MY.UAНовини
Vatnik Soup. Експерт із дезінформації Пекка Калліоніємі – про те, як влаштована російська пропаганда і чому вона ефективна на Заході
Vatnik Soup. Експерт із дезінформації Пекка Калліоніємі – про те, як влаштована російська пропаганда і чому вона ефективна на Заході

Vatnik Soup. Експерт із дезінформації Пекка Калліоніємі – про те, як влаштована російська пропаганда і чому вона ефективна на Заході

У вересні вийшла книжка “Vatnik Soup: Повне керівництво по російській дезінформації” фінського дослідника пропаганди, доктора комп’ютерних наук Пеккі Каліоніємі, що ґрунтується на популярній серії його публікацій у соцмережі X. У книзі автор пояснює, як працює російська дезінформація, викриває фейкові наративи та розповідає про людей, які їх поширюють.

Зокрема, Калліоніємі досліджував, як російська пропаганда використовує зарубіжних блогерів, таких як Аліна Ліпп з Німеччини, Любовь Сива з Іспанії, Єва Барлетт з Канади, які створюють контент іноземними мовами для західної аудиторії. Такі блогери часто виявляються розповсюджувачами потрібних Кремлю наративів, поряд зі звичайною конспірологією або критикою західного істеблішменту і політичного устрою.

Кореспондентка видання “Нова газета.Європа” Юлія Ахмедова поговорила з авторкою книжки про те, як влаштована російська пропаганда сьогодні і що дає їй змогу успішно маніпулювати свідомістю людей у різних країнах.

– У рамках свого проєкту Vatnik Soup ви вивчили понад 300 персон, які займаються поширенням російської пропаганди. Чи розумієте ви, як відрізнити тих, хто працює з ідейних міркувань, від тих, хто – за гроші?

Зрозуміти справжні мотиви людини складно, але є певні підказки. Так, багато американців, які поширюють пропагандистські наративи, – це люди, які затамували образу на США, НАТО та інші американські інститути. Припустімо, вони служили в армії або на флоті, обіймали хорошу посаду, але в якийсь момент їх перестали просувати і їхня кар’єра обірвалася. Один із таких людей, наприклад, – полковник армії США у відставці Дуглас Макгрегор, який раптом почав давати коментарі прокремлівським медіа і постійно ними цитуватися.

Щоб описати, що рухає такого роду людьми, я часто спираюся на типологію MICE – гроші, ідеологія, примус і его (MICE money, ideology, coercion and ego використовується у контррозвідці, аби описати мотиви, що можуть примусити людину здійснити зраду або співпрацювати з ворожою організацією. – Прим. ред.). Тобто кимось дійсно рухають гроші. Хтось, як, наприклад, американські комуністи, підтримує Путіна, бо відчуває ностальгію за комуністичною системою. У деяких випадках люди змушені це робити, тому що в російської сторони є на них якісь компрометуючі матеріали. І, нарешті, звичайно ж, его – всі хочуть, щоб їх цінували, щоб їх слухали. Мотивація багатьох людей, які поширюють пропагандистські наративи, щось із цих чотирьох елементів обов’язково містить.

  • Сучасна тактика путінської Росії у поширенні фейкових новин (розслідування)

– Які з майданчиків, які використовує російська пропаганда, більшою мірою забезпечують її успіх? Канали в Телеграмі? Боти в Х?

Це залежить від того, як ми вимірюємо успіх, а також від контексту. Я б сказав, що загалом X (колишній Twitter) – одна з платформ із найбільшим впливом. Її також часто називають елітарним майданчиком, тому що X використовують для спілкування багато політиків. Або, наприклад, один із найбагатших людей планети Ілон Маск сьогодні займається там тим, що агітує на користь Дональда Трампа.

Якщо говорити про молодь, то для неї набагато важливіший TikTok. Для літніх людей усе ще актуальний Facebook. А на російську та українську аудиторію краще працює Телеграм. Звісно, і в Instagram є пропагандистський контент, але все ж таки фокус там трохи інший – більше на шахрайстві та криптовалютних махінаціях.

