MY.UAНовини
Як судять ексзамначальника кримської міліції Федоряна за «Служим России»
Як судять ексзамначальника кримської міліції Федоряна за «Служим России»

Як судять ексзамначальника кримської міліції Федоряна за «Служим России»

7 листопада 2020-го о 5 ранку на пункті пропуску «Каланчак» у Херсонській області затримали колишнього заступника главку МВС Криму Миколу Федоряна.

Ще наприкінці 2011-го Федорян вийшов на пенсію і з 2012-го працював у держпідприємстві «Чорноморнафтогаз» в управлінні транспорту, зазначає видання «Судовий репортер», яке вело репортаж з зали суду. Після анексії він залишився в Криму, отримав паспорт громадянина РФ і продовжив працювати у російському ГУП РК «Черноморнефтегаз», створеному окупантами на базі захопленого українського підприємства.

Як згодом зʼясується, звʼязку з Україною Федорян не розривав. Він зберігав українське громадянство і  час від часу відвідував пристарілих батьків  у селі Нижні Петрівці Чернівецької області, у 2019-му приїздив виробити в Україні закордонний паспорт.

Того ранку Федорян повертався до Криму автобусом із Чернівців, але на пукнті пропуску щось пішло не так. Працівник Служби безпеки України запросив Федоряна для бесіди в окреме приміщення.

Вилучений у пенсіонера МВС мобільний телефон став ключовим доказом. За поліцейською звичкою Федорян записував свої «службові розмови» зі співробітниками російського «Чорноморнафтогазу» і з прикордонниками,які сприяли йому в перетині межі з Кримом. На мобільному Федорян зберігав спільне фото з командувачем Нацгвардії України Миколою Баланом. Виявилося, що вони давні друзі і Балан, нібито, також допомагав Федоряну і його родичам у поїздках. Раніше вони з Баланом разом служили в міліції в Судаку і дружили сімʼями. Близько 8 ранку з мобілки Федоряна відправлено повідомлення Балану:  «Коля, помоги, СБУ».

Не міг не розуміти цілей спецслужб РФ

Українські ЗМІ рясніли заголовками про затримання «зрадника». Правоохоронці оприлюднили фото медалей і грамот від російської влади за участь у проведенні референдуму і параду в Криму, знайдені на мобільному телефоні, а ще уривки переписки з працівниками Федеральної служби безпеки  РФ.

Федоряна звинуватили в тому, що він не менше 12 разів передавав транспортні засоби ГУП РК «Черноморнефтегаз» співробітникам ФСБ та інших незаконних правоохоронних органів РФ для проведення так званих слідчих дій і перевезення незаконно затриманих громадян України до місць позбавлення волі під приводом боротьби з терористичною організацією «Хізб ут-Тахрір».

«Хізб ут-Тахрір» — міжнародна політична ісламська партія, яку Верховний суд РФ у 2003 році визнав  террористичною організацією. «Хізб ут-Тахрір» не заборонена в Україні і більшості країн світу.

За даними Крим SOS, після анексії в Криму більше 100 громадян України зазнали політичних переслідувань нібито за приналежність до  «Хізб ут-Тахрір». Вироками російських судів вони позбавлені волі на строки від 8 до 20 років.

У вироку йдеться про 25, 27, 28, 30 березня, 10 квітня, 6 червня, 12 серпня, 16 вересня, 9 жовтня, 13 грудня 2019 року, 15 липня і 21 серпня 2020 року, коли  Федорян надсилав повідомлення співробітникам ФСБ щодо виділення транспорту.

Правоохоронці співставили ці дати з обшуками в проукраїнських активістів і кримських татарів, які підтверджуються публікаціями і фотографіями у ЗМІ.

Із переписки в Whatsapp вбачається, що співробітник ФСБ РФ звертався до Федоряна і називав потрібну кількість автобусів. Федорян за погодження із директором  ГУП РК «Черноморнефтегаз» Алєксандром Кузнєцовим давав вказівку підлеглій співробітниці підшукати вільний транспорт і водіїв. Далі список автобусів і водіїв пересилав працівнику ФСБ РФ та інформував водіїв, куди їм треба слідувати.

За результатами обшуків 27- 28 березня 2019 року 15 громадян України кримсько-татарської національності були незаконно затримані і поміщені до слідчого ізолятора в Сімферополі.

10 червня 2019-го пройшло не менше 5 обшуків і затримали чотирьох осіб. На відеоролику руху «Крымская солидарность» з обшуку в будинку Різи Умерова видно білий мікроавтобус із номером А048ХК, що співпадає із машиною зі списку, надісланого Федоряном.

Пізніше Різу Умерова суд РФ засудив до 13 років увʼязнення за участь у терористичній організації.

