MY.UAНовини
Любов Цибульська: Російська культура — це блискучий троянський кінь, усередині якого танки, бомби та ракети
Любов Цибульська: Російська культура — це блискучий троянський кінь, усередині якого танки, бомби та ракети

Любов Цибульська: Російська культура — це блискучий троянський кінь, усередині якого танки, бомби та ракети

Експертка зі стратегічних комунікацій — про те, як нащадки радянської партноменклатури намагаються просувати «русскій мір» за межами Росії.

«Постріли любові» — так називається дослідження, яке засновниця й екскерівниця Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Любов Цибульська зі своєю командою зробили на замовлення Українського інституту. У ньому міститься аналіз того, як Кремль використовує російську культуру для поширення вигідних для себе наративів та уявлень про Росію серед закордонних аудиторій. «Імперія використовує культуру як зброю. Спочатку завойовує серця, потім — підкорює землі», — розповідала Цибульська, представляючи результати дослідження на Міжнародному форумі культурної дипломатії, який нещодавно відбувся у Києві.

«Детектор медіа» розпитав експертку про стратегії та механізми дії російської «м’якої сили» у світі, знищення окупантами української ідентичності на захоплених територіях та про те, як цьому має протидіяти Україна.

— Любове, яка мета вашого дослідження?

— Ми хотіли дослідити й показати, як Росія інструменталізує культуру на користь агресії, використовує її як зброю, спочатку завойовуючи серця, а потім — підкорюючи землі. Багато кому здається, що це природній, спорадичний процес, який відбувається сам по собі. І світ щиро захоплюється російською культурою, любить російську музику, літературу та балет лише тому, що вони такі чудові. Насправді це не так. Якщо тут і йдеться про неперевершене мистецтво, то це мистецтво запаковувати війну в привабливі культурні обгортки. Кремль дуже добре розуміє, як за допомогою культурних заходів, шляхом просування російської культури можна відбілити імідж агресора на міжнародній арені. І як можна змінити погляд людей, зокрема, на Україну та події, що в ній відбуваються.

  Концепція «русского міра» стала базисом експансіоністської зовнішньої політики путінської Росії

Сучасна доктрина «русского міра» як особливої цивілізації, особливого світу, в основі якого російська мова, культура, православна віра, церква, спільна історія й історична пам’ять, — була сформована у 2006 році. Звісно, вона з’явилася не на порожньому місці. Євразійство як «особливий шлях» Росії, самостійної цивілізації, що посідає унікальне місце на стику Європи й Азії, — давній російський концепт, народження якого пов’язують з ім’ям етнографа й історика Лева Гумільова. Але саме у 2006 році словосполучення «русский мір» уперше прозвучало з вуст Путіна, коли він виступав на зустрічі з творчою інтелігенцією в Будинку Державіна в Петербурзі напередодні Року російської мови. «Русский мір може і повинен об’єднати всіх, кому дороге російське слово і російська культура, де б вони не жили, в Росії чи за її межами», — сказав тоді російський диктатор і закликав «інтелігентів» частіше вживати це словосполучення.

Потім у 2007 році була путінська промова на конференції з безпеки в Мюнхені, де теж ішлося про це. І багато хто тоді не надав великого значення цьому «русскому міру», який, між тим, відтоді став базисом експансіоністської зовнішньої політики путінської Росії. У 2008 році відбувся напад Росії на Грузію, а у 2014-му — на Україну.

— Яким чином можна довести зв’язок між зовнішньою агресією путінської Росії та російською культурою?

— Ми проаналізували зміни, які протягом останніх десяти років уносили до державних стратегічних документів Росії — конституції країни-агресорки, її стратегії нацбезпеки, воєнної доктрини, концепцій зовнішньої, інформаційної та гуманітарної політики, стратегії державної культурної політики. Щонайменше, половина цих змін стосується саме гуманітарної сфери та культури, зокрема.

Так, до прикладу у концепції зовнішньої політики Росії серед шляхів досягнення її стратегічних цілей — «посилення значущості Росії у світовому гуманітарному просторі, зміцнення позицій російської мови у світі, сприяння збереженню за кордоном історичної правди та пам’яті про роль Росії у світовій історії». Також у документі йдеться про «розвиток зв’язків зі співвітчизниками, які проживають за кордоном, і надання їм усебічної підтримки у здійсненні їхніх прав, забезпеченні захисту їхніх інтересів і збереженні загальноросійської культурної ідентичності».