Крім того, ми забуваємо, що більшість літніх людей все ще отримує інформацію з телевізора. Тож, звісно, контекст, географія, демографічна ситуація, вік аудиторії мають значення.

Після блокувань RT і Sputnik на Заході їх змінили прокремлівські блогери та новинні сітки в Telegram – ми знайшли майже 800 таких каналів 30 мовами.

– Які основні стратегії використовує російська пропаганда?

На мій погляд, Росія розробила найкращу у світі модель інформаційної війни, яка постійно еволюціонує та адаптується до нових викликів.

Усі ці ферми ботів і тролів, які ми продовжуємо обговорювати на міжнародних конференціях, зараз становлять лише малу частину [інструментів російської дезінформації].

Більш сучасна стратегія – використання величезної мережі сайтів, створених штучним інтелектом (ШІ). Здебільшого вони генерують звичайні новини, які беруть з інших новинних сайтів, але періодично там з’являється якась одна фейкова історія. Наприклад, про те, що Зеленський купив яхту або стару машину Гітлера. Виходить, що цей фейк публікується на новинному сайті, де всі інші новини достовірні.

Інша стратегія – робота з інфлюенсерами в соцмережах. Ви платите великим YouTube-блогерам із мільйонами передплатників і кажете їм: “Скажіть, що теракт у “Крокус Сіті Хол” був спланований і влаштований українцями”. Коли ці історії транслюють популярні акаунти, відбувається так зване відмивання інформації. Останній гучний приклад подібного – випадок американської компанії Tenet Media.

За даними Міністерства юстиції США, Tenet Media отримала 10 млн доларів від співробітників RT Костянтина Калашникова та Олени Афанасьєвої. На ці гроші компанія найняла відомих американських консервативних блогерів, таких як Тім Пул, Бенні Джонсон і Дейв Рубін, у кожного з яких мільйонна аудиторія, для створення відеороликів та іншого контенту, який “розпалює політичні розбіжності в США” в цілях російського уряду. Стверджується, що всім цим блогерам, які, за їхніми словами, не знали про зв’язки Tenet з Росією, платили до 400 тис. доларів на місяць.

Володимир Соловйов. Фото: Alexander Scherbak / EPA / TASS/Host photo agency / Pool

Платежі Tenet Media надсилали через підставні компанії в Туреччині, ОАЕ і на Маврикії, їх супроводжували коментарі про те, що це перекази на купівлю електронної техніки. Тобто спочатку відмиваються гроші, а потім відмивається інформація. Але спочатку історія [яку пропонується транслювати] походить від Кремля, про що самі блогери, дійсно, можуть не підозрювати. Це геніальна і дуже ефективна стратегія.

Коли у вас велика аудиторія, вона схильна вірити будь-якому вашому слову. Саме цей фендом створює ауру довіри до великих блогерів і дозволяє використовувати їх у пропагандистських цілях.

Цю ж стратегію Росія застосовує в TikTok. Багатьом молодим блогерам платять за те, щоб вони говорили приємні речі про Путіна, про “спеціальну військову операцію” тощо. Тож така екосистема впливових контентмейкерів використовується Кремлем дуже агресивно.

  • Як російська мережа підробних сайтів відомих світових ЗМІ вела масштабну дезінформаційну кампанію проти України і всього світу

– Чи вірно, що багато російських фейків створюються штучним інтелектом?

Так. ШІ використовується для створення фальшивих коментарів, дискусій, новинних сайтів, фотографій, відео, аудіозаписів. Так, наприклад, у Словаччині за два дні до парламентських виборів восени 2023 року з’явився нібито запис розмови лідера ліберальної проєвропейської партії “Прогресивна Словаччина” Міхала Шімечкі з журналістом про те, як будуть “маніпулювати” “голосами циган” на користь його кандидатури. Запис виявився фейком, згенерованим АІ, але перевірити це і довести змогли далеко не відразу. Тисячі користувачів встигли поділитися цим аудіо в соцмережах, і воно негативно позначилося на образі проєвропейського кандидата. (У результаті вибори в Словаччині виграв Роберт Фіцо, риторику якого називають проросійською. – Прим. ред.).

