MY.UAНовини
Мобілізація з 18 років в Україні: хто вимагає від Зеленського знизити призовний вік
Мобілізація з 18 років в Україні: хто вимагає від Зеленського знизити призовний вік

Мобілізація з 18 років в Україні: хто вимагає від Зеленського знизити призовний вік

США натякають, що одного лише постачання західної зброї недостатньо, і потрібне розширення мобілізації з 18 років.

У США закликають Зеленського зменшити мобілізаційний вік до 18 років. Президент України наполягає, що США мають надавати зброю без зміни призовного віку. А військові тим часом теж сказали своє слово. Всі деталі – читайте в ексклюзиві ТСН.ua.

Радник керівника Офісу президента, екснардеп Сергій Лещенко приголомшив заявою, що Сполучені Штати тиснуть на Зеленського, щоб знизити мобілізаційний вік в Україні до 18 років.

"Якщо ця інформація спливла на поверхню, можу підтвердити: Американські політики з обох партій тиснуть на президента Зеленського в питанні, чому в Україні не проводиться мобілізація тих, кому від 18 до 25 років", – сказав він.

Він уточнив, що аргумент американських партнерів полягає в тому, що під час війни у В'єтнамі у США призивали на службу з 19 років. Таким чином, США натякають, що одного лише постачання західної зброї недостатньо, і потрібне розширення мобілізації з 18 років.

"Президент Зеленський не продавився, і продовжує переконувати політиків з обох партій давати зброю без зміни призовного віку", – додав радник голови ОПУ.

Членкиня Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, нардепка Марія Іонова також визнала, що західні партнери наполягають на тому, щоб змінити та знизити  мобілізаційний вік.

"Що стосується мобілізації і наших партнерів, вони наполягають на тому, щоб змінити і знизити ще мобілізаційний вік. Але нам важливо виправити ті помилки, які зроблені під час двох комунікаційних компаній по мобілізації. Це тоді, коли ми працювали над законом про мобілізацію. Все ж таки слід визначити, що провалена ця кампанія, і наслідки є критичними, в тому числі, як ми зараз бачимо, на фронті. І воно все пов’язано, тому що це і про зброю, і про санкції", – розповіла Іонова.

Вона додала, що комунікаційну кампанію щодо мобілізації слід змінити у бік позитивної мотивації.

"І це мають бути або фінансове забезпечення, або кредити, або ввезення автомобіля. Насправді всі напрацювання були у профільному комітеті парламенту. Важливо – не відлякувати українців, а покращувати мобілізаційні цифри не підривами, а позитивними механізмами, і пропонувати щось", пояснила нардепка.

Про те, що питання зниження віку мобілізації періодично порушують міжнародні партнери України, які надають військову та економічну допомогу, також повідомляв член Комітету ВР з питань нацбезпеки Федір Веніславський.

"Жодних ініціатив стосовно зменшення призовного віку нижче 25 років наразі немає. Це питання, яке періодично порушують наші партнери, які надають допомогу. Тому що вони вважають, що вік від 18 до 25 років є найбільш оптимальним і найбільш ефективним для того, аби громадяни України в силу своїх психологічних та фізичних якостей могли ефективно воювати. Але на рівні нашої держави, законодавчої, виконавчої влади і Президента жодних ініціатив в цьому плані немає", – запевнив Веніславський.

До слова, 7 жовтня нардеп Вадим Івченко заявив, що питання зниження мобілізаційного віку немає на порядку денному ані Верховної Ради, ані Комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки. Політик повідомив, що від ЗСУ є сигнали про те, що для ретельного виконання бойових завдань потрібні люди "з іншою фізичною підготовкою", тому що людям віком 47-50 років важкувато виконувати деякі бойові завдання, про які просять командири бригад.

"Це є сигнали тільки до нас, до Комітету нацбезпеки й оборони, але поки що питання зовсім не обговорюються в комітеті. Зовсім не стоїть на порядку денному комітету і зовсім не обговорюється у Верховній Раді України", – наголосив Івченко. 

Він додав, що краще фізично підготовлені люди не мають сидіти в тилу, робити друкарську чи бюрократичну роботу у штабах, ТЦК. Натомість вони мають виконувати реальні бойові завдання.