Багатомільйонну російську діаспору Кремль розглядає як партнера у справі розширення і зміцнення простору російської мови та культури. Про це прямим текстом мовиться в одному з пунктів основних напрямків політики Росії у сфері міжнародного культурно-гуманітарного співробітництва.

Якщо узагальнити, то в усіх цих документах російська культура представлена як інструмент зовнішньої політики, важіль впливу, ба навіть експансії. По-перше, Росія використовує просування своєї мови та культури за кордоном для впливу на міжнародну політику, створюючи проросійські настрої та підтримку серед співвітчизників. По-друге, концепція «русского міра» є не культурною ініціативою, а політичним проєктом, спрямованим на створення цивілізаційного простору Росії та втручання у внутрішні справи інших держав. По-третє, російська держава розглядає своїх співвітчизників («соотечественников») за кордоном як політичний ресурс, використовуючи їх для формування «п’ятої колони» та просування власних інтересів у світі.

Резюмуючи, можна стверджувати, що «русский мір» — це товар на експорт, концепція, яка дозволяє обґрунтовувати зовнішню експансію.

— Маються на увазі представники російських діаспор за кордоном та жителі інших країн із російським громадянством?

— Не лише. Йдеться про прихильників і симпатиків російської культури у різних куточках світу, незалежно від їхньої національності та громадянства. Власне, це коло чітко описав колишній керівник однієї з інституцій російської культурної дипломатії під назвою «Росспівробітництво» Костянтин Косачев: «Наша мрія — ініціювати союз, консолідований “русский мір”, центром якого будуть росіяни, потім, віддаляючись від центру, він буде включати тих, хто навчався у Росії, одружився з росіянами, створював сім’ї, має бізнес-інтереси в Росії, якось пов’язані (з Росією) професійно або особисто. Потім ще один пласт людей, які просто цікавляться Росією, її літературою, балетом, космосом».

— Чому, по-вашому, навіть після 24 лютого 2022 року, попри геноцидну риторику російських лідерів і злочинні дії російських військових, культурна сфера й досі розглядається багатьма західними людьми як «аполітична», а російська культура має на Заході впливових адвокатів в особі лідерів думок, серед яких політики, актори, письменники, історики, журналісти?

— Тому що вони продовжують вважати, що Путін і Пушкін не мають нічого спільного, а російська культура і російська агресія проти України належать до різних реальностей. До того ж, коли на Заході говорять про любов до Чайковського, Достоєвського чи Плісецької, то аргументують своє ставлення до них тим, що це все минуле. Ми ж не кенселимо німецьких композиторів і письменників, які творили до Другої світової війни, аргументують свою позицію ті, хто не бажає бачити причинно-наслідковий зв’язок між російським культурним фундаментом і воєнними злочинами російської армії.

 Любов Цибульська пояснює аргументацію тих, хто не бажає бачити причинно-наслідковий зв’язок між російським культурним фундаментом і воєнними злочинами російської армії

Такі люди не розуміють, що Росія інструменталізує свою класичну культуру дорадянського періоду. Що той же Чайковський — це шматочок хліба на гачку, за допомогою якого Росія ловить своїх прихильників.

Бо танки ніколи не заходять першими: спочатку йдуть балет, Пушкін і Чайковський, потім російська мова, а вже за ними — заходять танки. Спочатку в театрах танцюють російські балерини, а потім летять бомби та ракети.

Саме тому ми сьогодні говоримо, що російська культура — це троянський кінь. Блискучий, красивий, привабливий, але всередині нього танки, «Гради», «Кинджали», викрадення, катування, вбивства і масове мародерство.

— Ви згадали про «Росспівробітництво». Але це не єдина інституція, якою послуговується Кремль для поширення впливу на іноземні країни. Про які ще організації, що займаються просуванням російського продукту в світі, йдеться у вашому дослідженні?

— Формально «Россотрудничество» виникло у 2008 році, але фактично воно наслідує традиції Всесоюзного товариства культурного зв’язку з закордоном, яке більшовики створили у 1925 році для відбілювання образу Радянського Союзу та більшовицької влади. Від свого радянського попередника «Россотрудничество» успадкувало мережу представництв за кордоном — так званих «Русскіх домов», які діють у 71 країні світу.

Довгий час воно продовжувало свою роботу в Україні, навіть після 2014 року. Фінансується з державного бюджету та з коштів, отриманих від дозволених видів діяльності.