Саме цього я боюся і у випадку з виборами у США. Я думаю, будуть спроби зробити щось подібне і там. Тим паче що Ілон Маск уже розповсюджував контент із записом, у якому за допомогою ШІ було імітовано голос Камали Гарріс.

– У яких країнах проросійські наративи поширюються найуспішніше та де вони можуть становити справді серйозну загрозу для Європейського союзу? .

Країни з низьким рівнем довіри до влади, з високим рівнем корупції та з високим ступенем поляризації суспільства є надзвичайно гарними для російської або будь-якої іншої пропаганди. Якщо політики вже мають погану репутацію, людям легше повірити в ще більшу брехню про них.

Прикладом тут можуть слугувати США – екстремально поляризована країна, де є лише дві партії – демократи та республіканці. Це надзвичайно чорно-біле суспільство з повною свободою слова – небезпечна комбінація. Я не кажу, що свободу слова потрібно придушувати, але виходить так, що США – це ідеальний ґрунт для такого роду інформаційних операцій, тому що суспільство дуже легко поляризувати. І тому є підтвердження: через політичні міжусобиці, коли дві партії воювали одна з одною і не могли ухвалити рішення, затримали на півроку військову допомогу Україні. У результаті загинули тисячі солдатів, а також мирні жителі.

Так працює ефект поляризації, і Росія продовжує його використовувати. Тому я часто кажу, що для боротьби зі шкідливою пропагандою і дезінформацією ми повинні створити максимально відкрите суспільство, де про проблеми говорять і де їх не замовчують. Але це складне завдання.

– Але, на мій погляд, зараз суспільство поляризоване і не дуже-то довіряє своїм політикам у багатьох країнах. Виходить, дезінформація успішна по всьому світу?

Ні, вона не дуже ефективна, наприклад, у країнах Північної Європи.

Я часто говорю про когнітивну стійкість, яка виникає в людей, якщо їх із дитинства навчати критичного мислення та медіаграмотності. У багатьох країнах Північної Європи дітей зі школи вчать критично ставитися до інформації, знаходити її джерела, аналізувати результати брехні тощо.

Це має бути інтегровано в систему освіти.

– А як щодо Німеччини? .

У таких країнах, як Німеччина і Франція, часто підтримкою Кремля користуються популістські політичні партії. Вони пропонують прості рішення дуже складних проблем – імміграції, безробіття тощо.

У Німеччині є права партія “Альтернатива для Німеччини” (AfD) і ліва партія “Союз Сари Вагенкнехт”, і це найпопулярніші партії в східній частині країни з біднішими регіонами, де сильна антиіммігрантська риторика. Люди там незадоволені своїм життям і хочуть змін. У підсумку вони голосують за популістів не тому, що ті займають відкрито проросійську позицію, – хтось із виборців, можливо, взагалі Росію не підтримує. Просто ці люди хочуть змін у суспільстві.

І зараз ми бачимо, що ці партії зміцнюють позиції в багатьох країнах. Так що Росія дуже хороша і в цій стратегії – підтримувати [європейські] партії, які потім підтримують її.

  • Інформаційна війна. Як працює підрозділ Кремля із дезінформації під назвою «АСД»

Партія AfD. Фото: Filip Singer / EPA-EFE

– В одному з інтерв’ю ви сказали, що ЄС робить недостатньо для боротьби з дезінформацією. А які взагалі є інструменти для боротьби з цим?”.

