Магній
Деякі дослідження вказують, що магній може зменшувати рівень стресу та занепокоєння, але необхідні подальші дослідження, пише Medical News Today. Магній допомагає знижувати кортизол – гормон стресу, та підтримує баланс нейромедіаторів у мозку.
Фахівці радять отримувати магній з їжі, а не з добавок, оскільки це знижує ризик побічних ефектів. Багаті на магній горіхи, бобові, цільнозернові продукти та листові овочі.
Омега-3 жирні кислоти
Метааналіз показав, що омега-3 жирні кислоти, особливо у дозуванні 2 грами на день, можуть зменшувати тривожність. Однак дослідники відзначають, що це твердження ґрунтується на даних з низьким ступенем доказовості, і необхідні якісніші дослідження.
Як і з магнієм, омега-3 можна отримувати з їжі, такої як риба, горіхи, насіння та олії.
Вітаміни групи B
Ефект від вітамінів групи B на тривожність залишається спірним. Одне дослідження показало, що вітаміни B6 та B12 можуть знижувати симптоми тривоги. В іншому дослідженні такого впливу виявлено не було. У жодному разі, не слід приймати ці вітаміни без консультації лікаря.
Рослинні екстракти: валеріана та ромашка
Ефективність рослинних екстрактів у зниженні тривожності поки що не має переконливих доказів. Вони вважаються відносно безпечними під час періодичного вживання, але не рекомендовані для щоденного використання.
Особливо важливо пам'ятати, що деякі екстракти, включаючи валеріану і ромашку, не підходять вагітним і жінкам, що годують.