MY.UAНовини
Володимир Фесенко про «План перемоги» Зеленського: Це не «список бажань», а конкретні пропозиції
Володимир Фесенко про «План перемоги» Зеленського: Це не «список бажань», а конкретні пропозиції

Володимир Фесенко про «План перемоги» Зеленського: Це не «список бажань», а конкретні пропозиції

16 жовтня президент Володимир Зеленський оприлюднить перед парламентом свій «План перемоги». Але успішність цього плану в основному залежить від того, чи його підтримають наші західні союзники. Найближчим часом ми дізнаємося про їхню реакцію на пропозиції Києва, а про перспективи «Плану перемоги» Коротко про розповів політолог, голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Байден зараз не готовий до «Плану перемоги»

Володимир Фесенко. Фото: телеканал «Дім»

– Зеленський презентує свій «План перемоги». Які перспективи, що його підтримають на Заході?

- Я не думаю, що у цьому плані будуть великі сенсації. Це не план військової перемоги над Росією, це наші пропозиції нашим західним партнерам, як примусити Росію до завершення війни. Щодо реакції західних союзників, то Володимир Зеленський підтвердив, що вже є перша реакція на план та пропозиції наших партнерів. І він пообіцяв про це розповісти під час презентації "Плану перемоги". Ось це цікаво та інтригуюче.
А загалом із реакцією наших партнерів буде традиційна історія. Не буде якоїсь однозначної відповіді – підтримуємо чи не приймаємо. За деякими з наших пропозицій нам скажуть "так" і підуть назустріч. За деякими скажуть - «не сьогодні». Не варто чекати прямої відповіді. Буде обговорення та відкладена реакція.

І зараз уже очевидно, що, мабуть, чекатимуть на завершення виборів у США і потім вирішуватимуть. Зокрема чекати на реакцію, більш предметну, більш конкретну реакцію на пропозицію Зеленського від тієї людини, яку буде обрано президентом США. Особливо якщо президентом стане Дональд Трамп.

- Скасування засідання "Рамштайну", на якому мав бути представлений цей план, це дійсно через ураган чи сигнал?

- Ураган, звісно, ​​вплинув. Але, найімовірніше, і сам Байден не був готовий до якихось, за словами Зеленського, «сильних рішень». Традиційно позиція Байдена – ми вас підтримуємо, ми вам дамо новий пакет зброї, але не більше.

Насправді головне значення зустрічі в Рамштайні полягало в тому, що треба виробити спільну стратегію дій. Як діяти далі, щоб ми змогли зупинити російський наступ на Донбасі? А також посилення тиску на Росію, щоб змусити Путіна до початку переговорів щодо завершення війни, але без ультиматумів на адресу України. Ось у чому головний сенс. Але схоже, що саме Байден поки що не готовий до вироблення такої спільної стратегії. Це перша проблема.

І є друга. Якщо сьогодні і вдасться про щось домовитися з Байденом, а що буде, якщо президентом стане Трамп? Тоді треба все перегравати. Зокрема, треба буде наголошувати на тому, якою має бути наша стратегія і тактика у переговорах про завершення війни. Тому що Трамп ініціюватиме ці переговори. Як нам треба буде вибудовувати свої відносини з новою адміністрацією США для того, щоб зберегти військову підтримку Сполучених Штатів? Із цим можуть бути проблеми.

«Список бажань» чи конкретні пропозиції?

- Замість "Рамштайна" Зеленський проїхався Європою, зустрівся з лідерами та персонально представив цей план. Але вони на нього ніяк не відреагували. Чи це не означає, що він їм не сподобався?

- Ні, звісно, ​​ні. Коли подають якісь пропозиції, їх спочатку треба вивчити. Зеленський сказав, що перша реакція є, і він розповість про неї. Але думаю, що головна реакція буде не зараз, а трохи згодом. І вона пов'язана з тим, хто стане президентом США.

- Агентство Bloomberg пише, що на Заході не бачать прориву в новому плані, тому що він нібито не змінює ситуацію кардинально.

- Ну, так не може бути якогось прориву. Ті, хто це говорить, мабуть, вважають проривом початок переговорів із Росією. Що Україна погодиться на переговори за умов Росії. Адже у чому суть плану Зеленського? Це посилення позиції України через активізацію допомоги наших партнерів, щоб змусити Путіна завершити війну. Різко зменшити її військові можливості, зупинити Путіна і навіть змусити його відступити, і тоді можна розпочинати переговори. Це переговори із позиції сили. Ось у чому може бути прорив.

