MY.UAНовини
«Європа вкрала Молдову»: пропаганда про вибори у Молдові
«Європа вкрала Молдову»: пропаганда про вибори у Молдові

«Європа вкрала Молдову»: пропаганда про вибори у Молдові

«Український слід», «втягування Молдови у війну проти Росії» та можливі «репресії проти опозиції та медіа» — так агітпроп реагував і залякував наслідками голосування 20 жовтня.

20 жовтня у Молдові відбулися перший тур президентських виборів і референдум про вступ Молдови до ЄС. Чинна проєвропейська президентка Мая Санду, за інформацією Центральної виборчої комісії, отримала підтримку 42.5% виборців, а за її опонента від проросійської опозиційної Партії соціалістів Республіки Молдова (ПСРМ), колишнього генпрокурора Олександра Стояногла проголосували майже 26% від тих, хто взяв участь у голосуванні. Всього у голосуванні брали участь 11 кандидатів, із яких ніхто, крім Санду, Стояногло та ще одного кандидата, політика Ренато Усатого, не перетнув позначку у понад 10% голосів. Оскільки ніхто не отримав у першому турі понад 50% голосів, то 3 листопада відбудеться другий тур, у якому Санду та Стояногло боротимуться за президентське крісло.

На запитання референдуму «чи підтримуєте ви внесення змін до Конституції з метою вступу Республіки Молдова до Європейського Союзу?», ствердно відповіли 50,46% виборців. Проте різниця між тими, хто висловився проти (49.54%) стала мінімальною та склала лише близько 13 тис. голосів.

21 жовтня, коментуючи підсумки виборів, чинна президентка Мая Санду сказала, що під час передвиборчої кампанії та в день голосування тривала дезінформаційна кампанія, яку вона назвала «безпрецедентним нападом на свободу і демократію». Раніше президентка Молдови неодноразово повідомляла про спроби впливу на вибори від бізнесмена Ілана Шора та російської влади. Ілан Шор перебуває в розшуку Інтерполу та переховується на території Росії, співпрацюючи з її владою. Шор заочно засуджений у Молдові за крадіжку мільярда євро з трьох банків. Речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано також засудив імовірні спроби підкупу виборців, повідомивши, що вибори відбувалися в умовах безпрецедентного втручання Росії:

«Ми знаємо, що це голосування відбулося в умовах безпрецедентного втручання і залякування Росії та її проксі, які намагалися дестабілізувати демократичний процес у Молдові».

Для аналізу наративів російської пропаганди Центр досліджень «Детектора медіа» опрацював масив інформації, що містив вибірку з 402 повідомлень в українському та російському сегменті телеграму, яка була надана постачальником даних LetsData. А також вибірку із 860 повідомлень у десяти місцевих молдовських телеграм-каналах за 20—21 жовтня, що містила ключові слова «Санду», «референдум», «вибори». Ці канали були відібрані на основі попередніх досліджень інформаційного простору Молдови та викриття пропагандистських телеграм-каналів, які мімікрують під мережу «новинних» каналів.

Російська дезінформаційна кампанія проти Санду

Ще за кілька місяців до виборів росіяни та їхні поплічники серед кандидатів зробили дезінформацію інтегрованим елементом передвиборчої кампанії, про що свідчить низка досліджень європейських організацій, наприклад European Digital Media Observatory (EDMO, Європейська обсерваторія цифрових медіа). Під час моніторингу виборчої кампанії EDMO регулярно публікувала звіти на основі інформації місцевих молдовських фактчекінгових організацій, зокрема Watchdog.md та Stopfals.md. У цих звітах ішлося про те, як пропагандисти поширювали свої тези як у цифровому, так і у фізичному просторі — в інтернеті для цього використовували соцмережі, переважно телеграм, а окрім зовнішньої реклами використовувалася роздача листівок і флаєрів із проросійськими твердженнями. Дослідники молдовського аналітичного центру WatchDog установили, що двоє проросійських підприємців витратили 136000 євро за кілька місяців на поширення антиєвропейських наративів, намагаючись вплинути на результати голосування.