– У нас є Закон про цифрові послуги (Digital Services Act, DSA), який покладає відповідальність на великі технологічні компанії та платформи, як-от Facebook чи Google, за інформацію, що поширює пропаганду, ненависть або нелегальні послуги. Мені подобається ця ідея, але на практиці вона не працює. Чому?

По-перше, ЄС насправді не така однорідна структура і не може швидко ухвалювати рішення, на відміну від авторитарного режиму або диктатури. Усередині ЄС багато розбіжностей, зокрема навколо Закону про цифрові послуги.

По-друге, штрафи недостатньо великі, щоб мати значення для бізнесу. Наприклад, Ілону Маску буде все одно, якщо його оштрафують на 10 мільйонів доларів. Тим більше це не має значення, якщо рішення про штраф винесуть за кілька років після публікації дезінформації, коли шкоди вже завдано. Тобто регулювання в демократичних країнах завжди занадто запізнюється.

Тим часом у Росії асиметрична ситуація. Якщо Роскомнадзор бачить загрозу в інформаційному просторі, він просто вводить заборону. Потрібно заборонити Twitter? Добре. Потрібно заборонити Discord? Без проблем. Усе робиться дуже швидко і без зайвих обговорень. Але в демократичних країнах так не працює.

Акаунт Ілона Маска в колишньому Twitter. Фото: Vidapress / SOPA Images Limited / Alamy

– А як щодо блокування деяких російських джерел у ЄС? Наприклад, RT і Sputnik були заблоковані, але чи допомогло це? .

RT і Sputnik ніколи не були популярними майданчиками в Європі. Але потрібно було щось робити, тому вирішили заборонити російські державні ЗМІ. Ефект від цього нульовий, тому що в Росії є обхідні шляхи відмивання інформації. Крім того, я завжди кажу, що

для Європи цензура – це не вихід. Якщо ми дійсно хочемо контролювати потік інформації, нам доведеться почати цензурувати тисячі веб-сайтів. Я не думаю, що це хороший варіант.

– Але ж не тільки Росія виробляє дезінформацію. Кого ще можна назвати великими гравцями на цьому полі?.

Китай: у нього величезні ресурси, він може проводити дуже масштабні операції. Чого Китаю не вистачає, так це витонченості. У Пекіні гірше, ніж у Кремлі, розуміють західний спосіб мислення. Тому китайські пропагандистські кампанії часто зроблені дещо грубо, і їх легко розпізнати. Але в міру розвитку ШІ це поступово змінюється, Китай вчиться й адаптується. Експерт із дезінформації, заступник директора Hybrid CoE – організації, що займається протидією гібридним загрозам, – Якуб Каленський якось сказав, що якщо Китай зможе навчитися в Росії її якості інформаційних операцій, то в Заходу справді почнуться великі проблеми.

Крім цього, на Близькому Сході є багато великих комерційних підприємств, які займаються дезінформацією. Наприклад, у Саудівської Аравії величезна кіберармія, яка готова атакувати будь-якого опозиціонера, який критикує саудівське керівництво. Велика кіберармія і в Ірану, і він також проводить операції зі злому і витоку. У КНДР працюють дійсно хороші хакери, але вони не ведуть інформаційних війн або роблять це тільки в корейському просторі, а не на Заході.

І не варто забувати про США, які проводять безліч психологічних операцій уже протягом десятиліть.

  • Сліди авторів фейку про те, що глава МЗС Німеччини Бербок користувалась платними інтимними послугами, ведуть до Росії

Протест у прямому ефірі російського телебачення проти вторгнення Росії в Україну. Фото: DSK / EPA-EFE

– Про американську пропаганду хотілося б поговорити окремо. Як ви думаєте, чи є у неї щось спільне з російською? .

Зазвичай російські операції проводяться таємно, і російські дезінформатори працюють у тіні, приховуючи своє походження. Америка ж більше діє при світлі дня. У практично будь-якому голлівудському фільмі ви побачите американський прапор, а герої питимуть кока-колу і говоритимуть про свободу. Уся ця риторика – це просування американської ідеї, що ти можеш бути ким хочеш. Ще частина фільмів показує, як Америка рятує світ. І все це теж пропаганда.

