MY.UAНовини
Мобілізація вже з 18-ти?: що про зниження призовного віку кажуть військові
Мобілізація вже з 18-ти?: що про зниження призовного віку кажуть військові

Мобілізація вже з 18-ти?: що про зниження призовного віку кажуть військові

Українські захисники, зокрема бойові командири, вже не перший місяць наполягають на зниженні мобілізаційного віку.

Верховна Рада у жовтні заборонила мобілізацію українців віком до 25 років. Однак військові мають іншу думку, адже війна триває, обидві сторони зазнають втрат, і Росія надалі зберігає перевагу в живій сил. Бійці наголошують, що війську потрібно більше молоді і пропонують знизити мобілізаційний вік до 20, а то й 18 років.

Що про зниження мобілізаційного віку в Україні кажуть військові – читайте на ТСН.ua.

Український парламент 9 жовтня остаточно ухвалив законопроєкт, який забороняє мобілізаціюобмежено придатних українців віком від 18 до 25 років. Раніше їх могли призивати на військову службу через юридичну колізію.

Однак військові здебільшого мають протилежні думки та навпаки вже не перший місяць наполягають на зниженні мобілізаційного віку. Так, наприклад, комбат ударних БпЛА "Ахіллес" 92-ї ОШБр імені кошового отамана Івана Сірка Юрій Федоренко заявив, що всі повнолітні українці – і чоловіки, і жінки – мають бути військовозобов'язаними від 18 років. Щодо участі безпосередньо у бойових діях, то комбат виступає за відправлення на фронт людей віком від 23 років.

"Чому я кажу про те, що всі мають бути військовозобов’язаними? Тому що це найменше, що може дати держава, підготовити свою націю, підготовити своє населення до можливої фізичної і силової протидії проти них. Якщо б ми це рішення ухвалили 2014 року, закон про територіальну оборону, якщо б ми ухвалили рішення, що всі мають бути військовозобов’язаними, і підготували людей, щоб усі пройшли загальновійськовий вишкіл, отримали спеціалізовану підготовку, то під час повномасштабної війни, можливо, ворог би й не пішов на таке, на повну війну, на повномасштабну. А якщо пішов би, то втрати на початку війни у нас були б набагато менші за більшого результату зупинення ворога на полі бою", – пояснив свою позицію Федоренко.

Своєю чергою полковник СБУ та секретар Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко вважає, що мобілізаційний вік повинен починатися від 20 років. За словами нардепа, американських конгресменів дивує те, що в Україні чоловіки віком до 25 років не підлягають призову. Він також зазначив, що у світі мобілізація від 18 чи 20 років – це звична практика.

"У нас не вистачає людей, у нас не вистачає людей саме таких молодих. Мені різне кажуть, що ми отримаємо втрачене покоління, бо вони підуть на війну. Якщо вони вже не хочуть йти на війну, то вони вже втрачене покоління. Ми виховали тих, хто не хоче захищати свою Батьківщину", – висловився Костенко.

А от командир батальйону К-2 54-ї ОМБр Кирило Верес сказав, що йому дуже бракує особового складу, проте він неготовий масово брати до свого підрозділу 18-річних: "18-річний хлопець – для мене це трохи рано".

Водночас Верес і проти того, аби воювали 59-річні: "За всієї поваги, є винятки, але здебільшого це не ті люди, які мають на собі вести таку активну фазу оборони або наступу".

Читайте провідні новини дня:

  • Мобілізація жінок в Україні: експерт назвав сценарії служби
  • Армія РФ відбила територію на українському виступі в Курській області: деталі від ISW
  • Російська армія вдарила по Миколаєву ракетами С-300: є жертви і значні руйнування

Кудряшов зазначав, що українські захисники не переможуть ворога своєю кількістю, тому війську потрібна "якість", якої можуть додати молоді.

"Нам потрібне свіже молоде бачення в ЗСУ. Зараз дуже багато є реформ у застосуванні зброї на передовій, зокрема застосування дронів типу first-person view FPV drone. Це те, що нам потрібно, і те, з чим може впоратися нове вливання сил в українське військо", – звертав увагу заступник командира 3-ї ОШБр.

Він також наголошував на необхідності вже зараз розробляти програми державного рівня щодо підготовки школярів та студентів до майбутніх загроз з боку Росії.

На тему призовного віку ще на початку року висловився командир 1-го механізованого батальйону 3-ї ОШБр з позивним "Бот".

