MY.UAНовини
Чорні тіні в Білому домі: чи дадуть Штати путівку Україні до НАТО
Чорні тіні в Білому домі: чи дадуть Штати путівку Україні до НАТО

Чорні тіні в Білому домі: чи дадуть Штати путівку Україні до НАТО

У Білому домі заявляють, що у НАТО триває дискусія щодо запрошення України до Альянсу, але наразі в цьому питанні не має консенсусу. За яких умов можна досягти компромісного рішення і чи реально це взагалі, з’ясовував Фокус.

На спеціальному брифінгу в Білому домі у ніч на п’ятницю, 18 жовтня за Києвом, високопоставлений представник адміністрації президента США, коментуючи "план перемоги" Зеленського, де першим пунктом значиться питання запрошення України до Північноатлантичного Альянсу, зазначив наступне: "Всередині НАТО триває дискусія щодо запрошення (України – ред.). Наразі немає консенсусу. Але, як ви знаєте, на саміті НАТО всього лише кілька місяців тому — в середині липня — всі 32 члени Альянсу підтвердили, що Україна перебуває на незворотному шляху до членства. Отже, питання полягає в тактиці того, як заохочувати цей шлях і як досягти консенсусу щодо наступних кроків".

Представник Білого дому акцентував: президент Байден хоче, аби Україна перемогла

Окремо представник Білого дому акцентував, що "президент Байден хоче, аби Україна перемогла, і ми забезпечимо ці зусилля належними ресурсами". "Саме тому президент Байден закликав до зустрічі на рівні лідерів оборонної контактної групи з Україною, або так званого Рамштайнського саміту — і ця зустріч відбудеться найближчим часом — для того, щоб викликати таку ж терміновість і внесок з боку деяких наших союзників і партнерів, які роблять Сполучені Штати".

Наголосивши на тому, що у Байдена усвідомлюють "нагальність моменту", представник адміністрації президента США резюмував: "Саме тому президент очолює ці зусилля, щоб забезпечити Україну необхідним обладнанням і серйозно поставитися до всіх елементів, які пропонуються українцями, і працювати з ними над стратегією для забезпечення їхньої перемоги в цій війні. Путін знає, що час не на його боці, що час насправді на боці України, і що ми будемо разом з Україною і дамо їй те, що їй потрібно для перемоги".

Між тим прогнози експертів стосовно подальшої ролі Сполучених Штатів в контексті євроатлантичних перспектив України, досить неоднозначні.

Чому альтернативи НАТО для України не існує

Зокрема, політолог Олег Лісний у розмові з Фокусом наголошує: "Вельми позитивним і, як на мене, немало важливим моментом є те, що в дискурсі з’явився момент тактики нашого прийняття до НАТО. Тобто, якщо раніше нам вказували на двері, міст, дальні перспективи, то зараз Україні вдалося вкинути в інформаційне, а головне – в політичне поле наших партнерів ідею про те, що єдиною безпековою системою для України, яка може гарантувати сталий і справедливий мир є лише НАТО. І тому партнери мають на це реагувати, оскільки складається хибне враження, що начебто всі проти, тільки ми одні – за. Насправді, це не так. Навіть в тій же Америці є кілька напрямків бачення цього питання".

Підкресливши, що одностайності в питанні запрошення України до НАТО не було ніколи, експерт констатував: "В цієї не одностайності і нерішучості є конкретні обличчя. І це далеко не Угорщина, тому що я вважаю, що коли основні актори, такі як США дадуть чіткий сигнал, то всі решта підтягнуться. В такому разі ціна питання для тієї ж Угорщини знайдеться гранично оперативно, бо Орбан завжди щось викручує для себе. Тому, якщо Вашингтон погодиться, то Орбан покрутить хвостом, отримає свій пряник і не буде проти".