"Ті люди, які поранені, проходять реабілітацію, фізично нездатні, але можуть виконувати іншу роботу – мають виконувати іншу роботу. Тоді, коли суспільство побачить лад у ЗСУ, тоді можна говорити про зниження віку або про більш фахову мобілізацію. Ми ж говорили, що мобілізація має бути не так, що "всіх підряд хапати", а лише тих, хто виконуватиме в певних частинах завдання", – розповів народний депутат.

Він також повідомив, що за останній рік мобілізація кількісно покращилася, але недостатньо. Так, вдається лише закривати втрати у бригадах. Але мобілізованих аж ніяк не достатньо для створення нових бригад або підсилення, щоб була відповідна ротація.

Військові про зниження мобілізаційного віку

Верховна Рада в жовтні цього року заборонила мобілізацію українців віком до 25 років. Однак військові мають іншу думку, адже війна триває, обидві сторони зазнають втрат, і Росія надалі зберігає перевагу в живій сил. Бійці наголошують, що війську потрібно більше молоді, і пропонують знизити мобілізаційний вік до 20, а то й 18 років. Так, наприклад, комбат ударних БпЛА "Ахіллес" 92-ї ОШБр імені кошового отамана Івана Сірка Юрій Федоренко заявив, що всі повнолітні українці – і чоловіки, й жінки – мають бути військовозобов'язаними від 18 років. Щодо участі безпосередньо в бойових діях, то комбат виступає за відправлення на фронт людей віком від 23 років.

"Чому я кажу про те, що всі мають бути військовозобов’язаними? Тому що це найменше, що може дати держава, підготувати свою націю, підготувати своє населення до можливої фізичної і силової протидії проти них. Якщо б ми це рішення ухвалили у 2014 році, закон про територіальну оборону, якщо б ми ухвалили рішення, що всі мають бути військовозобов’язаними, і підготували людей, щоб всі пройшли загальновійськовий вишкіл, отримали спеціалізовану підготовку, то під час повномасштабної війни, можливо, ворог би і не пішов би на таке, на повну війну, на повномасштабну. А якщо пішов би, то втрати на початку  війни у нас були би набагато менші, за більшого результату зупинення ворога на полі бою", – пояснив військовий.

Своєю чергою полковник СБУ та секретар Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко вважає, що мобілізаційний вік має починатися від 20 років. За словами нардепа, американських конгресменів дивує те, що в Україні чоловіки віком до 25 років не підлягають призову. Він також зазначив, що у світі мобілізація від 18 чи 20 років – це звична практика.

"У нас не вистачає людей, у нас не вистачає людей саме таких молодих. Мені різне кажуть, що ми отримаємо втрачене покоління, бо вони підуть на війну. Якщо вони вже не хочуть йти на війну, то вони вже втрачене покоління. Ми виховали тих, хто не хоче захищати свою Батьківщину", – зазначив Костенко.

Він додав, що в Україні можна балотуватись у депутати та приймати складні управлінські рішення та закони з 21 року, а воювати – з 25 років. 

"Я не знаю, хто це придумав", – зауважив Костенко. 

Методами, які допоможуть подолати спад мобілізації, на його думку, є підвищення мотивації різних категорій населення для служби на контракті, а також зниження призовного віку. Якщо ж мобілізацію в Україні надалі будуть "спускати на гальмах", то скоро вона "піде в мінус".

"Ось на це треба звернути увагу – набір людей, правильних, не просто всіх підряд. Найбільша проблема – ми набираємо всіх підряд, у нас велика армія, а на полі бою нікого немає, бо набираємо обмежено придатних", – сказав Роман Костенко

А от командир батальйону К-2 54-ї ОМБр Кирило Верес сказав, що йому дуже бракує особового складу, проте він неготовий масово брати до свого підрозділу 18-річних.

"18-річний хлопець – для мене це трохи рано", –  зауважив військовий.

Водночас Верес проти того, щоб воювали 59-річні.

"За всієї поваги, є винятки, але здебільшого це не ті люди, які мають на собі вести таку активну фазу оборони або наступу", – додав він.

Мобілізація 200 тисяч осіб

Раніше The Times написало, що Україна має на меті мобілізувати ще 200 тисяч військових до кінця 2024 року. Однак ці плани навряд чи можливо втілити.

