MY.UAНовини
Керована гнучкість, вклади у гривню та ситуація з інфляцією: інтервʼю з заступником голови НБУ
Керована гнучкість, вклади у гривню та ситуація з інфляцією: інтервʼю з заступником голови НБУ

Керована гнучкість, вклади у гривню та ситуація з інфляцією: інтервʼю з заступником голови НБУ

Заступник голови НБУ Юрій Гелетій в ексклюзивному інтервʼю 24 Каналу розповів за яких умов НБУ може повернутись до "плаваючого" курсу, яка принципова різниця між ним та режимом керованої гнучкості й яка загалом ситуація на валютному ринку.

Фіксований курс: чи може повернутись до нього НБУ та чи вдалою була зміна режиму

НБУ вдалося подолати небезпечну множинність курсів 2022-2023 років, коли різниця між готівковим та офіційним курсом сягала 25%. Нині її практично немає. Через рік після відміни фіксованого курсу, як оцінює НБУ, чи була вдалою зміна режиму курсоутворення?

Зміна режиму була необхідною. Ми добре пам'ятаємо, до чого призводить тривала фіксація курсу. Втрачається зв'язок обмінного курсу з реальною ситуацією, накопичуються дисбаланси. Наслідки цього ми бачили у 2008 та 2014 роках.

Однак чи виправдав себе новий режим? На мою думку, так. Звичайно, не можна сказати, що він на 100% ідеальний. В економічній політиці насправді немає ідеальних рішень, а будь-який вибір – це завжди про пошук балансу. Водночас позитивні результати за підсумками року керованої гнучкості ми бачимо.

Як ви правильно сказали, зміна режиму, до речі, в поєднанні з пом'якшенням обмежень допомогла нам прибрати множинність курсів. Це "курсове різноманіття" не лише ускладнювало життя, на цьому тлі з'являлися такі схеми, як "картковий туризм". Зараз спред між офіційним курсом та готівковим стабільно є меншим 1%. Наприклад, наразі він становить 0,6%, а в окремі дні вересня взагалі звужувався до 0,3%. Погодьтеся, що спред 25% та 1% – це дві великі різниці.

Коливання курсу на готівковому ринку, простіше кажучи в касах банків та обмінників, суттєво зменшилися. Я нагадаю, що до переходу до гнучкості готівковий ринок періодично реагував на обстріли, тривожні новини, "зраду", якої, погодьтеся, вистачає. І якщо зараз така реакція є помірною, то раніше ми періодично бачили суттєвий сплеск у динаміці курсу. Але водночас ми мали значно менше важелів, щоб його швидко вгамувати.

Добре пам'ятаю, коли у нас офіційний курс був 36,6 гривні за долар, а готівковий на кілька днів піднявся вище 43 гривні за долар. Зараз таких проблем не виникає, а завдяки наявним інструментам маю надію, що ми зможемо їх уникати і в майбутньому.

Ще з кількісних показників, які можна навести, – це збільшення глибини валютного ринку. Середньоденний обсяг операцій між банками без участі НБУ зріс втричі – до 110 мільйона доларів, а частка таких операцій – вдвічі, до 40%. Це свідчить, що здатність ринку до самозбалансування зросла, відповідно зменшилася його чутливість до шоків.

У 2022 – 2023 роках спред між офіційним та готівковим курсом міг сягати 25% / Фото НБУ для 24 Каналу

Однак головний здобуток цього режиму насправді в іншому. Завдяки тому, що зараз напрям руху курсу здебільшого визначають зміни в балансі між попитом та пропозицією валюти на ринку, він краще відображає реальну ситуацію в економіці. А це допомагає уникати накопичення дисбалансів, що зі свого боку гарантує стійкість ринку у тривалій перспективі, на відміну від фіксованого курсу.

Тобто ви одразу усвідомлювали, що фіксований курс не діятиме до кінця війни?

Чесна відповідь – ні. Ми третій рік у повномасштабній війні. Звичайно, спрогнозувати, за яким сценарієм розвиватиметься ситуація, коли ти не є військовим експертом, складно. Але ми не приховували, що фіксація курсу – це тимчасове рішення. І ми точно усвідомлювали, що вона не може тривати впродовж багатьох років.