21 серпня 2020-го «Черноморнефтегаз» виділив ФСБ РФ транспорт, щоб перевезти із села Золоте до Сімферополя 12-метровий причеп, вилучений у кримських татар.

Прокурор Андрій Мага переконаний, що Федорян, маючи 30-річний досвід роботи в органах внутрішніх справ, не міг не розуміти цілей спецслужб РФ. А саме, що ФСБ не є поліцією, яка може забезпечувати порядок на окупованій території, відповідно до женевських конвенцій. ФСБ натомість забезпечує режим і безпеку окупаційної влади.

прокурор Мага

До анексії Криму, працюючи в «Чорноморнафтогазі», Федорян аналогічно виділяв транспорт СБУ і мав негативний досвід і образу, коли його відсторонили від роботи за відмову виділити транспорт. Він сам розповів у суді, що у  2013-му новий гендиректор дав вказівку виділити певним особам вертоліт без заявки. Вертоліт коштував  більше 10 тисяч доларів і Федорян відмовився. За це його відсторонили на місяць, провели службове розслідування і поновили на роботі. Потім уже в 2014-му була нова команда виділити вертоліт. Федорян знову відмовився і його понизили з
начальника департаменту до замначальника відділу, але згодом повернули на посаду.

Служив Радянському союзу

Миколі Федоряну 64 роки. Не без гордості він повідомляє, що народився у робітничій румунській сімʼї, закінчив школу з золотою медаллю, здобув дві вищі освіти  за спеціальностями «історія» та «правознавство» і майже все життя пропрацював у міліції.

В українських органах внутрішніх справ він зробив карʼєру від міліціонера до заступника начальника главку ГУМВС Автономної республіка  начальника громадської безпеки, від сержанта до полковника. Наголошує, що всього добився сам, без «волохатої лапи».

— Кто работал в то время, помнит в каких условиях мы работали на заре независимости Украины. Длительное время без заработной платы, без жилья, на съемных квартирах и в общежитиях. Я 14 лет прожил в общежитии. В Крыму было хорошо отдыхать, а работа была очень сложная. Но мы добросовестно защищали интересы Украины и ее граждан, оставаясь верными присяге.

Федоряна не можна назвати симпатиком України. Спілкуючись по телефону з  росіянами він вживав «розмежовувальні» терміни  «хохли», коли розповідав про представників влади України, які забезпечують пропускний режим між Кримом і підконтрольною Україні територією, говорив, що «на той стороне наших не любят, в обсерваторы закрывают».

Із переписки вбачається, що «Павел ФСБ» подякував за виділення транспорту, а Федорян йому відповів «Служим России». 20 грудня 2019-го Федорян привітав феесбешника Валерія із днем працівника органів державної безпеки РФ.

Але в судових засіданнях і в умовах повномасштабної війни Федорян на підтримку Росії відкрито не висловлювався. Під час допиту ухилявся від запитань прокурора про те, що сталося у 2014 році в Криму, кажучи, що це не стосується справи. Він категорично заперечував, що писав  «Служим России», кажучи, що  працівники СБУ сфальсифікували переписку з  метою його дискредитації.

 Я никогда России не служил. Я служил  Советскому союзу. До сих пор, когда мне что-то говорят, я говорю: «Служу Советскому союзу».

Даючи вільні показання, Федорян все ж висловив певну образу на українську владу:

— Взрыв магистральной линии электропередач, прекращение подачи электроэнергии в Крым, закрытие подачи воды в Крым по северо-крымскому каналу, продуктовая блокада и другие. Эти действия можно расценивать как геноцид своих же граждан, которые не по своей вине оказались в этой ситуации, попытку уничтожить население Крыма. Население Крыма восприняло эти действия как отказ Украины от граждан, проживающих в Крыму. После паспортизации (…) люди начали считать себя гражданами Российской Федерации, сохраняя свои [украинские] паспорта для поездок на материковую часть Украины к своим родственникам. Украина не предприняла никаких политических шагов по возврату Крыма, кроме разговоров. В подписанных Минских соглашениях нет ни слова о Крыме. В конце 2020- начале 2021 года была уничтожена вся боевая документация воинских подразделений, вывезенных из Крыма. Это было сделано, чтобы не нашли ответственных за последствия событий 2014 года. В этих условиях обвинять крымчан в измене Украине я считаю циничным.

Каже, що не знав, що транспорт виділявся на обшуки

У судовому засіданні Федорян свою вину не визнав  і назвав справу політичною. Він відверто кепкував із обвинувачення, звертав увагу, що вся  справа побудована лише на інформації з  його телефону і більше слідчі нічого знайти не змогли.