"Мета у 200 000 [мобілізованих в Україні – ред.] може бути дедалі необхіднішою, але її також стає дедалі важче досягти", – йдеться у статті. 

У матеріалі йдеться також й про те, що натомість Росія набирає нібито близько 30 000 військових щомісяця. Ба більше, країна-агресорка Росія у 2025 році планує збільшити військові витрати ще на 30 мільярдів доларів, повідомляє агентство Bloomberg, яке ознайомилося з проєктом трирічного бюджету РФ.

"Прогнозується, що виплати на національну оборону і внутрішню безпеку становитимуть близько 40% від загального обсягу бюджетних виплат Росії у 2025 році, оскільки Путін продовжує переводити економіку на військові рейки, а вторгнення до України триває вже третій рік", – пише Bloomberg.

Це більше, ніж сукупні витрати на освіту, охорону здоров'я, соціальну політику та національну економіку, згідно з проєктом бюджету, який, ймовірно, незабаром буде представлений на розгляд російського парламенту, зазначає видання. Згідно з цим документом, уряд РФ має намір збільшити витрати на оборону до понад 13-ти трильйонів рублів (142 мільярди доларів) у 2025 році (у 2024 на цю статтю було заплановано 10,4 трильйона рублів). Однак, за даними Bloomberg, у 2026 році військові витрати планується скоротити до 5,6% ВВП і до 5,1% – у 2027-му.

В ефірі Radio NV нардеп Роман Костенко зазначив, що багато хто говорить про те, що Росія боїться проводити мобілізацію, але може статись так, що країна-агресор все ж на неї наважиться і не розвалиться від цього, або ж це станеться не відразу. Він підкреслив, що для досягнення серйозніших цілей, ніж захоплення сіл, Росії потрібен особовий склад, а зараз вона набирає за місяць приблизно ту ж кількість людей, що й втрачає.

"Але і ми набираємо людей стільки, щоб ледь-ледь їм протистояти. І якщо вони кардинально змінять свої підходити, нам потрібно буде реагувати. Це буде дуже великий виклик. І потрібно зараз нашій владі, насамперед нашому президенту, тому що він верховний головнокомандувач, для себе зрозуміти, чи готові вони до таких рішень, які будуть дуже непопулярні. І вони мають уже готуватись до відповіді Росії, якщо це станеться", - сказав Костенко. 

Своєю чергою, працівник Одеського територіального центру соціального комплектування (ТЦК) розповів, що відомство не може досягти поставлених цілей.

"Ми не мобілізуємо навіть 20 відсотків від того, що потрібно. Одеська область - одна з найгірших у списку.  В окремі дні вдалося роздати 100 повісток, але тоді відгукувалося надзвичайно мало чоловіків", – сказав він.

Представник ТЦК також додав, що періодично понад половина чоловіків, які приходять, мають захворювання, які не дозволяють служити у Силах оборони. Серед них є, наприклад, туберкульоз, гепатит або ВІЛ.

"Багато людей ми привозмо на обстеження лише для того, щоб з'ясувати, що вони насправді хворі", – зазначив він. 

Міноборони про мобілізацію

Примітно, що в Міноборони вважають, що пряма мобілізація, коли військовозобов'язаний йде на фронт добровольцем, не замінить мобілізації з працівниками ТЦК. Таку думку висловив уповноважений Міністерства оборони з питань рекрутингу Олексій Бежевець.