– Розуміючи, як працює пропаганда, чи вірите ви в те, що робота незалежних журналістів може змінити позицію людей, які до цієї пропаганди схильні? .

Не зовсім. Принаймні, така зміна – тривалий процес. Коли люди глибоко занурюються, наприклад, у теорії змови, вони починають читати про це більше і більше, дізнаючись про ще більш божевільні історії, і все це набуває для них сенсу. Вчені називають це “кролячою норою”. Але щойно люди занурюються в це досить глибоко, їм дуже важко повернутися звідти.

Є приклад англійця Брента Лі, який упродовж п’ятнадцяти років був прихильником теорій змови (наприклад, він вірив, що політикою, банками, індустрією розваг керують таємні товариства та що більшість терористичних атак насправді є організованими урядом ритуальними жертвоприношеннями. – Прим. ред.). Потім він, за його словами, одужав і тепер виступає доповідачем на міжнародних конференціях з дезінформації та веде подкаст, де викриває теорії змови. Але це поодинокий випадок. Такі “зцілення” трапляються не часто, і це дуже тривалий процес.

І знову ж таки, Кремль дуже добре використовує цей ефект “кролячої нори”, тому об’єднує власну пропаганду в теорії змови і створює свого роду парасолькову теорію про те, як Росія з її традиційними, консервативними цінностями бореться проти західного декадансу.

Тому я так часто говорю про необхідність переглянути систему освіти і вводити уроки медіаграмотності в школі. Я думаю, це і є протиотрута, і ми маємо цього повчитися.

  • Чотири прості кроки які допоможуть розпізнати фейкові новини та дезінформацію в соцмережах

Фото: Vidapress / Andrew Fox / Alamy

Автор: Юлія Ахмедова

Джерело: «Нова газета Європа»