Союзників Кремля також відкрито дратувала й ідея провести референдум щодо молдовської євроінтеграції одночасно з виборами. Через це вони вдалися до особистих атак у бік чинної президентки Маї Санду, яка бореться за переобрання цього разу, а вибори в цілому називали заздалегідь фальшивими. Мовляв, референдум насправді не має на меті євроінтеграцію, а «ґвалтує» молдовську Конституцію. Серед повідомлень російської пропаганди під час кампанії домінували тези про те, що «Санду довела країну до краху», «закрила незалежні медіа», «скоро заарештує опозицію» та «здасть Молдову Заходу».

  

Приклад агітаційних листівок проти вступу Молодови до ЄС. Джерело: Рух «Чесно»

За кілька днів до дня голосування кілька проросійських місцевих телеграм-каналів майже одночасно поширили дипфейк, замаскований під передвиборчу агітацію Маї Санду. Однакове відео було опубліковане щонайменше у трьох аналізованих телеграм-каналах 16 та 17 жовтня («Гагаузская Республика», «Приднестровец» і «112.md — Новости Молдовы 24/7»). «Детектор медіа» переклав із румунської аудіодоріжку, яка була використана для створення дипфейку. У двохвилинному відео чинна президентка Молдови нібито «розкаювалася» за свою позицію, агітувала проти себе та закликала голосувати «проти» на референдумі:

«Ніхто не прийме Молдову в ЄС навіть через 30 років. Я точно знаю, щойно війна в Україні припиниться, наступними будемо ми. Якщо я залишуся президенткою, я буду змушена заборонити всі незалежні медіа та відкрити кримінальні справи проти опозиційних політиків. Голосуйте за будь-якого кандидата, тільки не голосуйте за мене і цей фальшивий єврореферендум. Мій програш — єдиний шанс урятувати Молдову і життя ваших дітей».

Це був непоодинокий випадок використання дипфейків Маї Санду під час кампанії. Видання Politico оприлюднило дослідження організації #ShePersisted з аналізом прикладів гендерної дезінформації та дискримінації у Молдові. Зокрема, дослідники #ShePersisted повідомили про випадки поширення повідомлень у соцмережах, що містили фейкові відео про відставку Санду, на якому вона була «вдягена» у хіджаб, та пропозиції хабарів виборцям. Також ними була виявлена мережа у фейсбуці, пов’язана з олігархом Іланом Шором, у якій було розміщено сотні рекламних оголошень, які ймовірно стосувалися підкупу виборців. Їх переглянули сукупно понад 155 мільйонів разів. Журналісти порталу Ziarul de Gardă також опублікували розслідування мережі підкупу виборців, пов’язаної з олігархом Іланом Шором.

Підготовка до референдуму і виборів президента також показала, наскільки нестабільною є внутрішньорегіональна динаміка у Молдові. Зокрема, проросійська місцева влада автономного регіону Гагаузія стала на бік кандидатів пулу проросійського олігарха Шора, канали якого у телеграмі було заблоковано незадовго до виборів. Башканка (очільниця) Гагаузії Євгенія Гуцул є обвинуваченою у кримінальній справі, пов’язаній із дезінформацією та її поїздками до Росії задля домовленостей про співпрацю у низці напрямків. Пропагандисти намагалися представити Гуцул жертвою, а Санду — узурпаторкою, яка вирішила набрати політичних очок перед виборами.

