Дедалі більше українців схильні економити на їжі – Центр Разумкова
Трохи менше за половину українців (44%) під час купівлі харчів намагаються економити на продуктах, навіть якщо обирають менш якісні товари. Такі висновки останнього опитування Центру Разумкова, яка проводилося з 20 по 26 вересня, пише "Інтерфакс-Україна".
Водночас 45% респондентів відзначили, що можуть дозволити собі купувати якісніші, хоча і дорожчі продукти. Ще 11% опитаних не змогли дати однозначної відповіді.
Зазначається, що з початку повномасштабного вторгнення зросла частка громадян, які ледве зводять кінці з кінцями – таких вже 12% порівняно з 9% у 2021 році.
Водночас збільшилася і частка тих, хто почувається забезпеченим, але не може дозволити великі покупки (з 6% до 9%). Зменшилася кількість тих, хто живе на достатньому рівні, але з труднощами купує речі тривалого користування, зокрема меблі чи побутова техніка (з 44% до 41%).
Порівняно з 2005 роком збільшилася частка громадян, які живуть за рахунок зарплати (з 38% до 54%), і зменшилася частка тих, хто отримує основні доходи з пенсії чи соціальних виплат (з 38% до 29%).
Виходячи з опитування, можна припустити, що розрив між "бідними" та "багатими" збільшився. Стало більше тих, хто економити на їжі. Крім того, пенсіонери та особи, які раніше жили на соцвиплати, все частіше йдуть працювати.
Опитування проводилося методом face-to-face на контрольованих урядом територіях України, де не ведуться бойові дії, і охопило 2016 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки становить не більше 2,3%.