"Вони можуть бути реформовані, реформатовані, що завгодно. Але ці функції все одно хтось має виконувати", – наголосив він.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Скандал вокруг смерти комбата Игоря Гриба: выяснились жуткие подробности
Апостроф
2024-10-06T14:06:33Z
"Об этом все помалкивают", - Жданов – о тревожном звоночке, от которого зависит дальнейший ход войны
Новости Украины
2024-10-14T20:18:23Z
В Сухопутных войсках ВСУ объяснили, почему Ляшко стал комбатом
Комсомольская правда
2024-10-15T12:27:03Z
Путин будет в шоке: такого он от своих военных точно не ожидал
Comments UA
2024-10-13T06:03:26Z
КНДР сближается с РФ: как на это реагирует Китай
Comments UA
2024-10-16T20:24:36Z
Премьер Албании: Агрессия Путина ускорила процесс расширения ЕС
Хвиля
2024-10-16T20:03:20Z
Пригрозил обвалить нефть до $50 и отказался ехать к Путину на саммит БРИКС: подробности демарша саудовского принца
Новости Украины
2024-10-15T18:33:48Z
Венгрия озвучила, почему боится членства Украины в НАТО
Comments UA
2024-10-09T18:39:21Z
ЦНС: Россияне придумали новое название для оккупированных территорий Украины
ZN UA
2024-10-15T20:36:55Z
Неодетая мать отец-алкаш: в сети появились фото сватов Королевой и Тарзана
GlavRed
2024-10-11T16:37:40Z
Где сейчас и чем занимается во время войны "Тамбовский волк" из "Квартала" Валерий Жидков/Что известно о творческой и личной жизни юмориста
Апостроф
2024-10-10T10:48:12Z
Аль Пачино пережил клиническую смерть: он рассказал, что видел по ту сторону
Comments UA
2024-10-07T10:51:49Z
"Каза! Хоть бы сказала" Даша Астафьева набросилась на "почти замужнюю" Лесю Никитюк/Украинские звезды бурно отреагировали на романтические отношения телеведущей
Апостроф
2024-10-07T16:00:28Z
Снайперша Аня Тейлор-Джой и Майлз Теллер на первых кадрах фильма "Ущелье"
GameMag
2024-10-16T20:31:09Z
Врачи не могут удалить опухоль: у известного российского актера диагностировали рак
Comments UA
2024-10-16T19:51:52Z
Замужняя Тоня Матвиенко впервые отреагировала на слухи о романе на стороне с известным певцом
TSN
2024-10-10T11:51:51Z
Украинская певица впервые откровенно рассказала, сколько "пластик" сделала
Comments UA
2024-10-03T19:51:13Z
"До конца моей жизни": дизайнер Алексей Залевский раскрыл подробности своей неизлечимой болезни
Апостроф
2024-10-03T17:36:05Z
"Только чудо может спасти": генерал предсказывает катастрофу на фронте
Comments UA
2024-10-08T21:18:32Z
Украинка пыталась сделать клизму 6-месячной крошке термометром, хирурги не поверили своим глазам
Знай
2024-10-11T20:30:09Z
Стало известно, каким образом в Украине хотят до конца года мобилизовать 200 тысяч человек
Comments UA
2024-10-13T04:42:34Z
Украинцев начнут вызывать в суд: будут выбирать вслепую, за неявку – непосильные штрафы
Знай
2024-10-09T18:21:37Z
Минобороны: Украинская армия получила новый дрон "Чаклун" для корректировки артиллерии
Хвиля
2024-10-16T20:36:50Z
Враг ощутимо продвигается и преобладает в вооружении: Третья штурмовая о реальности и плане Зеленского
Comments UA
2024-10-16T19:57:37Z
Почему провалилась украинская оборона на Курщине: главные причины
Comments UA
2024-10-11T18:24:19Z
Король Чарльз ІІІ приостановит лечение рака: в чем причина
Фокус
2024-10-08T10:27:13Z
ВСУ контратакуют на Курщине - Зеленский
Корреспондент
2024-10-14T16:58:16Z
Пенсионерам старше 70 лет увеличат выплаты: условия и суммы
Знай
2024-10-06T13:36:26Z
Минус 30 грн в чеке: супермаркеты резко снизили цены на селедку, скумбрию и карпа
Знай
2024-10-11T20:12:50Z
Такого дна в РФ еще не было: с чем смирились российские власти
Comments UA
2024-10-15T12:26:05Z
Владелец Каховской ГЭС отказался от иска к России: в "Укргидроэнерго" объяснили причину