"Про 25 років – взагалі смішно. 25 років – це що? Це дорослий чоловік, уже дядько. Ну за фактом, ну в сенсі? До 22 треба знижувати взагалі рівень. Які 25? Ну це дядько вже", – заявляв військовий.

А командир 1-го штурмового батальйону 3-ї ОШБр Петро Горбатенко "Ролло" виступав за мобілізацію чоловіків віком 18-20 років.

"Треба мобілізовувати 18-20 річних – в чому проблема? Студенти? І що, студенти не мають воювати? Мають. Не підходять? Підходять. Не вміють, не готові, не народжені для війни? Ніхто не вміє, не готовий, не народжений для війни. Питання в підході до підготовки", – пояснював боєць.

Думку про необхідність зниження віку призову до ЗСУ до 20 років поділяє український військовий і керівник ініціативи A.Drones Юрій Касьянов:

"У нас сьогодні армія людей похилого віку, в середньому далеко за 45 років. Це абсурд – коли інсультники та інфарктники намагаються воювати, а молоді та здорові сидять у тилу. Завжди і скрізь, у всіх війнах до діючої армії брали молодь, насамперед від 18 до 25 років, потім – до 35 років, а старших 45 років або не брали в армію взагалі, або з них формували народне ополчення. У нас усе з точністю до навпаки. Така армія воює погано".

Дещо іншу позицію має військовий лікар, який курує медициною східного напрямку фронту, підполковник Роман Кузін. У вересні в ексклюзивному інтерв’ю ТСН він сказав – якщо є можливість відтермінувати зниження призовного віку, це слід робити максимально довго.

"Це дуже складне питання. Якщо почнуть йти хлопці, яким 18-19, 20-25, то хто потім буде піднімати цю країну? Я вважаю, якщо є можливість це відтерміновувати, то це треба робити максимально", – висловився Кузін.

Він пригадав себе у віці 19-20 років і сказав, що був ще зовсім дитиною.

"Це буде поламана психіка однозначно. Важкість переусвідомлення після того, як завершиться війна, в такої категорії, мені здається, буде набагато більшою, ніж коли людина сформована в 45-50, розкладені вже чітко життєві цінності. Таким людям легше виходити з цього стресу", – пояснив лікар, водночас зазначивши, що старшим чоловікам воювати фізично важче.

До слова, у жовтні ексголовком ЗСУ, а нині посол України у Великій Британії, Валерій Залужний заявив, що не підтримує мобілізацію молоді віком 18-25 років:

"Я чому завжди протестував, щоб мобілізація не заходила на людей нижче 25 років, коли був на посаді головнокомандувача? Тому що нам потрібна Україна і через 20 років, і через 30 років. А вона ось – їй зараз 18 років. Це зовсім інші люди, які врятують цю країну".

Залужний наголосив, що категорію людей віком 18-25 років треба максимально берегти.

"Якщо країна дійде до такого бар’єра, коли буде загроза існуванню держави як такої, її можуть врятувати тільки молоді люди у віці 18-25 років, бо це абсолютно інші люди", – висловився колишній головком.

У своєму свіжому інтерв’ю командир 13-ї бригади Нацгвардії "Хартія" полковник Ігор Оболєнський сказав, що необхідне зниження мобілізаційного віку до 21 року. На його думку, що більше української молоді зараз відчує, що таке війна, то легше буде далі.

Полковник пояснив, що 21-річні зможуть працювати ефективніше: "Молодь зайде і відчує на собі негатив цієї війни, створить професійну армію і далі ми будемо знищувати противника набагато ефективніше". Комбриг додав, що сам у віці 21 року закінчив військовий інститут і розпочинав службу.

Оболєнський також поділився, що його синові зараз 11 років. Тож, якщо ця війна триватиме в межах 10 років, то хлопець прийде до війська.

"Я це розумію. Тому моя задача – створити такі умови, щоб я не переживав, що мій син прийде сюди і про нього хтось не подбає. Моя мотивація кожного ранку вставати і робити цю державу і військо набагато кращою", – сказав комбриг.

