MY.UAНовини
Євген Шевченко: "Сьогодні з реторт-пакетів їдять не тільки астронавти"
Євген Шевченко: "Сьогодні з реторт-пакетів їдять не тільки астронавти"

Євген Шевченко: "Сьогодні з реторт-пакетів їдять не тільки астронавти"

Виробник страв спеціального призначення тривалого терміну зберігання в реторт-пакетах — про інноваційні технології, які дають змогу знищити патогенну флору, зберігши в їжі смак і аромат.

Дедалі більше людей зупиняють свій вибір на готовій до вживання їжі — попередньо запакованих стравах, які майже не потребують готування. За прогнозом аналітиків консалтингової компанії Prophecy Market Insights, за підсумками 2024 року обсяг глобального ринку готових до вживання продуктів харчування становитиме 210,9 млрд доларів США, а через 10 років, до 2023 року, зросте більш ніж удвічі, до 489,3 млрд доларів США. Популярність подібної їжі зрозуміла: вона дає змогу вгамувати голод, коли для готування немає часу або умов, і часто нічим не поступається звичайній за смаковими якостями і широтою асортименту. Така думка Євгена Шевченка, підприємця з Дніпра, який ось уже десять років займається бізнесом із виробництва їжі в реторт-пакетах. Євген розробив технологію, яка дає змогу виробляти страви тривалого зберігання без консервантів, і забезпечує швидкою їжею школярів, вихованців інтернатів, пацієнтів лікарень і працівників промислових підприємств. Ми поговорили з Євгеном про те, чим реторт-пакети кращі за скло і бляху і які технології дають змогу домогтися мікробіологічної безпеки готових страв за збереження смаку і вітамінів.

- Євгене, ви вже понад десять років займаєтеся виробництвом готової до вживання їжі. Як ви оцінюєте рівень розвитку глобального та українського ринку в цьому сегменті?

-Глобальний ринок готової їжі тривалого зберігання показує стабільне зростання. Причиною позитивної динаміки я б насамперед назвав збільшення попиту на здорові продукти, що швидко готуються, в умовах прискореного темпу життя і зростаючого інтересу до харчування поза домом. Що стосується українського ринку, то й у нас така їжа популярна, і місцеві виробники намагаються задовольнити цю потребу, пропонуючи якісні та різноманітні страви. Зрозуміло, наша компанія теж не стоїть на місці.

- Ви володар червоного диплома за спеціальністю "Міжнародна економіка". Як ви прийшли у сферу громадського харчування і зайнялися виробництвом готової їжі?

- Так вийшло, що після вишу я займався проєктом з організації харчування різних структур і установ. Ми забезпечували їжею середні школи, навчально-реабілітаційні дитячі центри, психоневрологічні інтернати для дорослих, лікувальні установи, промислові підприємства тощо. Ідея зайнятися виробництвом їжі тривалого зберігання виникла в мене під час роботи із замовниками, яким була потрібна доставка продуктів на віддалені об'єкти, де відсутні комунікації та належні побутові умови. Мені здалося перспективним створити підприємство з організації готової їжі з використанням сучасних підходів і технологій виробництва. Тож мої знання в міжнародній економіці стали мені в пригоді.

- Сьогодні їжа в реторт-пакетах не рідкість, але десять років тому, коли ви починали, набагато звичнішими були жерсть і скло. Як у вас виникла ідея використовувати таку упаковку?

- Вибір оптимальної упаковки для готової до вживання їжі тривалого зберігання був ключовим питанням. Вивчивши ринок, я відмовився від ідеї традиційної бляшаної банки і вирішив порціонувати страви в міцні та легкі реторт-пакети. Це багатошарова упаковка з ламінованої термостійкої харчової плівки, в якій їжа може зберігатися два роки за кімнатної температури. Гнучкі та компактні реторт-пакети набагато зручніше транспортувати ніж скло та бляху, а розігрівати їжу можна просто в них, просто опустивши на кілька хвилин у гарячу воду, або за допомогою безполуменевого нагрівача їжі. Довгий час реторт-пакети були прикметою побуту астронавтів і військових, але сьогодні вони довели свою універсальність.

