За тверду пшеницю аграріям пропонують ціну на 20% вищу, ніж за м’яку, тому фермерам ніби вигідно вирощувати тверді сорти. Але варто зважати, що через кліматичні умови та відсутність районованих сортів тверда пшениця раз на три роки виходить фуражної якості, й потім її нікуди подіти.
Про це розповів керівник департаменту аграрного виробництва компанії «Волинь-Зерно-Продукт» (ТМ «ВІЛІЯ») Ярослав Мазуренко на форумі NEW FOOD SUMMIT 2024.
«За 8 років вирощування твердої пшениці ми перейшли на німецьку і французьку селекції, адаптували сорти під технологію. Останні три роки отримуємо зерно хорошої якості. Це дозволило побудувати новий млин, і зараз запускаємо власну лінійку борошна з твердих сортів пшениці. У майбутньому побачимо, як це буде конкурувати з експортом. Адже зерно вигідніше експортувати, ніж змолоти його на борошно», — зазначив Ярослав Мазуренко.
Він додав, що у певні роки в Європі мало якісної твердої пшениці, й ціна на неї вдвічі вища, ніж на м’яку. В такому разі тверда пшениця конкурує за рентабельністю з 1 га навіть з ріпаком, соняшником і цукровими буряками.
Вікторія Полевик, AgroPortal.ua