 Міжнародна мережа «Русскіх домов» «Россотрудничества» та центрів фонду «Русскій мир». Слайд із дослідження

Ще одна подібна структура — фонд «Русскій мір». Хоч він і був створений як неурядова організація, але фінансується майже винятково з федерального бюджету Росії та перебуває у суворому підпорядкуванні російській владі. Керівництво фонду призначається указом президента Росії, а до його керівних органів входять представники владної вертикалі Росії. На початок 2022 року фонд підтримував мережу з так званих «центрів» і «кабінетів» у понад 50 країнах світу.

Фонд підтримки публічної дипломатії імені Горчакова був створений у 2010 році як «неурядова організація», але фактично підпорядкований Міністерству закордонних справ Росії. Бюджет фонду на понад третину формується з асигнувань федерального бюджету, а решта — з надходжень від неназваних приватних осіб.

Усі три структури повністю підпорядковані вертикалі президентської адміністрації, що підкреслює злиття їхніх політичних і культурних функцій. Якщо подивитися на людей, які намагаються визначати ідеологію «русского міра», картина теж дуже показова. Наприклад,  «Росспівробітництвом» керує онук члена колишнього керівника Служби зовнішньої розвідки й уряду Росії Примакова, його повний тезка Євген Примаков. А головою правління фонду «Русскій мір» є онук сталінського наркома іноземних справ Молотова — В’ячеслав Ніконов. Керівником європейських програм цього ж фонду донедавна був онук радянського міністра закордонних справ Олексій Громико, директор Інституту Європи РАН.

Таким чином, напевно, демонструється спадкоємство між нинішньою російською так званою елітою і радянською номенклатурою.

З липня 2022 року всі три організації включені в санкційний список ЄС за поширення кремлівської та антиукраїнської пропаганди.

— Чи відомо, які бюджети у цих інституцій культурної дипломатії?

— Ми розуміємо, що це шалені ресурси, але знайти конкретні суми не вдалося. Джерела недержавного фінансування невідомі — фонди не публікують інформацію про донорів. Скоріш за все, серед них — великий бізнес, олігархи, які входять до опікунських рад, більшість яких, до речі, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну опинилася під санкціями Європейського Союзу, США й інших країн.

 Любов Цибульська говорить, що всі три інституції російської культурної дипломатії повністю підпорядковані вертикалі президентської адміністрації Росії, що підкреслює злиття їхніх політичних і культурних функцій

Після запровадження проти цих структур європейських санкцій вони закрили представництва у багатьох країнах, але відкрили свої нові осередки в інших країнах. Зараз вони фокусуються на країнах Глобального Півдня. Тобто грошей для активної діяльності російських інституцій культурної дипломатії у Кремлі не шкодують.

Про масштаби їхнього фінансування можна судити за якимись окремими сумами, які були оприлюднені раніше. Так, наприклад, у 2015 році на просування російської мови за кордоном міністерству освіти та науки Росії планувалося надати 3,75 мільярда рублів. Саме з цього приводу виконавчий директор фонду «Русскій мір» Володимир Кочин тоді сказав свою відому фразу: «Якби ми засвоїли такі кошти, у нас повсюди вже був би російський прапор».

— Значна частина вашого дослідження присвячена обличчям «русского міра». Хто ці люди?

— Коли ви подивитеся на всіх тих «зірок», які беруть участь у просуванні російської культури за межами Росії, а потім проаналізуєте їхні стосунки з російською владою, то побачите, що ці люди отримують державні нагороди, призначаються радниками російського президента, мають доступ до державних програм розвитку своїх творчих колективів та інші преференції від Кремля.

Скажімо, широко відомий за кордоном російський піаніст-віртуоз Денис Мацуєв був довіреною особою Путіна під час президентських виборів 2012 року. У 2014 році він підписався під відкритим листом на підтримку анексії Криму, після цього неодноразово схвально відгукувався про політику кремлівського диктатора, входив до ініціативної групи з висунення його кандидатом в президенти 2018 року та робочої групи з підготовки поправок до Конституції Росії, яка «обнулила» всі президентські терміни Путіна. У 2024 році він виступав у Анапі перед сім’ями учасників російсько-української війни.

Підтримала російську агресію проти України й прима-балерина «Большого театра» Світлана Захарова, яка народилась у Луцьку та навчалась у Київському хореографічному училищі. Тепер вона — народна артистка Росії, членкиня партії «Єдиная Россия», входить до ради з культури та мистецтв при президентові Росії.