У проросійських телеграм-каналах діяльність лідерки Гагаузії висвітлювали неспівмірно до інших кандидатів, публікуючи повідомлення про кожен її крок, особливо під час її поїздок. Гагаузія, у якій живе близько 155 тисяч людей або 4.6% жителів Молдови, стало найбільш антиєвроінтеграційним регіоном Молдови, випередивши невизнане Придністров’я. Згідно з результатами референдуму — «за» на референдумі про вступ до ЄС у Гагаузії проголосувало 5.16% жителів регіону, а проти — майже 95%. Перше місце на виборах президента посів тутешній уродженець Олександр Стояногло з результатом у майже 49% голосів виборців. У Придністров’ї результати референдуму були наступні: 31% — «за», майже 69% — «проти».

Масштаб російської дезінформації протягом кампанії був настільки великим, що за кілька тижнів до виборів європейські дипломати, зокрема очільниця МЗС Німеччини Анналена Бербок, почали попереджати про її вплив на процес голосування. Пропагандисти з анонімних телеграм-каналів у відповідь на ці заяви поширювали теорію змови про «західне кураторство» над Молдовою. Мовляв, у Посольстві США почали працювати люди, які допомагатимуть «організувати вибори правильно».

 

Результати голосування на референдумі про вступ до ЄС у невизнаному Придністров’ї. Джерело: сайт Центральної виборчої комісії Молдови

Також були зафіксовані випадки кібератак. За інформацією видання The Record, упродовж останнього тижня перед днем голосування поштові сервери парламенту Молдови зазнали кількох спроб зламу. Фахівці з кібербезпеки розслідують масштаби та наслідки інциденту й відстежують можливі маніпуляції з викраденими даними. Служба інформаційних технологій і кібербезпеки Молдови (STISC) у день голосування повідомляла про кампанію дезінформації, що поширюється через платформи миттєвих повідомлень, зокрема WhatsApp. Ішлося про маніпуляції, якими намагалися вплинути на громадську думку щодо виборів і референдуму. Потрібно відзначити, що 10 жовтня компанія Meta заблокувала низку сторінок, пов’язаних з Іланом Шором, його політсилою (партією «Шанс») і ключовими соратниками, зокрема очільницею (башканкою) автономного регіону Гагаузія Євгенією Гуцул. Загалом за порушення політики щодо фейків компанія Meta видалила 7 акаунтів у фейсбуці, 23 сторінки, одну групу і 20 акаунтів в інстаграмі. У цю мережу також входили фейкові акаунти в телеграмі, китайській платформі «Тікток» і російських «Одноклассниках» (OK.ru).

Реакції на «судний день»

У день голосування пропагандисти очікувано активізувалися. Причому настільки, що молдовська поліція заарештувала на кордоні групу, яка мала на меті фальсифікацію виборів на користь проросійських кандидатів у масштабі до 300 тисяч голосів. Відвертаючи увагу від цього, пропагандисти поширювали тези, що насправді махінаторами є нібито чинна влада. З самого початку передвиборчої кампанії пропагандисти вказували на те, що владна партія PAS покладається на голоси діаспори у Європі та Північній Америці. І одночасно писали, що найбільшу молдовську діаспору в Росії «кинули напризволяще» — мовляв, люди з усієї країни були вимушені їхати до Москви, бо на всю державу уряд відкрив лише дві виборчих дільниці. «Жителям Молдови, які живуть у Росії, режим Санду не дав проголосувати, завізши на дільницю в Москві тільки 10000 бюлетенів» — доповнював цю тезу у своєму телеграм-каналі проросійський блогер-пропагандист Дмитро Василець. У день голосування пропагандисти також поширювали повідомлення, що це — нечесно, коли «люди з простроченими паспортами, які багато років живуть на Заході та не планують повертатися до Молдови, вирішують долі молдован».

Пропагандисти також поширювали дописи про те, що голоси діаспори нібито теж є сфальсифікованими. Як приклад цього анонімні телеграм-канали з вибірки, яку дослідили фахівці «Детектора медіа», поширювали історію про «дівчину», яка прийшла на виборчу дільницю в одному з міст штату Флорида й нібито дізналася, що її голос уже враховано дільницею в Італії, і що це — нібито непоодинокий випадок. Скарги на фальсифікації було автоматично поширено і на референдум.