- Знову ж таки в Європі кажуть, що "План перемоги" Зеленського - це все лише «список бажань». Чи не стане так, що цей план виявиться просто заявкою про наміри, а не реальним процесом?

- Там, можливо, є речі, які західні фахівці вважають нереалістичними. Тому що західні союзники або не захочуть, або не можуть дати конкретних видів далекобійної зброї. І це не «перелік бажань», а конкретні пропозиції. Про те, що наші партнери могли б зробити для нас. У цьому головне значення. Я вважаю, що ця реакція про «список бажань» дуже спрощена і не дуже коректна.

Візит Байдена до Німеччини - це лише прощальний візит

- Цього тижня буде три знакові події для України. Байден їде до Німеччини, відбудеться саміт Євросоюзу і конференція з ядерної безпеки у Парижі. Чого чекати від цих подій і як вони можуть бути пов'язані із планом Зеленського?

- Ні, це не будуть такі важливі події, якими вони виглядають на перший погляд. Не варто очікувати від них ухвалення якихось революційних рішень. Для нас, наприклад, набагато важливішим буде саміт БРІКС наприкінці жовтня. На ньому Бразилія та Китай можуть спробувати запустити альтернативний процес пошуку миру на користь Росії, а ми маємо якось на них реагувати.

Найменше значення матиме для нас візит Байдена до Берліна. Це прощальний візит. Президент ФРН Штейнмаєр нагородить його, повісить орден на груди та скаже теплі слова про співпрацю. Байден вкотре розповість, як він любить Україну та як він захищає Україну. Але жодних рішень щодо України в рамках цього візиту чекати не варто.

Щодо чергового саміту Євросоюзу, то вони регулярно збираються. Для нас він цікавий тим, що на ньому Зеленський представить "План перемоги" та буде дискусія. Ну і буде ухвалено рішення про виділення Україні 35 мільярдів доларів у рамках 50-мільярдного пакета, раніше затвердженого ЄС. Але на міністерському рівні це рішення вже ухвалено. Саміт не є вирішальним фактором.

- А конференція з ядерної безпеки у Парижі?

- Конференції – це не те місце, де ухвалюються важливі політичні рішення. Ну, ухвалять чергову декларацію, закликатимуть Росію не використовувати ядерну зброю у військовому конфлікті. Конференції є місцем для обговорення, а не для прийняття рішень.

Ніхто не змушує Україну віддати територію в обмін на мир

- Паралельно з цими процесами та планом Зеленського західні ЗМІ пишуть, що союзники України нібито схиляють Київ погодитися на мир в обмін на території. Це може бути?

– Це маніпуляція. На Заході в закритому режимі дипломатичними каналами обговорюють варіант заморозки війни, але це не означає відмову від території. Я не знаю жодного значущого політика, державного діяча на Заході, який публічно й офіційно говорив би про те, що ми повинні відмовитися від території на користь Росії.

Інша справа, що нам потрібно готуватися до різних сценаріїв завершення війни. І один із них – коли нам не вдасться звільнити всі окуповані території. Але це не означає, що ми відмовляємось від них. А ця формула «мир в обмін на території» - це маніпуляція, яку запускає Росія.

- Але в Німеччині заговорили про те, що вже не можуть фінансувати Україну. Ось вам і примус до миру.

– Це не відповідає дійсності. Канцлер Шольц, міністр закордонних справ Бербок кажуть, що Німеччина зберігатиме допомогу Україні. Інша річ, що у них дефіцит бюджету, точаться складні дискусії з цієї теми, і вони змушені зараз маневрувати у цьому питанні. Можливо, допомога буде на тому ж рівні, на якому була цього року.

