MY.UAНовини
Корупцію у будівельній експертизі вирішив «очолити» нардеп від «Слуги народу»
Корупцію у будівельній експертизі вирішив «очолити» нардеп від «Слуги народу»

Корупцію у будівельній експертизі вирішив «очолити» нардеп від «Слуги народу»

Корупцію у будівельній експертизі вирішив «очолити» нардеп від «Слуги народу»

У недоброчесних замовників будівельних робіт є можливості забетонувати завищені ціни у своїх кошторисах завдяки експертизі нашвидкуруч. Тренд, помічений нами на початку цього року, очевидно переростає у корупційну схему, яку вже спішить очолити нардеп зі «слуг». Та хто б сумнівався...

Наближення «Великої відбудови» змушує будівельний ринок ворушитися з подвійною силою. З одного боку, Верховна Рада прийняла законопроєкт №11057 про обов’язкову публікацію будівельних кошторисів за державно-комунальними підрядами в системі «Прозорро». А їх в Україні навіть під час війни проводять на суму, співставну із закупівлями зброї. Підвищення прозорості тягне за собою посилення уваги до корупційних цифр у цих документах з боку пересічних українців. Відтак, корупціонерам потрібно швидше побудувати системи некараності у цій сфері. Цей процес уже відбувається.

Отже, в Україні зараз діє така система запобіжників проти завищення цін будматеріалів. Ще на стадії замислу будівництва замовник повинен проаналізувати ринок, подивитися, скільки коштують цегла, арматура, бетон тощо. На основі цих цифр разом із проєктантами скласти так звану інвесторську документацію. Своєю чергою на замовника працюють ненайдосвідченіші в будівництві люди. Зрозуміло, що кваліфікація працівників управління освіти, які замовляють ремонт школи за 200 млн грн, не найкраща. Тож вони можуть записати в інвесторський кошторис які завгодно цифри, грубо кажучи, перше, що нагуглять. Власне, для перевірки цих даних в Україні існує інститут експертизи. Це понад пів сотні уповноважених фірм, в яких працюють експерти за усіма напрямами будівельної діяльності (кошторисники, техніка безпеки, будівельні тощо). Вони вже зі знанням справи мають усе перевірити і повідомити замовника про «помилки» в проєкті. Ну, а той уже — й опустити ціну арматури до притомного рівня, якщо її спочатку намалювали «плюс-мінус лапоть», по 60 тис. грн за тонну при ціні у Ахметова 30 тис.

Однак у недоброчесних людей є дві можливості обійти цю перепону.

Перша — це скористатися «Настановою з визначення вартості будівництва» Мінрегіону. Пункт 4.9 зазначеного документа визначає, що «поточні ціни на матеріальні ресурси приймаються на підставі проведеного замовником аналізу цін». І це дає підстави для того, щоб експерти були усунуті від самостійного аналізу ціну. Мовляв, замовник же все сам погуглив, чого нам напружуватися, ставимо під кошторисом «підпистут».

Друга — це домовитися з експертами, щоб вони просто халатно поставилися до аналізу. Найкраще це проявляється у швидкості надання позитивного висновку. Будівельний кошторис класу СС2 і СС3 розміром 50 млн грн за умови якісного аналізу експерти мають розбирати ну хоча б десять днів. Але деякі з них дозволяють собі «виплюнути» позитивний висновок за тиждень або й навіть за один день. Звісно, іноді це відбувається з природних причин. Наприклад, угоду на експертизу укладають уже майже наприкінці її проведення через затримку бюджетного фінансування, що можливо, коли замовник і експертна фірма мають великий досвід співпраці і довіри. Але у такому разі частота швидких експертиз має бути плюс-мінус однакова для всіх учасників ринку. А це, як з’ясувалося, не так.

«Наші гроші» за результатами 2023 року вже прочиняли вікно у цей світ експертної корупції. Ми тоді побачили дві фірми, в яких працювали одні й ті самі експерти, і вони видавали аномально багато швидких «підпистутів»: «Євроекспертиза» і «Екоекспертиза».