Експерт: "Якщо Вашингтон погодиться (на запрошення України до НАТО – ред.), то Орбан покрутить хвостом, отримає свій пряник і не буде проти"
Фото: РБК

Акцентувавши на тому, що наразі ключовим моментом є те, аби замість слів партнери робили дії, політолог вказав, які саме: "Дії насправді дуже прості, дуже дешеві, але дуже далекоглядні – політичне запрошення України до НАТО. Для цього є багато механізмів. І давайте бути реалістами та констатувати, що, попри те, що всі рішення Альянс ухвалює консенсусом, але всі дивляться в бік Вашингтону. Тому, коли там кивнуть, то, при всій повазі до решти країн-членів НАТО, хтось раніше, хтось пізніше, але все рівно скаже "так" Україні. Головне зараз полягає в тому, щоб США зіграли таки свою роль впливового гегемона, який є фактором світового масштабу, адже останнім часом ми цього не спостерігаємо. Як результат – Північна Корея, Іран, Росія викидають повсякчас різноманітні коники. І зараз для США якраз на часі показати прогнозованість, принциповість та послідовність стосовно України".

Відповідаючи на уточнююче запитання про те, чи продемонструють наочно вказані якості Сполучені Штати та в якому вимірі це відображатиметься, експерт констатував: "Мені здається, що США загралися всередині і бояться геть не того, що треба. Вони бояться погроз від Путіна щодо ймовірного застосування ядерної зброї. Моя персональна думка з цього приводу наступна: те, даруйте за вираз, "повидло", яке наразі має місце в американській політиці, підштовхує до Третьої світової війни, тому що Сполучені Штати більше не вважають світовим жандармом. Можливо, США це усвідомлюють, але поряд з тим розуміють, що проґавили момент, коли можна було це все, як кажуть росіяни, "взять к ногтю".

Експерт: "Якісь гучні заяви про НАТО або стратегічну співпрацю України з Альянсом можуть бути, але вже після 5 листопада"
Фото: lexinform.com.ua

У зазначеному контексті Олег Лісний згадав кейс "отруєного путінськими найманцями" в Великобританії колишнього співробітника ФСБ РФ Олександра Литвиненка: "Литвиненко казав, що доки весь світ ганявся за "Аль-Каїдою", він проспав появу великої терористичної організації, яка налічує 142 млн чоловік – Російської Федерації. Я цілком і повністю згоден з такою оцінкою. Причому, проспав світ не лише РФ, а й Північну Корею, тому що політика стримування та деескалації, дала можливість "вісі зла" підтримувати одна одну технологіями і грошима. Наразі вже багато процесів запущено і підтвердженням тому є те, що Байден чомусь прагне говорити про ядерне стримування з Китаєм, Росією і якогось біса з КНДР. Це свідчить про намагання гасити пожежу. Але виглядає все так, що Байден хоче погасити цю пожежу бензином".

У ситуації, що склалася, переконаний експерт, офіційний Київ в своїх євроатлантичних устремліннях "має витискати все, що можна, оскільки інших варіантів просто не існує".

"Нам неможна зупинятися і вестися на якийсь черговий підкуп на кшталт Будапештського меморандуму, щоб ми ним бавилися і нічого не робили. Безпекові угоди не підміняють собою вступ, а дають лише можливість співпрацювати з країнами-членами НАТО в односторонньому порядку. Але альтернативи НАТО не має. Тому, хто б нам що не казав, що ми, мовляв, надто амбіційні, що висуваємо надто великі "хотєлки", але маємо далі гнути свою лінію. Я це все дуже просто пояснюю іноземним колегам: "Ви можете називати наші прагнення як завгодно, але нам потрібно просто вижити і я сподіваюся, що нам це вдасться з вашою в тому числі допомогою", — підсумовує Олег Лісний.