Пропагандисти стверджували, що румуномовні виборці нібито не розуміли, що роблять, і голосували так, «як їм скажуть». У такий спосіб вони змальовували антитезу — румуномовні проєвропейські виборці є «дурними маріонетками» в руках Заходу, а російськомовні опоненти євроінтеграції є «мудрими просвітниками». У цілому вони намагалися створити враження, що молдовани не розуміли, за що голосували, бо опозиція «не змогла» їм роз’яснити сенс вибору.

Реакції на результати референдуму та виборів

Результати викликали реакцію серед пропагандистів і проросійських кандидатів. Інтриги додавало те, що на початку підрахунку протоколів відсоткове співвідношення прихильників євроінтеграції було меншим проти її опонентів. Усередині Молдови «за» внесення поправок до конституції з метою приєднання Республіки Молдова до ЄС проголосували 46% громадян, і лише після підрахунку голосів діаспори за кордоном з’явилася перевага прихильників проєвропейського вектора Молдови — 50,5%.

Після появи остаточних результатів плебісциту пропагандисти почали вигадувати різні версії того, що сталося. Так, наступного дня після публікації результатів місцеві проросійські канали почали поширювати тезу, що низка кандидатів, які позиціювалися як прихильні до Росії, «насправді» підіграли Санду. Наче через заклики не йти на референдум узагалі, а не голосувати «проти», виборцям не вдалося схилити підсумки в бік провалу референдуму. Таких кандидатів називали зрадниками та «спойлерами шахрайства банди Санду»:

«Ну що, Додон, Кіку, Ткачук, Чубашенко, Ренато-балабол та інші — як тепер пояснять, за кого вони “бойкотували”!!! За такої-то явки???? Як вам результат референдуму “ЗА”???? А як вам "ПРОТИ"???? Саме ви, разом зі своїми глухими стратегами кинули молдавський народ! Саме ви — злили доленосні голоси народу, закликавши до бойкоту референдуму!» — писали в анонімному молдовському каналі на майже 6.5 тисячі підписників (орфографія збережена — «ДМ»).

Загалом в аналізованій вибірці місцевих каналів подібну тезу зі звинуваченням окремих кандидатів у провалі стратегії бойкоту референдуму опублікували 16 разів. Утім, це яскравий приклад «перевзування в повітрі», тому що протягом самої кампанії пропагандисти самі намагалася знизити явку на референдум на прикладі згаданих вище дипфейків з імітацією «агітації» Маї Санду. Згідно з молдовським законодавством, мінімально необхідний кворум для визнання референдуму дійсним — це участь у голосуванні третини від усіх зареєстрованих виборців, і цей показник явки був досягнутий. Саме тому проросійські кандидати закликали «бойкотувати» референдум в принципі, а щойно цей задум провалився — змінили позицію на 180 градусів, вигадавши зручну версію для пояснення результатів.

Пропагандисти намагалися змалювати результати Санду максимально похмурими, навіть попри те, що вона посіла перше місце. Мовляв, західні медіа відкрито пишуть про її провал, другий тур вона точно не виграє, а лідери багатьох впливових країн нібито «не поспішають вітати Санду з перемогою»:

«Ніхто не знає, чому Маю Санду і компанію не вітають глави Індії, Китаю, Бразилії, ПАР, Саудівської Аравії, Туреччини? Вони не раді?» — іронічно запитували читачів молдовського телеграм-каналу на майже 30 тисяч підписників.

У деяких повідомленнях посилалися на «свідченнями місцевих», які стверджували, що вони «у шоку й відчаї» від результатів через «фальсифікації». Деякі з пропагандистів почали взагалі стверджувати, що «Європа вкрала Молдову», а на цих виборах «померла демократія». Мовляв, це ще один доказ того, що вона не є ефективною і її треба змінити на кращу (про/російську) систему. Дійшло навіть до того, що Санду порівняли зі «зламаним годинником, який двічі на день все одно показує правильний час».