  • В Україні необхідна тотальна мілітаризація суспільства – Жорін
  • Які потрібні терміни служби та мотивація: військовослужбовиця розповіла
  • ТЦК влаштували рейди по всій Україні: як українці реагували на такі методи мобілізації та до чого готуватися далі
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Нелегальний перетин кордонів ЄС помітно впав з початку 2024 року
Европейская правда
2024-10-15T17:15:38Z
Україна готується до зими і російських атак: Зеленський заслухав низку доповідей
24tv
2024-10-15T17:15:34Z
Справи Майдану: судитимуть «беркутівців», які 20 лютого здійснили перші постріли
УкраинФорм
2024-10-15T17:15:29Z
Росія за тиждень витрачає на війну в Україні більше, ніж 80% її регіонів за рік
ГЛАВКОМ NET
2024-10-15T17:12:43Z
Борис Джонсон запевняв Путіна, що Україна не вступить до НАТО, – нові дані з книги Боба Вудворда
360ua.news
2024-10-15T17:12:24Z
Скоро РФ завдасть масованих ударів: названо дату нової атаки
TSN
2024-10-15T17:09:20Z
Уряд Польщі схвалив стратегію протидії нелегальній міграції: ЗМІ дізнались нові деталі
Европейская правда
2024-10-15T17:08:04Z
Міністр оборони Польщі не вважає вступ України в ЄС життєво важливим, тому висуває історичні вимоги
Европейская правда
2024-10-15T17:06:27Z
Обовʼязкова евакуація на Купʼянщині та викриття корупційних схем у трьох регіонах. Головне за 15 жовтня
ГЛАВКОМ NET
2024-10-15T17:00:51Z
Відвідувачі опери блювали і непритомніли під час вистави зі справжнім сексом на сцені – фото
TSN
2024-10-11T06:58:13Z
Зручно та практично: для чого на Галичині використовували бамбетель
24tv
2024-10-08T18:24:51Z
Це найсмачніша картинка, яка взагалі може бути, - Олег Тістол про різні проєкти українських грошей
Политека
2024-10-08T18:31:34Z
Фінальний трейлер «Єретик» ─ Г’ю Грант як маніяк та Софі Тетчер як жертва в релігійному горорі про «випробування віри»
ITC
2024-10-15T17:16:08Z
Геніальна музика та складний сюжет: у Нацопері поставили "Трубадура" Джузеппе Верді
ZN UA
2024-10-15T17:13:54Z
З 2014 року псевдоукраїнські виконавці «лили воду на російський млинчик» - Скрипка
УкраинФорм
2024-10-15T17:00:05Z
Ніколи не виходять з моди: дизайнери назвали 3 кольори кухні, які є актуальними завжди
24tv
2024-10-15T16:39:46Z
Схід Opera до дня народження Шевченка готує оперу-кабаре «ТГШ. Подорож у часі»
УкраинФорм
2024-10-15T16:39:40Z
Ілон Маск зганьбився: навіть смішно, звідки він черпав свої геніальні знахідки
InternetUA
2024-10-15T16:22:44Z
Командувач Сухопутних військ ініціював розслідування інциденту в підрозділі «Асгард»
УкраинФорм
2024-10-15T17:13:28Z
Із Куп'янська і трьох прилеглих громад оголосили обов'язкову евакуацію усіх цивільних
УкраинФорм
2024-10-15T17:12:10Z
Збитки на 8 мільярдів доларів: РФ пережила "чорний день" внаслідок роботи ЗСУ
GlavRed
2024-10-15T17:06:30Z
Нацрада закликала медіа коректно висвітлювати мобілізацію та ТЦК
1News
2024-10-15T17:03:01Z
Подружжя зі США пробігло понад тисячу кілометрів на підтримку українців
Комсомольская правда
2024-10-15T16:37:06Z
"Жінка тут – трофей": реклама Третьої штурмової викликала хвилю критику – що не сподобалося
TSN
2024-10-15T16:33:32Z
У фінській Лапландії пройдуть великі артилерійські навчання НАТО
Европейская правда
2024-10-15T16:28:18Z
Ракета F-16 дістала Су-34 РФ: ЗМІ розкрили подробиці повітряного бою
GlavRed
2024-10-15T16:27:04Z
Священник пояснив, чи гріх робити пластичні операції: запам'ятайте це
24tv
2024-10-15T16:24:42Z
Врожай-2023 приніс українським компаніям утричі більший прибуток від очікуваного
УкраинФорм
2024-10-15T17:12:29Z
Відключення світла: як діятимуть графіки 16 жовтня
