Сушіння сої на зерносушарках LUBNYMASH має свої особливості через специфічну структуру та властивості цієї культури.
Про те, як правильно сушити культуру та на що звертати увагу, представники компанії LUBNYMASH розповіли в межах проєкту СушиPRO100, відвідавши потужності дільниці «Чорнобаївський елеватор» ПП «Віктор і К» у Черкаській області.
За словами фахівців, основні аспекти включають:
- контроль температури, оскільки соя дуже чутлива до перегріву, тому важливо підтримувати нижчу температуру сушіння порівняно з іншими зерновими культурами. Зазвичай температура повітря для сушіння сої не перевищує 60-70°C, щоб уникнути пошкодження зерна та зберегти його якість;
- поступове зниження вологості. Сушіння сої потребує повільного зменшення вологості, щоб уникнути розтріскування зерен. Зерносушарки LUBNYMASH забезпечують рівномірний розподіл повітряного потоку, що сприяє поступовому сушінню та знижує ризик втрат якості. За підвищеної вологості сою рекомендовано сушити в два проходи: на першому етапі соя сушиться до середнього рівня вологості (приблизно 16-18%) із застосуванням помірної температури (до 60°C). Після першого проходу рекомендується «відпочинок» зерна. Це означає, що після сушіння воно витримується в силосі протягом декількох годин, щоб волога всередині кожної зернини могла вирівнятись, рівномірно розподілитися. На другому етапі соя доводиться до кінцевого рівня вологості (10-12%) за нижчої температури, що запобігає надмірному висушуванню чи розтріскуванню. На цьому етапі соя сушиться в м’якому режимі, і температура підтримується на рівні 50-55°C.
Проєкт #СушиPRO100 реалізується за підтримки компаній LUBNYMASH & GRECO GROUP
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала