В умовах війни українські аграрії стоять на варті продовольчої безпеки країни, повідомляють у Комітеті з питань аграрної та земельної політики. Про це повідомляє Голос України, пише agronews.ua.
Так, за даними Мінагрополітики, в Україні утворили найбільшу організацію водокористувачів — Інгулецьку. Для її створення об’єднались 24 сільгоспвиробники з Миколаївщини та Херсонщини. ОВК планує відновити на півдні зрошення на площі 5 тис. га.
Територія обслуговування ОВК становить 121,5 тис. га. З них — у межах зрошувальних систем: Інгулецької — 60,8 тис. га, Явкинської — 50,3 тис. га та Спаської — 10,4 тис. га. Інгулецька зрошувальна система вважається найстарішою і найбільшою зрошувальною системою в Україні.
Зазначається, що більшість членів ОВК зазнали значних збитків внаслідок військової агресії росії. Доходів від реалізації сільськогосподарської продукції у 2023 році ледве вистачало на зарплату персоналу, орендну плату власникам земельних ділянок та першочергове відновлення зруйнованих об’єктів. За таких обставин інвестування в гідротехнічну меліорацію здавалося взагалі несвоєчасним та другорядним. Проте не для аграріїв півдня, адже вони як ніхто інший розуміють цінність зрошення.
Також зазначається, що Інгулецька, Спаська та Явкинська зрошувальні системи — самопливного типу і мають значні втрати води внаслідок фільтрації у каналах. Такі втрати у деяких каналах сягають до 50%, що істотно знижує рентабельність вирощування зернових та олійних культур.
У 2024 році аграріями ОВК зрошується 10 тис. га сільгоспугідь, на яких вирощуються переважно овочі, зернові та олійні культури. До початку повномасштабної війни загальна площа зрошення становила понад 30 тис. га.
Аграрії новоствореного ОВК є учасниками субгрантової підтримки від Програми USAID з аграрного і сільського розвитку — АГРО. З допомогою програми планують облаштувати систему краплинного зрошення на площі 308 га та впровадити систему дистанційного моніторингу зрошувального обладнання. Це дасть змогу збільшити врожайність овочевих культур, забезпечить економію водних ресурсів і, відповідно, знизить собівартість продукції.