MY.UAНовини
Музика, яка об’єднує: симфонічний оркестр «Українського радіо» закінчив український тур у Львові
Музика, яка об’єднує: симфонічний оркестр «Українського радіо» закінчив український тур у Львові

Музика, яка об’єднує: симфонічний оркестр «Українського радіо» закінчив український тур у Львові

Гастрольне турне музичного колективу присвячене двом ювілейним датам: 100-річчю «Українського радіо» та 95-річчю заснування самого симфонічного оркестру.

Протягом двох тижнів  виступи симфонічного оркестру «Українського радіо» пройшли у Черкасах, Полтаві, Житомирі, Хмельницькому, Чернівцях, Тернополі, Рівному та Луцьку. Львів став заключним дев’ятим містом у концертному турі.

 Львівська національна філармонія в очікуванні на виступ музичного колективу

15 жовтня  Львівська національна філармонія приймала у своїй камерній залі столичних музикантів. Глядачі збираються у фоє задовго до початку концерту, у повітрі розлите радісне передчуття від зустрічі з прекрасною музикою. Тиха вуличка старого центру міста ніби оживає та заповнюється поціновувачами мистецтва. Гості заходу радіють можливості почути шедеври української та світової класики у виконанні Заслуженого академічного симфонічного оркестру «Українського радіо» під орудою Володимира Шейка.

 Львів’яни збираються на концерт Заслуженого академічного симфонічного оркестру «Українського радіо»

Симфонічний оркестр, який має таку ж багату історію, як і «Українське радіо», був заснований третім серед усіх радійних оркестрів Європи. Він записав десятки тисяч творів української та світової класики, які зберігаються у фондах звукозаписів. У серпні 2005 року Заслужений академічний симфонічний оркестр «Українського радіо» очолив Володимир Шейко, відкривши нову сторінку у творчому житті колективу.

Творчий колектив співпрацював із відомими оперними співаками та виконавцями-інструменталістами, серед яких Джон Лорд, Кейко Мацуї, Анатолій Кочерга, Людмила Монастирська. Симфонічний оркестр «Українського радіо» мав гастрольні тури головними залами 17 країн Європи, Азії та Африки. А от турне містами України відбулося вперше за кілька десятиліть.

  Володимир Шейко та Заслужений академічний симфонічний оркестр «Українського радіо»

«Цей тур для мене є якоюсь місією, певним творчим відкриттям маршруту Україною, бо ми весь час їздимо за кордон, а зараз уперше за кілька десятиліть їздимо Україною. Я вважаю, що цей тур об’єднав навколо Суспільного, навколо радіо українську громаду, українських людей. Програма спеціально підібрана й виконує три місії Суспільного: просвітництво, інформування, розваги. Вона повністю вкладається в концепцію нашого туру. Програма підібрана так, що вона може бути цікавою як для фахового слухача, так і для широкого загалу. Для усіх тих, хто слухає “Українське радіо”, бо це радіо українського народу. Це дуже важливо, це об’єднує», — розповів «Детектору медіа» художній керівник і головний диригент, народний артист України Володимир Шейко.

  • Читайте також: Володимир Шейко: «Message з України»

На глядачів чекала особлива програма, яка побудована так, щоб кожен знайшов щось для себе — композиції різні за стилем і жанром. За словами Володимира Шейка, це не класичний філармонійний концерт, а скоріше формат живого радіоефіру, що близький багатьом слухачам «Українського радіо».

«Добрий вечір, Львів! Ми щасливі бути сьогодні на цій сцені, продовжуючи ювілейний тур симфонічного оркестру “Українського радіо”», — привітав глядачів ведучий концерту Роман Коляда. Зал відгукнувся оплесками, які супроводжували музикантів упродовж майже трьох годин виступу.