Працівники СБУ, начебто, шукали колишніх працівників кримського главку і вмовляли давати на Федоряна викривальні показання, але ті відмовилися. Тільки один дав свідчення, але не розповів нічого цікавого. Всього на досудовому слідстві допитали 12 осіб, включаючи односельців батьків Федоряна в Чернівецькій області, але до суду нікого так і не покликали.

На досудовому слідстві деякий свідок Зварич розповів, що чув про такого начальника управління транспорту ГУП РК «Черноморнефтегаз» Федоряна.

Громадянин України Ілля Зварич працював на російському «Чорноморнафтогазі» вахтовим методом і в вересні 2020-го йому вручили підозру за порушення правил вʼїзду на тимчасово окуповану територію. У лютому 2021-го Зварича засудили до 1 року позбавлення волі умовно, оскільки він визнав вину і погодився співпрацювати з правоохоронцями в кримінальному провадженні стосовно Федоряна. У судовому засіданні Зварича не допитували. А Федорян назвав його попередні показання брехливими.

Обвинувачений багато критикував результати слідства, говорив, що СБУ незаконно використала інформацію з його телефону, що його по суті вирвали  нього з рук і  дозволу слідчого судді на доступ до мобільного телефону також не було.

Переконував, що інформацію у телефоні частково підробили  додали деякі слова. Але в цілому переписку зі співробітниками ФСБ РФ не заперечував. Розповів, що на початку березня 2019-го гендиректор ГУП РК «Черноморнефтегаз»  Алєксандр Кузнєцов на нараді сказав, що дав його номер телефону працівнику ФСБ РФ на імʼя Павєл. Мовляв, той може подзвонити і за узгодженням із Кузнєцовим треба буде передавати команди начальнику Управління технологічного транспорту і спеціальної техніки Юрію Акчіназі про виділення в оперативний штаб транспорту. У вересні 2019-го Павєл дав Федоряну також контакт ще одного співробітника ФСБ РФ Валерія, кажучи, що коли він сам не зможе, то дзвонитиме Валерій. За матеріалами справи, йдеться про колишнього працівника СБУ Валерія Терещака, який працював у Джанкої. Він вважається одним із 1300 есбівців, які зрадили присязі і перейшли на бік окупаційної влади в Криму.

Федорян запевняє, що ні він сам, ні його шеф Кузнєцов не здогадувалися, для яких цілей виділяється транспорт. Мовляв, силовики ніколи не розголошували таке і це очевидно для кожного, хто знає особливості слідчо-оперативної роботи. Водночас пояснив, що Кузнєцов був у дуже близьких відносинах із ФСБ, адже його батьки  колишні співробітники КДБ СРСР.

Федорян досить детально в суді описував, як відбувалося погодження виділення транспорту, намагаючись показати, що виконував лише функцію посередника, «курʼєра». Він був начальником управління транспорту апарату управління, що забезпечує управління документами і проводить закупівлі транспорту. Начебто, транспорт на балансі його управління не перебував, тому він не був матеріально-відповідальною особою. А за зберігання й передачу транспортних засобів відповідало Управління технологічного транспорту і спеціальної техніки, яке очолював Юрій Ачкіназі.

Федорян вважає, що участь машин  ГУП РК «Черноморнефтегаз» в обшуках нічим не підтверджується. На відео «Кримської солідарності» вдалося ідентифікувати за номером  тільки одну машину. А в  грудні 2019-го транспорт начебто виділявся для перевезення ветеранів КДБ і СБУ з нагоди святкування Дня працівника органів безпеки Російської федерації.

На адвокатський запит захисника Федоряна  російський ГУП РК «Черноморнефтегаз» повідомив, що 8 із 12 заявок на транспорт, про які йдеться в обвинувальному акті, не були виконані.

 Чи були до вас безпосередньо запити працівників ФСБ про надання їм транспорту?  запитав суддя.

— Мне перед этим звонил генеральный директор [Кузнецов] и говорил: «К тебе выйдут из оперативного штаба, скажут какой транспорт. Дай команду Ачкиназе выделить этот транспорт. Мою команду передай, чтобы он выделил транспорт». 

суддя Бойко

 А директор безпосередньо з Ачкіназі не спілкувався?

— Несколько раз общались. Я могу объяснить. Директор — молодой амбициозный московский парень, который строил объекты в Сочи на Олимпиаду. Он считал, извините за грубое слово, за позор общаться с бывшим капитаном милиции, которым был Ачкинази. Он считал, что ему надо общаться с полковниками и генералами. У нас, кстати, несколько генералов-отставников работали. Поэтому он мне давал команду, я передал, а дальше пусть Ачкинази не выделит… Я два раза не выделял транспорт в 2013 году и в 2014-м я понимал чем это для меня закончиться, если я не выполню команду.