 Зірка російського балету Світлана Захарова, яка народилась і виросла в Україні, отримує нагороду з рук Володимира Путіна, 2019 рік. Фото: «Московский комсомолец»

У цьому ж ряду й генеральний директор «Большого театра», російський диригент Валерій Гергієв, оперна співачка Анна Нетребко, кінорежисер Микита Михалков та інші.

— Ви також дослідили, як ворог насаджує «русскій мір» на окупованих територіях. Розкажіть про це докладніше, будь ласка.

— Так, значну увагу у дослідженні ми приділили тому, що загарбники роблять у сфері освіти та культури на окупованій частині України. Це саме те, що ми маємо пояснювати нашим міжнародним партнерам. Мова перш за все про знищення національних пам’яток України (за інформацією Мінкульту, зруйновано або пошкоджено понад 1000 таких об’єктів), відновлення радянських або російських культурних пам’яток, насильницьку зміну навчальних програм у школах і так далі.

Треба розуміти, що окупанти привозять на захоплені території не просто російські підручники, а підручники саме для школярів, які там живуть. У них дітям нав’язується думка про те, що їхні міста та села — «исконно русская земля», яку повернули до складу Росії. Якщо у них є такі підручники для школярів Куп’янська, то уявіть, що в них було б для школярів Києва?

Особливо мене вразило вивезення та знищення українських архівів. У червні 2022 року окупаційна влада Херсона вкрала з Державного архіву Херсонської області 15 коробок з документами, включаючи списки виборців. А на початку листопада 2022 року російські окупанти викрали майже 1500 фондів та основні облікові документи, які вивезли у Крим. Вивозили навіть документи з переписом населення і книги, у яких фіксувалися народження та смерті. Тобто фактично це стирання пам’яті, а отже — знищення ідентичності.

Одночасно росіяни створюють на окупованих територіях свій культурний фон: повертають комуністичні топоніми, вкладають колосальні гроші в будівництво нових об’єктів культурної інфраструктури — часто таких, які середньостатистичний житель Росії ніколи не бачив у своєму місті чи селищі.

В окупованому Мелітополі, наприклад, у дуже стислі терміни побудували мультимедійний історичний парк «Россия — моя история». Частиною виставки є мапа Росії включно з окупованими територіями, а також описами порту Бердянська, Дніпровської ГЕС і Запорізької АЕС.

  Мультимедійний історичний парк «Россия — моя история», який росіяни побудували в окупованому Мелітополі. Фото: росЗМІ

У Севастополі завершується будівництво археологічного музею-заповідника «Херсонес Таврійський». Він має площу 15 тисяч квадратних метрів і складається з амфітеатру на 1200 місць, музеїв «Античності, Візантії та християнства», а також молодіжних і дитячих центрів.

Зведення культурних осередків на загарбаних територіях вони називають «спецстроительством», а їхнім будівництвом займається «Военно-строительный комплекс Минобороны России». Тобто росіяни буквально воюють музеями, закладами освіти та культурними інституціями. Їм важливо закріпити ідеї «русского міра» в головах жителів окупованих територій, показати, що з Росією нібито приходить не руйнування, а цивілізація. Хоча насправді все це відбувається на тлі й у тісному зв’язку з геноцидними практиками — депортацією, примусовим позбавленням ідентичності, репресіями проти тих людей, які чинять спротив окупантам.

Чому, на ваш погляд, світові так важко дається переосмислення російської культури як інструменту російського імперіалізму, загарбницької політики Росії? Навіть зараз, коли це стало таким очевидним?

— Тому що дуже довго багато хто у різних країнах світу жив під впливом наративів, які формував наш ворог. Я не люблю узагальнень, і є чимало країн, як, наприклад, країни Скандинавії чи Велика Британія, у яких не було такого аж великого захоплення Росією. Але є і Німеччина з сильним проросійським лобі та явними симпатіями у її політичних колах до Росії.

Ви ж розумієте, що Росія роками й десятиліттями працювала з елітами та певними групами населення різних країн. Це напрацьовані контакти та зв’язки, певні закріплені стереотипи. Це все так швидко й просто не зруйнувати. Особливо коли йдеться про мистецтво і культуру, які мало хто може пов’язати з війною й агресією.