Глядачі, які прийшли на концерт, разом із Заслуженим академічним симфонічним оркестром «Українського радіо» попрямували у мандрівку в часі та просторі. У першому відділенні звучали музичні твори української та світової класики 19-го століття. Друге відділення завдяки симфонічному аранжуванню Володимира Івасюка, перенесло глядачів у сучасність, у 21-ше століття.

Розпочався виступ із музики, яка вперше прозвучала в той рік, коли почалося мовлення «Українського радіо», — у 1924 році.  Це  увертюра до опери «Тарас Бульба» Миколи Лисенка. Далі звучав твір, який німецька композиторка українського походження Ліза Гессе написала, відреагувавши на російський обстріл Полтави та Львова на початку вересня, цю композицію симфонічний оркестр виконав лише у цих двох містах. Музична мандрівка продовжилася «Симфонією №1» Левка Ревуцького. Симфонічна поема «Фінляндія» Яна Сібеліуса перенесла глядачів на північ Європи. «Соло для оркестру» Євгена Станковича та «Симфонія №9»  Антоніна Дворжака оркестр виконав на завершення першого відділення концерту.

 Роман Коляда оголошує концертний номер

Упродовж концерту ведучий Роман Коляда між представленням наступного номера програми розповідав про історію «Українського радіо», доповнюючи її цікавими фактами, яких за сто років існування було чимало. «16 листопада 1924 року вперше пролунало “Алло, алло, алло! Говорить Харків, перша в Україні радіотелефонна станція”. Це був початок сторічної історії, а симфонічний оркестр створює золотий фонд української музики», — розповів Роман Коляда.

Він нагадав, що на початку повномасштабного вторгнення кілька місяців «Українське радіо» мовило зі Львова, який став місцем евакуації, але не припинило роботи ні на мить. «“Українське радіо” у 2022 році не вперше мовило з евакуації, йому вже траплялося переживати війни, зокрема Другу світову. Був такий період, коли “Українське радіо” мовило з поїзда, розміщуючись у кількох вагонах», — говорив Роман Коляда.

Глядачі слухали, однаково уважні й до музики, й до його слів.

«Знаєте, Україна вражає. Я був ведучим концертів у Черкасах, Полтаві, Рівному, Луцьку та Львові. Ніби скрізь українська доброзичлива публіка, але водночас у кожному місті щось своє. Різні зали, різний темперамент. Десь більше молоді, десь більше людей старшого віку. Десь мало не весь колектив “Українського радіо” за весь час існування прийшов на концерт, як на Волині. У Рівному прийшло мало не все музичне училище. Тут, у Львові, дуже по-особливому, тому що ми звідси в евакуації мовили. Для мене це дуже особливі відчуття, так кожного разу, коли я потрапляю у Львів. Сьогодні це був дуже потужний сеанс терапії, і для мене також», — поділився своїми відчуттями «Детектору медіа» Роман Коляда.

  • Читайте також: Диригентка хору Українського радіо Юлія Ткач: У перші місяці війни я рятувалася тим, що складала програму великого концерту перемоги

У антракті глядачі мали змогу залишити побажання «Українському радіо», написавши їх на спеціальній дошці  або ж доєднатися до збору, який Суспільне  разом із фондом «Повернись живим» розпочали для підтримки батальйону безпілотних авіаційних систем 14 окремої механізованої бригади ЗСУ.

 Побажання «Українському радіо»

 Скринька для донатів на підтримку збору Суспільного та фонду «Повернись живим»

Друге відділення концерту повернуло глядачів із минулих століть у сучасність завдяки симфонічним роздумам про музику Володимира Івасюка. У залі була присутня сестра українського композитора та виконавця Галина Івасюк, яку зал привітав гучними оплесками. І далі розпочалася музична феєрія з добре відомих кожному композицій. Цього вечора прозвучали: «Незване моє кохання», «Я піду в далекі гори», «Я твоє крило», «Нестримна течія», «Балада про мальви», «Балада про дві скрипки», «Відлуння твоїх кроків», «У долі своя весна», «Колискова для Оксаночки», «Тільки раз цвіте любов», «Водограй». Звичайно, не обійшлось і без «Червоної рути». Її співав весь зал, не стримуючи емоцій.