 Ачкіназі ваш підлеглий?

— Нет. Был, когда я служил [в милиции]. А в «Черноморнефтегазе» он не мой подчиненный. Он подчиненный заместителя генерального директора по связям с органами государственной власти и безопасности.

 А це лише якась психологічна проблема в керівника «Чорноморнафтогазу», що він не міг безпосередньо передати вказівку Ачкіназі?  уточив суддя.

 Очень высокомерный человек, который, кто ниже него — их просто не видит и не считает нужным с ними общаться. Ачкинази был простым капитаном. Милиционеры бывшими не бывают. Сейчас он опять милиционер, уже не милиционер, а полицейский. Майора уже получил.

 Чи відомо вам про обшук, який проводився 10.06.2019 року в тому числі у Різи Омєрова в місті Білогорську.

— Это мне стало известно в ходе судебного рассмотрения. 

Саме на цьому обшуку в Різи Омєрова зафіксовано білий Мерседес  це єдина машина «Чорноморнафтогазу», яку ідентифікували за публікаціями.

 Що ви можете пояснити?

 Ничего не могу объяснить. Я к этому отношения не имею. Я в обысках не участвовал. О том, что будут проводится обыска, не знал. Использование транспорта, который выделялся в оперативний штаб, не отслеживал, потому что мне это не нужно было. Для сведения. Господин Омеров является таким же гражданином России. Я получил его копию паспорта российского. Есть распечатка с сайта общества «Мемориал», что он является гражданином Российской Федерации (…) Я никакого отношения к этим обыскам не имею, но вынужден защищаться и опровергать информацию и домыслы следствия. К материалам дела не приобщен ни один документ, который бы доказывал проукраинскую позицию лиц, в которых проводились обыска.

Суддя запитав, чи знав обвинувачений  зі ЗМІ про обшуки в кримських татарів. Федорян  відповів, що в матеріалах справи як докази є роздруківки публікацій «Кримської солідарності» і «Радіо свобода». Ці ЗМІ, на його думку, в Криму не мають особливої популярності. Сам він увечері іноді дивився телевізор, але ці обшуки не відстежував.

Федорян наголошував, що силовики ніколи не доповідали, з якою метою беруть транспорт і з працівниками ФСБ РФ Павлом і Валерієм він особисто знайомий не був.

Але на мобільному телефоні є переписка Федоряна з феесбешником Павлом щодо колишнього мера Євпаторії Андрія Філонова, затриманого за корупцію. Громадянин України Іванов, в якого теща Філонова, начебто, забрала майно в Євпаторії, примудрився привезти з материкової території України копію старої кримінальної справи Філонова. Федорян цікавився  у Павла, чи можуть російські слідчі долучити матеріали, доставлені з України.

 Переписуєтеся по подіях щодо Філонова. І питають, що там феесбешники проводять заходи. Відповідь із вашого месенджера: «Я знаю, там знаходяться наші автобуси». Чи було таке?  уточнив прокурор.

 Позвонил Ачкинази и сказал, что запрошенный транспорт уехал в сторону Евпатории и две машины остались. Я позвонил Павлу, но к этому времени уже шли в СМИ [новости] о том, что правоохранительные органы проводят мероприятия в отношении Филонова, который является настоящим предателем Украины, который стал мэром города, принял присягу госслужащего… Для этого не надо семь пядей во лбу, для чего они туда поехали. Но ни в одном документе доказательств нет, что наши транспортные средства участвовали в этих мероприятиях,  відповів Федорян.

Захист звертає увагу що «Хізб ут-Тахрір» зазнавала в Криму переслідувань і до анексії. Федорян повідомив, що вони з адвокатом зібрали 12 публікацій з інтернету, в яких дається негативна оцінка «Хізб ут-Тахрір» керівниками МВС України, СБУ, нардепами, керівниками меджлісу і Духовного управління мусульман Криму. Усі вони характеризували «Хізб ут-Тахрір» як організацію, що становить загрозу державі Україна і традиційному ісламу.

Духовне управління мусульман Криму заявило, що в літературі, яку поширює на півострові незареєстрована організація «Хізб ут-Тахрір» є заклики до збройного протистояння з українською владою і її насильницького повалення.

«Не стоит путать традиционный ислам с тем, что исповедуют члени «Хизб ут-тахрир. Человек с такой верой не мусульманин», «СБУ против «Хизб ут-тахрир»… Прекращена в зародыше ячейка Хизб ут-тахрир из девяти человек, которые прошли диверсионную подготовку на Ближнем Востоке», «СБУ заблокировала доступ к сайтам «Хизб ут-тахрир», — цитував Федорян статті у ЗМІ. Він підкреслив, що сам, працюючи в МВС, ніколи  «Хізб ут-Тахрір» не займався, адже це була робота СБУ. Але йому відомо, що  в Криму проводилися антитерористичні навчання і перевірки гірсько-лісистої місцевості на предмет пошуку екстремістських організацій.