- Один із принципів вашого виробництва — відмова від штучних консервантів, але щоб готові страви могли зберігатися довго, потрібні спеціальні технології. Наскільки мені відомо, ви використовуєте власний метод стерилізації продуктів в автоклаві під високим тиском. Розкажіть, як працює ваша технологія.

- Дійсно, технологію приготування страв я розробляв сам за допомогою фахівців Одеської національної академії харчових технологій. Якщо коротко, то спочатку ми обробляємо продукти в герметично запаяних реторт-пакетах в автоклаві, за високої температури і тиску, а потім піддаємо їх шоковому охолодженню. Знадобилася серія експериментів і коригувань технології, але в підсумку ми знайшли параметри, за яких забезпечується мікробіологічна безпека страв за умови збереження смакових якостей, поживної цінності та вітамінно-мінерального комплексу. При цьому, як ви правильно помітили, ми принципово не використовуємо штучних консервантів і стабілізаторів.

- На своєму виробництві ви впровадили сертифікацію безпечності та якості продуктів харчування на основі міжнародної системи НАССР одним із перших у регіоні, ще до того, як це було визнано в Україні обов'язковим. Що змусило вас зробити це?

- На нашому виробництві дотримання санітарних норм і правил на всіх етапах завжди було обов'язковим. І ми справді одними з перших у регіоні запровадили систему перевірки якості та безпечності продуктів харчування і готових страв за стандартами HACCP (від англ. Hazard Analysis and Critical Control Points — "аналіз ризиків та критичні контрольні точки". — Ред.), яку використовують у всьому світі відповідальні виробники. Сфера громадського харчування традиційно пов'язана з ризиком харчового отруєння, але сучасні технології та суворий контроль дають змогу гарантувати відсутність у стравах патогенної флори.

- Сьогодні вашими стравами в реторт-пакетах забезпечено багато установ соціальної сфери Дніпра — це допомагає звільнити їх від клопоту, пов'язаного із закупівлею та приготуванням їжі. Хто ще замовляє вашу продукцію?

- Наші страви користуються попитом у тих, хто працює у важкодоступних місцях, в умовах надзвичайних ситуацій або просто не має умов для приготування гарячої їжі. На основі готових страв ми комплектуємо сніданки, обіди та вечері, які повністю забезпечують добову потребу в необхідних вітамінах, мінералах, жирах, білках і вуглеводах. У нас багато великих замовників, назву для прикладу такі організації, як "Енергоатом", "Укргазвидобування", "Дніпроенерго", МНС України, Львівський державний університет безпеки життєдіяльності. Але наша продукція універсальна — знаю, що вона користується попитом і в офісних працівників, і в любителів довгих походів.

- Ви понад двадцять років забезпечуєте своєю продукцією підопічних Міського товариства інвалідів. Як ви прийшли у благодійність?

-Я вже згадував, що на початку кар'єри займався забезпеченням харчуванням закладів соціальної сфери. Серед них було й Товариство інвалідів. Ці люди — одна з найбільш незахищених соціальних груп, тому в мене одразу виникло бажання допомагати їм. Сьогодні ми регулярно постачаємо Товариству інвалідів наші готові страви залежно від їхніх поточних потреб і наших можливостей.

- Ваша компанія щодоби випускає понад 7 тисяч упаковок готової їжі загальною вагою до 3 тисяч кілограмів. Яким ви бачите майбутнє свого бізнесу?