Я абсолютно переконаний у тому, що західні політики чудово розуміють, що це найгірший сценарій – капітуляція України. Але переговори неминучі, і нам потрібно до них готуватися та вибудовувати певну стратегію і тактику. Ось такі розмови, напевно, йдуть у закритому режимі серед наших західних союзників.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Пригрозил обвалить нефть до $50 и отказался ехать к Путину на саммит БРИКС: подробности демарша саудовского принца
Новости Украины
2024-10-15T18:33:48Z
"Об этом все помалкивают", - Жданов – о тревожном звоночке, от которого зависит дальнейший ход войны
Новости Украины
2024-10-14T20:18:23Z
Скандал вокруг смерти комбата Игоря Гриба: выяснились жуткие подробности
Апостроф
2024-10-06T14:06:33Z
В Сухопутных войсках ВСУ объяснили, почему Ляшко стал комбатом
Комсомольская правда
2024-10-15T12:27:03Z
Опрос Reuters: Рейтинги Трампа и Харрис не изменились
Европейская правда
2024-10-15T19:18:34Z
Россия переписывает историю оккупированных регионов: какие нарративы продвигает
Comments UA
2024-10-15T18:48:33Z
Нардеп Пушкаренко: Балканы консолидируются вокруг поддержки Украины
Знай
2024-10-15T18:31:40Z
Путин будет в шоке: такого он от своих военных точно не ожидал
Comments UA
2024-10-13T06:03:26Z
Венгрия озвучила, почему боится членства Украины в НАТО
Comments UA
2024-10-09T18:39:21Z
Где сейчас и чем занимается во время войны "Тамбовский волк" из "Квартала" Валерий Жидков/Что известно о творческой и личной жизни юмориста
Апостроф
2024-10-10T10:48:12Z
Неодетая мать отец-алкаш: в сети появились фото сватов Королевой и Тарзана
GlavRed
2024-10-11T16:37:40Z
Российская певица двухтысячных впала в кому после попытки суицида
Comments UA
2024-10-02T20:15:54Z
Аль Пачино пережил клиническую смерть: он рассказал, что видел по ту сторону
Comments UA
2024-10-07T10:51:49Z
Не прошло и месяца: "Джокер: Безумие на двоих" выйдет в "цифре" 29 октября
GameMag
2024-10-15T19:09:06Z
Вакарчук отметился с сотрудниками ТЦК возле элитного Goodwine в Киеве/Перед инцидентом с рейдами музыкант фотографировался с представителями ТЦК
Апостроф
2024-10-15T18:15:11Z
54-летняя Ума Турман в элегантном костюме появилась на популярном шоу
Фокус
2024-10-10T10:42:33Z
"Каза! Хоть бы сказала" Даша Астафьева набросилась на "почти замужнюю" Лесю Никитюк/Украинские звезды бурно отреагировали на романтические отношения телеведущей
Апостроф
2024-10-07T16:00:28Z
Замужняя Тоня Матвиенко впервые отреагировала на слухи о романе на стороне с известным певцом
TSN
2024-10-10T11:51:51Z
В Польше возмутились на украинцев, которые отдыхают в элитных отелях и ездят на дорогих авто
Comments UA
2024-10-15T19:09:20Z
"Только чудо может спасти": генерал предсказывает катастрофу на фронте
Comments UA
2024-10-08T21:18:32Z
Украинка пыталась сделать клизму 6-месячной крошке термометром, хирурги не поверили своим глазам
Знай
2024-10-11T20:30:09Z
ВСУ контратакуют на Курщине - Зеленский
Корреспондент
2024-10-14T16:58:16Z
Писательница Забужко сорвалась и накричала на журналистов/Автор текста Радиодиктанта посоветовала представителям СМИ работать ответственнее
Апостроф
2024-10-15T19:12:21Z
"Это несправедливо по отношению к полякам, - поддержана идея лишения пособий украинцев, но не всех
Новости Украины
2024-10-15T18:57:37Z
Украинцев начнут вызывать в суд: будут выбирать вслепую, за неявку – непосильные штрафы
Знай
2024-10-09T18:21:37Z
Стало известно, каким образом в Украине хотят до конца года мобилизовать 200 тысяч человек
Comments UA
2024-10-13T04:42:34Z
Британская разведка рассекретила очередной провал российских разработчиков оружия
Comments UA
2024-10-15T15:49:49Z
Владелец Каховской ГЭС отказался от иска к России: в "Укргидроэнерго" объяснили причину