Ми проаналізували, у яких європейських країнах, згідно з даними соціологічного опитування Євробарометру, найменша підтримка санкцій проти Росії. Виявилося, що це країни чи частини країн, у яких або багато хто знає російську мову, або дуже велика присутність Росії — в політиці, економіці, культурі. Це Сербія, Північна Македонія, Кіпр, Молдова, східна Німеччина, Болгарія, Туреччина, Словенія, Угорщина. Так от щодо східної Німеччини. Ми подивилися, скільки людей там знають російську мову. Виявилося, що у західній Німеччині, де не підтримують антиросійські санкції 18% населення, російську мову знають 3% німців, а у східній, у якій непідтримання санкцій сягає 45%, російською володіють 8%. Це ілюстрація до того, що «мова не має значення».

 Рівень підтримки санкцій проти Росії серед жителів східної Німеччини нижче, ніж серед жителів західної Німеччини. Дослідники пов’язують це з розповсюдженням російської мови серед них. Слайд із дослідження

— Україна повинна займатися культурною експансією, бо лише культурної оборони недостатньо, сказала якось професорка кафедри глобальної та національної безпеки КНУ імені Шевченка Рена Марутян. Що для цього необхідно?

— Якщо про нас не знають, якщо ми не розповідаємо свою історію самі, то Росія розповідає її за нас. У нас має бути довготривала програма, стратегія, яка б не мінялася разом зі змінами команд, які приходять у державні структури, що відповідають за цю сферу, і кожного разу починають робити щось своє. Адже у чому сила російської політики культурної дипломатії? У тому, що вони діють дуже системно, послідовно та протягом тривалого часу, постійно повторюючи одні й ті ж наративи. Якщо мільйон разів сказати, що «Севастополь русскій город», то люди починають думати, що Севастополь дійсно не український.

Натомість Україні бракує гранд-наративів. Хто ми? Яке наше позиціювання у світі? Однак важливо не лише визначити ці наративи, а ще й мати стратегічний план їхнього просування. Не на три-шість місяців чи на одну каденцію якогось міністра, а на роки — попри зміни у владних кабінетах.

 Любов Цибульська переконана, що російська культура — елемент експансії не лише культурного простору, через неї відбувається поширення пропагандистських наративів, які підривають національну ідентичність та викривляють історичну пам’ять

Звісно, в нас, на відміну від ворога, є електоральні цикли, ми демократична держава, але це повинно бути нашою перевагою, а не перепоною на шляху до успіху. Потрібно пам’ятати, що культурна дипломатія — довготривалий процес, і не має використовуватися для реалізації ситуативних політичних завдань. Наше завдання — переконати коло, яке є ширшим за наших однодумців, у тому, що немає російської культури, а є російська пропаганда. Що російська культура — елемент експансії не лише культурного простору. Через неї відбувається поширення пропагандистських наративів, які підривають національну ідентичність і викривляють історичну пам’ять. Що вона є складовою гібридної війни Росії, спрямованої на підрив суверенітету інших держав і подальші військові інтервенції. Хто, як не ми, українці, які все це пережили на власному досвіді, мають пояснювати усім іншим, як працює цей механізм?

— А поки що ми змушені терпіти сусідство російських видавництв на книжкових ярмарках, як це сталося нещодавно у Франкфурті?

— Це ще один приклад, як Росія обходить санкції, міжнародну ізоляцію. Формально там немає державного російського стенда, проте представлене одне з найбільших російських видавництв, яке відоме своїми антиукраїнськими публікаціями. Якщо хтось думає, що це випадковість, то ця людина просто геть не знає Росію та її режим. Власне, це є дуже ілюстративний приклад, як західні інституції не розуміють, що ці речі в Росії не можуть існувати окремо — книговидавництво та російська влада. В країні, де саджають за ґрати за пост і репост у соцмережах, можливий вільний книговидавничий бізнес? Прикро, що люди досі не розібрались.