Розумієте, економічні закони діють навіть під час війни – щойно проходить перший шок. Їх неможливо обманути, утримуючи штучний обмінний курс і роблячи вигляд, що все гаразд. З часом це неодмінно призводить до накопичення мікро- та макроекономічних дисбалансів, виснажує міжнародні резерви, посилюючи ризик валютної кризи.

Під час повномасштабної війни головне завдання Національного банку, визначене законом, – забезпечення цінової та фінансової стабільності – не змінилося. Просто стало важчим для виконання. І якщо на шляху виконання цього завдання певний інструмент (в даному випадку фіксований курс) починає генерувати більше шкоди, ніж користі, це означає, що прийшов час відмовитися від нього.

Зміна курсового режиму – це завжди непросте рішення, особливо враховуючи чутливість українців до теми курсу та болючий досвід попередніх криз. Саме тому ми до цього тривалий час готувалися: операційно, комунікаційно, формували передумови. І, зрештою, коли побачили, що ризики контрольовані, перейшли до керованої гнучкості курсу.

Чи може НБУ повернутись знову до фіксованого курсу? За яких обставин?

Фіксація курсу – це вимушений захід швидкого реагування на шокові обставини. Тож сподіваюсь, що в поверненні до нього не буде потреби. Наразі жодних таких планів ми не маємо.

Чи були процеси в курсовій політиці регулятора, які не вдалося реалізувати або вони не виправдали своїх зусиль?

Національний банк вже два з половиною роки вибудовує свою валютно-курсову політику в умовах повномасштабної війни, без готових рецептів та підручників, у режимі реального часу. Ми змушені діяти в умовах, коли швидкість та влучність реакції, а також проактивність і системність рішень відіграють критично важливу роль.

Розуміючи, що подолати виклики війни можна саме системним підходом, у червні минулого року ми ухвалили Стратегію пом'якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування. Цей засадничий документ визначає загальний вектор нашого руху та його ключові етапи. Останні, зокрема, прописані у Дорожній карті пом'якшення валютних обмежень.

Нам часто закидають надмірну консервативність у підходах до валютної лібералізації, мовляв, вільний рух капіталу потрібен економіці, бізнесу, інвесторам уже сьогодні. Ми розуміємо це. Але ми також розуміємо, що все має свою ціну, тим більше в умовах хронічного структурного дефіциту валюти, спричиненого війною. Навряд чи втрата макрофінансової стабільності є релевантною ціною за форсоване скасування валютних обмежень.

Тому ми рухаємося поступово, обережно, зважаючи на передумови та аналізуючи можливі наслідки кожного рішення. Наразі перший етап Дорожньої карти ми практично завершили, водночас паралельно розпочали реалізацію другого етапу. Чи могли б ми рухатися швидше та при цьому не підважити стійкість валютного ринку? Не впевнений.

Або ж нам закидають, що з моменту переходу до керованої гнучкості офіційний курс гривні послабшав більш ніж на 12%. Забуваючи при цьому, що далеко не всі країни у стані війни взагалі спромоглися зберегти національну валюту як платіжний засіб, інструмент для виміру вартості та заощаджень.

Різниця між режимом керованої гнучкості та "плаваючим" курсом

До повномасштабного вторгнення в Україні був режим плаваючого курсоутворення. Нещодавно НБУ опублікував Основні засади грошово-кредитної політики, якими підтвердив, що керована гнучкість курсу – це проміжний режим. Зрозуміло, що зміни не відбудуться в найближчій перспективі, але чи почали обговорювати зміну режиму?

У чому принципова відмінність між керованою гнучкістю та плаваючим курсом? У тому, що наразі НБУ не просто згладжує надмірні коливання курсу, а ще й покриває структурний дефіцит валюти у приватному секторі. Мова про чистий попит на валюту, який об’єктивно присутній на ринку в результаті специфіки функціонування економіки та фінансування бюджетного дефіциту в умовах повномасштабної війни.