«Молдову зґвалтували євроінтегратори за наказом своїх господарів із Заходу. Вибори й референдум просто тупо вкрали, написавши потрібні результати. Але навіть при цьому трохи обіс…лися» — так метафорично передали власні враження від результатів виборів і референдуму автори анонімного каналу на понад 167 тис. підписників.

Український «слід»

Пропагандисти намагалися постійно створити хибний звʼязок між результатами референдуму й виборів і «руїною» в Україні. Мовляв, голос за Санду та на користь ЄС означатиме крах Молдови та нову війну, в якій безпосередньо нібито зацікавлена Україна. Проросійські анонімні телеграм-канали стверджували, що українська влада нібито намагалася зірвати вибори або вчинити провокацію задля перемоги Санду в другому турі. За їхніми словами, перемога на виборах потрібна президентці, щоб почати війну у 2025 році за підтримки України, щоб уникнути «провалу» її партії на парламентських виборах наступного року та не «втратити монополії на владу».

У аналізованій вибірці зустрічалися дописи, згідно з якими нібито особисто голова Офісу президента Андрій Єрмак запропонував Санду «ризикований і нестандартний план» задля покращення її внутрішньополітичної позиції. У цьому випадку пропагандисти залякували «операцією українських Збройних сил у Придністровʼї». Мовляв, президентка готова запровадити воєнний стан у країні, щоб скасувати другий тур, а отже — зберегти владу. Україні це нібито дає можливість «реалізувати свої інтереси у Придністров’ї без зайвого шуму». Умовний «план Єрмака — Санду» щодо скасування другого туру виборів і уявної «української інтервенції» до Придністров’я згадували в аналізованій вибірці вісім разів.

Габріель Гевін і Єва Хартог у колонці для Politico пишуть, що результати виборів у Молдові стали «витвережувальною перевіркою реальності» (sobering reality check) для Європейського Союзу, який поступово програє боротьбу за вплив на Молдову та Грузію (вибори до парламенту в якій відбуваються сьогодні, 26 жовтня) Кремлю. 

На думку дослідників «Детектора Медіа» результати референдуму вказують, що пропагандистська машина намагається водночас переконати та посіяти сумніви, оскільки й те, й те приносить однаково бажаний ефект, а саме — скепсис у потребі європейського майбутнього. Протидія російській дезінформації у Молдові потребує консолідації ресурсів на державному рівні та поглиблення роботи з інституціями ЄС і партнерами в громадянському суспільстві.

Щоб не пропускати найголовніших матеріалів Центру досліджень «Детектора медіа», підписуйтеся на розсилку. Вона виходить що два тижні

