MY.UAНовини
Фастфуд XXI століття: як побудувати бізнес із виробництва їжі в реторт-пакетах
Фастфуд XXI століття: як побудувати бізнес із виробництва їжі в реторт-пакетах

Фастфуд XXI століття: як побудувати бізнес із виробництва їжі в реторт-пакетах

У світі зростає популярність їжі в реторт-пакетах - готових страв із тривалим терміном зберігання, вироблених методом стерилізації та упакованих у м'яку харчову упаковку. Якщо 2023 року глобальний ринок їжі в реторт-пакетах оцінювали в 4,18 млрд доларів США, то до 2028-го, за прогнозом аналітичної фірми Business Research Company, він зросте до 5,85 млрд доларів США. Тренд набирає силу і в Україні, де, як і в усьому світі, цінують смачну, якісну і різноманітну їжу, яка не забирає час на приготування, стверджує підприємець Євгеній Шевченко. Йому вдалося побудувати успішний бізнес із виробництва їжі спеціального призначення тривалого зберігання без консервантів, використовуючи власні технологічні розробки. Розбираємося разом з Євгенієм Шевченком, наскільки вигідним може бути подібне виробництво, як технології допомагають домогтися безпеки зі збереженням натуральності їжі в реторт-пакетах, і чому вона потрібна всім, від шахтарів до школярів.

Сухий пайок, тільки кращий

Темп життя, що прискорюється, необхідність харчуватися поза домом, соціально-політична нестабільність – лише кілька чинників, які перетворили готову їжу тривалого зберігання на продукт, що здатен виручити в багатьох ситуаціях. Підприємець із Дніпра Євгеній Шевченко ще 10 років тому зрозумів, що подібне виробництво – проєкт не тільки перспективний з точки зору бізнесу, а й соціально значущий. У підсумку Євген першим у своєму регіоні розробив технології та відкрив підприємство з виробництва страв спеціального призначення тривалого зберігання без консервантів, ставши великим постачальником їжі для держустанов і підприємств.

Його перша робота, згадує Євгеній, була пов'язана із забезпеченням продуктами харчування та послугами з приготування гарячих страв шкіл, навчально-реабілітаційних дитячих центрів, дитячих будинків-інтернатів, психоневрологічних інтернатів для дорослих, лікувальних закладів, а також промислових підприємств. При цьому, деяким замовникам доводилося доставляти їжу на віддалені об'єкти, зокрема, на шахти, де комунікації та побутові зручності були зведені до мінімуму. Цей досвід привів Євгенія до ідеї створити бізнес із приготування готових страв із тривалим терміном зберігання. Така їжа – щось на кшталт модернізованого сухого пайка, який може стати в пригоді не тільки військовим і учасникам гуманітарних місій, а й, приміром, туристам або офісним працівникам, які обідають на ходу.

В основу виробництва Євгеній поклав інноваційний метод приготування продуктів в автоклаві, який розробив разом із колегами-технологами. Суть його в тому, що продукти в герметично запаяних пакетах піддаються тепловій обробці при високій температурі і тиску в паровому автоклаві, а потім – шоковому охолодженню. У підсумку страви стерилізуються, в них повністю знищується патогенна мікрофлора, але при цьому зберігається вітамінно-мінеральний комплекс. Щоб відшліфувати свій метод, у процесі впровадження Євгеній звернувся до фахівців Одеської національної академії харчових технологій, які допомогли розробити необхідні параметри роботи автоклава.

Так само ретельно підприємець підійшов до розробки асортименту. Провівши моніторинг ринку, Євгеній сформував лінійку готових страв із м'ясом, куркою, овочами, крупами, бобовими. Усі страви пройшли суворий лабораторний контроль за органолептичними, фізико-хімічними, мікробіологічними, бактеріологічними та радіологічними показниками. Для кожної було розроблено нормативно-технологічну документацію, яка отримала державну реєстрацію.

Важливим етапом стала розробка концепції упаковки та технології її виробництва. Замість громіздкої бляшаної банки Євгеній вирішив порціонувати їжу в м'які та легкі реторт-пакети з чотиришарової ламінованої термостійкої плівки.