Ми тоді писали таке: «За словами джерел, це угруповання користувалося прихильністю Василя Лозинського. Це колишній заступник міністра регіонального розвитку та будівництва, 2023-го детективи Національного антикорупційного бюро затримали його за відкат у 400 тис. дол. від постачальників електрогенераторів за урядовими контрактами. Але чуток до справи не підшити. Та й за великим рахунком не має значення, у чию саме кишеню зносять відкати виконавці. Головне — існування схеми, в якій можлива корупція».

Як у воду дивилися. Лозинський усе ближче до тюрми, його вплив уже відсутній, але схема пустила метастази. Ми щиро сподівалися, що її, навпаки, буде поховано низкою ефективних рішень Міністерства інфраструктури, але багатомісячна заміна Кубракова на Кулебу уможливила її розростання.

Фірму «Євроекспертиза» після нашої статті було переєстровано зі Львова на Рівне, а її власницею стала Катерина Аліксійчук. Це дружина нардепа від «Слуги народу» Олександра Аліксійчука.

Аліксійчук до обрання депутатом під брендом Володимира Зеленського працював саме у будівельних компаніях Рівного (біографія). Тож його входження на «безхозний» ринок органічне. Але так само безсумнівно, що ненайкращі практики тривали.

«Наші гроші» виявили зв’язки фірми дружини «Слуги народу» вже не з однією, а з чотирма компаніями, деякі з них мали забагато швидких експертиз (див. табл. 1): це вже згадана раніше «Екоекспертиза», а також «УК Експертиза», «Експертна компанія «Основа» та «Експертиза ЮА».

«Санта Барбара» експертних фірм

Дивіться, як все близенько на ринку, що насправді мав би бути конкурентним і змагальним.

ТОВ «Євроекспертиза» віднедавна зареєстроване в Рівному. Нині директоркою є Людмила Прохонюк, а засновницею — згадана Катерина Аліксійчук. Раніше засновницею тоді ще львівської «Євроекспертизи» була львів’янка Надія Кінах.

ТОВ «Екоекспертиза» зі Стрия нині володіє Анна Литвин зі Львова, а керує Анна Малькут. Однак попередньою директоркою була Альбіна Проскура, яка раніше керувала ТОВ «Перша приватна експертиза», що вже виключене з Переліку експертних організацій Мінрегіону.

Донедавна за адресою «Першої приватної експертизи» (вул. Зелена, 186) було зареєстровано ТОВ «Експертна компанія «Основа» зі Львова. Наразі воно змінило «прописку», і володіє ним Андрій Бурнін із Харківщини, а керує Ірина Курай. Утім, раніше засновницею «Основи» була Ліліанна Стельмащук, яка була зареєстрована за однією домашньою адресою з Надією Кінах з «Євроекспертизи». Крім того, попередньою директоркою «Основи» була Марія Кузик, яка довгий час була засновницею і директоркою «Екоекспертизи».

ТОВ «УК Експертиза» із Тернополя володіє Андрій Касьян із Рівненщини, а директоркою є Ганна Дець. Андрій Касьян також очолює ТОВ «Терпласт Груп» Тараса Вінницького, Олени Невістюк та ексдепутата Збаразької райради від Партії регіонів Ярослава Якимця. Раніше серед засновників фірми «Терпласт Груп» був Михайло Хариш, який свого часу був співзасновником «Першої приватної експертизи».

А самою «УК Експертизою» свого часу керував Володимир Береговий, а до того — Ярослава Тітарєва. До 2021 року фірма взагалі займалася наданням в оренду автомобілів і торгівлею. Тоді вона називалась «Ук Терпласт», а до того — «Техтранс плюс». Фірмою володіли почергово Андрій Зуєв і Степан Молоток, яких «ПоліТерно» теж пов’язувало зі згаданим Якимцем.

Уже тут у вас мали би початися памороки, але це не кінець.

В експертних фірмах не лише намішано засновників, у них на додачу ще й наскрізно працюють одночасно кілька експертів. Як видно з табл. 2, двоє осіб були у переліку експертів і фахівців усіх п’яти фірм. Ще 11 осіб були у переліку чотирьох із п’яти фірм. П’ятеро — у трьох фірмах, а 16 осіб — у двох фірмах.

Табл. 1. Ефективність експертних фірм на основі даних звітності

Експертна організація

Кошторисники (I кв.)

Кошторисники (II кв.)