Ілюстрація на головній та інфографіка: Наталія Лобач

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Житель Херсонщины взорвался на российской мине
Корреспондент
2024-10-26T16:01:52Z
На Киевщине еще одно попадание БПЛА – соцсети
Корреспондент
2024-10-25T23:09:01Z
В Тернополе возле студенческого общежития умер работник университета
Корреспондент
2024-10-21T14:03:13Z
Украинского военного поймали на "горячем": теперь ему грозит тюрьма
Политека
2024-10-15T18:03:11Z
В районе Рязанского НПЗ мог начаться пожар: жители слышали взрывы и сирену
Фокус
2024-10-26T17:21:15Z
Российский военный вертолет разбился в Керченском проливе: что известно
Апостроф
2024-10-26T17:12:10Z
В Карпатах медведь растерзал мужчину во время попытки пересечь границу
Comments UA
2024-10-17T10:54:48Z
Удар по Днепру: есть жертвы и много раненых
Корреспондент
2024-10-25T22:12:43Z
"Просто ужасно": мошенники украли 22 тонны сыра чеддер ручной работы
Фокус
2024-10-26T08:42:27Z
В США объявили, чем закончится война в Украине
Известия Киев
2024-10-24T17:50:30Z
Как НАТО может ответить на отправку солдат КНДР на войну против Украины: СМИ узнали детали
Comments UA
2024-10-25T13:12:19Z
Эрдоган сделал Путину любопытное предложение
Comments UA
2024-10-25T22:33:49Z
Путин будет в шоке: такого он от своих военных точно не ожидал
Comments UA
2024-10-13T06:03:26Z
Украина может столкнуться с солдатами КНДР в Европе: заявление Зеленского
Хвиля
2024-10-26T17:18:52Z
Борьба с алкоголизмом набирает обороты: в РФ ограничат продажу водки
Comments UA
2024-10-26T17:06:42Z
Военные КНДР против Украины. Реакция мира
Корреспондент
2024-10-25T21:21:35Z
Появилась итоговая декларация саммита БРИКС: один пункт о войне в Украине
Comments UA
2024-10-23T14:12:46Z
Путин сделал заявление о "мирном завершении" войны в Украине
TSN
2024-10-18T18:39:28Z
8 главных трендов 2025 года
Marie Claire
2024-10-21T18:01:22Z
Российская певица официально бросила своего четвертого мужа
Comments UA
2024-10-22T19:51:54Z
10 самых красивых мужчин мира по версии пластических хирургов
Marie Claire
2024-10-19T11:00:38Z
Киллиан Мерфи появился на премьере в Лондоне со светлыми волосами
Фокус
2024-10-25T08:30:38Z
«Мегаполис» Фрэнсиса Форда Копполы выйдет в «цифре» 12 ноября
GameMag
2024-10-26T16:55:13Z
"Не могу не говорить": Лиам Нисон признался, что влюблен в Памелу Андерсон
Фокус
2024-10-26T16:36:45Z
"Я еще жив": Иван Дорн, который выехал из Украины, решил напомнить о себе/Певец вышел на связь в день своего 36-летия
Апостроф
2024-10-17T11:57:42Z
Затяните корсет: почему Карл Лагерфельд ненавидел свое тело и унижал полных женщин и низких мужчин
Marie Claire
2024-10-20T17:33:35Z
Хейли Бибер спустя два месяца после рождения сына вернулась к занятиям пилатесом
Фокус
2024-10-23T13:15:26Z
Оккупанты массово заходят в Селидово - украинские дроноводы не успевают за потоком
Апостроф
2024-10-24T12:27:39Z
Пора готовить оборону Павлограда: Безуглая прогнозирует катастрофу на фронте
Comments UA
2024-10-25T21:12:12Z
Как стоимость пачки сигарет: коммунальщики аргументировали очередное повышение тарифов
Знай
2024-10-26T02:12:28Z
В Киеве на Осокорках после реконструкции откроется современная амбулатория
Апостроф
2024-10-15T15:03:23Z
Безуглая утверждает, что ВС РФ зашли в Купянск: что говорят в администрации
Фокус
2024-10-26T17:12:31Z
DYKA GONKA состоялась в столичном Гидропарке
Апостроф
2024-10-26T16:33:45Z