Фокус
2024-10-15T18:27:28Z
Картофель в Украине продолжает бить ценовые рекорды: как изменились цены
Хвиля
2024-10-15T18:27:37Z
Такого дна в РФ еще не было: с чем смирились российские власти
Comments UA
2024-10-15T12:26:05Z
Пенсионерам старше 70 лет увеличат выплаты: условия и суммы
Знай
2024-10-06T13:36:26Z
Коммуналка ударит по карману: украинцам придется больше платить за чистоту
Знай
2024-10-15T18:18:59Z
В Украине массово прекратили работу интернет-провайдеры: в чем причина
Апостроф
2024-10-15T17:07:29Z
Минус 30 грн в чеке: супермаркеты резко снизили цены на селедку, скумбрию и карпа
Знай
2024-10-11T20:12:50Z
Тарифы на электроэнергию вырастут: какие квитанции украинцам ждать с 1 ноября
Знай
2024-10-01T19:42:53Z
Цены заоблачные: почему зимой картофель подорожает до 55 грн за килограмм
Comments UA
2024-10-08T16:27:57Z
Два месяца боев в Курской области: подсчитаны потери Украины и России
Comments UA
2024-10-06T12:00:10Z
Работал на врага: в Николаеве задержан информатор, который наводил ракеты на город
Comments UA
2024-10-15T12:40:21Z
Россияне массово сдаются в плен: военный назвал причину
Comments UA
2024-10-15T12:27:57Z
Новые громады объявили о принудительной эвакуации: что говорят власти
Comments UA
2024-10-15T12:57:05Z
Оккупанты уже в 2 км до Курахово, бои становятся серьезнее, - аналитик BILD
Известия Киев
2024-10-15T19:17:48Z
В Харькове прогремели взрывы, оккупанты накрыли город КАБами
Комсомольская правда
2024-10-15T19:03:16Z
В Киеве на Осокорках после реконструкции откроется современная амбулатория
Апостроф
2024-10-15T15:03:23Z
Солнца не ждать? Синоптики дали прогноз на новую рабочую неделю в Украине
UAToday
2024-10-06T20:30:20Z
"Это караул", — предатель Царев подсчитал, сколько времени понадобится армии РФ на захват Донбасса. ВИДЕО
Новости Украины
2024-10-09T18:54:17Z
Сезон простуд: 7 напитков, которые повысят иммунитет этой осенью
Фокус
2024-10-15T12:30:49Z
Что вызывает "мушки" перед глазами: возрастные изменения или серьезная опасность
Знай
2024-10-13T17:21:25Z
В каком возрасте стоит бросить курить: отказ от вредной привычки поможет прожить намного дольше
Фокус
2024-10-10T12:57:30Z
Медики бьют тревогу из-за детей: на что обратить внимание
Знай
2024-10-10T20:51:32Z
Как набрать вес: 5 полезных советов для тех, кто хочет поправиться
Фокус
2024-10-15T19:15:10Z
Названы самые опасные диетические добавки, которые приводят к судорогам, сердечным приступам и раку
Comments UA
2024-10-15T18:57:01Z
«Делайте это каждый день»: врач выбрал лучшее упражнение, которое продлевает жизнь
Marie Claire
2024-10-12T03:00:53Z
В Минздраве рассказали, когда в аптеках можно будет приобрести лекарства с медицинским каннабисом
Фокус
2024-10-02T05:13:18Z
Тарелка здорового питания: из чего состоит, меню на неделю
TSN
2024-10-15T16:09:10Z
Украинского военного поймали на "горячем": теперь ему грозит тюрьма
Политека
2024-10-15T18:03:11Z
Под Киевом произошел взрыв в многоэтажке
Корреспондент
2024-10-10T11:48:33Z
В Сумах произошли взрывы
TSN
2024-10-06T20:21:01Z
Под Кривым Рогом произошло землетрясение магнитудой 3,3 балла: подробности
Фокус
2024-10-08T22:06:27Z
В Киевской области объявлена воздушная тревога: что угрожает
TSN
2024-10-15T18:21:40Z
Защита подозреваемого в дезертирстве Гнездилова подала апелляцию
Апостроф
2024-10-15T16:45:41Z
В Киевской области и Одессе задержали поджигателей военных авто
Корреспондент
2024-10-10T10:48:39Z
Дрон атаковал военное училище в Москве: подробности с ВИДЕО
Новости Украины
2024-10-06T14:13:58Z
Во Львове 18-летняя девушка как маньяк расправилась с мужчиной
TSN
2024-10-10T11:51:31Z
Придется привыкать: водителям приготовили много сюрпризов в страховании авто
Знай
2024-10-05T02:51:43Z