Звіти загалом

СС2+СС3

Звіти СС2+СС3

Примітки

Звіти загалом/кошторисники/6місяців

СС2+СС3/кошторисники/6 місяців

ТОВ «Євроекспертиза»

н.д.

22

646

181

33

немає людей I кв.

4,89

1,37

ТОВ «УК Експертиза»

31

34

645

255

14

немає звітів 1 кв

3,47

1,37

ТОВ «Експертна компанія «Основа»

22

25

359

114

18

усе є

2,72

0,86

ТОВ «Екоекспертиза»

19

н.д.

301

124

1

немає людей II кв.

2,64

1,09

ТОВ «Експертиза ЮА»

н.д.

19

240

60

6

немає людей I кв.

2,11

0,53

Табл. 2. Експерт або фахівець, який працює у двох і більше фірмах

ПІБ

Євро

Еко

УК

Основа

ЮА

КЕ

Клочаний Тарас Михайлович

+

+

+

+

+

 

Романус Тарас Теодорович

+

+

+

+

+

 

Ванюрська Світлана Миколаївна

+

+

-

+

+

 

Гудима Тарас Іванович

+

+

-

+

+

+

Дорош Ярослава Степанівна

+

+

-

+

+

 

Зініч Володимир Олександрович

+

+

-

+

+

 

Компій Андрій Васильович

+

+

-

+

+

 

Макар Степан Іванович

+

+

-

+

+

 

Ніпрук Іван Максимович

+

+

-

+

+

 

Ольшанський Володимир Романович

+

+

-

+

+

 

Приведенний Сергій Анатолійович

+

+

-

+

+

+

Савчин Михайло Михайлович

+

+

-

+

+

+

Сіренко Олег Петрович

+

-

+

+

+

 

Дімбровська Мар'яна Василівна

+

-

-

+

+

 

Кузьменко Наталія Олександрівна

-

-

+

+

+

 

Скрипник Андрій Павлович

+

-

+

+

-

 

Соболєв Микола Володимирович

+

+

-

+

-

+

Шафієва Олена Юріївна

+

+

-

+

-

+

Баїк Володимир Васильович

-

-

-

+

+

 

Бойко Олег Богданович

+

-

-

+

-

+

Бойко Олексій Сергійович

+

+

-

-

-

 

Греков Віктор Володимирович

+

-

+

-

-

 

Дубленич Святослав Омелянович

-

-

-

+

+

 

Зайченко Сергій Володимирович

+

-

-

+

-

 

Ісаченко Тетяна Анатоліївна

-

+

-

-

+

 

Коваленко Вячеслав Дмитрович

-

+

-

-

+

 

Мудрий Ігор Богданович

+

+

-

-

-

 

Наконечна Марія Володимирівна

+

-

-

+

-

 

Пархоменко Любов Петрівна

-

+

-

-

+

 

Переходень Дмитро Ігорович

+

+

-

-

-

 

Шевченко Оксана Омелянівна

-

-

-

+

+

 

Шмиг Роман Андрійович

-

-

-

+

+

 

Юпин (Іванчук) Оксана Степанівна

+

+

-

-

-

 

Юпин Ігор Іванович

+

+

-

-

-

 

Снігур Світлана Юріївна

 

 

 

 

 

 

За даними «Наших грошей», викладена інформація є у розпорядженні СБУ, і кримінальне провадження може принести значний результат. Але навіть під час розбору польотів угруповання продовжило пускати коріння. Ті самі експерти з фірм-«скороділів» вигулькнули навіть у новачка ринку — ТОВ «Київська експертиза». Ця фірма була зареєстрована у Києві лише у вересні й одразу отримала необхідний дозвіл на роботу від Мінінфраструктури.