Россияне массово сдаются в плен: военный назвал причину
Comments UA
2024-10-15T12:27:57Z
Работал на врага: в Николаеве задержан информатор, который наводил ракеты на город
Comments UA
2024-10-15T12:40:21Z
В DeepState зафиксировали территориальный успех ВСУ в Донецкой области
Апостроф
2024-10-13T05:39:37Z
Стояли, ждали и заскучали: девушка нашла, чем занять свой рот с мужчиной в очереди
Знай
2024-10-22T19:51:44Z
Привлечете беду: какой день недели считается опасным для стрижки
Marie Claire
2024-10-25T22:00:38Z
26 октября 2024 года: Димитрия Мироточца - что сегодня нельзя делать
Фокус
2024-10-25T23:21:02Z
Стало известно, каким образом в Украине хотят до конца года мобилизовать 200 тысяч человек
Comments UA
2024-10-13T04:42:34Z
Италия хочет провести «шоковую терапию» для повышения рождаемости в стране
ГЛАВКОМ NET
2024-10-26T17:12:12Z
Иностранцы в ВСУ: Зеленский узаконил новый порядок прохождения службы
Апостроф
2024-10-26T16:48:47Z
Какой блин нельзя есть 26 октября и кому нужно постоять под березой: приметі и запреті на Дмитров день
Знай
2024-10-26T02:03:36Z
День священномученика Дмитрия Солунского: история
ZN UA
2024-10-25T21:34:28Z
СМИ узнали имя нового начальника штаба Сил беспилотных систем
Корреспондент
2024-10-24T05:30:31Z
Солнечная электростанция: сколько стоит ее установить
ZN UA
2024-10-26T02:34:25Z
Пенсия при минимальной зарплате: какой размер выплат можно получить
ZN UA
2024-10-26T05:04:09Z
Литва отключится от российской электросети
Корреспондент
2024-10-26T00:00:19Z
Правительство изменило критерии бронирования работников
Корреспондент
2024-10-23T15:15:22Z
До 7 гривен за киловатт: эксперт спрогнозировал, когда в Украине могут повысить тарифы
Фокус
2024-10-26T16:45:42Z
Атомная безопасность – общий приоритет: Галущенко провел встречу с американской делегацией
Апостроф
2024-10-26T14:54:01Z
Такого дна в РФ еще не было: с чем смирились российские власти
Comments UA
2024-10-15T12:26:05Z
Владелец Каховской ГЭС отказался от иска к России: в "Укргидроэнерго" объяснили причину
Фокус
2024-10-15T18:27:28Z
Украинцам объяснили, почему банки взимают до 30% за закрытие счетов
Знай
2024-10-13T18:06:44Z
Почему пожилые люди меньше спят: названы главные причины
Comments UA
2024-10-25T22:36:15Z
Почему не хватает воздуха: смертельные болезни, при которых возникает удушье
Comments UA
2024-10-26T02:36:33Z
Самые распространенные причины рака кожи: какие симптомы указывают на болезнь
Comments UA
2024-10-26T00:33:18Z
Польза и вред свежих соков: кому не следует употреблять фреши
Comments UA
2024-10-25T23:42:36Z
Больничный на неполном рабочем дне: получат ли украинцы выплаты по болезни
Знай
2024-10-26T16:21:25Z
Как спастись от блекаутов: советы биолога
ZN UA
2024-10-26T15:01:28Z
Отказаться раз и навсегда: как избавиться от вредных привычек
Comments UA
2024-10-26T02:09:34Z
Польза речной рыбы: какие виды следует добавить в рацион
Comments UA
2024-10-26T00:09:17Z
Сезон простуд: 7 напитков, которые повысят иммунитет этой осенью
Фокус
2024-10-15T12:30:49Z
Возлюбленная Роналду провела четыре дня в больнице - шокирующие детали
Корреспондент
2024-10-26T07:39:06Z
Невесту Роналду госпитализировали из-за серьезной болезни
Корреспондент
2024-10-25T14:12:07Z
Кличко "культурно послал" за вопрос о бывшей невесте: что не так с Панеттьери
Новости Украины
2024-10-15T16:54:02Z
Звезду мирового футбола Мбаппе обвинили в изнасиловании – СМИ
ZN UA
2024-10-15T18:21:15Z
