Попит на ці фрукти лише зростає. І причина, яку називають економісти, – мода на здоровий спосіб життя. Про те, як лимони потихеньку відбирають популярність в інших цитрусових, чи дійсно плоди містять величезну дозу вітаміну С і про те, де ці фрукти можна використовувати, окрім кулінарії, - у матеріалі Коротко про.
Стартував сезон збору врожаю
Яскравий, жовтий і такий кислючий. А ще універсальний: лимон можна і в пиріг додати, і замінити ним чашку аптечного противірусного чаю. А можна скибкою лимона і кухонну раковину почистити.
Достеменно невідомо, коли саме на нашій планеті виріс перший лимон. Зате відомо, що лимонні дерева ростуть в субтропічних і тропічних зонах: це країни Середземномор’я, а також Китай, Індія, Мексика, США, Аргентина і Бразилія. Свіжі лимони можна знайти у супермаркетах в усі пори року, але загалом сезон збору врожаю починається саме зараз, у листопаді, і триває до початку весни.
Хоча в Україні не субтропіки, ростуть лимони і в нас. Садівники кажуть, що рослина давно адаптувалася до більш прохолодних кліматичних умов. Та все-таки на зиму лимонне дерево краще перенести у тепле приміщення. Або ж одразу вирощувати рослину в теплиці чи на підвіконні. Так, лимон прекрасно росте в житловому приміщенні, рясно цвіте і, якщо правильно доглядати за рослиною, прищепити та вчасно підживлювати, може щедро вродити дрібненькими плодами.
- Маю 20-річне деревце, яке виростив з кісточки, - хвалиться Коротко про садівник з Ковеля (Волинська обл.) Микола Столярчук. – А взагалі люблю вирощувати лимони: непримхливі, ароматні, ще й врожай дають. Маю кілька сортів, найбільш улюблений – Еврика, дуже пахучий, з тонкою шкіркою. І вирощувати лимони досить легко. Але не беріть кісточку, краще купити одразу саджанець певного сорту. І запам’ятайте три важливих правила: лимон має бути в теплі, рослину не можна заливати водою і треба обов’язково час від часу підрізати його гілочки. Тоді й результат буде.
До речі, про результат. Лимонне дерево починає плодоносити на 4-5-й рік після висадки. За сприятливих умов можна зібрати від одного до 5 кг фруктів (увага: з деревця, вирощеного в квартирі!).
Експерти кажуть, що на світовому ринку лимони потроху «забирають» популярність в інших цитрусових. Нібито поштовх цьому дав, як не дивно, Covid. Так, під час пандемії люди згадали про «скарбницю» вітаміну С – лимон. А ще плоди використовують для виготовлення лимонного соку (мастхев у кулінарії), лимонної кислоти, що знищує всілякі бактерії, і лимонної олії для ароматизації парфумів, мила, кремів для шкіри.
Лимонні дерева ростуть у субтропічних і тропічних зонах: це країни Середземномор’я, а також Китай, Індія, Мексика, США, Аргентина, Бразилія. Фото: soilis.co
Освіжає подих, але шкодить зубам
А зараз розвінчаємо міф про лідера за вмістом вітаміну С. Виявляється, лимон не входить навіть у трійку таких плодів. Насправді, скарбницею вітаміну С є шипшина, чорна смородина і солодкий перець. Але заперечувати не будемо: в лимоні цього вітаміну також достатньо. А ще цей кислючий фрукт містить:
- провітамін А,
- магній,
- кальцій,
- натрій,
- фосфор,
- фолієву кислоту.
Очевидно, що з таким багатим складом вітамінів та мінералів лимон має бути в меню всіх, хто дбає про своє здоров’я. Перш за все, задля зміцнення імунної системи. Так, тут «працює» вітамін С. Також лимони допомагають організмові у боротьбі з високим тиском. А ще:
- знижують ризик інсульту;
- підтримують здоров’я кишківника;
- покращують засвоєння організмом заліза;
воюють з «поганим» холестерином; - допомагають при схудненні;
- є профілактикою астми (як і всі цитрусові);
- лимонна кислота знижує ризик утворення каменів в нирках;
- зберігають здоровий колір обличчя;
- освіжають подих.
Деякі вчені стверджують, що шкірка саме цих цитрусових може мати протиракові властивості. Навіть провели певні дослідження. І в результаті оголосили, що курці, які вживали лимони, мали на 9% менший ризик розвитку раку легенів, ніж ті, хто палив цигарки і відмовлявся від жовтих цитрусових. (Але краще все ж таки кинути палити!)
З такою кількістю переваг все ж не варто їсти лимони щодня. Лимонна кислота роз’їдає не лише наліт у чайнику, а й зубну емаль. Скибка лимону може викликати і рефлюкс, і печію, і алергію. Тому алергікам і тим людям, які мають проблеми з травленням, краще відмовитися від цих фруктів.
Лимон воює з бактеріями і неприємним запахом. Фото:upstairsdownstairscleaning.com
Як обрати лимони?
Вибирайте плоди з приємним ароматом, цілою, бажано гладенькою шкіркою. До речі, глянцева поверхня лимона означає, що фрукт свіжий. Також подивіться на кінчик плоду, досить часто ознаки гниття починаються саме там. Не купуйте фрукти з в'ялою або м'якою шкіркою – це вже зіпсований продукт.
Зараз на українських ринках і в магазинах в основному лимони з Туреччини. Вартість – від 70 грн за кілограм. Ближче до новорічних свят з’являться дорожчі іспанські. Саме в них смачна і тонка шкірка й соковита м’якоть.
Як використовувати лимони?
Звісно, одразу згадуємо кухню, а саме - приготування їжі. Але лимон – це такий цікавий фрукт, який допоможе і в інших сферах господарства. Наприклад, у боротьбі з бактеріями. У вмілих руках лимони:
- прекрасно очищають і полірують кухонні вироби з алюмінію, хрому, нержавіючої сталі та міді;
- лимонною шкіркою відполіруйте хромовані змішувачі і фурнітуру, опісля промийте холодною водою і витріть насухо. Речі блищатимуть як нові;
- лимонний сік видаляє плями з мармурової стільниці. Але процедуру треба проводити швидко, тому що кислота може пошкодити і сам мармур;
- скибку лимона використовуйте як засіб для чищення обробних дошок;
- лимон очищає і видаляє запах з мікрохвильовки. Ось легкий спосіб: наповніть скляну ємність однією чвертю склянки лимонного соку та двома склянками води. Прокип’ятіть цю суміш у мікрохвильовій печі, поки вона не наповниться парою, і дайте їй постояти п’ять хвилин. Після цього лише витріть бруд;
- видаляє жовті плями на одязі від антиперспіранту. Змішайте харчову соду, лимонний сік і воду в рівних кількостях. Щіткою з м’якою щетиною нанесіть розчин на забруднені ділянки та залиште на пів години. Опісля можна випрати, як звичайно;
- лимон - натуральний освіжувач повітря Додайте кілька скибочок або лимонну шкірку в каструлю з окропом. Свіжий лимонний запах одразу пошириться приміщенням.
Скибкою лимона можна почистити майже все на кухні. Фото: rte.ie