У січні ми писали, що вважати всі «швидкі» звіти апріорі корупційними передчасно, але ситуація не може не насторожувати. Що ж, розвиток цієї історії, як і очевидне бажання очолити процеси під «одним дахом» не залишають нам сумнівів — це таки схема.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Зеленський пообіцяв системне та кадрове реагування після скандалів з МСЕК
ГЛАВКОМ NET
2024-10-21T18:33:49Z
Путін боїться миру, тому шукає шляхи посилити агресію, – Зеленський про участь КНДР у війні
24tv
2024-10-21T18:33:38Z
Зеленський назвав мету Курської операції – головне зі звернення президента
TSN
2024-10-21T18:33:35Z
Іран хоче російську зброю, але путін може зіткнутися з наслідками – CNBC
iPress
2024-10-21T18:33:20Z
Нашим завданням було обнулити Шойгу і Герасимова: полонений із ПВК "Вагнер" розповів про похід на Москву
TSN
2024-10-21T18:33:14Z
Генсек ООН приїде до Путіна на саміт БРІКС у Казані
ГЛАВКОМ NET
2024-10-21T18:30:29Z
Пролетів літак з надписом про Трампа: Тейлор Свіфт потролили перед концертом
24tv
2024-10-21T18:27:38Z
На зловживання МСЕК буде системне, кадрове, і процесуальне реагування - Зеленський
УкраинФорм
2024-10-21T18:21:26Z
У 2022 Україна вела таємні переговори з РФ: WP розкрив подробиці
TSN
2024-10-21T18:18:47Z
Відвідувачі опери блювали і непритомніли під час вистави зі справжнім сексом на сцені – фото
TSN
2024-10-11T06:58:13Z
Ексдружину Бена Аффлека помітили на побаченні з нареченим
Фокус
2024-10-08T10:21:21Z
Злата Огнєвіч відреагувала на чутки про роман із солістом "Бумбокс" Хливнюком: Він мені подобався
Комсомольская правда
2024-10-08T10:29:20Z
Зручно та практично: для чого на Галичині використовували бамбетель
24tv
2024-10-08T18:24:51Z
На барбера та нігтики: скільки щомісяця витрачає Слава Дьомін
GlavRed
2024-10-21T18:36:36Z
Колишня Остапчука заінтригувала змінами в особистому житті: "Просто в саме серце"
TSN
2024-10-21T18:33:06Z
Це найсмачніша картинка, яка взагалі може бути, - Олег Тістол про різні проєкти українських грошей
Политека
2024-10-08T18:31:34Z
Голлівудська акторка Дженніфер Лоуренс готується стати мамою вдруге
360ua.news
2024-10-21T18:22:33Z
Була така ж сама амбітна дівчинка, – Михайло Ясинський висловився про співпрацю з Лободою
24tv
2024-10-21T17:51:41Z
Ракет уже достатньо: Росія готує новий масований удар по Україні
24tv
2024-10-21T18:33:49Z
Генерал армії припустив, як залучити іноземні війська на війну в Україні
24tv
2024-10-21T18:33:39Z
Військовий квест від 3-ї штурмової: як цивільні випробовували себе в справжніх бойових місіях
TSN
2024-10-21T18:33:13Z
Україна розробляє дрон-перехоплювач "Шахедів": як він працюватиме
24tv
2024-10-21T18:27:31Z
Пенсія в Україні: експерти розповіли, чи зарахують стаж набутий в росії
Политека
2024-10-21T18:20:34Z
Відомий блогер Супер Сус опинився в Одеському ТЦК
Комсомольская правда
2024-10-21T18:15:02Z
Індія повернула з російської армії 85 своїх громадян
УкраинФорм
2024-10-21T18:09:50Z
Чехія кардинально змінила правила для українських біженців: стосується житла та виплат
Хвиля
2024-10-21T18:06:21Z
У Тернополі журналістка звернулась до поліції через стеження
Детектор М
2024-10-21T18:04:43Z
На Закарпатті звільнено очільника обласного МСЕК – ЗМІ
ГЛАВКОМ NET
2024-10-21T18:33:32Z
Ворог прорвав українську оборону у Часовому Ярі: у ЗСУ відреагували на публікацію Bild
24tv
2024-10-21T17:36:29Z
В Україні різко змінюється погода: що очікувати найближчим часом
GlavRed
2024-10-21T17:27:36Z
