Якщо необхідно контролювати рівень холестерину, варто звернути увагу на вибір нежирних сортів сиру. Здоров'я 24 з посиланням на дослідження, яке опубліковане в журналі Nutrients, публікує переліків сирів, які спокійно можна їсти за високого рівня холестерину.
Довідково. Дієтичні рекомендації обмежують споживання насичених жирів до менш як 10% від загальної кількості калорій, що становить близько 20 грамів на день. Сири також містять харчовий холестерин. Однак, вчені не знайшли прямого зв'язку між споживанням харчового холестерину та рівнями холестерину в крові.
Які сири містять багато холестерину
Пармезан і блакитний сир мають високий рівень жиру і холестерину на порцію. Однак, невелика кількість таких сирів, наприклад, столова ложка тертого сиру, може не лише збагатити смак страви, а й покращити її харчову цінність.
Водночас є і низькожирові варіанти, які підходять для людей із підвищеним рівнем холестерину, а також поради про те, як їх уживати з користю для серця.
Жири з низьким вмісто холестерину
- Моцарела, частково знежирена
Моцарела є чудовим джерелом білка, кальцію і вітаміну D, необхідних для здоров'я кісток. Цей сир містить лише 3 грами насичених жирів і 18 міліграмів холестерину на порцію.
- Кисломолочник сир
Це чудовий варіант для тих, хто має турбуватись про здоров'я серця, оскільки він багатий на білок і низькожировий. Ферментований сир також підтримує здоров'я кишківника завдяки живим пробіотичним культурам.
- Фета
Фета містить лише 25 міліграмів холестерину на унцію і менше насичених жирів. А ще фета має яскраво виражений смак, що дозволяє використовувати меншу кількість продукту в стравах, не втрачаючи при цьому насиченості смаку.
- Знежирена рикота
Цей сир містить лише 19 міліграмів холестерину на ¼ склянки і 3 грами насичених жирів, що робить його чудовою заміною густим вершкам. Тож, рикоту можна додавати у пасти або мастити на тости.
- Сирні палички
Легкі варіанти сиру, як-от частково знежирена моцарела і 2%-вий чеддер, містять лише 70 – 80 калорій на порцію і близько 5 грамів жиру. А зручне упакування дозволяє контролювати порції та уникнути переїдання.