Вчені з Університету Суррея дослідили дані з Biobank Великої Британії 180 тисяч людей. Результати досліджень опублікували в Journal of Translational Medicine.
Усіх людей, чиї дані аналізували, поділили на три групи:
- ті, які дотримуються здорового харчування;
- всеїдні;
- солодкоїжки.
Виявилось, у людей, які люблять солодке, на 31% вищий ризик розвитку депресії.
Ризики захворювань
Також учені побачили чітку кореляцію із ризиками хронічних захворювань. Зокрема, у групі солодкоїжок був вищий рівень С-реактивного білка, який є маркером запалення. У крові у них фіксували вищий рівень глюкози та поганий ліпідний профіль, а це серйозні передвісники розвитку діабету та серцевих захворюваннь.
Натомість. у групі, що турбувалась про свій раціон і здоров'я, зафіксували менші ризики серцевих захворювань та інсульту. Учені акцентували увагу на тому, що ці учасники споживали більше клітковини, ніж інші.
А ось щодо всеїдних – у них досить помірні ризики для здоров'я.
Тож, учені резюмували, що смаки в їжі можуть дійсно визначати здоров'я людини та впливати на ризики багатьох захворювань.