловік залишив 500 євро чайових і потрапив у неприємності: у чому його звинуватили
TSN
2024-10-12T17:54:00Z
В Україні жінка проголосила себе "богородицею": усе, що відомо про скандал і потерпілих
InternetUA
2024-10-12T17:33:43Z
Збиває водіїв з пантелику: що означає дорожній знак трикутник з лініями
GlavRed
2024-10-12T17:27:29Z
"Я вийшов з концерту, чого ви мене тягнете": усе, що відомо про масові облави ТЦК по Україні
24tv
2024-10-12T17:24:02Z
Мобілізація в Україні: з якого віку чоловіки підлягають призову у жовтні 2024 року
24tv
2024-10-12T17:21:26Z
Вибухи в Курчатові, Курська АЕС готова зупиняти роботу: оперативне зведення від Світана
24tv
2024-10-12T17:06:54Z
Топменеджер "Укрзалізниці" зливає квитки подрузі?:чому їх неможливо купити
TSN
2024-10-12T17:54:11Z
Житлові субсидії для ВПО: як оформити оплату без обмежень у квартирі
Фокус
2024-10-12T17:36:21Z
Що робити, якщо отримали неправильну платіжку: роз'яснення від "Нафтогазу"
Знай
2024-10-12T17:33:24Z
Українці можуть змінити спосіб отримання пенсії: не доведеться навіть виходити з дому
Политека
2024-10-12T16:01:53Z
"Укрзалізниця" додала нові потяги на популярні маршрути: перелік рейсів
TSN
2024-10-12T15:48:42Z
Мінімум 2400 грн: пенсіонерам готують доплати, які залежатимуть від стажу
Знай
2024-10-12T15:36:16Z
Туреччина ввела мита на стальну продукцію з Росії
УкраинФорм
2024-10-12T15:22:27Z
Ціни встановили рекорт за сім років: в Україні різко підскочила вартість двох овочів
GlavRed
2024-10-12T14:27:36Z
Як заплатити за електроенергію "Національним кешбеком": покрокова інструкція
Знай
2024-10-12T14:12:47Z
Вчені назвали найголовніші умови, за яких людина може прожити понад 100 років
TSN
2024-10-12T15:48:07Z
Продукт, який допоможе контролювати вагу і при цьому гарно насичує
24tv
2024-10-12T14:06:07Z
Чому домашній майонез не загустів під час збивання: як виправити ситуацію
TSN
2024-10-12T14:03:28Z
Експерт - про корупцію у МСЕК: Проблема у законодавстві, яке дозволяє зловживати
УкраинФорм
2024-10-12T13:00:39Z
Чому лікарі рекомендують обов’язково їсти сало: яка його користь
TSN
2024-10-12T11:45:10Z
Посмішка під час розмови важливіша, ніж вважалося
24tv
2024-10-12T10:30:23Z
Медичний колапс на Херсонщині: цивільним відмовляють у лікуванні без російського паспорта
24tv
2024-10-12T10:06:33Z
Посідіти від переживань: учена розповіла, як стрес впливає на колір волосся
Фокус
2024-10-12T09:06:20Z
Лупа на обличчі: що таке себорейний дерматит та як його побороти
24tv
2024-10-12T06:42:10Z
Росіяни знову змінили тактику штурмів: у ЗСУ пояснили причини
24tv
2024-10-12T18:06:55Z
РФ намагалася відтиснути позиції ЗСУ на Курщині - Зеленський
GlavRed
2024-10-12T18:06:43Z
На Курському напрямку українські десантники знищили штурмову групу росіян
УкраинФорм
2024-10-12T18:06:06Z
"Меня кинули!": прикордонники взяли у полон російського окупанта
TSN
2024-10-12T17:54:53Z
Армія РФ сьогодні вбила двох та поранили 10 жителів Донеччини
УкраинФорм
2024-10-12T17:49:49Z
Рятувальники попереджають про туман та заморозки на заході України
УкраинФорм
2024-10-12T17:21:34Z
Росія підсилила Курське угрупування: з яких напрямків росіяни перекинули військо
24tv
2024-10-12T17:09:41Z
В Україні стрімко холодатиме: чим здивує погода наступного тижня
24tv
2024-10-12T17:06:41Z
Наступні пів року – рік багато чого змінять на фронті, – ветеран АТО
24tv
2024-10-12T17:06:12Z
Запорізький центр з розшуку зниклих безвісти встановив долю майже 1190 громадян
УкраинФорм
2024-10-12T18:15:01Z
Ворог знову здійснив авіаобстріли передмістя Харкова: постраждали двоє людей
Мій Харків
2024-10-12T17:30:33Z
В Одесі судитимуть двох лікарів – батька й сина – за вимагання й одержання хабарів від ухилянтів
Украина Криминальная
2024-10-12T17:06:33Z
Незаконні діагнози та мільйони доларів: після скандалу всплили сотні скарг на хабарництво у МСЕК
Знай
2024-10-12T16:21:25Z
В Одесі змінено контакти у спеціалізованому центрі з розшуку осіб, зниклих за особливих обставин
Украина Криминальная
2024-10-12T16:00:29Z
У Бучі чоловік побив жінку і дитину за прохання говорити українською