Навіщо Байден взяв тайм-аут щодо гучних заяв по Україні

Своєю чергою політолог Олексій Якубін у розмові з Фокусом робить наступний акцент: "Якщо відверто і реалістично відповідати на запитання про те, чи буде знайдено компроміс щодо надання запрошення Україні до НАТО, потрібно усвідомлювати, що код доступу лежить у кишені Сполучених Штатів Америки. Так, є країни на кшталт Угорщини і Словаччини, які можуть проводити якісь свої ігри, але якщо ключове рішення буде прийнято Вашингтоном, більшість держав-членів Альянсів його підтримають".

На переконання експерта, до 5 листопада, коли у США, нагадаємо, відбудуться президентські вибори, навряд чи Київ почує якісь проривні заяви по цьому напрямку. "Мені здається, що адміністрація Байдена-Гарріс зараз взяла своєрідний тайм-аут від дуже гучних заяв на тему України, побоюючись що це може викликати реакцію республіканців і Трамп активно це буде використовувати проти Гарріс. Тому, я думаю, що якісь гучні заяви про НАТО або стратегічну співпрацю України з Альянсом можуть бути, але вже після 5 листопада", — підкреслює Олексій Якубін.

На запитання про те, що та як може змінитися власне після 5 листопада, політолог зауважив наступне: "На мій погляд, неабияку роль може зіграти те, що Байден захоче увійти в історію на більш високій ноті. Але чи озиратимуться на Байдена, який на той момент вже перебуватиме у статусі кульгавої качки, інші члени НАТО – питання, відповідь на яке напряму залежить від того, хто саме переможе на виборах".

Між тим, переконаний Олексій Якубін, в будь-якому випадку після заяви американського президента щодо України в НАТО, надання їй запрошення, тощо, так чи інакше матиме місце правонаступність. Тобто, навіть якщо ключі від Овального кабінету дістануться Трампу, акцентує експерт, йому доведеться продовжувати якимось чином вести окреслену лінію. В той же час політолог припускає, що Байден замість просування ідеї надання Україні запрошення до НАТО може запропонувати Києву роль основного союзника США поза Альянсом.