Фокус
2024-10-15T18:27:28Z
Прибавку к пенсии "съела" инфляция: насколько увеличились выплаты с учетом новых цен
Новости Украины
2024-10-16T20:36:04Z
НБУ не рассматривает криптовалюту как законное средство платежа: эта функция принадлежит гривне
ZN UA
2024-10-16T19:47:22Z
Цены заоблачные: почему зимой картофель подорожает до 55 грн за килограмм
Comments UA
2024-10-08T16:27:57Z
Картофель в Украине продолжает бить ценовые рекорды: как изменились цены
Хвиля
2024-10-15T18:27:37Z
Россияне атаковали энергообъекты в трех областях
Корреспондент
2024-10-10T08:55:20Z
Два месяца боев в Курской области: подсчитаны потери Украины и России
Comments UA
2024-10-06T12:00:10Z
Работал на врага: в Николаеве задержан информатор, который наводил ракеты на город
Comments UA
2024-10-15T12:40:21Z
Россияне массово сдаются в плен: военный назвал причину
Comments UA
2024-10-15T12:27:57Z
Солнца не ждать? Синоптики дали прогноз на новую рабочую неделю в Украине
UAToday
2024-10-06T20:30:20Z
"Это большое унижение": семье погибшего Героя Украины отказывают в выплатах
Фокус
2024-10-16T19:21:55Z
Возвращают советские практики: оккупанты эксплуатируют детей на работах в поле
Comments UA
2024-10-16T18:57:28Z
"Это караул", — предатель Царев подсчитал, сколько времени понадобится армии РФ на захват Донбасса. ВИДЕО
Новости Украины
2024-10-09T18:54:17Z
На контрольном посту мужчина начал резать себе руки: кто его остановил
Comments UA
2024-10-04T13:21:51Z
Новые громады объявили о принудительной эвакуации: что говорят власти
Comments UA
2024-10-15T12:57:05Z
Что вызывает "мушки" перед глазами: возрастные изменения или серьезная опасность
Знай
2024-10-13T17:21:25Z
В каком возрасте стоит бросить курить: отказ от вредной привычки поможет прожить намного дольше
Фокус
2024-10-10T12:57:30Z
Сезон простуд: 7 напитков, которые повысят иммунитет этой осенью
Фокус
2024-10-15T12:30:49Z
Медики бьют тревогу из-за детей: на что обратить внимание
Знай
2024-10-10T20:51:32Z
Как пережить магнитные бури метеозависимым людям: лучшие советы экспертов
Политека
2024-10-16T19:42:34Z
Не потерять пользу: 5 масел, которые нужно употреблять только в сыром виде
Фокус
2024-10-16T18:51:09Z
«Делайте это каждый день»: врач выбрал лучшее упражнение, которое продлевает жизнь
Marie Claire
2024-10-12T03:00:53Z
На какой руке мерять давление: ученые назвали самое правильное положение
UAToday
2024-10-16T16:10:53Z
7 малоизвестных вещей, которые врачи не говорят нам о смерти
Comments UA
2024-10-16T14:45:01Z
Украинского военного поймали на "горячем": теперь ему грозит тюрьма
Политека
2024-10-15T18:03:11Z
Под Киевом произошел взрыв в многоэтажке
Корреспондент
2024-10-10T11:48:33Z
В Сумах произошли взрывы
TSN
2024-10-06T20:21:01Z
Под Кривым Рогом произошло землетрясение магнитудой 3,3 балла: подробности
Фокус
2024-10-08T22:06:27Z
СМИ: Россия могла заложить в самолет устройство, из-за которого горел склад в Британии
Европейская правда
2024-10-16T18:28:39Z
На Закарпатье женщины забросали камнями "бусик" с сотрудниками ТЦК
Комсомольская правда
2024-10-16T18:18:05Z
Дрон атаковал военное училище в Москве: подробности с ВИДЕО
Новости Украины
2024-10-06T14:13:58Z
Во Львове 18-летняя девушка как маньяк расправилась с мужчиной
TSN
2024-10-10T11:51:31Z
В Киевской области и Одессе задержали поджигателей военных авто
Корреспондент
2024-10-10T10:48:39Z
Удивительно свежий и вкусный: рецепт восточного салата из красной капусты
Фокус
2024-10-10T19:21:56Z
Как правильно хранить чеснок на зиму, чтобы он остался свежим: полезные советы
Политека
2024-10-12T14:42:11Z
Любовный гороскоп для всех знаков Зодиака на неделю с 7 по 13 октября 2024 года