Під час режиму керованої гнучкості НБУ не лише згладжує надмірні коливання курсу, а ще й покриває структурний дефіцит валюти у приватному секторі / Фото НБУ для 24 Каналу

Якщо максимально спростити, то іноземна валюта зараз потрапляє до країни двома основними шляхами: у вигляді експортної виручки та міжнародної допомоги. І якщо експортна виручка потрапляє на ринок напряму, підживлюючи пропозицію, то валюту, отриману від міжнародних партнерів, НБУ купує в уряду поза ринком і вона поповнює наші міжнародні резерви. Водночас за рахунок отриманої гривні уряд здійснює бюджетні видатки. Зрештою, ці кошти значною мірою потрапляють в українську економіку, у фінансову систему і так чи інакше формують додатковий попит на валюту. До цього варто додати, що експортні можливості країни обмежені через руйнування виробництва, натомість потреба в імпорті, зокрема для потреб ВПК, суттєво зросла.

Звідси, з одного боку, маємо значний чистий попит на валюту з боку приватного сектора, який зберігатиметься ще досить тривалий час, а з іншого – поповнення міжнародних резервів за рахунок міжнародної допомоги, яка напряму на ринок не потрапляє. Тож цілком логічно, що НБУ, здійснюючи структурні інтервенції, стає своєрідним каналом, через який частина міжнародної допомоги потрапляє на валютний ринок. Це дозволяє підживлювати пропозицію валюти та врівноважувати ринкову кон'юнктуру.

За таких умов роботи ринку оптимальним є саме режим керованої курсової гнучкості. Він дав можливість повернути обмінному курсу роль інструмента макроекономічної політики та поглинача шоків. Зміна курсу відповідним чином впливає на конкурентоспроможність нашого експорту, стан зовнішньої торгівлі. Курс реагує на зміну кон'юнктури та коригує певні економічні дисбаланси. Зростає глибина ринку, а разом з цим – і його здатність до самозбалансування, що з часом сприятиме зменшенню ролі НБУ у збалансуванні ринку та поверненню до плаваючого курсоутворення.

Безумовно, режим плаваючого курсоутворення є кращим для економіки та фінансової системи. Але лише за умови, якщо країна не функціонує в умовах повномасштабної війни, що породжує ситуацію з хронічним чистим попитом на валюту з боку приватного сектору. Зараз перехід до повноцінного плавання мав би цілком очікувані небезпечні наслідки. Тому наразі залишаємося в межах керованої гнучкості та не плануємо перехід до плавання. Принаймні до формування стійких передумов для збереження стійкості ринку за такого переходу.

На початку війни, коли зафіксували курс, НБУ казав, що не було від МВФ конкретних часових рамок через скільки Україна повинна повернутись до "плаваючого" курсу. Чи зʼявилися вони зараз? І чи є рекомендації стосовно зміни курсоутворення після останньої місії МВФ у вересні?

Щодо рекомендацій МВФ відповім коротко та однозначно. Безумовно, курсові питання завжди обговорюються під час місій з Фондом. Водночас хотів би підкреслити, що курсова політика – це виключно відповідальність НБУ.

Як довго триватиме режим керованої гнучкості

Повертаючись до режиму керованої гнучкості, скільки ще років ринок може перебувати у такому режимі, аби це не мало негативних наслідків для економіки?

Ми не прив'язуємось до жодних часових рамок ані в питанні калібрування курсового режиму, ані в швидкості поступу Дорожньою картою валютної лібералізації. Орієнтуємося виключно на умови, які мають сформуватись для наступних кроків, щоб вони не генерували загрози для стійкості валютного ринку, курсових та інфляційних очікувань.

Ключовим ризиком для подальшого повернення до "нормальності" залишається війна, її тривалість та інтенсивність. Цю складову економічного рівняння дуже важко спрогнозувати. Натомість вона впливає на всі інші складові: виробництво, експорт, імпорт, ринок праці, ділові очікування, інвестиційний клімат тощо.