Like
Tweet
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Антон Тимошенко: «На телеку фактично немає свободи вираження і ти маєш грати під дудку редактора, який насправді не розуміє гумору»
Детектор М
2024-10-17T09:19:31Z
Українців у Кореї запрошують на акцію на підтримку військовополонених
УкраинФорм
2024-10-17T09:16:35Z
Армія Ізраїлю знайшла "найсучаснішу" зброю РФ на базах "Хезболли"
TSN
2024-10-17T09:15:52Z
У Держдепі запевнили, що працюватимуть з українцями над планом перемоги Зеленського
TSN
2024-10-17T09:15:33Z
Трамп знову стверджує, що гаїтянські мігранти їдять котів та собак
ZN UA
2024-10-17T09:11:23Z
Шольц про "план перемоги": Є рішення, які я ухвалив, і вони не зміняться
Европейская правда
2024-10-17T09:06:58Z
Тезово про «План перемоги»
ГЛАВКОМ NET
2024-10-17T09:06:07Z
Прем'єрка Латвії вважає, що ЄС може схвалити рішення, про які просить Україна
Европейская правда
2024-10-17T09:04:53Z
Зеленський прибув на саміт ЄС
Европейская правда
2024-10-17T09:03:41Z
Відвідувачі опери блювали і непритомніли під час вистави зі справжнім сексом на сцені – фото
TSN
2024-10-11T06:58:13Z
Це найсмачніша картинка, яка взагалі може бути, - Олег Тістол про різні проєкти українських грошей
Политека
2024-10-08T18:31:34Z
Зручно та практично: для чого на Галичині використовували бамбетель
24tv
2024-10-08T18:24:51Z
Приквел «Голодних ігор» про Геймітча обіцяє «найсмертоносніші» змагання в серії та трагічну любовну історію
ITC
2024-10-17T09:20:14Z
Колишній учасник One Direction Ліам Пейн загинув в Аргентині
Комсомольская правда
2024-10-17T09:06:59Z
"Шлюб був помилкою": Анна Трінчер розкрила правду про стосунки зі втікачем Волошиним
GlavRed
2024-10-17T09:06:44Z
Переможцем шоу "Неймовірні дуети" став дует MÉLOVIN та iSKra
Комсомольская правда
2024-10-17T09:06:40Z
Дружина Віктора Павліка повідомила про проблеми зі здоров'ям: "П'ять років у ремісії і рецидив"
TSN
2024-10-17T09:06:37Z
Трансгендерне покаяння, безумна архітектура та реальність окопу. У Києві розпочинається восьмий «Тиждень критики»
Детектор М
2024-10-17T09:01:55Z
Українська ескадрилья F-16: The Wall Street Journal повідомила невтішні новини
ГЛАВКОМ NET
2024-10-17T09:21:08Z
ГУР і НГУ звільняють Харківщину та відкинули росіян уже на декілька кілометрів: вражаюче відео
24tv
2024-10-17T09:18:43Z
Тарас Тополя розповів, яку державну посаду займає
Фокус
2024-10-17T09:16:47Z
Експерт про хибні пріоритети та інфантилізм: профінансували заміну герба на Батьківщині-матері, а на лінії оборони навколо Покровська не вистачило
Политека
2024-10-17T09:16:21Z
Зеленська запросила Естонію долучитися до Європейського саміту шкільного харчування
УкраинФорм
2024-10-17T09:12:19Z
Виїзд за кордон юнаків до 17 років: чи обмежують їхні права
TSN
2024-10-17T09:06:56Z
Деякі українські діти не зможуть в'їхати до Польщі: причини
ГЛАВКОМ NET
2024-10-17T09:06:52Z
У Черкасах прихильники МП штурмують найбільший православний храм України
TSN
2024-10-17T09:06:25Z
Офісна працівниця відсудила у начальника гроші після того, як він не привітався
TSN
2024-10-17T09:06:15Z
На Тернопільщині виготовили понад 109 тисяч тонн цукру
УкраинФорм
2024-10-17T09:19:35Z
Польські фермери не блокують фури на кордоні з Україною, як анонсували раніше
УкраинФорм
2024-10-17T09:19:28Z
РФ атакувала енергооб'єкти у п'яти областях: Міненерго повідомило про наслідки
ГЛАВКОМ NET
2024-10-17T09:18:45Z
Як оформити добровільну відмову від права користування та права власності на земельну ділянку
AgroNews
2024-10-17T09:17:42Z