ГЛАВКОМ NET
2024-10-15T17:09:22Z
На Київщині запрацює платформа «Діалог влади та бізнесу»
УкраинФорм
2024-10-15T17:00:56Z
Унікальна електростанція з підводних "зміїв" досягне потужності 200 МВт
InternetUA
2024-10-15T16:44:50Z
Європейська асоціація заявляє про загрозу зупинки підприємств через зупинку бронювання
ГЛАВКОМ NET
2024-10-15T16:42:39Z
Ціни на яйця трохи зросли: яка вартість десятка у жовтні 2024 року
24tv
2024-10-15T16:33:10Z
Дохід родини та вартість послуг: що впливає на розмір субсидії
24tv
2024-10-15T16:33:01Z
Енергетичне співтовариство спростувало чергову дезінформацію експерта Харченка
TSN
2024-10-15T16:09:10Z
Нові податки для українців: Гетманцев пояснив, як вони нараховуватимуться
24tv
2024-10-15T16:03:25Z
Литиме дощ і вдарять заморозки: в Україні скоро ще більше впаде температура
GlavRed
2024-10-15T17:15:02Z
Коли в Україні потепліє і чи надовго: прогноз синоптиків
24tv
2024-10-15T17:03:27Z
Ситуація загострюється: Харківська ОВА оголосила повну евакуацію цивільних
Фокус
2024-10-15T17:00:28Z
До програми «Національний кешбек» долучилися 58 торговельних мереж на Харківщині
УкраинФорм
2024-10-15T16:51:48Z
У Донецькій ОВА розповіли про рівень готовності до опалювального сезону
УкраинФорм
2024-10-15T16:51:35Z
Росія зовсім близько: в одному з міст під Харковом оголошено обовʼязкову евакуацію
GlavRed
2024-10-15T16:33:03Z
Місто у руїнах, Червона армія у «котлі»: архівні фото битви за Київ під час Другої світової
GlavRed
2024-10-15T16:27:54Z
ДПСУ знищили ворожий мінометний розрахунок та вантажівку
TSN
2024-10-15T16:10:06Z
Справжня лють: українські бійці ліквідували групу російських окупантів
TSN
2024-10-15T16:09:13Z
Чи справді імбирний чай є корисним для організму
24tv
2024-10-15T17:12:39Z
Щоденне відчуття тривоги: симпоми, причини та як з нею боротися
TSN
2024-10-15T16:09:47Z
Який хліб є найкориснішим: 4 види, які можна їсти навіть на дієті
24tv
2024-10-15T15:57:47Z
Чи варто змушувати партнера ревнувати: як це впливають на стосунки
24tv
2024-10-15T15:48:30Z
Як довго захищає вакцина проти грипу
24tv
2024-10-15T14:42:09Z
Правило ранкової години Джеффа Безоса: як цей час може змінити життя
24tv
2024-10-15T14:15:02Z
Полийте город восени дармовим домашнім засобом з простих продуктів: позбудетесь хвороб і шкідників
TSN
2024-10-15T14:10:31Z
Смачна маринована капуста швидкого приготування: можна їсти наступного дня
TSN
2024-10-15T14:10:18Z
7 продуктів, які треба їсти після 50, щоб зберегти пам’ять і міцне здоров’я до глибокої старості
TSN
2024-10-15T14:10:10Z
В Одесі затримали групу зловмисників, які вимагали в юнака $20000 надуманого боргу
Украина Криминальная
2024-10-15T16:54:46Z
Чоловік повірив шахраям і втратив понад 200 тисяч гривень
InternetUA
2024-10-15T16:49:36Z
Цілий "килим" з мільйонів: двоє медиків створили незаконну схему заробітку, деталі скандалу
Политека
2024-10-15T16:43:23Z
У мережі пишуть про серйозну аварію з автобусом на Львівщині: що кажуть в поліції та ДСНС
24tv
2024-10-15T16:06:53Z
Правоохоронці підтвердили затримання в Ужгороді ректора через схему для ухилянтів
Комсомольская правда
2024-10-15T15:57:35Z
Кішка привела рятувальників до своїх кошенят, щоб врятувати їх від урагану "Мілтон"
Фокус
2024-10-15T15:36:10Z
У Київській області працівники коледжу організували схему ухилення від мобілізації, оформлюючи чоловіків до аспірантури
Khreschatyk
2024-10-15T15:18:41Z
Військові РФ атакували з дрона маршрутку у Херсоні
УкраинФорм
2024-10-15T15:10:00Z
Взято під варту мешканця Харківщини, який ґвалтував своїх малолітніх доньок
Украина Криминальная