Наразі ми маємо достатній обсяг міжнародних резервів та досить потужний інструментарій, щоб залишатися в цьому режимі до моменту формування необхідних передумов для подальшого руху.

Режим керованої гнучкості українцям, які ніколи не заглиблювалися в економічні процеси, може здатись на перший погляд тим сам, що й "плаваючий". Чи відчуває взагалі на собі пересічний українець зміну курсоутворення гнучкий/плаваючий? Наприклад, коли НБУ зафіксував курс був простір для "карткового туризму" певний час.

Так, "картковий туризм" був одним із наслідків множинності курсів. Він зник, щойно було мінімізовано його економічний сенс. Власне, це не єдиний приклад, коли Національний банк перекриває канали непродуктивного відпливу капіталу. Ми постійно калібруємо нашу Постанову 18, щоб знайти найприйнятніший баланс між можливостями та їх наслідками.

Повертаючись до вашого питання про відчуття українців, я нагадаю про таке. Національний банк "відпустив" готівковий курс ще у травні 2022 року, знову ж таки з огляду на баланс ризиків та переваг. Тобто населення ще з травня 2022 року постійно бачить, що курс змінюється. І до речі, сьогодні готівковий курс є міцнішим, ніж, наприклад, в окремі періоди 2022 року.

Те, що змінилося з відходом від фіксованого офіційного курсу, – це зміцнився зв'язок між офіційним курсом та готівковим. Завдяки тому, що Нацбанк згладжує небезпечні коливання курсу на міжбанку, швидкість змін готівкового курсу також зменшилася. Тож я б сказав, що зараз у людей поменшало приводів турбуватися саме про різкі зміни курсу в майбутньому та стимулів запасатися валютою в будь-якій незрозумілій ситуації.

Якщо ж порівняти поточний режим із плаваючим курсоутворенням, що діяв до повномасштабної війни, то, мабуть, зміни для готівкового курсу не є суттєвими. Якщо винести за дужки структурний дефіцит валюти на міжбанківському ринку, який НБУ покриває і якого немає на готівковому ринку, то сприйняття режимів дійсно схоже.

Вкладення у гривню

Які заходи, крім керованої гнучкості, НБУ застосовує, щоб зробити вкладення у гривню не менш привабливими, ніж у долари чи євро? Які загалом переваги вкладень у гривню?

Дивіться, наш інструмент для забезпечення привабливості гривні – це облікова ставка. Допоміжний – прив'язані до неї ставки за депозитними сертифікатами (зокрема за тримісячними депозитними сертифікатами).

Завдяки ефективності цих інструментів банки сьогодні в середньому пропонують населенню вкластися у гривневий депозит під 13%, а не, наприклад, під 6% чи 3%. Певний вплив мало і підвищення нормативів обов'язкового резервування. В результаті маємо такий рівень ставок за депозитами, завдяки якому люди можуть захистити свої заощадження від інфляційного знецінення.

Це саме те, що ми закладаємо в контекст привабливої гривні. Простіше кажучи, щоб люди, які поклали гроші на гривневий депозит чи вклалися у гривневі ОВДП, могли через рік купити не менше товарів та послуг, ніж зараз.

Наше друге завдання в цьому контексті – зробити так, щоб купівля валюти не була постійно і на 100% привабливішою за вкладення у гривневі інструменти. Режим керованої гнучкості курсу цьому завданню відповідає, адже курс може рухатися в будь-який бік, і дуже важко вгадати наперед, послабиться він чи зміцниться протягом певного часу.

Для нас важливо, щоб люди мали вибір: купити валюту чи вкластися в строкові гривневі інструменти. Адже, коли цього вибору немає, то вся наявна гривня перетікає на валютний ринок. А це вже зовсім інший тиск на міжнародні резерви, інша інфляція.

Населення останнім часом почало більше вкладати у депозити та ОВДП / Фото НБУ для 24 Каналу

До речі, статистика підтверджує мої висновки. За останній рік обсяг строкових депозитів громадян у гривні зріс на 14% до понад 260 мільярдів гривень, вкладень в ОВДП – на 45% до понад 70 мільярдів гривень.