 

«Львів і Івасюк — це особлива історія. Так, “Червону руту” співають в усіх містах, співають по-різному. У Львові це особливо, бо сестра Івасюка на балконі, бо тут усі розуміють, що за постать Івасюк», — говорить Роман Коляда.

 Володимир Шейко та Роман Коляда

«Івасюк — неймовірний мелодист, неймовірний психолог, реноватор людських душ. Це підсвідоме бажання співати “Червону руту” об’єднує всю Україну», — говорить Володимир Шейко.

  Глядачі на концерті

Львів’яни дякували Заслуженому академічному симфонічному оркестру «Українського радіо» оплесками та довго не розходилися після концерту.

«У жодної зали немає дверей на сцену, я завжди стояв за кулісами. Коли відкриваєш кулісу — тебе ніби зносить цією хвилею оплесків глядачів. Єдине, що хочу сказати: “Хочу ще!”. Сподіваюся, що гастролі ще будуть, є ще міста, в які ми не їздили, є ще куди їхати: і на схід, і на північ. Я розумію всі безпекові виклики, але ми обов’язково будемо про це думати, тому що цей контакт із публікою віч-на-віч є дуже цінним», — розповів «Детектору медіа» Роман Коляда.

  Під час концерту у Львівській національній філармонії

А вже найближчим часом зустріч із Заслуженим академічним симфонічним оркестром «Українського радіо» чекає на киян. 15 листопада творчий колектив виступатиме у Національній опері України, 18 листопада — у Будинку звукозапису «Українського радіо».