 Мне вписали, что я причастен к преследованию проукраински настроенных граждан Крыма. Нету таких среди … Нету ни одного слова в программах этой организации, что они за Украину. Они за свой халифат. Они против России, против Украины, против всех, кто не является мусульманином (..) Говорить о проукраинской позиции радикальных исламистов не приходиться. Они не признают законы стран, в которых проживают, и делят людей на верных и неверных. Достоверно известно, что «Хизб ут-тахрир» проповедует создание всемирного халифата, что противоречит законам и Конституции Украины обурювався Федорян.

Адвокат Олександр Омельченко у дебатах говорив, що дії його підзахисного більше схожі на колабораціонізм (ч.4 ст.111-1 ККУ). А саме, що він наче передавав транспорт збройним формуванням на тимчасово окупованій території. Але у 2019-2020 роках такого злочину в Кримінальному кодексі України не було. Зміни до законодавства внесли тільки після повномасштабного вторгнення.

Обмін Федоряна зірвала війна

У судових засіданнях Федорян неодноразово згадував Олега Кулініча, який керував кримською СБУ на момент його арешту: «Крестный, который меня задерживал, Кулинич…». За кілька років Кулініч опинився у тому ж слідчому ізоляторі і тепер його також судять за державну зраду. За версією обвинувачення, у 2019 році, коли затримали Федоряна, Кулініч уже працював на ФСБ РФ.

Федорян припускає, що його затриманням Кулініч лише створював видимість роботи. Від оперативників СБУ Федорян буцімто чув, що затриманий для поповнення обмінного фонду. А працівник СБУ на імʼя Стас навіть похвалився, що, затримавши Федоряна, вони можуть сміливо рік не працювати.

Федорян очікував, що його швидко обміняють як значиму фігуру і ще 21 лютого 2021 року підписав згоду на обмін. У березні справу скерували до суду. Перші 5-7 судових засідань відкладали, чекаючи обміну. У судових засіданнях був присутній співробітник російського консульства, відповідальний за обмін. Та потім процес чомусь загальмував, а кінець сподіванням на обмін поклала повномасштабна  війна.

Федорян  каже, що суддя не менше пʼяти разів пропонував йому укласти угоду про визнання вини, але він не пішов на це. Він найняв собі адвоката і в Київському слідчому ізоляторі перебуває у платній камері. Його сімʼя залишається в окупованому Криму, але Федорян має звʼязки і на материковій території України. У Києві є знайомі, які були готові надати йому житло в разі зміни запобіжного заходу.

У своєму останньому слові Федорян казав, що найбільше горе для нього  втрата батьків, які померли поки він був у СІЗО і яких він не зміг провести в останню путь.

Федорян закликав суддю подивитися на його справу як на власну, уявити себе на його місці.

Повідомив, що за ці роки із ним у камері сиділи восьмеро суддів різного рівня. Усі вони начебто переглянули матеріали його справи і сказали, що там немає складу злочину.

 К сожалению, мы живем в такое время, что для вынесения правосудного приговора, судья должен обладать настоящим мужеством… Ваша честь, я желаю вам мужества. И прошу помнить, что в ваших руках не только жизнь человека, (а мне 64 года… 13 лет — вообще смертный приговор), но и жизнь и судьба родных и близких мне людей. Надеюсь на ваше справедливое решение, — казав обвинувачений.

У пʼятницю 18 жовтня Федоряна в суд не доставляли і вирок він слухав по відеозвʼязку зі слідчого ізолятора. Було оголошено короткий текст рішення, що Федорян визнається винуватим і засуджується до 12 років увʼязнення з конфіскацією майна.

Коли суддя вийшов із залу, Федорян сердито закричав, що не розібрав ані слова.

Висновки суду

У вироку суддя Олександр Бойко зазначив, що усі надані прокурором докази були вагомими, щоб визнати Федоряна винним поза розумним сумнівом. Йому не інкримінується проживання в окупованому Криму і отримання російського паспорта.

Посадову інструкцію Федоряна від  ГУП РК «Черноморнефтегаз», що мала би підтверджувати, що на балансі його управління не було транспорту, та інші документи окупаційної влади український суд відмовився врахувати як докази.