Звездный футболист "Манчестер Сити" подколол украинского игрока "Арсенала" Зинченко
ZN UA
2024-10-26T16:16:42Z
Гвардиола подколол Манчестер Юнайтед, говоря о своем уходе
Корреспондент
2024-10-26T14:15:48Z
Тренер Челси раскритиковал одноклубника Мудрика
Корреспондент
2024-10-26T13:33:13Z
"Он не хочет стать чемпионом": Шакил О'Нил раскритиковал Эмбиида
Корреспондент
2024-10-26T11:54:47Z
Вернидуб назвал имя своего экс-подопечного, который заиграл бы в Динамо или Шахтере
Корреспондент
2024-10-26T11:15:29Z
Батареи останутся в прошлом: создана пленка, превращающая движения в энергию
Фокус
2024-10-20T18:57:52Z
Четыре опасных астероида сблизятся с Землей в ближайшие 24 часа - заявление NASA
Апостроф
2024-10-24T05:30:17Z
Зона вас поглотит: журналисты в восторге от украинской S.T.A.L.K.E.R. 2
Фокус
2024-10-18T18:42:06Z
Иран нашел способ заставить Кремль расплатиться за поддержку в войне против Украины
Новости Украины
2024-10-13T05:57:07Z
$1 млн за решение загадки: Apple предложил своим клиентам найти ответ и получить деньги
Фокус
2024-10-26T17:22:37Z
Yooka-Replaylee от создателей Banjo-Kazooie и Donkey Kong Country выйдет на Switch 2 — представлен анонсирующий трейлер
GameMag
2024-10-26T17:06:22Z
Лучшие складные смартфоны 2024 года: какие "раскладушки" пользуются успехом
Фокус
2024-10-25T13:06:53Z
Российских игроков приглашают на консольный фестиваль CGF — Console Gaming Festival — Яша Хаддажи рассказал, чего от него ждать
GameMag
2024-10-24T17:16:19Z
Жители России вновь могут скачать драйвера с сайта Nvidia
GameMag
2024-10-23T23:43:09Z
Почти вечные: продукты, которые не портятся годами
Comments UA
2024-10-26T01:42:46Z
Как сделать компостную яму для листьев: советы опытных дачников
Политека
2024-10-26T00:06:26Z
Вяленые томаты в духовке: простой рецепт от звезды "Мастер Шеф"
Политека
2024-10-17T04:01:57Z
Французские синабоны с необычным оттенком: рецепт от судьи "МастерШеф"
Политека
2024-10-26T17:01:02Z
Кандидат биологических наук объяснил, почему дома нужно всегда тепло одеваться
ZN UA
2024-10-26T16:04:11Z
Вы никак это блюдо не испортите: рецепт картофеля с хрустящей корочкой
Знай
2024-10-26T15:51:03Z
Яблочные деруны: шеф-повар дала простой рецепт для идеального завтрака
Политека
2024-10-26T15:30:55Z
Раки, Львы и Козероги: финансовый Таро-прогноз в ноябре 2024 для всех знаков
Фокус
2024-10-26T15:00:27Z
Цветы, которые не завянут: 7 идей использования сухоцветов для декора дома
Marie Claire
2024-10-26T13:00:42Z
Первый электромобиль Cadillac Escalade подорожал в 4 раза за считанные минуты
Фокус
2024-10-15T09:57:54Z
Заброшенные раритеты: в заброшенном доме обнаружили редкие американские спорткары
Фокус
2024-10-26T15:42:35Z
Гибрид универсала и купе: дебютировал необычный 1000-сильный Mercedes Brabus
Фокус
2024-10-26T09:51:05Z
Роскошь для семьи: в интернете показали уникальный универсал Mercedes S-Class W126
Фокус
2024-10-25T15:06:57Z
Пережила торнадо: на аукцион выставили коллекцию редких американских авто
Фокус
2024-10-25T08:45:59Z
В Киеве появился очень редкий спорткар BMW 2000-х
Фокус
2024-10-25T07:40:36Z
Пенсионерам лучше избегать этих марок: какие автомобили советуют обходить стороной
Знай
2024-10-24T18:51:29Z
Комфортные, амбициозные: знакомимся с новой линейкой Toyota Proаce
Корреспондент
2024-10-24T17:15:04Z
На аукцион выставили культовый 19-летний спорткар Ford почти без пробега
Фокус
2024-10-24T10:00:12Z