Читайте також:

  • «Хороша» культура «хороших росіян»: чому російські література та мистецтво не можуть вважатися «великими»
  • Звільнитися від імперського спадку: як триває деколонізація та дерусифікація
  • Переатрибуція: як Україна повертає собі привласнене Росією мистецтво
  • Пацифізм, Папа, антиамериканізм і політики: як працює російська пропаганда в Італії
  • Юлія Каздобіна: «Ми ніколи не зможемо повністю прибрати російські наративи з європейського простору»

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Путин будет в шоке: такого он от своих военных точно не ожидал
Comments UA
2024-10-13T06:03:26Z
Путин сделал заявление о "мирном завершении" войны в Украине
TSN
2024-10-18T18:39:28Z
"Об этом все помалкивают", - Жданов – о тревожном звоночке, от которого зависит дальнейший ход войны
Новости Украины
2024-10-14T20:18:23Z
Венгрия озвучила, почему боится членства Украины в НАТО
Comments UA
2024-10-09T18:39:21Z
В ТЦК объяснили, кто и как определяет «счастливчиков», которым отправляют повестки почтой
Comments UA
2024-10-22T10:39:22Z
Войска КНДР в Украине: Сеул в ответ может передать Киеву "корейский Patriot", — СМИ
Фокус
2024-10-22T10:36:06Z
В Сухопутных войсках ВСУ объяснили, почему Ляшко стал комбатом
Комсомольская правда
2024-10-15T12:27:03Z
Глава Пентагона Остин утром приехал в Киев
ZN UA
2024-10-21T20:24:09Z
Залужный: Выйти из затяжной войны с Россией почти невозможно
Хвиля
2024-10-17T16:27:05Z
8 главных трендов 2025 года
Marie Claire
2024-10-21T18:01:22Z
Неодетая мать отец-алкаш: в сети появились фото сватов Королевой и Тарзана
GlavRed
2024-10-11T16:37:40Z
Где сейчас и чем занимается во время войны "Тамбовский волк" из "Квартала" Валерий Жидков/Что известно о творческой и личной жизни юмориста
Апостроф
2024-10-10T10:48:12Z
"Я еще жив": Иван Дорн, который выехал из Украины, решил напомнить о себе/Певец вышел на связь в день своего 36-летия
Апостроф
2024-10-17T11:57:42Z
СМИ: Том Холланд может сыграть в новом фильме Кристофера Нолана
GameMag
2024-10-22T10:40:30Z
Мультфильм «Трансформеры: Начало» вышел в «цифре»
GameMag
2024-10-22T10:40:02Z
10 самых красивых мужчин мира по версии пластических хирургов
Marie Claire
2024-10-19T11:00:38Z
"Мой ангел": девушка Лиама Пейна эмоционально прокомментировала его смерть
Фокус
2024-10-19T15:29:00Z
Актер Руслан Мирошниченко об оккупации Изюма, выезде родных за границу и военной подготовке: интервью для Фокуса
Фокус
2024-10-20T09:15:59Z
Стало известно, каким образом в Украине хотят до конца года мобилизовать 200 тысяч человек
Comments UA
2024-10-13T04:42:34Z
"Только чудо может спасти": генерал предсказывает катастрофу на фронте
Comments UA
2024-10-08T21:18:32Z
Мужчины нашли законный способ уехать за границу: возвращаются не все
Comments UA
2024-10-15T15:37:09Z
Какие доплаты получат пенсионеры в 2025 году
Знай
2024-10-20T18:36:01Z
Прибытие северокорейских военных на базу РФ зафиксировали на видео
Апостроф
2024-10-22T10:30:14Z
Должен был проверить: мужчина совершил странный поступок после выигрыша в $1 млн
Фокус
2024-10-22T10:27:31Z
Россияне ставят на свои БПЛА линзы Люнеберга: зачем они нужны и есть ли такие у ВСУ
Фокус
2024-10-21T14:21:24Z
Украинка пыталась сделать клизму 6-месячной крошке термометром, хирурги не поверили своим глазам
Знай
2024-10-11T20:30:09Z
Не только мобилизация: какие социальные услуги обязаны предоставлять ТЦК украинцам — список
Знай
2024-10-21T18:06:58Z
Россияне массово сдаются в плен: военный назвал причину
Comments UA
2024-10-15T12:27:57Z
"Это караул", — предатель Царев подсчитал, сколько времени понадобится армии РФ на захват Донбасса. ВИДЕО
Новости Украины