Фото: Оксана Наумова

Читайте також
Володимир Шейко: «Message з України»
Диригентка хору Українського радіо Юлія Ткач: У перші місяці війни я рятувалася тим, що складала програму великого концерту перемоги
Володимир Шейко про ювілей Симфонічного оркестру Українського радіо: хочеться, щоб з концерту люди пішли просвітленими
Володимир Шейко: Симфонічний оркестр Українського радіо піднімає рейтинги як суспільного, так і України загалом
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
Долучитись
Теги за темою
Львов
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
10 самых красивых мужчин мира по версии пластических хирургов
Marie Claire
2024-10-19T11:00:38Z
Неодетая мать отец-алкаш: в сети появились фото сватов Королевой и Тарзана
GlavRed
2024-10-11T16:37:40Z
Где сейчас и чем занимается во время войны "Тамбовский волк" из "Квартала" Валерий Жидков/Что известно о творческой и личной жизни юмориста
Апостроф
2024-10-10T10:48:12Z
Аль Пачино пережил клиническую смерть: он рассказал, что видел по ту сторону
Comments UA
2024-10-07T10:51:49Z
Топ-5 детективов, которые стоит посмотреть осенью
Фокус
2024-10-19T11:15:54Z
Страшно любимые: 20 классических фильмов ужасов, которые мы пересматриваем каждый Хэллоуин
Marie Claire
2024-10-19T09:01:16Z
"Я еще жив": Иван Дорн, который выехал из Украины, решил напомнить о себе/Певец вышел на связь в день своего 36-летия
Апостроф
2024-10-17T11:57:42Z
"Каза! Хоть бы сказала" Даша Астафьева набросилась на "почти замужнюю" Лесю Никитюк/Украинские звезды бурно отреагировали на романтические отношения телеведущей
Апостроф
2024-10-07T16:00:28Z
Как выглядит самая модная юбка осени и зимы 2024/25
Marie Claire
2024-10-17T18:01:25Z
Путин сделал заявление о "мирном завершении" войны в Украине
TSN
2024-10-18T18:39:28Z
Скандал вокруг смерти комбата Игоря Гриба: выяснились жуткие подробности
Апостроф
2024-10-06T14:06:33Z
Путин будет в шоке: такого он от своих военных точно не ожидал
Comments UA
2024-10-13T06:03:26Z
"Об этом все помалкивают", - Жданов – о тревожном звоночке, от которого зависит дальнейший ход войны
Новости Украины
2024-10-14T20:18:23Z
Шольц прилетел в Турцию на переговоры с Эрдоганом
Европейская правда
2024-10-19T14:15:15Z
Зеленский: На БРИКС путин будет предлагать свою формулу окончания войны
Известия Киев
2024-10-19T13:31:11Z
Венгрия озвучила, почему боится членства Украины в НАТО
Comments UA
2024-10-09T18:39:21Z
В Сухопутных войсках ВСУ объяснили, почему Ляшко стал комбатом
Комсомольская правда
2024-10-15T12:27:03Z
ЦНС: Россияне придумали новое название для оккупированных территорий Украины
ZN UA
2024-10-15T20:36:55Z
"Только чудо может спасти": генерал предсказывает катастрофу на фронте
Comments UA
2024-10-08T21:18:32Z
Украинка пыталась сделать клизму 6-месячной крошке термометром, хирурги не поверили своим глазам
Знай
2024-10-11T20:30:09Z
Почему провалилась украинская оборона на Курщине: главные причины
Comments UA
2024-10-11T18:24:19Z
Украинцев начнут вызывать в суд: будут выбирать вслепую, за неявку – непосильные штрафы
Знай
2024-10-09T18:21:37Z
Как вернуть украинцев в Украину
ZN UA
2024-10-19T14:02:32Z
Воевать без Китая: может ли Украина производить дроны полностью из собственных деталей
Фокус
2024-10-19T13:00:44Z
Украинцы обомлели от новой рекламы Третей штурмовой на улицах украинских городов: "Наша семья выглядит так"
Знай
2024-10-15T18:36:18Z
Король Чарльз ІІІ приостановит лечение рака: в чем причина
Фокус
2024-10-08T10:27:13Z
В мясе для военных нашли иголки - продукцию отозвали, а в ГОТ начали расследование
Комсомольская правда
2024-10-18T20:39:40Z
Два месяца боев в Курской области: подсчитаны потери Украины и России
Comments UA