2024-10-15T15:06:50Z
Вбиває двигун: механік назвав кнопку в автомобілі, яку не варто натискати
GlavRed
2024-10-15T16:27:52Z
Hyundai показала новий електричний кросовер Inster Cross
AutoCentre
2024-10-15T15:10:27Z
Audi показала потужний заряджений хетчбек із витратою всього 0,4 л на 100 км
Фокус
2024-10-15T14:51:12Z
Microlino представила у Парижі нову спадкоємницю BMW Isetta
AutoCentre
2024-10-15T14:16:56Z
Водіїв застерігають ні в якому разі не натискати цю "дуже небезпечну" кнопку
24tv
2024-10-15T13:36:59Z
На тести виїхав новий електрокросовер Cupra Raval
AutoCentre
2024-10-15T13:12:24Z
Дешевше 25 000 євро: стильний електромобіль для міста Microlino Spiaggina показали офіційно
AutoGeek
2024-10-15T13:00:54Z
Найменший і найдешевший кросовер Skoda показали за три тижні до прем'єри
Фокус
2024-10-15T13:00:27Z
General Motors показали електрифікований бронеавтомобіль нового покоління
Фокус
2024-10-15T12:15:34Z
Як підживити кімнатні квіти в горщику: найкращі способи господинь
Политека
2024-10-15T17:15:08Z
У Празі туристам заборонили відвідувати паби вночі
24tv
2024-10-15T17:12:10Z
Ніжний бісквітний рулет із джемом чи повидлом: рецепт простого та бюджетного десерту
Политека
2024-10-15T17:01:15Z
З непотребу у гарний аксесуар: які господарські речі легко перетворити на чудові вази
24tv
2024-10-15T16:42:39Z
Як пробачити та відпустити образу: дієві способи
TSN
2024-10-15T16:33:08Z
Навіщо насправді в СРСР розробили грановану склянку і чому в ній 16 граней
GlavRed
2024-10-15T16:27:57Z
Змушує німців біситися: чому в Німеччині не можна заходити в сауну в купальнику
GlavRed
2024-10-15T16:27:49Z
Як почистити взуття з нубуку: лайфхаки, які діють на всі сто
GlavRed
2024-10-15T16:27:29Z
Екран телевізора буде блищати, як новий: знадобиться лише один секретний елемент
GlavRed
2024-10-15T16:27:10Z
Новий мод The Witcher 3 повертає Ґеральта в Цинтру
ITC
2024-10-15T17:16:35Z
Чому одні нації бідні, а інші багаті: що про це кажуть Нобелівські лавреати
24tv
2024-10-15T17:12:38Z
Apple представила новий мініпланшет
УкраинФорм
2024-10-15T17:09:29Z
Нахилений на 45 градусів: чому курсор миші має саме таку форму
GlavRed
2024-10-15T16:27:13Z
Водний цикл Землі стає дедалі нестабільнішим
Portaltele
2024-10-15T16:03:39Z
Відчувається невагомість: яку швидкість розганяють найекстремальніші американські гірки
24tv
2024-10-15T15:57:01Z
В Android 16 можна буде запускати Linux-застосунки
InternetUA
2024-10-15T15:43:10Z
Нова технологія перетворить вуглекислий газ на "зелене" паливо: що придумали вчені
Фокус
2024-10-15T15:30:51Z
Три відмінності знайде лише людина із "зором орла": на загадку дається 15 секунд
GlavRed
2024-10-15T15:27:06Z
Ювентус хоче придбати Девіда
Football.ua
2024-10-15T17:07:15Z
Усик зберіг лідерство в рейтингу боксерів незалежно від вагової категорії за версією The Ring
TSN
2024-10-15T16:48:26Z
Довбик і Циганков "зірвали" трансфер росіянина в Жирону: як це сталося
24tv
2024-10-15T16:42:55Z
Фаті хоче переконати Фліка у своїй спроможності
Football.ua
2024-10-15T16:37:53Z
Кейн висловився щодо можливого призначення Тухеля головним тренером збірної Англії
Football.ua
2024-10-15T16:37:40Z
Ребров обійшов Буряка за кількістю матчів на чолі збірної України, наблизившись до топ-5 рейтингу
Football.ua
2024-10-15T16:18:16Z
Кваліфікація Євро-2025: збірна України U-17 завершила перший раунд поразкою від Бельгії
Football.ua
2024-10-15T16:09:18Z
Барселона хоче підписати Голанда до 2026 року
Football.ua
2024-10-15T16:03:12Z
Вказали на двері: чемпіон світу покидає Карпати – що сталось
24tv
2024-10-15T16:03:06Z