«Юрисдикція РФ не поширюється на АР Крим, а отже документи та інструкції видані окупаційною владою не є доказами в розумінні КПК України. Суд також не може перевірити повноважень Федоряна у вказаній організації, використовуючи інструментарій КПК України, під час окупації зазначеної території Російською федерацією», — написано у вироку.

Федорян знав, на що виділяється транспорт, бо, на думку суду, про це недвозначно свідчить характер його переписки з працівниками ФСБ РФ Павлом і Валерієм. Обшуки в кримських татар не були відокремлені від життя суспільства в окупованому Криму, відбувалися протягом тривалого часу і висвітлювалися у ЗМІ.

Із протоколу затримання та особистого обшуку видно, що Федорян особливих зауважень тоді не висловлював. У тому числі, не говорив про незаконний доступ до його мобільного телефону. Тому версія про незаконні затримання і огляд мобільного телефону вважається спростованою самим обвинуваченим.

Листуючись із співробітником ФСБ РФ Валерієм Терещаком, на репліку «Спасибо за транспорт» Федорян відповідав: «Служим России», що свідчить про свідоме бажання негативних наслідків для України та її громадян, які проживають у Криму.


Автор: Ірина Салій

Джерело: «Судовий репортер»

Like
Tweet
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
На Киевщине еще одно попадание БПЛА – соцсети
Корреспондент
2024-10-25T23:09:01Z
В Тернополе возле студенческого общежития умер работник университета
Корреспондент
2024-10-21T14:03:13Z
Украинского военного поймали на "горячем": теперь ему грозит тюрьма
Политека
2024-10-15T18:03:11Z
В Карпатах медведь растерзал мужчину во время попытки пересечь границу
Comments UA
2024-10-17T10:54:48Z
В Закарпатье придумали новую схему побега для уклонистов
UAToday
2024-10-27T12:06:12Z
В скале нашли перевернутую вниз головой женщину: что она рассказывает
Фокус
2024-10-27T10:00:03Z
Российский военный вертолет разбился в Керченском проливе: что известно
Апостроф
2024-10-26T21:31:46Z
Житель Херсонщины взорвался на российской мине
Корреспондент
2024-10-26T16:01:52Z
Удар по Днепру: есть жертвы и много раненых
Корреспондент
2024-10-25T22:12:43Z
В США объявили, чем закончится война в Украине
Известия Киев
2024-10-24T17:50:30Z
Как НАТО может ответить на отправку солдат КНДР на войну против Украины: СМИ узнали детали
Comments UA
2024-10-25T13:12:19Z
Эрдоган сделал Путину любопытное предложение
Comments UA
2024-10-25T22:33:49Z
Появилась итоговая декларация саммита БРИКС: один пункт о войне в Украине
Comments UA
2024-10-23T14:12:46Z
Украинцам напомнили, в каких местах могут вручить повестку
Известия Киев
2024-10-27T12:31:25Z
КНДР вступает в войну: стало известно, кто будет командовать и где будут воевать северокорейцы
Новости Украины
2024-10-27T11:54:44Z
Путин сделал заявление о "мирном завершении" войны в Украине
TSN
2024-10-18T18:39:28Z
Военные КНДР против Украины. Реакция мира
Корреспондент
2024-10-25T21:21:35Z
«Хорошие русские» поиздевались над планом победы и обозвали Украину «проблемным активом»
Comments UA
2024-10-16T15:15:04Z
Актер Руслан Мирошниченко об оккупации Изюма, выезде родных за границу и военной подготовке: интервью для Фокуса
Фокус
2024-10-20T09:15:59Z
Российская певица официально бросила своего четвертого мужа
Comments UA
2024-10-22T19:51:54Z
8 главных трендов 2025 года
Marie Claire
2024-10-21T18:01:22Z
10 самых красивых мужчин мира по версии пластических хирургов
Marie Claire
2024-10-19T11:00:38Z
10 фильмов, вышедших в ноябре 2024 года: трейлеры
VGorode
2024-10-27T12:09:49Z
Мастерица лоскутного шитья: Триптих «Казак Мамай» стал нашим «спасительным кругом» от войны
Комсомольская правда
2024-10-27T12:04:40Z
Киллиан Мерфи появился на премьере в Лондоне со светлыми волосами
Фокус
2024-10-25T08:30:38Z
"Я еще жив": Иван Дорн, который выехал из Украины, решил напомнить о себе/Певец вышел на связь в день своего 36-летия
Апостроф