Теги за темою
УкраинаДжо Байден
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Неодетая мать отец-алкаш: в сети появились фото сватов Королевой и Тарзана
GlavRed
2024-10-11T16:37:40Z
Где сейчас и чем занимается во время войны "Тамбовский волк" из "Квартала" Валерий Жидков/Что известно о творческой и личной жизни юмориста
Апостроф
2024-10-10T10:48:12Z
"Я еще жив": Иван Дорн, который выехал из Украины, решил напомнить о себе/Певец вышел на связь в день своего 36-летия
Апостроф
2024-10-17T11:57:42Z
Аль Пачино пережил клиническую смерть: он рассказал, что видел по ту сторону
Comments UA
2024-10-07T10:51:49Z
Топ-5 детективов, которые стоит посмотреть осенью
Фокус
2024-10-19T11:15:54Z
10 самых красивых мужчин мира по версии пластических хирургов
Marie Claire
2024-10-19T11:00:38Z
"Каза! Хоть бы сказала" Даша Астафьева набросилась на "почти замужнюю" Лесю Никитюк/Украинские звезды бурно отреагировали на романтические отношения телеведущей
Апостроф
2024-10-07T16:00:28Z
Как выглядит самая модная юбка осени и зимы 2024/25
Marie Claire
2024-10-17T18:01:25Z
Замужняя Тоня Матвиенко впервые отреагировала на слухи о романе на стороне с известным певцом
TSN
2024-10-10T11:51:51Z
Путин сделал заявление о "мирном завершении" войны в Украине
TSN
2024-10-18T18:39:28Z
Скандал вокруг смерти комбата Игоря Гриба: выяснились жуткие подробности
Апостроф
2024-10-06T14:06:33Z
Путин будет в шоке: такого он от своих военных точно не ожидал
Comments UA
2024-10-13T06:03:26Z
"Об этом все помалкивают", - Жданов – о тревожном звоночке, от которого зависит дальнейший ход войны
Новости Украины
2024-10-14T20:18:23Z
Войска РФ массированно атаковали дронами Уманский район: погибла женщина
ZN UA
2024-10-19T11:21:54Z
Это остановит продвижение россиян: Украина просит Запад не медлить с важным решением
Comments UA
2024-10-19T11:06:09Z
Венгрия озвучила, почему боится членства Украины в НАТО
Comments UA
2024-10-09T18:39:21Z
В Сухопутных войсках ВСУ объяснили, почему Ляшко стал комбатом
Комсомольская правда
2024-10-15T12:27:03Z
ЦНС: Россияне придумали новое название для оккупированных территорий Украины
ZN UA
2024-10-15T20:36:55Z
"Только чудо может спасти": генерал предсказывает катастрофу на фронте
Comments UA
2024-10-08T21:18:32Z
Украинка пыталась сделать клизму 6-месячной крошке термометром, хирурги не поверили своим глазам
Знай
2024-10-11T20:30:09Z
В мясе для военных нашли иголки - продукцию отозвали, а в ГОТ начали расследование
Комсомольская правда
2024-10-18T20:39:40Z
Почему провалилась украинская оборона на Курщине: главные причины
Comments UA
2024-10-11T18:24:19Z
"Резерв+" запустил сервис рекрутинга из 4 000+ вакансий для Сил обороны Украины
Известия Киев
2024-10-19T11:31:57Z
Россия выпустила по Украине 98 дронов и шесть ракет: сколько удалось уничтожить воздушных целей
ZN UA
2024-10-19T11:27:28Z
Украинцев начнут вызывать в суд: будут выбирать вслепую, за неявку – непосильные штрафы
Знай
2024-10-09T18:21:37Z
Украинцы обомлели от новой рекламы Третей штурмовой на улицах украинских городов: "Наша семья выглядит так"
Знай
2024-10-15T18:36:18Z
Король Чарльз ІІІ приостановит лечение рака: в чем причина
Фокус
2024-10-08T10:27:13Z
Пенсионерам старше 70 лет увеличат выплаты: условия и суммы
Знай
2024-10-06T13:36:26Z
Минус 30 грн в чеке: супермаркеты резко снизили цены на селедку, скумбрию и карпа
Знай
2024-10-11T20:12:50Z
Такого дна в РФ еще не было: с чем смирились российские власти
Comments UA
2024-10-15T12:26:05Z
Цены заоблачные: почему зимой картофель подорожает до 55 грн за килограмм