369 грн за упаковку "розчинного": супермаркети різко змінили ціни на каву, молоко та вершки
Знай
2024-10-17T09:15:40Z
UniCredit підтвердив наявність “білого списку” російських клієнтів
360ua.news
2024-10-17T09:15:02Z
Майже $300 мільйонів від Канади вже надійшли у бюджет - Шмигаль
УкраинФорм
2024-10-17T09:12:31Z
Росія зіштовхнулася з рекордним дефіцитом кадрів
ГЛАВКОМ NET
2024-10-17T09:10:04Z
Скільки коштує земельний пай в Україні у 2024 році: ціни на жовтень
24tv
2024-10-17T09:06:53Z
ЗСУ вдарили по полігону, де навчалися російські снайпери
Украина Криминальная
2024-10-17T09:12:47Z
Засуджено колаборантку, яка очолила гімназію при окупантах і намагалась русифікувати навчальний процес
Украина Криминальная
2024-10-17T09:09:41Z
Дедлайн до кінця року: генерал назвав обласні центри, на які націлився ворог
GlavRed
2024-10-17T09:09:04Z
Попри сніг і мороз в Карпатах розгулюють дикі ведмеді - туристів попередили про небезпеку
Комсомольская правда
2024-10-17T09:05:19Z
«Укрпошта» випускає марку з зображенням бійця спецпідрозділу ГУР «Кракен»
Мій Харків
2024-10-17T08:58:54Z
Біля нафтобази у Феодосії продовжують чергувати пожежні автомобілі - соцмережі
УкраинФорм
2024-10-17T08:58:50Z
“Не розумію, як люди збираються не віддавати території”: військовий різко висловився про мобілізацію в Україні
TSN
2024-10-17T08:51:34Z
Ситуація ще не катастрофічна: полковник запасу ЗСУ розповів про бої під Селидовим
24tv
2024-10-17T08:48:27Z
Кого рятують спершу на фронті, якщо багато поранених: бойовий медик “Азову” відверто відповів
TSN
2024-10-17T08:43:32Z
Його називають "фруктом вічної молодості": захищає від старіння, анемії та ламкості кісток
TSN
2024-10-17T08:51:45Z
Рано раділи: метод лікування смертельної хвороби мозку може спричинити рак, заявили вчені
Фокус
2024-10-17T08:27:58Z
Назвали вид ходьби, який найкраще спалює калорії
24tv
2024-10-17T08:12:57Z
Секрет хрусткої смаженої картоплі: як зробити її корисною для шлунку
24tv
2024-10-17T06:21:40Z
Як вдома підняти тиск самостійно: прості, але дієві методи
Политека
2024-10-17T06:01:09Z
Наскільки небезпечний загальний наркоз
24tv
2024-10-17T05:00:25Z
Гороскоп на завтра 18 жовтня: Овнам - успіх у всьому, Стрільцям - досягнення бажаного
GlavRed
2024-10-17T03:27:44Z
Як лікувати безсоння в домашніх умовах без таблеток: експерти кращі методи
Политека
2024-10-17T03:21:04Z
Секрети смачних салатів: що треба додати для покращення
Знай
2024-10-17T02:51:20Z
Поліція ліквідувала наркокартель, учасники якого виготовляли та продавали психотропи через месенджери
Украина Криминальная
2024-10-17T09:21:37Z
Бердичівські поліцейські розшукують 11-річного хлопчика
Украина Криминальная
2024-10-17T09:19:57Z
Моторошна ДТП на Вінниччині: загинули шестеро осіб
TSN
2024-10-17T09:16:16Z
У пенсіонерки зникло більш як 20 тисяч гривень з рахунку в Ощадбанку: яке рішення прийняв суд
24tv
2024-10-17T09:03:31Z
57-річний мешканець Кривого Рогу молотком завдав тяжких травм знайомому
Украина Криминальная
2024-10-17T08:54:08Z
У Черкасах ДБР затримало прокурора за підозрою в педофілії
Комсомольская правда
2024-10-17T08:51:28Z
Продавав на ринку: у Києві затримали наркодилера з "товаром"
TSN
2024-10-17T08:43:44Z
31-річний ексучасник One Direction трагічно загинув в Аргентині: його знайшли мертвим біля готелю
TSN
2024-10-17T08:42:57Z
Розлючений капітан зачинив в кабіні другу пілотесу під час 10-годинного польоту: що вона накоїла
TSN
2024-10-17T08:42:45Z
День яскравого одягу: як одягнутися восени, щоб бути на висоті
24tv
2024-10-17T09:06:26Z