2024-10-17T11:57:42Z
Затяните корсет: почему Карл Лагерфельд ненавидел свое тело и унижал полных женщин и низких мужчин
Marie Claire
2024-10-20T17:33:35Z
Оккупанты массово заходят в Селидово - украинские дроноводы не успевают за потоком
Апостроф
2024-10-24T12:27:39Z
Пора готовить оборону Павлограда: Безуглая прогнозирует катастрофу на фронте
Comments UA
2024-10-25T21:12:12Z
Как стоимость пачки сигарет: коммунальщики аргументировали очередное повышение тарифов
Знай
2024-10-26T02:12:28Z
Россияне массово сдаются в плен: военный назвал причину
Comments UA
2024-10-15T12:27:57Z
В Ровенском зоопарке объяснили фото мертвой львицы, которое опубликовали в соцсетях
Комсомольская правда
2024-10-27T12:34:13Z
Ермак раскрывает карточки: правда о Курской операции
Comments UA
2024-10-27T12:30:29Z
Работал на врага: в Николаеве задержан информатор, который наводил ракеты на город
Comments UA
2024-10-15T12:40:21Z
В Киеве на Осокорках после реконструкции откроется современная амбулатория
Апостроф
2024-10-15T15:03:23Z
Синегубов: На Купянском направлении расширяется зона активных боевых действий
ZN UA
2024-10-17T21:31:57Z
Стояли, ждали и заскучали: девушка нашла, чем занять свой рот с мужчиной в очереди
Знай
2024-10-22T19:51:44Z
Привлечете беду: какой день недели считается опасным для стрижки
Marie Claire
2024-10-25T22:00:38Z
26 октября 2024 года: Димитрия Мироточца - что сегодня нельзя делать
Фокус
2024-10-25T23:21:02Z
О предстоящей смерти Елизаветы ІІ близкие знали заранее: врач готовил семью к неизбежному
Фокус
2024-10-26T18:21:43Z
92-летняя жительница Суджи обратилась к родственникам в Киеве
ГЛАВКОМ NET
2024-10-27T12:18:49Z
Проблемы с въездом детей до 13 лет: как маленьким украинцам пересечь польскую границу
Знай
2024-10-27T12:12:30Z
Какой блин нельзя есть 26 октября и кому нужно постоять под березой: приметі и запреті на Дмитров день
Знай
2024-10-26T02:03:36Z
СМИ узнали имя нового начальника штаба Сил беспилотных систем
Корреспондент
2024-10-24T05:30:31Z
Мужчины нашли законный способ уехать за границу: возвращаются не все
Comments UA
2024-10-15T15:37:09Z
"Тысяча Зеленского": в Минэкономики рассказали, куда начислят деньги
Фокус
2024-10-26T22:24:07Z
Солнечная электростанция: сколько стоит ее установить
ZN UA
2024-10-26T02:34:25Z
Пенсия при минимальной зарплате: какой размер выплат можно получить
ZN UA
2024-10-26T05:04:09Z
Литва отключится от российской электросети
Корреспондент
2024-10-26T00:00:19Z
Законопроект о накопительной пенсии предусматривает изменение размера ЕСВ: сколько реально заберут с каждой зарплаты
UAToday
2024-10-27T10:51:48Z
7 грн за киловатт и не только свет: какие еще тарифы вырастут в 2025 году
Апостроф
2024-10-27T10:30:38Z
Правительство изменило критерии бронирования работников
Корреспондент
2024-10-23T15:15:22Z
Такого дна в РФ еще не было: с чем смирились российские власти
Comments UA
2024-10-15T12:26:05Z
Владелец Каховской ГЭС отказался от иска к России: в "Укргидроэнерго" объяснили причину
Фокус
2024-10-15T18:27:28Z
Почему пожилые люди меньше спят: названы главные причины
Comments UA
2024-10-25T22:36:15Z
Почему не хватает воздуха: смертельные болезни, при которых возникает удушье
Comments UA
2024-10-26T02:36:33Z
Самые распространенные причины рака кожи: какие симптомы указывают на болезнь
Comments UA
2024-10-26T00:33:18Z
Польза и вред свежих соков: кому не следует употреблять фреши
Comments UA
2024-10-25T23:42:36Z
Мужчина попробовал плод, вызывающий "самую большую в мире зависимость": что произошло потом
Фокус
2024-10-27T12:00:44Z
Антибиотики перестают работать, учёные бьют тревогу из-за крупнейшей медицинской угрозы
UAToday
2024-10-27T10:51:07Z
Сезон простуд: 7 напитков, которые повысят иммунитет этой осенью
Фокус
2024-10-15T12:30:49Z
Отказаться раз и навсегда: как избавиться от вредных привычек
Comments UA
2024-10-26T02:09:34Z
Польза речной рыбы: какие виды следует добавить в рацион