Фокус
2024-10-12T15:51:40Z
Винуватець резонансної ДТП, який заявив про причетність до "Океану Ельзи", був тверезим, - поліція
Комсомольская правда
2024-10-12T15:19:09Z
У ДТП в Рівненському районі один водій загинув, також травмовано дружину та 4-річного сина іншого водія
Украина Криминальная
2024-10-12T14:30:23Z
"Чіпурей, чіпурей": у Київі водійка прокляла екіпаж патрульної поліції
Фокус
2024-10-12T14:27:53Z
З яблуками та маком: рецепт лінивого та смачного штруделя з тіста філо
Политека
2024-10-12T17:46:40Z
Пішов з роботи заради чаю з талібами і прогулянок у Сомалі: 26-річний хлопець відвідав понад 50 країн
Фокус
2024-10-12T17:45:54Z
Як виростити лохину на балконі: фермери розповіли секрети неймовірного врожаю
Политека
2024-10-12T17:12:34Z
Швидкий рецепт печива на сковороді: виходить дуже смачно і без духовки
Политека
2024-10-12T17:03:32Z
Простий спосіб заточити стару терку: буде прямо як з магазину
24tv
2024-10-12T17:00:50Z
Як вдома проростити траву для домашніх улюбленців: садівники озвучили простий метод
Политека
2024-10-12T16:24:27Z
ТЦК проводять рейди в ресторанах та спортклубах українських міст та на курорті Буковель
Комсомольская правда
2024-10-12T16:07:04Z
Польські блогерки поділилися, як швидко відмити скло духовки: знадобляться звичайні продукти
TSN
2024-10-12T15:48:41Z
Городники назвали продукт, який потрібно покласти разом з картоплею в льоху: овоч пролежить до весни
TSN
2024-10-12T15:48:08Z
Де похований Колумб і ким він був за національністю: сенсаційне відкриття учених
TSN
2024-10-12T17:54:38Z
Як покращити повільний сигнал Wi-Fi: 3 простих рішення
InternetUA
2024-10-12T17:37:31Z
Розсекречено непредставлений смартфон Honor X7c
InternetUA
2024-10-12T17:16:26Z
У застосунку «Резерв+» запрацює сервіс відстрочки військовозобов’язаних
УкраинФорм
2024-10-12T16:43:23Z
Telegram запустив нову функцію
InternetUA
2024-10-12T15:46:26Z
Вимирання птахів порушує гармонійний баланс природи
Portaltele
2024-10-12T15:39:43Z
Працюють без електрики: Інженери заявили про створення нового покоління роботів
Фокус
2024-10-12T15:02:05Z
Надприбуткова індустрія: автори контенту OnlyFans вже заробили 20 мільярдів доларів
24tv
2024-10-12T14:42:40Z
Представлений «монстр» автономності Oppo K12 Plus
Portaltele
2024-10-12T14:39:12Z
Автобус, машина без керма та робот Optimus: новинки Ілона Маска, презентовані на Warner Bros
Знай
2024-10-12T16:51:36Z
Stellantis Group представила електричний кросовер Peugeot E-408
Portaltele
2024-10-12T16:44:12Z
Як з’явилися найіноваційніші вантажівки легкого класу
AutoCentre
2024-10-12T12:16:05Z
Капсула часу за $300 000: виявлено культовий спорткар 70-х у новому стані
Фокус
2024-10-12T11:51:58Z
Стиль Бонда повертається: Aston Martin запускає спортивний автомобіль DB12
Portaltele
2024-10-12T11:39:57Z
Новий позашляховий кросовер Honda показали до презентації
Фокус
2024-10-12T10:30:16Z
Stellantis вивів на тести флагманський кросовер DS8
AutoCentre
2024-10-12T07:15:13Z
Українці придбали у вересні майже 4,3 тисячі електромобілів
УкраинФорм
2024-10-12T05:54:55Z
Штрафи за тонування: що українцям потрібно знати про "неправильне" скло
Знай
2024-10-11T23:30:15Z
Лаціо може продовжити контракт із 37-річним Педро
Football.ua
2024-10-12T18:15:32Z
Ліга націй: Болгарія та Люксембург обійшлися без голів
Football.ua
2024-10-12T18:12:34Z
Мората, Оярсабаль та Порро — у стартовому складі Іспанії на матч проти Данії
Football.ua
2024-10-12T18:07:55Z
Алонсо та Аморім – два головні кандидати на заміну Гвардіолі
Football.ua
2024-10-12T18:03:48Z
Ліга націй: Хорватія ледь не втратила перемогу над Шотландією
Football.ua
2024-10-12T18:01:22Z
Лео Мессі представив новий парфум – для тих, хто хоче пахнути як справжня зірка
24tv
2024-10-12T18:00:58Z
У Саудівській Аравії організатори бою Бетербієв – Бівол запросили Кадирова на вечір боксу
ГЛАВКОМ NET
2024-10-12T18:00:39Z
На війні з російськими окупантами загинув футбольний тренер з Києва
TSN
2024-10-12T17:54:48Z
Україна – Чехія: де дивитися і ставки букмекерів на матч Ліги націй
TSN
2024-10-12T17:54:36Z