2024-10-06T12:00:10Z
Работал на врага: в Николаеве задержан информатор, который наводил ракеты на город
Comments UA
2024-10-15T12:40:21Z
Солнца не ждать? Синоптики дали прогноз на новую рабочую неделю в Украине
UAToday
2024-10-06T20:30:20Z
Синегубов: На Купянском направлении расширяется зона активных боевых действий
ZN UA
2024-10-17T21:31:57Z
Оккупанты усилили фильтрационные мероприятия: ищут "не надежных" подростков
Comments UA
2024-10-19T14:15:25Z
Незаконные долги и штрафы за коммуналку: адвокат дал совет потребителям
Знай
2024-10-19T14:12:50Z
"Это караул", — предатель Царев подсчитал, сколько времени понадобится армии РФ на захват Донбасса. ВИДЕО
Новости Украины
2024-10-09T18:54:17Z
Россияне массово сдаются в плен: военный назвал причину
Comments UA
2024-10-15T12:27:57Z
"Все в русском стиле": в ВСУ рассказали, как ВС РФ брали и не взяли Каменское на Запорожье
Фокус
2024-10-08T18:45:52Z
Пенсионерам старше 70 лет увеличат выплаты: условия и суммы
Знай
2024-10-06T13:36:26Z
Минус 30 грн в чеке: супермаркеты резко снизили цены на селедку, скумбрию и карпа
Знай
2024-10-11T20:12:50Z
Такого дна в РФ еще не было: с чем смирились российские власти
Comments UA
2024-10-15T12:26:05Z
Цены заоблачные: почему зимой картофель подорожает до 55 грн за килограмм
Comments UA
2024-10-08T16:27:57Z
ПФУ показал, как отличается размер пенсии в регионах Украины
Хвиля
2024-10-19T13:45:29Z
Как вернуть субсидию, если ее отменил ПФУ: украинцам дали шанс
Знай
2024-10-19T13:30:40Z
Владелец Каховской ГЭС отказался от иска к России: в "Укргидроэнерго" объяснили причину
Фокус
2024-10-15T18:27:28Z
Украинцев готовят к повышению тарифов: нардепы заговоры о новых суммах в платежках за свет
Политека
2024-10-17T18:04:21Z
Неприятный сюрприз от "Ощадбанка": как не попасть в ловушку
Знай
2024-10-13T03:06:18Z
Сезон простуд: 7 напитков, которые повысят иммунитет этой осенью
Фокус
2024-10-15T12:30:49Z
Что вызывает "мушки" перед глазами: возрастные изменения или серьезная опасность
Знай
2024-10-13T17:21:25Z
В каком возрасте стоит бросить курить: отказ от вредной привычки поможет прожить намного дольше
Фокус
2024-10-10T12:57:30Z
Медики бьют тревогу из-за детей: на что обратить внимание
Знай
2024-10-10T20:51:32Z
Нашли причину ключевого осложнения: ученые выяснили механизм поражения костей раком груди
Фокус
2024-10-19T14:12:01Z
5 популярных завтраков, усиливающих стресс уже с утра — вычеркните их из своего меню
Marie Claire
2024-10-19T14:01:52Z
«Делайте это каждый день»: врач выбрал лучшее упражнение, которое продлевает жизнь
Marie Claire
2024-10-12T03:00:53Z
Распространяется быстрее, чем ожидалось: что ожидать от нового "вируса‐мутанта" ХЕС
Знай
2024-10-19T13:51:05Z
Конец проклятия Бенджамина Баттона: ученые нашли способ борьбы с редким генетическим заболеванием
Фокус
2024-10-19T13:45:58Z
Украинского военного поймали на "горячем": теперь ему грозит тюрьма
Политека
2024-10-15T18:03:11Z
В Хмельницкой области раздаются взрывы
TSN
2024-10-19T09:33:48Z
В Карпатах медведь растерзал мужчину во время попытки пересечь границу
Comments UA
2024-10-17T10:54:48Z
Под Киевом произошел взрыв в многоэтажке
Корреспондент
2024-10-10T11:48:33Z
РФ сбросила три КАБа на Шостку: выросло количество раненых
ZN UA
2024-10-19T13:34:19Z
В Киеве россиянин продавал килограммы наркотиков
Корреспондент
2024-10-19T13:33:06Z
В Сумах произошли взрывы
TSN
2024-10-06T20:21:01Z
Под Кривым Рогом произошло землетрясение магнитудой 3,3 балла: подробности
Фокус
2024-10-08T22:06:27Z
Дрон атаковал военное училище в Москве: подробности с ВИДЕО
Новости Украины
2024-10-06T14:13:58Z
Удивительно свежий и вкусный: рецепт восточного салата из красной капусты
Фокус
2024-10-10T19:21:56Z
