Ціни на продукти в Україні: експерти не прогнозують покращення
Ціни на українську картоплю та капусту за рік зросли на понад 200%. Подорожчали також інші овочі борщового набору, а ще молочка, яйця та м’ясо. Але якщо для молочки, яєць та мʼяса зростання цін традиційне напередодні зими, то овочі мали б дешевшати. Про це йдеться у матеріалі кореспондентки ТСН Ірини Кондрачук
Ріпчаста цибуля зросла в ціні на тритину, буряк - на 65%. На 127% стала дорожчою морква. На 244% - картопля. У 3,5 рази подорожчала білокачанна капуста, порахували експерти Українського клубу аграрного бізнесу.
"Ріст цін відбувається не тільки від внутрішньої ситуації, яка відбувається в Україні, а й ще зовнішні фактори впливають: клімат дуже впливає на всі ланцюжки виробництва", - каже експерт Максим Гопка.
Фермери скаржаться на затяжну посуху: "Хто посадив ще у квітні місяці, то картопля є, бо ще хватило їй влагі. А хто уже в травні, і там 2 місяці не було дощів".
Восени в Україні зібрали на 20% бульби менше. Що в еквіваленті дорівнює чотирьом мільйонам тонн, звітує профільне міністерство.
"По всіх буквально позиціях, незважаючи на погодній фактор, який складний, дефіциту для внутрішнього споживання не буде. По певних позиціях просто через погодній вплив буде зменшений експорт", - каже заступник міністра Тарас Висоцький.
Через спеку кормів цього року також менше, тобто вони також ростуть в ціні, що має відображення на цінах на молочку, яйця та мʼясо.