Ніжне тісто та багата начинка: рецепт сирного десерту від "Мастер Шефа" Литвинової
Политека
2024-10-17T09:04:04Z
Мисливська повня 17 жовтня 2024 року: 10 психологічних маніфестацій
TSN
2024-10-17T08:42:57Z
Щоб домогтися свого, вони підуть на все: найхитріші знаки зодіаку
TSN
2024-10-17T08:42:08Z
Курка, овочі та вершки: секрет апетитного супу, який люблять дорослі та діти
24tv
2024-10-17T07:45:24Z
5 найбрудніших місць вашої кухні, про які ви й не підозрюєте: придивіться до них
24tv
2024-10-17T07:42:53Z
Ніжні голубці з куркою та булгуром: рецепт без рису від "Мастер Шефа" Ярославського
Политека
2024-10-17T07:01:20Z
Капуста на зиму від Лілії Цвіт: легкий та перевірений рецепт квашення у банках
24tv
2024-10-17T06:39:20Z
Ніжні оладки з яблуками: простий рецепт для ідеального сніданку
24tv
2024-10-17T04:48:35Z
GSC представить S.T.A.L.K.E.R. 2 «якомога досконалішою», але готується до виправлень у перші тижні
ITC
2024-10-17T09:20:46Z
У Apple iPhone SE з’явиться передове оновлення
InternetUA
2024-10-17T09:17:48Z
Вчені виявили магматичні структури під Місяцем
Portaltele
2024-10-17T09:11:02Z
Amazon будуватиме модульні ядерні реактори, і ось чому це чудова новина
24tv
2024-10-17T09:03:43Z
Можливо, завдяки ШІ один пілот зможе керувати одразу тисячею дронів — професор Кларк
ZN UA
2024-10-17T08:37:44Z
Колишній продюсер Rockstar об'єднався з розробниками Hitman та представив "гру-вбивцю GTA 6"
24tv
2024-10-17T08:33:59Z
Інженери встановили новий рекорд швидкості бездротової передачі даних
InternetUA
2024-10-17T08:17:26Z
Перший пристрій Motorola отримує Android 15
Portaltele
2024-10-17T08:13:22Z
Роботи можуть змушувати людей нападати один на одного: всьому виною она помилка, — дослідження
Фокус
2024-10-17T08:12:01Z
"Ще й має божевільний удар": тренер порівняв дебютанта збірної Калюжного з легендою футболу
24tv
2024-10-17T09:12:03Z
Я відразу звільнюся, – командир Верес сказав, коли на це наважиться
24tv
2024-10-17T09:06:45Z
Онлайн-трансляція матчу Північна Ірландія – Україна у рамках відбору на історичний ЧС-2025
24tv
2024-10-17T08:51:08Z
Півзахисник Шахтаря може за безцінь опинитись у Бетісі
Football.ua
2024-10-17T08:49:18Z
Petit Le Mans. Наші люди всюди
AutoCentre
2024-10-17T08:37:29Z
Найкращий боксер теперішньої ери, – Фроч оцінив шанси Усика в епоху Тайсона та Холіфілда
24tv
2024-10-17T08:27:39Z
Ліон оштрафував Заха за погані спортивні досягнення
Football.ua
2024-10-17T08:25:38Z
Всеукраїнська федерація керлінгу закликала призупинити членство російської федерації
УкраинФорм
2024-10-17T08:22:34Z
Пройшли матчі 9-го туру чемпіонату України з футболу серед жіночих команд
УкраинФорм
2024-10-17T07:55:05Z
MG анонсувала новий електрокрос ES5
AutoCentre
2024-10-17T09:07:31Z
Одразу кілька потужних гібридів: новий BMW 2-Series Gran Coupe показали офіційно
AutoGeek
2024-10-17T08:51:48Z
У Києві засвітився італійський конкурент BMW M3 із двигуном Ferrari
Фокус
2024-10-17T08:42:20Z
З одягу, рук і навіть салону: як швидко прибрати запах бензину або солярки
GlavRed
2024-10-17T08:27:12Z
У BYD пояснили, як будуть боротися з тарифами ЄС на електромобілі з Китаю
AutoGeek
2024-10-17T08:22:12Z
Lexus LFR з V8 та чотирма вихлопними трубами показали наживо
Portaltele
2024-10-17T08:13:31Z
BYD Sealion 7 дебютує в Європі: запас ходу до 610 км та прискорення до «сотні» за 4,5 секунди
ITC
2024-10-17T07:56:59Z
Не через страх електромобілів: у BMW пояснили, чому закликають ЄС скасувати заборону на ДВЗ
AutoGeek
2024-10-17T07:54:48Z
Китай підриває європейський люксовий автопром – Euronews
ГЛАВКОМ NET
2024-10-17T07:49:41Z