Ситуація з інфляцією

В одному з останніх інтервʼю Андрій Пишний сказав, що НБУ в режимі керованої гнучкості поступово повертає іншу складову нормальності – інфляційне таргетування. Чи варто населенню орієнтуватися на подібні меседжі, чи вони важливі для інших гравців ринку?

Чи потрібно людям планувати своє життя? Звичайно, так. Чи можна це зробити без розуміння політики НБУ? Мабуть, так. Але розуміння дій центробанку дає можливість приймати кращі рішення, чіткіше бачити перспективу. А це і про якість планування, і про релевантні очікування. Тому ми намагаємося пояснювати наші рішення та доносити наші цілі до різних аудиторій.

Гнучке інфляційне таргетування, до якого Нацбанк перейшов у першій половині 2024 року, – чудовий приклад. По-суті, цей монетарний режим (не плутайте з валютним, там у нас керована гнучкість курсу) передбачає, що НБУ докладає всіх зусиль, щоб інфляція повернулася до цільового значення 5% на горизонті політики, не більшому за три роки.

НБУ у своїх комунікаціях показує, як він буде виконувати це завдання – за рахунок збереження контролю за інфляцією в цьому році, попри її очікуване прискорення, та повернення її до зниження вже наступного року.

Це зі свого боку багато каже про майбутню ситуацію на валютному ринку. Напрям руху курсу визначають зміни на ринку, однак НБУ обмежуватиме коливання курсу, які загрожуватимуть виконанню цієї основної цілі. Тобто можна очікувати, що якогось армагедону на валютному ринку не станеться, а також що інфляція буде обмеженою і вже не повертатиметься до тих значень, які ми мали, наприклад, у 2022 році.

Знаючи цю інформацію, людині вже легше планувати свій бюджет, планувати якісь покупки, робити заощадження. Тому, підсумовуючи, зазначу, що подібні меседжі, на мою думку, безумовно важливі для ринкових гравців, але так само вони мають значення і для бізнесу, і для населення.

Чи привʼязується НБУ до курсу який закладають у бюджет

У проєкті бюджету на наступний рік уряд заклав курс на рівні 45 гривень. Наразі готівковий та офіційний курс перебуває в межах 41 гривня 30 копійок – 41 гривня 80 копійок. На думку Національного банку, наскільки реалістичний прогноз на рівні 45 гривень? Адже на цей рік уряд очікував, що курс сягне рівня 41,10 на кінець року, що фактично справдилося, хоча зазвичай до бюджету закладають вищий курс, ніж той, що формується потім протягом року.

Ви знаєте, що НБУ не публікує курсових прогнозів, тому дати нашу оцінку реалістичності такому курсовому прогнозу я не можу. Натомість повторюся, що НБУ ніколи не прив’язується до курсового показника в бюджеті. Це виключно розрахунковий показник для зведення бюджету.