- Будемо розвивати виробництво за рахунок подальшого розширення асортименту відповідно до місцевих вподобань і національних традицій. Не виключаю також, що в нас з'являться інноваційні технології в пакуванні та формулах продуктів. Упевнений, що тренди на зручність, здоров'я та економію часу ставатимуть дедалі актуальнішими, тож готова до вживання їжа буде потрібна дуже багатьом.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Создана новая железо-натриевая батарея: лучше Tesla Megapack и прослужит 20 лет
Фокус
2025-03-31T11:46:15Z
Древний родственник миног: странный монстр Тулли бороздил океаны Земли около 300 млн лет назад
Фокус
2025-03-31T11:42:11Z
Преимущества аппарата высокого давления Kärcher для быстрой очистки
Gazeta UA
2025-03-31T11:39:41Z
Миллионы Android-смартфонов поддерживают "секретные" функции: как ими воспользоваться
Фокус
2025-03-31T11:15:22Z
Детали важны: сможет ли червь отрастить новое тело, если разрезать его пополам
Фокус
2025-03-31T11:06:04Z
Ответ за Укрзализныцю? В Москве «лег» сайт столичного метро
Апостроф
2025-03-31T10:24:16Z
В Україні прогнозують зростання споживання фундука
AgroNews
2025-03-31T10:16:21Z
Действительно ли люди с более низким интеллектом больше верят в гороскопы: новое исследование
Comments UA
2025-03-31T09:48:31Z
Скоро на небе взорвется звезда: ее будет видно невооруженным глазом
Comments UA
2025-03-31T09:12:42Z
Проверьте наблюдательность за секунды: найдите замаскированный крендель в комнате
Gazeta UA
2025-03-31T11:24:21Z
Только эти три знака Зодиака станут любимцами судьбы в начале апреля
Comments UA
2025-03-31T10:33:31Z
Галактические яйца к Пасхе-2025: волшебный способ окрашивани, просто натрите свечку
Знай
2025-03-31T09:51:41Z
Взрослые по всему миру начали скупать мягкие игрушки: неожиданная причина
Comments UA
2025-03-31T09:00:53Z
Ритуал на новолуние: как заполнить чек изобилия и притянуть деньги
Знай
2025-03-31T08:51:04Z
Как гарнир или основное блюдо: тушеная капуста с грибами получается сытной и вкусной
Telegraf
2025-03-31T08:03:23Z
5 обязательных дел в огороде до 20 апреля: если не успеете, урожай будет под угрозой
Знай
2025-03-31T06:51:09Z
Лук, бархатцы, перец и не только: какие растения станут хорошими соседями для моркови на огороде
Telegraf
2025-03-31T06:36:17Z
Пасха-2025: новый тренд – кулич со вкусом дубайского шоколада, рецепт, который ищут все
Знай
2025-03-31T05:51:08Z
Вытащили из авто и отвезли на ВВК: суд принял решение по факту задержания мужчины
Апостроф
2025-03-31T11:42:01Z
Украинская семья сбежала от войны, но оказалась в Бангкоке во время землетрясения
Comments UA
2025-03-31T11:21:36Z
Украинцы уничтожили склад боеприпасов россиян на Белгородщине
Апостроф
2025-03-31T10:51:49Z
Стрельба в Мурманске: в РФ заявили о нейтрализации стрелка
Корреспондент
2025-03-31T08:27:31Z
На Вінниччині виявили африканську чуму свиней
AgroNews
2025-03-31T08:25:50Z
Показали страшные последствия ударов РФ по Харькову
Gazeta UA
2025-03-31T08:00:37Z
Россияне ударили КАБом по пятиэтажке в Купянске: есть пострадавшие, под завалами ищут людей. ФОТО
Новости Украины
2025-03-31T07:21:17Z
«Двое мужчин сначала требовали выключить русскую музыку»: что известно о драке в Киеве с участием ветерана
Апостроф
2025-03-31T06:24:23Z
Росія продовжує незаконно вивозити українське зерно та метал
AgroNews
2025-03-31T06:16:39Z
Яремчук - о дубле Панатинаикосу: Я очень горжусь этим
Корреспондент
2025-03-31T11:21:47Z
Криштиану Роналду летом может вернуться в "Реал" – СМИ
ZN UA
2025-03-31T11:04:50Z
Артета подтвердил, что лидер Арсенала готов к возвращению на поле
Корреспондент