Під Кураховим РФ почала відтягувати підбиту техніку: боєць ЗСУ каже, що таке - вперше
GlavRed
2024-10-21T17:27:27Z
На Одещині Зеленська ознайомилась із різними моделями дитячого харчування
УкраинФорм
2024-10-21T17:24:06Z
З двох напрямків на Харківщині евакуювали ще 118 жителів
УкраинФорм
2024-10-21T17:22:48Z
Тепло ще затримається, чи вдарить мороз: якою буде погода до кінця жовтня
24tv
2024-10-21T17:00:27Z
У Покровському районі внаслідок обстрілів троє людей загинули і двоє поранені
УкраинФорм
2024-10-21T17:00:14Z
Якби не це, росіяни були б вже десь під Павлоградом: огляд фронту від Світана
24tv
2024-10-21T17:00:05Z
Україна підписала з Францією грантовий договір на 200 млн євро
Европейская правда
2024-10-21T18:40:03Z
Пенсії зросли на 466 гривень: хто на що може розраховувати
Знай
2024-10-21T18:36:54Z
В оновленому меморандумі МВФ немає зобов'язань щодо підвищення тарифів на енергоносії - Мінфін
УкраинФорм
2024-10-21T18:36:33Z
British Airways призупиняють польоти до Ізраїлю до березня наступного року
УкраинФорм
2024-10-21T18:03:30Z
Ціни на електроенергію в Україні можуть зрости: енергетики розповіли про терміни
Политека
2024-10-21T18:01:52Z
Українці отримають зимові субсидії та пільги: для цього потрібні кілька документів
Политека
2024-10-21T17:31:53Z
Завод мікроелектроніки у Брянську зупинив виробництво через атаку
УкраинФорм
2024-10-21T17:27:21Z
Коли комунальні перевищують 20% доходу: експерт пояснив, яку суму має покривати держава
Фокус
2024-10-21T17:21:30Z
Від пенсій до лікарняних: ПФУ розповів, які виплати отримають українці у жовтні
Хвиля
2024-10-21T17:09:12Z
7 щоденних звичок, які допоможуть дожити до 100 років: зможе повторити кожен
24tv
2024-10-21T18:33:34Z
Еліксир молодості на тарілці: 6 продуктів проти старіння, які потрібно їсти щодня
Фокус
2024-10-21T18:30:59Z
Назвали рибу, яка містить найменше ртуті
24tv
2024-10-21T18:18:38Z
Як чотириденний робочий тиждень впливає на працівників: неочікувані результати дослідження
24tv
2024-10-21T17:36:04Z
Шкодять травленню: 3 соуси, які потрібно викинути з холодильника
24tv
2024-10-21T17:18:21Z
Врятує під час вимкнень електроенергії: рецепт смачної тушкованки з кашою
TSN
2024-10-21T16:45:15Z
Вчені назвали вітамін, який знижує ризик смерті майже на 60%
AgroNews
2024-10-21T16:22:48Z
Як зняти біль у попереку у домашніх умовах: прості поради фахівців
Политека
2024-10-21T16:22:31Z
Як знезаразити ґрунт на городі: як це правильно робити восени
TSN
2024-10-21T15:12:26Z
У Судані збито літак з росіянами на борту – ЗМІ
ГЛАВКОМ NET
2024-10-21T18:39:05Z
Моторошна ДТП у Києві: "Газель" влетіла у маршрутку з людьми, пасажири випадали з дверей
TSN
2024-10-21T18:33:30Z
У Херсоні росіяни атакували з дрона цивільного
УкраинФорм
2024-10-21T18:16:22Z
У Полтаві депутату присудили умовний термін за погрози вбивством журналістці
УкраинФорм
2024-10-21T17:48:47Z
У Німеччині викрили наркобанду, яка займалась доставкою піци з кокаїном
Европейская правда
2024-10-21T17:36:20Z
На Одещині знайшли обезголовлене та спалене тіло жінки
1News
2024-10-21T17:30:16Z
В Україні викрили 34-річного прихильника рф, який ошукав українців на майже мільйон гривень
InternetUA
2024-10-21T17:19:06Z
Подвійний удар балістикою по Кривому Рогу: відомо про наслідки атаки під час евакуації людей
TSN
2024-10-21T17:10:26Z
В Умані СБУ знайшла тих, хто підпалював військові авто
TSN
2024-10-21T16:46:57Z
Багато садівників припускаються помилок: що посадити у листопаді