Наше завдання – зберегти стійкість валютного ринку, щоб обмежити прискорення інфляції в цьому році та повернути її до нашої цілі 5% у найближчі роки.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Путин будет в шоке: такого он от своих военных точно не ожидал
Comments UA
2024-10-13T06:03:26Z
Путин сделал заявление о "мирном завершении" войны в Украине
TSN
2024-10-18T18:39:28Z
"Об этом все помалкивают", - Жданов – о тревожном звоночке, от которого зависит дальнейший ход войны
Новости Украины
2024-10-14T20:18:23Z
Трамп хочет судиться против CBS из-за "обманчиво отредактированного" интервью Харрис
Европейская правда
2024-10-21T05:54:07Z
РФ испытала новый гибридный арсенал вмешательства: как «сломала» избирателей в Молдове
Comments UA
2024-10-21T08:33:41Z
Глава Пентагона Остин утром приехал в Киев
ZN UA
2024-10-21T08:31:00Z
Венгрия озвучила, почему боится членства Украины в НАТО
Comments UA
2024-10-09T18:39:21Z
В Сухопутных войсках ВСУ объяснили, почему Ляшко стал комбатом
Комсомольская правда
2024-10-15T12:27:03Z
"Должны протрезветь": в Кремле отреагировали на "план победы" Зеленского
Фокус
2024-10-16T11:48:17Z
Неодетая мать отец-алкаш: в сети появились фото сватов Королевой и Тарзана
GlavRed
2024-10-11T16:37:40Z
Где сейчас и чем занимается во время войны "Тамбовский волк" из "Квартала" Валерий Жидков/Что известно о творческой и личной жизни юмориста
Апостроф
2024-10-10T10:48:12Z
10 самых красивых мужчин мира по версии пластических хирургов
Marie Claire
2024-10-19T11:00:38Z
"Я еще жив": Иван Дорн, который выехал из Украины, решил напомнить о себе/Певец вышел на связь в день своего 36-летия
Апостроф
2024-10-17T11:57:42Z
Зендая в смелом платье воссоздала культовый образ Шер 50-летней давности
Фокус
2024-10-21T08:28:36Z
Умер бывший участник группы Вопли Видоплясова Алексей Мельченко
Корреспондент
2024-10-21T08:07:15Z
Аль Пачино пережил клиническую смерть: он рассказал, что видел по ту сторону
Comments UA
2024-10-07T10:51:49Z
5 ошибок в стиле, которые визуально старят даже молодых женщин
Фокус
2024-10-20T06:30:33Z
"Мой ангел": девушка Лиама Пейна эмоционально прокомментировала его смерть
Фокус
2024-10-19T15:29:00Z
"Только чудо может спасти": генерал предсказывает катастрофу на фронте
Comments UA
2024-10-08T21:18:32Z
Стало известно, каким образом в Украине хотят до конца года мобилизовать 200 тысяч человек
Comments UA
2024-10-13T04:42:34Z
Украинка пыталась сделать клизму 6-месячной крошке термометром, хирурги не поверили своим глазам
Знай
2024-10-11T20:30:09Z
Украинцев начнут вызывать в суд: будут выбирать вслепую, за неявку – непосильные штрафы
Знай
2024-10-09T18:21:37Z
Садовый о мобилизации: "Если бы человек, который хочет воевать, мог получить 500 тысяч, у нас было бы значительно больше желающих"
TSN
2024-10-21T08:31:26Z
В ВСУ увеличивают срок военной подготовки - громкое заявление Сырского
Апостроф
2024-10-21T08:30:45Z
Король Чарльз ІІІ приостановит лечение рака: в чем причина
Фокус
2024-10-08T10:27:13Z
Почему провалилась украинская оборона на Курщине: главные причины
Comments UA
2024-10-11T18:24:19Z
Какие доплаты получат пенсионеры в 2025 году
Знай
2024-10-20T18:36:01Z
Киевщину ждут массовые отключения электроэнергии: где не будет света по 10-11 часов
Хвиля
2024-10-20T18:15:42Z
Россияне массово сдаются в плен: военный назвал причину
Comments UA
2024-10-15T12:27:57Z
"Это караул", — предатель Царев подсчитал, сколько времени понадобится армии РФ на захват Донбасса. ВИДЕО
Новости Украины
2024-10-09T18:54:17Z