2025-03-31T10:54:43Z
Свитолина вернулась в двадцатку лучших теннисисток мира
ZN UA
2025-03-31T10:22:51Z
Еще один украинец может отобраться на ЧМ по футболу среди клубов
Корреспондент
2025-03-31T09:15:10Z
После громкого дебюта на тренерском поприще Филипе Луис отказался возглавить сборную Бразилии
Известия Киев
2025-03-31T08:34:19Z
Чисора: Не могу дальше боксировать, у меня остались силы только на один бой
Корреспондент
2025-03-31T08:21:27Z
НБА: Первый номер драфта уничтожил Милуоки
Корреспондент
2025-03-31T06:15:37Z
Хочу этот бой: Чисора надеется получить титульный поединок с Дюбуа
Корреспондент
2025-03-31T04:15:47Z
Графики отключения света на апрель в Одессе: почему и где могут ввести ограничения
Политека
2025-03-31T12:00:55Z
​В Ровно воду будут давать почасово: какие причины
Апостроф
2025-03-31T11:45:17Z
Россияне через подземные трубы пытаются выйти к позициям Сил обороны в Торецке – ВСУ
Лига
2025-03-31T11:24:20Z
В Киеве зацвели сакуры и магнолии
Апостроф
2025-03-31T11:21:40Z
Бойцы ССО взяли в плен россиян в Курской области
ZN UA
2025-03-31T11:21:02Z
Різні типи причіпного дишла культиваторів Will-Rich
AgroNews
2025-03-31T11:01:06Z
Россия ударила по Купянску
Комсомольская правда
2025-03-31T10:31:03Z
Российские войска пытаются прорвать Торецкую оборону, используя подземные маршруты
Gazeta UA
2025-03-31T10:30:20Z
Новая реальность для Запорожья: обмеление Днепра изменило город до неузнаваемости - впечатляющие фото
Telegraf
2025-03-31T10:03:54Z
Актриса Леся Самаева рассказала о домогательствах преподавателя в школьные годы
Апостроф
2025-03-31T12:03:49Z
Аллу Пугачеву "стерли" с экранов в рф: теперь официалтно отказались от нее
Знай
2025-03-31T11:51:39Z
Как изменилась звезда "Поймать Кайдаша" Антонина Хижняк за 10 лет
Gazeta UA
2025-03-31T11:06:49Z
Диван подождет: куда пойти в Киеве на этой неделе, 31 марта – 4 апреля
VGorode
2025-03-31T10:24:43Z
Голливудская звезда покинула съемки фильма из-за невыплаченной зарплаты
Фокус
2025-03-31T10:12:56Z
В сети выложили новое фото Поляковой с обнаженной грудью
Gazeta UA
2025-03-31T10:06:18Z
Платил, когда служил: Кондратюк высказался о конфликте с Козловским
Факти ICTV
2025-03-31T09:48:00Z
Нацжури на "Евровидение-2025": в "Дії" завершили опрос
Апостроф
2025-03-31T09:45:51Z
Старшей дочери Веры Брежневой исполнилось 24 года: как сейчас выглядит Соня и чем она занимается/Первенца певица родила в 19 лет
Апостроф
2025-03-31T09:45:02Z
Лучшая точность и дальность: для ВСУ создали новый гранатомет AGL-53
Факти ICTV
2025-03-31T12:06:39Z
Блокировка счетов: как государство наказывает за нарушение воинского учета
Новости Украины
2025-03-31T12:03:16Z
60 лет чужой жизни: мужчину перепутали в роддоме и он рос в бедности вместо достатка
Фокус
2025-03-31T11:51:40Z
Украинские обычаи на Пасху, уничтоженные советскими властями
Telegraf
2025-03-31T11:36:52Z
Одинокая мать не работает и воспитывает школьника: предусмотрена ли ей соцвыплата
Telegraf
2025-03-31T11:30:34Z
Метинвест Политехника начал вступительную кампанию: вступление для ветеранов максимально упростили
Апостроф
2025-03-31T11:30:17Z
"Мы такого еще не видели": семья наелась в ресторане и ушла, отказавшись платить
Фокус
2025-03-31T11:06:14Z
Украина получила тотемное животное, которое единственное может победить российского медведя
Comments UA
2025-03-31T10:51:50Z
В Белгородской области взлетел в воздух склад боеприпасов РФ. ВИДЕО
Новости Украины
2025-03-31T10:45:03Z
Какой хлеб лучше покупать: диетологи назвали 6 самых полезных сортов
UAToday
2025-03-31T12:03:18Z
Названы органы, на которые наиболее вредно влияет вино
Comments UA