2024-10-09T18:54:17Z
Работал на врага: в Николаеве задержан информатор, который наводил ракеты на город
Comments UA
2024-10-15T12:40:21Z
Киевщину ждут массовые отключения электроэнергии: где не будет света по 10-11 часов
Хвиля
2024-10-20T18:15:42Z
"Кадыровцы" массово покидают блокпосты в оккупированной части Херсонской области: что происходит
Фокус
2024-10-22T10:21:12Z
У Кличко сказали, когда в Киеве включат отопление в домах
Хвиля
2024-10-22T10:18:48Z
"Все в русском стиле": в ВСУ рассказали, как ВС РФ брали и не взяли Каменское на Запорожье
Фокус
2024-10-08T18:45:52Z
Синегубов: На Купянском направлении расширяется зона активных боевых действий
ZN UA
2024-10-17T21:31:57Z
Стали известны последствия авиаудара по Харькову
Корреспондент
2024-10-08T17:24:27Z
Такого дна в РФ еще не было: с чем смирились российские власти
Comments UA
2024-10-15T12:26:05Z
Минус 30 грн в чеке: супермаркеты резко снизили цены на селедку, скумбрию и карпа
Знай
2024-10-11T20:12:50Z
Цены заоблачные: почему зимой картофель подорожает до 55 грн за килограмм
Comments UA
2024-10-08T16:27:57Z
Россияне атаковали энергообъекты в трех областях
Корреспондент
2024-10-10T08:55:20Z
Некоторые украинские семьи могут получить компенсацию за коммуналку – эксперт
Хвиля
2024-10-22T10:12:47Z
Украинская экономика выросла больше, чем в прошлом году
Корреспондент
2024-10-22T09:45:21Z
Владелец Каховской ГЭС отказался от иска к России: в "Укргидроэнерго" объяснили причину
Фокус
2024-10-15T18:27:28Z
Неприятный сюрприз от "Ощадбанка": как не попасть в ловушку
Знай
2024-10-13T03:06:18Z
Когда начнется отопительный сезон осенью 2024: известны сроки и тарифы
Фокус
2024-10-10T13:12:17Z
Сезон простуд: 7 напитков, которые повысят иммунитет этой осенью
Фокус
2024-10-15T12:30:49Z
В каком возрасте стоит бросить курить: отказ от вредной привычки поможет прожить намного дольше
Фокус
2024-10-10T12:57:30Z
Что вызывает "мушки" перед глазами: возрастные изменения или серьезная опасность
Знай
2024-10-13T17:21:25Z
Медики бьют тревогу из-за детей: на что обратить внимание
Знай
2024-10-10T20:51:32Z
20 лучших кремов для лица 2024: выбор редакции Marieclaire.ru
Marie Claire
2024-10-22T10:22:01Z
Убивает не только иммунитет, но и разум: ученые выяснили, что обычные инфекции опасны для мозга
Фокус
2024-10-22T10:12:17Z
«Делайте это каждый день»: врач выбрал лучшее упражнение, которое продлевает жизнь
Marie Claire
2024-10-12T03:00:53Z
Большие малые дети: существует ли "мужской грипп" и почему мужчины сложнее переносит простуду
Фокус
2024-10-22T09:57:18Z
Как подготовить организм к холоду: 3 совета врачей
Marie Claire
2024-10-22T09:31:30Z
Украинского военного поймали на "горячем": теперь ему грозит тюрьма
Политека
2024-10-15T18:03:11Z
В роССии молотком убили пилота, причастного к ударам по Украине
Известия Киев
2024-10-21T13:50:21Z
В Тернополе возле студенческого общежития умер работник университета
Корреспондент
2024-10-21T14:03:13Z
Под Киевом произошел взрыв в многоэтажке
Корреспондент
2024-10-10T11:48:33Z
Россияне обстреляли один из районов Харьковщины: погиб мужчина
ZN UA
2024-10-22T10:36:08Z
Раскрыты подробности гибели мужчины в ТЦК Полтавской области
Апостроф
2024-10-22T10:12:46Z
В Карпатах медведь растерзал мужчину во время попытки пересечь границу
Comments UA
2024-10-17T10:54:48Z
В Хмельницкой области раздаются взрывы
TSN
2024-10-19T09:33:48Z
СБУ задержала поджигателей авто ВСУ в трех областях
Корреспондент
2024-10-21T11:00:42Z
Батареи останутся в прошлом: создана пленка, превращающая движения в энергию
Фокус
2024-10-20T18:57:52Z
Зона вас поглотит: журналисты в восторге от украинской S.T.A.L.K.E.R. 2
Фокус