Работал на врага: в Николаеве задержан информатор, который наводил ракеты на город
Comments UA
2024-10-15T12:40:21Z
Как врагу удается захватывать позиции Сил обороны: раскрыты две наиболее действенные тактики
Comments UA
2024-10-21T08:18:21Z
В Украину вернется лето - ноябрь начнется аномальным теплом
Апостроф
2024-10-21T08:06:16Z
Синегубов: На Купянском направлении расширяется зона активных боевых действий
ZN UA
2024-10-17T21:31:57Z
"Все в русском стиле": в ВСУ рассказали, как ВС РФ брали и не взяли Каменское на Запорожье
Фокус
2024-10-08T18:45:52Z
В Киеве на Осокорках после реконструкции откроется современная амбулатория
Апостроф
2024-10-15T15:03:23Z
Сезон простуд: 7 напитков, которые повысят иммунитет этой осенью
Фокус
2024-10-15T12:30:49Z
Что вызывает "мушки" перед глазами: возрастные изменения или серьезная опасность
Знай
2024-10-13T17:21:25Z
В каком возрасте стоит бросить курить: отказ от вредной привычки поможет прожить намного дольше
Фокус
2024-10-10T12:57:30Z
Медики бьют тревогу из-за детей: на что обратить внимание
Знай
2024-10-10T20:51:32Z
Минздрав отменил инвалидность для 74 военнообязанных, установленных Хмельницким МСЭК
Комсомольская правда
2024-10-21T08:23:07Z
Работают на грани возможностей: БФ «Надежда» с гуманитарной миссией в медучреждениях Херсона и Николаева
Знай
2024-10-21T08:10:06Z
«Делайте это каждый день»: врач выбрал лучшее упражнение, которое продлевает жизнь
Marie Claire
2024-10-12T03:00:53Z
Доктор Комаровский назвал причину красных глаз: как с этом бороться
Политека
2024-10-21T03:22:23Z
Как снизить вред жареного мяса: доктор Комаровский раскрыл элементарные способы
Политека
2024-10-20T20:30:57Z
Минус 30 грн в чеке: супермаркеты резко снизили цены на селедку, скумбрию и карпа
Знай
2024-10-11T20:12:50Z
Такого дна в РФ еще не было: с чем смирились российские власти
Comments UA
2024-10-15T12:26:05Z
Цены заоблачные: почему зимой картофель подорожает до 55 грн за килограмм
Comments UA
2024-10-08T16:27:57Z
Неприятный сюрприз от "Ощадбанка": как не попасть в ловушку
Знай
2024-10-13T03:06:18Z
Платежки за воду станут меньше: кто сможет сэкономить на коммуналке
Знай
2024-10-21T08:34:25Z
Овощной рынок в Украине: какие продукты больше подорожали
Comments UA
2024-10-21T08:33:21Z
Когда начнется отопительный сезон осенью 2024: известны сроки и тарифы
Фокус
2024-10-10T13:12:17Z
Владелец Каховской ГЭС отказался от иска к России: в "Укргидроэнерго" объяснили причину
Фокус
2024-10-15T18:27:28Z
Россияне атаковали энергообъекты в трех областях
Корреспондент
2024-10-10T08:55:20Z
Украинского военного поймали на "горячем": теперь ему грозит тюрьма
Политека
2024-10-15T18:03:11Z
В Карпатах медведь растерзал мужчину во время попытки пересечь границу
Comments UA
2024-10-17T10:54:48Z
Под Киевом произошел взрыв в многоэтажке
Корреспондент
2024-10-10T11:48:33Z
В Хмельницкой области раздаются взрывы
TSN
2024-10-19T09:33:48Z
Все время находилась в больнице: у клиентки "ПриватБанка" забрали более 10 тысяч после похищения карт
Политека
2024-10-21T08:31:36Z
Взрывы в Запорожье: враг ударил по жилому массиву
Comments UA
2024-10-21T07:39:41Z
СМИ: В РФ дроны атаковали завод взрывчатых веществ
Корреспондент
2024-10-20T16:03:17Z
Под Кривым Рогом произошло землетрясение магнитудой 3,3 балла: подробности
Фокус
2024-10-08T22:06:27Z
На Прикарпатье медведица напала на лесника
Апостроф
2024-10-10T11:00:26Z
Батареи останутся в прошлом: создана пленка, превращающая движения в энергию
Фокус
2024-10-20T18:57:52Z
Зона вас поглотит: журналисты в восторге от украинской S.T.A.L.K.E.R. 2