Вяленые томаты в духовке: простой рецепт от звезды "Мастер Шеф"
Политека
2024-10-17T04:01:57Z
Как правильно хранить чеснок на зиму, чтобы он остался свежим: полезные советы
Политека
2024-10-12T14:42:11Z
Любовный гороскоп для всех знаков Зодиака на неделю с 7 по 13 октября 2024 года
Фокус
2024-10-06T19:15:34Z
4 стадии отношений с нарциссом
Marie Claire
2024-10-19T13:27:47Z
Показать, что буллинг — не выход: психолог рассказал, как приучить проблемных детей к доброте
Фокус
2024-10-19T12:06:50Z
Раки, Львы и Близнецы: таро-прогноз на любовь до конца 2024 года
Фокус
2024-10-19T11:15:26Z
Тыквенный пирог без заморочек: простой и вкусный рецепт
Политека
2024-10-19T11:00:00Z
Нужен творог, тыква и яблоки: рецепт ароматного и нежного печенья
Знай
2024-10-19T10:51:28Z
Зона вас поглотит: журналисты в восторге от украинской S.T.A.L.K.E.R. 2
Фокус
2024-10-18T18:42:06Z
Интернет по новым тарифам: когда и насколько подорожают услуги
Знай
2024-10-18T19:03:12Z
Иран нашел способ заставить Кремль расплатиться за поддержку в войне против Украины
Новости Украины
2024-10-13T05:57:07Z
Проще не стало: ученые узнали первичное происхождение японцев, однако есть нюанс
Фокус
2024-10-15T12:42:34Z
Необычный гелиевый шар кружит вокруг Земли и производит чистую энергию: как он работает
Фокус
2024-10-19T14:06:05Z
«Вышел из-под контроля»: эксперт по кибербезопасности объяснил, что могло произойти с Telegram-ботом «Резерв+»
Апостроф
2024-10-19T13:42:50Z
SpaceX вывела на орбиту 43 интернет-спутника Starlink
Корреспондент
2024-10-15T12:33:25Z
Официально: Роскомнадзор приступил к блокировке Discord в России
GameMag
2024-10-08T19:46:10Z
"Погружает с первых минут": Ремейк Silent Hill 2 получает восторженные отзывы от первых покупателей, рейтинг в Steam — 95%
GameMag
2024-10-06T19:58:38Z
Кличко "культурно послал" за вопрос о бывшей невесте: что не так с Панеттьери
Новости Украины
2024-10-15T16:54:02Z
Звезду мирового футбола Мбаппе обвинили в изнасиловании – СМИ
ZN UA
2024-10-15T18:21:15Z
"Арсенал" – "Шахтер": букмекеры оценили шансы дончан в матче Лиги чемпионов
ZN UA
2024-10-19T11:22:34Z
ФИДЕ дисквалифицировала гроссмейстера Кирилла Шевченко, сбежавшего из Украины
Комсомольская правда
2024-10-19T08:41:55Z
Звездная украинская дзюдоистка опровергла информацию о завершении карьеры
ZN UA
2024-10-18T20:34:33Z
Клуб Роналду предложил зарплату в 1 млн евро в неделю полузащитнику Мансити Кевину Де Брёйне
Известия Киев
2024-10-18T16:31:55Z
Стало известно, в какой корзине будет сборная Украины во время жеребьевки отбора на ЧМ-2026
ZN UA
2024-10-18T15:01:32Z
"А что, вы из Мариуполя?": скандал прогремел во Львове, людей не пустили на стадион из-за патриотических плакатов
Политека
2024-10-18T14:01:46Z
"Стали узнавать в Украине": Магучих рассказала об изменениях в жизни после золота Олимпиады-2024
ZN UA
2024-10-18T12:17:14Z
Элитные авто на улицах Киева: от "Бентли" до "Феррари"
Комсомольская правда
2024-10-19T10:04:26Z
В интернете показали неизвестного конкурента Suzuki Jimny от Jeep
Фокус
2024-10-18T15:36:05Z
Mazda презентовала оригинальный рамный пикап в стиле CX-5
Фокус
2024-10-18T11:06:00Z
Самые популярные подержанные автомобили из США: что выбирают украинцы
Comments UA
2024-10-18T08:18:34Z
Horten Ho-229: как передовой немецкий самолет опередил B-2 Spirit на 44 года
Фокус
2024-10-17T15:43:44Z
Новый мощный кроссовер от Great Wall станет дешевой альтернативой Skoda Kodiaq
Фокус
2024-10-17T14:57:19Z
Nissan готовит мощный семейный кроссовер с расходом 0,8 л на 100 км
Фокус
2024-10-17T09:27:30Z
Не ждите первого снега: когда нужно переходить на зимнюю резину
Знай
2024-10-16T19:51:19Z
Как выбрать премиум запах в машину
Топ Жир
2024-10-16T18:51:09Z