Comments UA
2024-10-08T16:27:57Z
ДОТ полутайно отдал миллиарды гривен сомнительным поставщикам пищи для ВСУ: подробности
Знай
2024-10-19T11:09:10Z
Чтобы не замерзнуть придется экономить на всем: тарифы на отопление могут пересмотреть
Знай
2024-10-19T09:30:17Z
Владелец Каховской ГЭС отказался от иска к России: в "Укргидроэнерго" объяснили причину
Фокус
2024-10-15T18:27:28Z
Украинцев готовят к повышению тарифов: нардепы заговоры о новых суммах в платежках за свет
Политека
2024-10-17T18:04:21Z
Россияне атаковали энергообъекты в трех областях
Корреспондент
2024-10-10T08:55:20Z
Два месяца боев в Курской области: подсчитаны потери Украины и России
Comments UA
2024-10-06T12:00:10Z
Работал на врага: в Николаеве задержан информатор, который наводил ракеты на город
Comments UA
2024-10-15T12:40:21Z
Солнца не ждать? Синоптики дали прогноз на новую рабочую неделю в Украине
UAToday
2024-10-06T20:30:20Z
Синегубов: На Купянском направлении расширяется зона активных боевых действий
ZN UA
2024-10-17T21:31:57Z
"Пусть поживут нашей жизнью": ветеран описал два пути мобилизованного на фронте
Фокус
2024-10-19T10:42:50Z
Вывесил российский флаг над ОГА в 2014 году: ВСУ взяли в плен главаря "Луганской гвардии"
Фокус
2024-10-19T10:42:35Z
"Это караул", — предатель Царев подсчитал, сколько времени понадобится армии РФ на захват Донбасса. ВИДЕО
Новости Украины
2024-10-09T18:54:17Z
Россияне массово сдаются в плен: военный назвал причину
Comments UA
2024-10-15T12:27:57Z
"Все в русском стиле": в ВСУ рассказали, как ВС РФ брали и не взяли Каменское на Запорожье
Фокус
2024-10-08T18:45:52Z
Сезон простуд: 7 напитков, которые повысят иммунитет этой осенью
Фокус
2024-10-15T12:30:49Z
Что вызывает "мушки" перед глазами: возрастные изменения или серьезная опасность
Знай
2024-10-13T17:21:25Z
В каком возрасте стоит бросить курить: отказ от вредной привычки поможет прожить намного дольше
Фокус
2024-10-10T12:57:30Z
Медики бьют тревогу из-за детей: на что обратить внимание
Знай
2024-10-10T20:51:32Z
Стало известно, когда в Украине заработает электронный Кабинет пациента
Известия Киев
2024-10-19T10:31:43Z
Как предотвратить переломы у пожилых людей: доктор Комаровский поделился советами
Политека
2024-10-19T10:03:23Z
«Делайте это каждый день»: врач выбрал лучшее упражнение, которое продлевает жизнь
Marie Claire
2024-10-12T03:00:53Z
Лишает здоровья, сна и жизни: ученые обнаружили новое серьезное последствие рака
Фокус
2024-10-19T10:00:14Z
Как из «совы» превратиться в «жаворонка»: 9 советов для тех, кому тяжело вставать по утрам
Marie Claire
2024-10-19T09:31:58Z
В Хмельницкой области раздаются взрывы
TSN
2024-10-19T09:33:48Z
Украинского военного поймали на "горячем": теперь ему грозит тюрьма
Политека
2024-10-15T18:03:11Z
В Карпатах медведь растерзал мужчину во время попытки пересечь границу
Comments UA
2024-10-17T10:54:48Z
Под Киевом произошел взрыв в многоэтажке
Корреспондент
2024-10-10T11:48:33Z
Под завалами в Шостке нашли тело мужчины
Корреспондент
2024-10-19T11:24:36Z
В Черкасской области РФ атаковала объект критической инфраструктуры, есть жертвы
Комсомольская правда
2024-10-19T11:10:56Z
В Сумах произошли взрывы
TSN
2024-10-06T20:21:01Z
Под Кривым Рогом произошло землетрясение магнитудой 3,3 балла: подробности
Фокус
2024-10-08T22:06:27Z
Дрон атаковал военное училище в Москве: подробности с ВИДЕО
Новости Украины
2024-10-06T14:13:58Z
Удивительно свежий и вкусный: рецепт восточного салата из красной капусты
Фокус
2024-10-10T19:21:56Z
Вяленые томаты в духовке: простой рецепт от звезды "Мастер Шеф"