Фокус
2024-10-18T18:42:06Z
Интернет по новым тарифам: когда и насколько подорожают услуги
Знай
2024-10-18T19:03:12Z
Иран нашел способ заставить Кремль расплатиться за поддержку в войне против Украины
Новости Украины
2024-10-13T05:57:07Z
Вино и пепел: археологи были ошеломлены, открыв древнеримскую погребальную урну
Фокус
2024-10-21T08:30:14Z
Появился первый украинский перехватчик "Шахедов": какую главную задачу решили разработчики
Фокус
2024-10-21T08:28:41Z
Проще не стало: ученые узнали первичное происхождение японцев, однако есть нюанс
Фокус
2024-10-15T12:42:34Z
SpaceX вывела на орбиту 43 интернет-спутника Starlink
Корреспондент
2024-10-15T12:33:25Z
Официально: Роскомнадзор приступил к блокировке Discord в России
GameMag
2024-10-08T19:46:10Z
Кличко "культурно послал" за вопрос о бывшей невесте: что не так с Панеттьери
Новости Украины
2024-10-15T16:54:02Z
Звезду мирового футбола Мбаппе обвинили в изнасиловании – СМИ
ZN UA
2024-10-15T18:21:15Z
В Турции нашли 2000-летнюю надпись в честь чемпиона по борьбе
Апостроф
2024-10-21T07:00:39Z
Провалившая гендерный тест олимпийская чемпионка решила начать карьеру в профессиональном боксе
ZN UA
2024-10-20T19:40:53Z
Челсі без Мудрика поступився Ліверпулю
Football.ua
2024-10-20T17:40:17Z
Месси за год в "Интер Майами" стал лучшим бомбардиром в истории клуба
ZN UA
2024-10-20T11:27:28Z
Украинский олимпийский чемпион Абраменко завершил карьеру
ZN UA
2024-10-20T11:06:08Z
Украинский футболист отметился своим дебютным голом в MLS
ZN UA
2024-10-20T08:13:27Z
Нганну после поражения от Джошуа яркой победой вернулся в MMA
ZN UA
2024-10-20T08:01:00Z
Удивительно свежий и вкусный: рецепт восточного салата из красной капусты
Фокус
2024-10-10T19:21:56Z
Вяленые томаты в духовке: простой рецепт от звезды "Мастер Шеф"
Политека
2024-10-17T04:01:57Z
Как правильно хранить чеснок на зиму, чтобы он остался свежим: полезные советы
Политека
2024-10-12T14:42:11Z
Тысячи людей протестовали на Канарских островах против чрезмерного туризма
Европейская правда
2024-10-21T07:39:48Z
Где познакомиться с мужчиной в 2024 году: подробный гид для одиноких сердец
Marie Claire
2024-10-21T07:01:03Z
Как приготовить идеальный картофель по-деревенски - секрет хрустящей корочки/Эктор назвал свой секретный ингредиент
Апостроф
2024-10-21T06:15:13Z
Как защитить луковицы цветов зимой: садоводы поделились лучшими методами
Политека
2024-10-21T06:04:42Z
Секрет идеального тыквенного крема-супа от победителя "Мастер Шеф": простой рецепт
Политека
2024-10-21T04:04:22Z
Душевное равновесие: 4 метода вернуться к нормальной жизни после выгорания
Marie Claire
2024-10-21T03:01:40Z
Первый электромобиль Cadillac Escalade подорожал в 4 раза за считанные минуты
Фокус
2024-10-15T09:57:54Z
В Украине появился недорогой городской электромобиль за $9900
Фокус
2024-10-21T06:27:46Z
Apple "помогает" Китаю: компания разрабатывает аккумуляторные технологии, опережающие США
Фокус
2024-10-20T15:01:39Z
От заправки до безопасности: 7 лайфхаков для начинающих водителей от автошколы
Хвиля
2024-10-20T00:00:52Z
Мажоры начнут "экономить": рассекречены параметры электрического Range Rover Sport, есть даже фото
Знай
2024-10-19T17:51:42Z
Перерегистрация авто с ГБО: украинцам грозят штрафы
Знай
2024-10-19T15:51:55Z
Элитные авто на улицах Киева: от "Бентли" до "Феррари"
Комсомольская правда
2024-10-19T10:04:26Z
В интернете показали неизвестного конкурента Suzuki Jimny от Jeep
Фокус
2024-10-18T15:36:05Z
Mazda презентовала оригинальный рамный пикап в стиле CX-5
Фокус
2024-10-18T11:06:00Z