GlavRed
2024-10-21T18:27:53Z
AMD анонсувала Ryzen 9000 X3D та здешевлення решти нових процесорів
ITC
2024-10-21T18:17:36Z
Яким буде iPhone 17 Pro: уже відомі три фішки, які порадують фанатів
InternetUA
2024-10-21T18:01:25Z
Датуються залізним віком: археологи виявили поселення доримської епохи у Швеції (фото
Фокус
2024-10-21T17:51:24Z
Як надовго зберегти заряд акумулятора без підзарядки: просте рішення
InternetUA
2024-10-21T17:43:33Z
Вчені створили «електронну мову» на основі ШІ
Portaltele
2024-10-21T17:32:09Z
У веб-версії Google Photos запустили автоматичне копіювання фото з ПК
Portaltele
2024-10-21T17:32:07Z
Новий iPad з Apple Intelligence з’явиться наприкінці 2025 року
InternetUA
2024-10-21T17:23:12Z
"Прифотошопте його кудись": рудий кіт став новою зіркою соцмереж
Фокус
2024-10-21T17:15:32Z
Ваш час дорожчий: як приготувати моркву по-корейськи максимально швидко
24tv
2024-10-21T18:21:32Z
Їм найчастіше сняться віщі сни – про кого йдеться
24tv
2024-10-21T18:06:47Z
Як користуватись молотком, щоб жоден палець не постраждав: корисні поради від експертів
24tv
2024-10-21T18:03:48Z
Посмажте груші та отримайте найкращу закуску: рецепт із сиром та горіхами на осінь
Знай
2024-10-21T17:51:15Z
Смачнющий торт за 30 хвилин: шеф-кухар дала рецепт лінивого медовика
Политека
2024-10-21T17:49:33Z
Більше не псуватиме естетику: жінка показала простий спосіб приховати вдома вентиляцію
24tv
2024-10-21T17:33:55Z
Зимові канікули у Польщі: скільки відпочиватимуть українські діти
Знай
2024-10-21T17:21:17Z
15 хвилин і склянка варення: улюблений "лінивий" пиріг українських господинь
24tv
2024-10-21T17:12:45Z
Кухонні шафи будуть сяяти чистотою: ось як відмити їх від жиру
24tv
2024-10-21T17:06:05Z
Львівське дербі за "левами": Карпати красиво покарали Рух у божевільному матчі
24tv
2024-10-21T18:33:27Z
Відбуваються танці на кістках наших воїнів, – Вернидуб розкритикував мирне життя у Києві
24tv
2024-10-21T18:21:28Z
Тен Гаг висловився про Моурінью
Football.ua
2024-10-21T17:58:40Z
Плотницький вперше у сезоні став MVP матчу чемпіонату Італії з волейболу
УкраинФорм
2024-10-21T17:51:40Z
Дякую, що ти моя, – зірковий динамівець зробив романтичну пропозицію своїй дівчині
24tv
2024-10-21T17:27:36Z
Карпати виграли перше в історії львівське дербі проти Руху
Football.ua
2024-10-21T16:59:13Z
УПЛ: «Рух» поступився «Карпатам» у львівському дербі
УкраинФорм
2024-10-21T16:58:39Z
Анчелотті про Мбаппе: Прошу те саме, що й у Бензема
Football.ua
2024-10-21T16:55:56Z
Арсенал – Шахтар: де та коли дивитись матч "гірників" у 3-му турі Ліги чемпіонів
24tv
2024-10-21T16:45:45Z
Renault Trucks святкує 60-річчя свого заводу у Бурґ-ан-Бресс
AutoCentre
2024-10-21T16:01:30Z
Плагін гібридні авто не користуються попитом: чому так відбувається?
ITC
2024-10-21T15:27:38Z
На аукціоні продають оригінальну вантажівку 50-х, створену українцем
Топ Жир
2024-10-21T15:27:13Z
Bertone анонсувала відродження моделі Runabout 60-х років
AutoCentre
2024-10-21T15:26:09Z
Куди правильно ставити домкрат: проста інструкція для водіїв
GlavRed
2024-10-21T15:25:31Z
Представлено оригінальний і дешевий електромобіль Citroen у ретростилі
Фокус
2024-10-21T15:22:38Z
Land Cruiser на мінімалках: презентовано найдешевший рамний позашляховик Toyota
Фокус
2024-10-21T14:36:24Z
У Нью-Йорку показали колекцію позашляховиків Єлизавети II
AutoCentre
2024-10-21T13:31:31Z
Подбайте про безпеку вже зараз: де краще не зберігати власні гроші
24tv
2024-10-21T12:34:47Z