2024-10-18T18:42:06Z
Интернет по новым тарифам: когда и насколько подорожают услуги
Знай
2024-10-18T19:03:12Z
Иран нашел способ заставить Кремль расплатиться за поддержку в войне против Украины
Новости Украины
2024-10-13T05:57:07Z
Земле надоело исправлять ошибки людей: деревья больше не могут эффективно поглощать CO2
Фокус
2024-10-22T10:36:13Z
Crimson Desert могла стать эксклюзивом PlayStation 5 — разработчики отказались от предложения Sony
GameMag
2024-10-22T10:34:36Z
Проще не стало: ученые узнали первичное происхождение японцев, однако есть нюанс
Фокус
2024-10-15T12:42:34Z
SpaceX вывела на орбиту 43 интернет-спутника Starlink
Корреспондент
2024-10-15T12:33:25Z
Официально: Роскомнадзор приступил к блокировке Discord в России
GameMag
2024-10-08T19:46:10Z
Удивительно свежий и вкусный: рецепт восточного салата из красной капусты
Фокус
2024-10-10T19:21:56Z
Вяленые томаты в духовке: простой рецепт от звезды "Мастер Шеф"
Политека
2024-10-17T04:01:57Z
Как правильно хранить чеснок на зиму, чтобы он остался свежим: полезные советы
Политека
2024-10-12T14:42:11Z
Картофельное пюре по-новому: Эктор Хименес-Браво назвал секретный ингредиент/Этот особый продукт придаст пикантный вкус!
Апостроф
2024-10-22T10:27:31Z
Для картошки, деревьев, помидоров, баклажанов и перца: как правильно использовать яичную скорлупу на участке
Знай
2024-10-22T08:51:21Z
Как не ссориться с родителями, когда они приезжают в гости: 9 правил общения
Marie Claire
2024-10-22T07:01:53Z
Настоящая витаминная бомба: как приготовить свеклу по-корейски/Это в меру острый ароматный салат, прекрасно хранящийся в прохладном месте
Апостроф
2024-10-22T06:12:39Z
Яблочные блинчики: идеальный рецепт к завтраку
Фокус
2024-10-22T04:06:12Z
Уход за букетом цветов: что нужно знать о каждом виде цветов
Comments UA
2024-10-22T02:12:34Z
Кличко "культурно послал" за вопрос о бывшей невесте: что не так с Панеттьери
Новости Украины
2024-10-15T16:54:02Z
Звезду мирового футбола Мбаппе обвинили в изнасиловании – СМИ
ZN UA
2024-10-15T18:21:15Z
Коррупция больше, чем в Раде: Зозуля сделал заявление о работе агентов
Корреспондент
2024-10-22T10:12:46Z
Валуев признался, что у России нет друзей, а от уничтожения спасает только одно
Comments UA
2024-10-22T09:39:52Z
Легкоатлетка Ярослава Магучих отложила свадьбу с женихом
Комсомольская правда
2024-10-22T09:36:10Z
Звезда итальянского футбола сделал шикарное предложение своей возлюбленной
Корреспондент
2024-10-22T07:48:53Z
Палкин: После обстрела Кривого Рога трудно убедить игроков ехать туда
Корреспондент
2024-10-22T05:09:13Z
Сикан рассказал об ожиданиях от матча с Арсеналом
Корреспондент
2024-10-22T04:39:05Z
Промоутер сообщил, когда Иноуэ проведет третью защиту звания абсолюта
Корреспондент
2024-10-22T04:36:06Z
Первый электромобиль Cadillac Escalade подорожал в 4 раза за считанные минуты
Фокус
2024-10-15T09:57:54Z
Спорткар для семьи: презентован экстремальный 800-сильный BMW
Фокус
2024-10-22T07:36:17Z
Новый дизель — шанс для старых "леопардов": Leopard 1 получит двигатель от Rolls-Royce
Фокус
2024-10-22T07:21:50Z
Стильный дизайн и цена $2800: в Индии презентован недорогой электромотоцикл
Фокус
2024-10-22T06:45:47Z
Как выбрать автомобиль с Иншуренс (IAAI) аукциона: топ-советы для покупателей
Gecid
2024-10-21T16:37:00Z
Факторы, влияющие на долговечность полировки авто
KinoFilms
2024-10-21T16:33:00Z
Subaru представили недорогой кроссовер с расходом 6,3 л на 100 км
Фокус
2024-10-21T13:45:57Z
Новейший суперкар Lamborghini за $600 000 сгорел вскоре после покупки
Фокус
2024-10-21T12:52:34Z
В Киеве заметили новейший мощный спорткар BMW за 5 миллионов
Фокус
2024-10-21T09:00:28Z