Создали первую в мире батарею сверхбыструю "из кремния": заряжается за 8,5 минут
Фокус
2024-10-15T16:06:03Z
Команда "Формулы-1" показала дешевый электрокар по цене Logan
Фокус
2024-10-15T16:00:40Z
Мировые продажи электромобилей выросли на треть
Корреспондент
2024-10-15T15:15:55Z
Hyundai презентовала доступный электрокроссовер для бездорожья
Фокус
2024-10-15T13:57:32Z
Первый электромобиль Cadillac Escalade подорожал в 4 раза за считанные минуты
Фокус
2024-10-15T09:57:54Z
Топ регионов по регистрации электрокаров: что выбирают украинцы
Comments UA
2024-10-15T08:57:28Z
Noctua подтвердила, что коричневый 1600-ваттный блок питания Seasonic выйдет в этом году
Overclockers
2024-10-15T05:48:49Z
Citroen презентовали сразу три обновленные модели: подробности, фото и видео
Фокус
2024-10-14T15:51:56Z
Удивительно свежий и вкусный: рецепт восточного салата из красной капусты
Фокус
2024-10-10T19:21:56Z
Как правильно хранить чеснок на зиму, чтобы он остался свежим: полезные советы
Политека
2024-10-12T14:42:11Z
Любовный гороскоп для всех знаков Зодиака на неделю с 7 по 13 октября 2024 года
Фокус
2024-10-06T19:15:34Z
Рецепт ленивых голубцов с пекинской капустой: проще и вкуснее обычных
Политека
2024-10-15T18:48:22Z
Идеальное блюдо для осеннего вечера: простой рецепт от звездного шефа
Marie Claire
2024-10-15T18:31:22Z
От газировки до текилы: топ-4 любимых напитка Кейт Миддлтон
Marie Claire
2024-10-15T16:30:03Z
Гороскоп на 16 октября 2024 года по картам Таро для всех знаков зодиака
UAToday
2024-10-15T15:33:44Z
Идеальная совместимость: какая кошка подходит вам по знаку Зодиака
Фокус
2024-10-15T15:00:00Z
Куриная грудка с томатами и сыром: рецепт вкуснейшего блюда в духовке
Фокус
2024-10-15T14:51:46Z
SpaceX вывела на орбиту 43 интернет-спутника Starlink
Корреспондент
2024-10-15T12:33:25Z
Проще не стало: ученые узнали первичное происхождение японцев, однако есть нюанс
Фокус
2024-10-15T12:42:34Z
Крупнейший шторм в Солнечной системе: таким Большое красное пятно на Юпитере еще не видели
Фокус
2024-10-04T07:45:54Z
Иран нашел способ заставить Кремль расплатиться за поддержку в войне против Украины
Новости Украины
2024-10-13T05:57:07Z
Подайте GTX 1080 Ti: Представлен трейлер ПК-версии Call of Duty: Black Ops 6, раскрыты системные требования
GameMag
2024-10-15T18:22:56Z
Wi-Fi и зарядка: Новая почта рассказала о преимуществах почтоматов нового поколения
Хвиля
2024-10-15T18:09:22Z
Эксперт рассказал, какие преимущества может дать Украине налаживание сотрудничества с учеными, выехавшими за границу
ZN UA
2024-10-05T07:22:19Z
"Погружает с первых минут": Ремейк Silent Hill 2 получает восторженные отзывы от первых покупателей, рейтинг в Steam — 95%
GameMag
2024-10-06T19:58:38Z
Укрпочта кардинально изменит функционал мобильного приложения
Хвиля
2024-10-09T15:39:36Z
Украинский чемпион мира Беринчик будет защищать титул в андеркарде реванша Усика и Фьюри
ZN UA
2024-10-05T08:55:06Z
Звезду мирового футбола Мбаппе обвинили в изнасиловании – СМИ
ZN UA
2024-10-15T18:21:15Z
Кличко "культурно послал" за вопрос о бывшей невесте: что не так с Панеттьери
Новости Украины
2024-10-15T16:54:02Z
Пловчиха Луана Алонсо завела страницу на OnlyFans после скандала на Олимпиаде в Париже
Фокус
2024-10-15T11:42:40Z
Жан Беленюк объяснил, почему завершил спортивную карьеру и как его уговаривали остаться
Апостроф
2024-10-15T09:57:42Z
Во время матча украинский футболист Гуцуляк получил сильную травму: что говорят врачи
Фокус
2024-10-15T00:51:15Z
У сборной Украины очень сложная группа – Ребров
ZN UA
2024-10-14T22:42:56Z
Ліга націй. Словаччина здолала Азербайджан
Football.ua
2024-10-14T18:04:58Z
Вучич развернул флаг России на футбольном матче сборной Сербии
ZN UA
2024-10-14T14:33:39Z