Comments UA
2024-10-26T00:09:17Z
Невесту Роналду госпитализировали из-за серьезной болезни
Корреспондент
2024-10-25T14:12:07Z
Возлюбленная Роналду провела четыре дня в больнице - шокирующие детали
Корреспондент
2024-10-26T07:39:06Z
Кличко "культурно послал" за вопрос о бывшей невесте: что не так с Панеттьери
Новости Украины
2024-10-15T16:54:02Z
Звезду мирового футбола Мбаппе обвинили в изнасиловании – СМИ
ZN UA
2024-10-15T18:21:15Z
Украинские спасатели установили четыре мировых рекорда на чемпионате мира в США
Комсомольская правда
2024-10-27T12:13:53Z
Чемпион UFC, болеющий за Реал, отреагировал на разгром от Барселоны
Корреспондент
2024-10-27T11:03:19Z
"Барселона" прервала серию "Реала" без поражений и не позволила повторить свой рекорд
ZN UA
2024-10-27T09:31:58Z
Бразильский футболист получил российское гражданство: планирует играть за сборную России
Comments UA
2024-10-27T08:57:20Z
Украинскую спортсменку признали лучшей легкоатлеткой Европы: о ком речь
Comments UA
2024-10-27T07:15:56Z
Батареи останутся в прошлом: создана пленка, превращающая движения в энергию
Фокус
2024-10-20T18:57:52Z
Четыре опасных астероида сблизятся с Землей в ближайшие 24 часа - заявление NASA
Апостроф
2024-10-24T05:30:17Z
Зона вас поглотит: журналисты в восторге от украинской S.T.A.L.K.E.R. 2
Фокус
2024-10-18T18:42:06Z
Лучшие складные смартфоны 2024 года: какие "раскладушки" пользуются успехом
Фокус
2024-10-25T13:06:53Z
Золото дураков ускоряет глобальное потепление в некоторых регионах Земли: что выяснили ученые
Фокус
2024-10-27T12:12:32Z
3 функции, обязательные при покупке бюджетного телефона: на что обратить внимание
Фокус
2024-10-27T12:00:15Z
Российских игроков приглашают на консольный фестиваль CGF — Console Gaming Festival — Яша Хаддажи рассказал, чего от него ждать
GameMag
2024-10-24T17:16:19Z
Жители России вновь могут скачать драйвера с сайта Nvidia
GameMag
2024-10-23T23:43:09Z
Проще не стало: ученые узнали первичное происхождение японцев, однако есть нюанс
Фокус
2024-10-15T12:42:34Z
Почти вечные: продукты, которые не портятся годами
Comments UA
2024-10-26T01:42:46Z
Как сделать компостную яму для листьев: советы опытных дачников
Политека
2024-10-26T00:06:26Z
Вяленые томаты в духовке: простой рецепт от звезды "Мастер Шеф"
Политека
2024-10-17T04:01:57Z
Рецепт куриных наггетсов без масла: получается гораздо лучше, чем фастфуд
Политека
2024-10-27T12:01:03Z
20 лучших парфюмов 2024: выбор редакции Marieclaire.ru
Marie Claire
2024-10-27T11:01:34Z
Тест: выберите цитату из романа «Идиот», а мы назовем истинную причину вашей грусти
Marie Claire
2024-10-27T09:00:32Z
Рецепт голубцов из лука от победительницы "Мастер Шеф": вкуснее обычных
Политека
2024-10-27T08:01:39Z
Родственник моркови или картофеля? Батат бережет здоровье глаз и является "топливом" для организма
Комсомольская правда
2024-10-27T07:02:20Z
Домашний куриный рулет: просто, вкусно и без консервантов
Политека
2024-10-27T06:30:20Z
Первый электромобиль Cadillac Escalade подорожал в 4 раза за считанные минуты
Фокус
2024-10-15T09:57:54Z
Конференция по Формуле мира состоится 30-31 октября в Канаде, - ОП
Известия Киев
2024-10-27T11:31:15Z
Настоящий эксклюзив: в Киеве засветились раритетные заряженные BMW
Фокус
2024-10-27T09:45:07Z
Заброшенные раритеты: в заброшенном доме обнаружили редкие американские спорткары
Фокус
2024-10-26T15:42:35Z
Гибрид универсала и купе: дебютировал необычный 1000-сильный Mercedes Brabus
Фокус
2024-10-26T09:51:05Z
Роскошь для семьи: в интернете показали уникальный универсал Mercedes S-Class W126
Фокус
2024-10-25T15:06:57Z
Пережила торнадо: на аукцион выставили коллекцию редких американских авто
Фокус
2024-10-25T08:45:59Z
В Киеве появился очень редкий спорткар BMW 2000-х
Фокус
2024-10-25T07:40:36Z
Пенсионерам лучше избегать этих марок: какие автомобили советуют обходить стороной
Знай
2024-10-24T18:51:29Z