Политека
2024-10-17T04:01:57Z
Как правильно хранить чеснок на зиму, чтобы он остался свежим: полезные советы
Политека
2024-10-12T14:42:11Z
Любовный гороскоп для всех знаков Зодиака на неделю с 7 по 13 октября 2024 года
Фокус
2024-10-06T19:15:34Z
Раки, Львы и Близнецы: таро-прогноз на любовь до конца 2024 года
Фокус
2024-10-19T11:15:26Z
Тыквенный пирог без заморочек: простой и вкусный рецепт
Политека
2024-10-19T11:00:00Z
Нужен творог, тыква и яблоки: рецепт ароматного и нежного печенья
Знай
2024-10-19T10:51:28Z
Со всем справятся: 5 качеств, которые есть только у сильных личностей
Marie Claire
2024-10-19T07:01:36Z
Быстрый рецепт панкейков для завтрака: судья "Мастер Шеф" поделилась секретом
Политека
2024-10-19T07:01:22Z
Зона вас поглотит: журналисты в восторге от украинской S.T.A.L.K.E.R. 2
Фокус
2024-10-18T18:42:06Z
Интернет по новым тарифам: когда и насколько подорожают услуги
Знай
2024-10-18T19:03:12Z
Иран нашел способ заставить Кремль расплатиться за поддержку в войне против Украины
Новости Украины
2024-10-13T05:57:07Z
Проще не стало: ученые узнали первичное происхождение японцев, однако есть нюанс
Фокус
2024-10-15T12:42:34Z
Официально анонсирована ПК-версия Marvel’s Spider-Man 2
Overclockers
2024-10-19T09:21:44Z
Ученые обеспокоены: в 99% бутилированной воды по всей Земле найдены химикаты
Фокус
2024-10-19T09:00:47Z
SpaceX вывела на орбиту 43 интернет-спутника Starlink
Корреспондент
2024-10-15T12:33:25Z
Официально: Роскомнадзор приступил к блокировке Discord в России
GameMag
2024-10-08T19:46:10Z
Укрпочта кардинально изменит функционал мобильного приложения
Хвиля
2024-10-09T15:39:36Z
Кличко "культурно послал" за вопрос о бывшей невесте: что не так с Панеттьери
Новости Украины
2024-10-15T16:54:02Z
Звезду мирового футбола Мбаппе обвинили в изнасиловании – СМИ
ZN UA
2024-10-15T18:21:15Z
"Арсенал" – "Шахтер": букмекеры оценили шансы дончан в матче Лиги чемпионов
ZN UA
2024-10-19T11:22:34Z
ФИДЕ дисквалифицировала гроссмейстера Кирилла Шевченко, сбежавшего из Украины
Комсомольская правда
2024-10-19T08:41:55Z
Звездная украинская дзюдоистка опровергла информацию о завершении карьеры
ZN UA
2024-10-18T20:34:33Z
Клуб Роналду предложил зарплату в 1 млн евро в неделю полузащитнику Мансити Кевину Де Брёйне
Известия Киев
2024-10-18T16:31:55Z
Стало известно, в какой корзине будет сборная Украины во время жеребьевки отбора на ЧМ-2026
ZN UA
2024-10-18T15:01:32Z
"А что, вы из Мариуполя?": скандал прогремел во Львове, людей не пустили на стадион из-за патриотических плакатов
Политека
2024-10-18T14:01:46Z
"Стали узнавать в Украине": Магучих рассказала об изменениях в жизни после золота Олимпиады-2024
ZN UA
2024-10-18T12:17:14Z
Элитные авто на улицах Киева: от "Бентли" до "Феррари"
Комсомольская правда
2024-10-19T10:04:26Z
В интернете показали неизвестного конкурента Suzuki Jimny от Jeep
Фокус
2024-10-18T15:36:05Z
Mazda презентовала оригинальный рамный пикап в стиле CX-5
Фокус
2024-10-18T11:06:00Z
Самые популярные подержанные автомобили из США: что выбирают украинцы
Comments UA
2024-10-18T08:18:34Z
Horten Ho-229: как передовой немецкий самолет опередил B-2 Spirit на 44 года
Фокус
2024-10-17T15:43:44Z
Новый мощный кроссовер от Great Wall станет дешевой альтернативой Skoda Kodiaq
Фокус
2024-10-17T14:57:19Z
Nissan готовит мощный семейный кроссовер с расходом 0,8 л на 100 км
Фокус
2024-10-17T09:27:30Z
Не ждите первого снега: когда нужно переходить на зимнюю резину
Знай
2024-10-16T19:51:19Z
Как выбрать премиум запах в машину
Топ Жир
2024-10-16T18:51:09Z