Фокус
2024-10-06T19:15:34Z
Вкуснейший бисквит с тыквой от "Мастер Шефа" Хименеса-Браво: простой рецепт тортика
Политека
2024-10-16T20:04:42Z
9 мифов о сексе, которые вредят ему и отношениям
Marie Claire
2024-10-16T19:30:55Z
Пышные оладьи с творогом: рецепт завтрака, который заменит сырники
Политека
2024-10-16T18:49:30Z
Как правильно стирать джинсы: 4 совета профессионалов и 1 очень странный лайфхак
Marie Claire
2024-10-16T18:30:54Z
Более 500 единиц мусора в час: как остров Пасхи борется с пластиком из океана
Фокус
2024-10-16T18:12:33Z
Как сеять газон осенью: садоводы назвали главные правила и особенности
Политека
2024-10-16T17:16:50Z
Проще не стало: ученые узнали первичное происхождение японцев, однако есть нюанс
Фокус
2024-10-15T12:42:34Z
SpaceX вывела на орбиту 43 интернет-спутника Starlink
Корреспондент
2024-10-15T12:33:25Z
Крупнейший шторм в Солнечной системе: таким Большое красное пятно на Юпитере еще не видели
Фокус
2024-10-04T07:45:54Z
Иран нашел способ заставить Кремль расплатиться за поддержку в войне против Украины
Новости Украины
2024-10-13T05:57:07Z
Энди Сёркис и Чарли Кокс озвучили персонажей в пошаговой ролевой игре Clair Obscur: Expedition 33 — посмотрите новое видео
GameMag
2024-10-16T20:43:05Z
"Я очень рад": Автор оригинальной Silent Hill 2 высказался о ремейке для PlayStation 5 и ПК
GameMag
2024-10-16T20:31:52Z
Официально: Роскомнадзор приступил к блокировке Discord в России
GameMag
2024-10-08T19:46:10Z
"Погружает с первых минут": Ремейк Silent Hill 2 получает восторженные отзывы от первых покупателей, рейтинг в Steam — 95%
GameMag
2024-10-06T19:58:38Z
Эксперт рассказал, какие преимущества может дать Украине налаживание сотрудничества с учеными, выехавшими за границу
ZN UA
2024-10-05T07:22:19Z
Звезду мирового футбола Мбаппе обвинили в изнасиловании – СМИ
ZN UA
2024-10-15T18:21:15Z
Кличко "культурно послал" за вопрос о бывшей невесте: что не так с Панеттьери
Новости Украины
2024-10-15T16:54:02Z
Украинский чемпион мира Беринчик будет защищать титул в андеркарде реванша Усика и Фьюри
ZN UA
2024-10-05T08:55:06Z
Шокуюча перемога: головний конкурент Усика знову довів свою силу!
CutInsight
2024-10-16T15:43:00Z
Дебют украинской сборной: ветераны завоевали рекордное количество медалей
Comments UA
2024-10-16T15:18:21Z
Свитолина показала, как отпраздновала день рождения дочери
Корреспондент
2024-10-16T10:12:30Z
Атлетку выгнали из Олимпиады за ненадлежащее поведение: теперь она начала карьеру на сайте для взрослых
Comments UA
2024-10-16T09:30:11Z
Чувствую гордость: Забарный резюмировал октябрьские матчи сборной Украины
Корреспондент
2024-10-16T08:48:20Z
Вячеслав Узелков рассказал о состоянии здоровья и инвалидности
Комсомольская правда
2024-10-16T07:30:13Z
Придется привыкать: водителям приготовили много сюрпризов в страховании авто
Знай
2024-10-05T02:51:43Z
Не ждите первого снега: когда нужно переходить на зимнюю резину
Знай
2024-10-16T19:51:19Z
Как выбрать премиум запах в машину
Топ Жир
2024-10-16T18:51:09Z
Новая головная боль для водителей: если не найдут этого в авто – вытряхнут кошелек
Знай
2024-10-16T16:24:10Z
"Автомобиль с крылышками": что за необычный дорожный знак заметили на дорогах
GlavRed
2024-10-16T09:28:31Z
Рассекречен новый дешевый электромобиль от General Motors для семьи
Фокус
2024-10-16T08:31:52Z
Суперкар для семьи: в Украине создали сверхмощный универсал Audi
Фокус
2024-10-16T07:45:22Z
Создали первую в мире батарею сверхбыструю "из кремния": заряжается за 8,5 минут
Фокус
2024-10-15T16:06:03Z
Команда "Формулы-1" показала дешевый электрокар по цене Logan
Фокус
2024-10-15T16:00:40Z