2025-03-31T11:57:16Z
Развенчиваем мифы о бананах: почему этот фрукт полезен всем
Знай
2025-03-31T11:27:13Z
Сколько калорий вы действительно сжигаете во время силовых упражнений: эксперт раскрыл реальные данные
Comments UA
2025-03-31T11:12:42Z
Болезни становятся тихими убийцами: Джейми Ли Кертис поддержала украинских детей
Факти ICTV
2025-03-31T11:07:59Z
Какие документы необходимы для регистрации на НМТ 2025: полный список
Факти ICTV
2025-03-31T10:34:56Z
Этот продукт защитит от рака простаты
Comments UA
2025-03-31T10:27:17Z
Что кушать, чтобы похудеть в талии: шесть лучших белковых продуктов для плоского живота
UAToday
2025-03-31T09:00:12Z
Ученые обнаружили, как смартфон влияет на качество сна — исследование
Факти ICTV
2025-03-31T08:18:48Z
Вы таких цифр точно не ожидали: какая зарплата у руководства «Укрнафты»
Comments UA
2025-03-31T11:42:33Z
Япония, Китай и Южная Корея готовят соглашение о свободной торговле
Известия Киев
2025-03-31T11:40:33Z
Экологическая революция для украинского бизнеса: предприятия обяжут создать собственную экослужбу
Знай
2025-03-31T11:33:11Z
Новый подход к оплате счетов: "Нафтогаз"обратился ко всем потребителям
Знай
2025-03-31T11:27:39Z
Арестуют ли ваш холодильник? Что не заберет исполнительная служба даже с крупными долгами
Знай
2025-03-31T11:27:13Z
Нацбанк сократил перечень валют для установления курсов
Корреспондент
2025-03-31T11:18:59Z
Власти должны решить проблему долгов на балансирующем рынке для его эффективной работы — Энергосообщество
Апостроф
2025-03-31T10:24:04Z
Кашами и макаронами уже не перебьётесь: базовые продукты рискуют стать роскошью
Знай
2025-03-31T10:12:26Z
Цена на золото преодолела психологический рубеж
Корреспондент
2025-03-31T10:06:40Z
В Украине на продажу в ОЛХ выставили совковый тяжелый танк 1950 года выпуска
Известия Киев
2025-03-31T06:36:55Z
Первый серийный летающий автомобиль успешно прошел испытания
UAToday
2025-03-30T09:30:45Z
Для жестких и экстремальных дорог: автолюбителям показали копию Land Roover с двигателем BMW
Знай
2025-03-30T03:51:27Z
В Украине продают танк Т-10: сколько он стоит
TSN
2025-03-30T00:48:16Z
Российским ударом по Днепру уничтожено детище Маска: фото
TSN
2025-03-30T00:04:22Z
Не битый и с кожаным салоном: на Днепропетровщине продают танк, доставшийся от деда
Comments UA
2025-03-29T15:36:56Z
При каких условиях водители могут остаться без прав из-за состояния автомобильных фар
UAToday
2025-03-29T10:51:56Z
В Украине появился оригинальный семейный электрокар Zeekr с запасом хода 700 км
Фокус
2025-03-29T08:57:04Z
Элитный спа на колесах за 20 млн грн: Mercedes Sprinter превратили во внедорожный шикарный автодом
Знай
2025-03-29T07:51:27Z
Стало известно, какая зарплата у главы Минобороны Рустема Умерова
Comments UA
2025-03-31T12:06:16Z
Фанатку Путина Ле Пен приговорили к 4 годам тюрьмы
Хвиля
2025-03-31T12:00:23Z
Марин Ле Пен признали виновной в растрате средств Европарламента
Лига
2025-03-31T11:54:43Z
В России заочно приговорили журналистов к 8,5 годам тюрьмы за расследование преступлений российской армии в Буче
Апостроф
2025-03-31T11:54:12Z
Трамп назвал 2 апреля "Днем освобождения": что планирует сделать
Comments UA
2025-03-31T11:51:36Z
Путин щедро отблагодарит европейских друзей: кому начнет поступать российский газ
Comments UA
2025-03-31T11:42:17Z
Усиленная защита: Польша обновила электронную систему на границе с Беларусью
Хвиля
2025-03-31T11:36:56Z
Россия проваливается в тотальную советщину: новый план Кремля
Comments UA
2025-03-31T11:36:01Z
Нардеп обратил внимание на "бусификацию" от ТЦК: "Это похищение"
Знай
2025-03-31T11:30:24Z