«Така упаковка практична: вміст пакета можна швидко розігріти, опустивши його на кілька хвилин у гарячу воду або скориставшись безполуменевим нагрівачем, – пояснює Євгеній, – а готову страву можна зберігати в реторт-пакеті до 2 років, без втрати якості».

Бізнес-чуття і готовність створювати та впроваджувати інноваційні технології допомогли Євгенію Шевченку стати першим у своєму регіоні, хто відкрив перспективний бізнес із виробництва їжі спеціального призначення.

Ароматно, смачно і жодних консервантів

Сфера громадського харчування завжди пов'язана з високим ризиком харчового отруєння. Недотримання санітарних норм і правил на будь-якому з етапів виробництва може призвести до розмноження патогенної флори і псування їжі. Євгенію Шевченку вдалося забезпечити безпеку своєї продукції, запровадивши сучасну систему контролю на всіх етапах виробництва, від закупівлі сировини до переробки.

"Свіжі якісні продукти закуповуються у перевірених виробників, – розповідає Євгеній. – Процес приготування та пакування частково автоматизовано, щоб мінімізувати вплив людського фактора, а подальша стерилізація в автоклаві допомагає домогтися повної безпеки страв».

Щоб гарантовано захистити виробництво від будь-яких ризиків забруднення, Євгеній впровадив HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) – сучасну систему контролю якості та безпеки харчових продуктів. Сертифікацію за системою НАССР Євгеній став використовувати на своєму підприємстві ще до того, як вона була визнана обов'язковою в Україні на державному рівні.

Одним із найскладніших завдань, згадує Євгеній, було домогтися того, щоб за багатоетапної обробки та принципової відмови від штучних консервантів і стабілізаторів готові страви не втратили смаку й поживної цінності. Однак після тривалих експериментів і змін технологій приготування та пакування цю проблему йому вдалося вирішити: вакуумування реторт-пакетів дає змогу зберегти і органолептичні властивості продуктів, тобто смак та аромат, і значну частину вітамінів та мікроелементів.

Знайомство із сучасними стандартами харчового виробництва дало змогу Євгенію Шевченку домогтися гарантованої мікробіологічної безпечності своєї продукції і при цьому зберегти її натуральний смак без додавання штучних консервантів.

Їжа для шкіл, лікарень і виробництв

Організація харчування в школах, лікарнях, на виробництвах – непросте завдання з огляду на необхідність контролю за приготуванням великих обсягів їжі. Тому високим стандартам якості така їжа відповідає далеко не завжди. Завдяки власному виробництву Євгеній Шевченко зміг забезпечити повноцінним харчуванням дітей у школах, освітніх центрах та інтернатах, підопічних соціальних служб, працівників промислових підприємств і багатьох інших жителів Дніпра.

Їжу, яку з використанням сучасних підходів і технологій готують на підприємстві Євгенія, також постачають тим, хто змушений працювати у віддалених районах або в польових умовах. Серед постійних замовників готових страв у реторт-пакетах – Спеціальний авіаційний загін оперативно-рятувальної служби, Головне управління національної поліції в Дніпропетровській області. Крім того, Євгеній регулярно відправляє свою продукцію підопічним Міського товариства інвалідів, якому на благодійних засадах допомагає вже близько 20 років.

Цього року бізнесу Євгенія Шевченка з виробництва страв у реторт-пакетах виповнюється 10 років: свою першу фабрику-кухню, на якій готували каші та супи, він відкрив у 2014-му. Відтоді ця фабрика трансформувалася в масштабне виробництво в Кам'янському Дніпропетровської області: щоденна норма випуску – до 7200 упаковок готової їжі загальною вагою до 3000 кілограмів.

У лінійці супів сьогодні понад 20 найменувань. Число других страв, а це каші з різним м'ясом, бобові з м'ясом і овочами, картопля з м'ясом, давно перевалило за сотню. При цьому асортимент розширюється постійно: за зізнанням Євгенія, він особисто моніторить попит на готову їжу і разом із колегами розробляє рецепти нових страв.

"Два роки тому ми навіть не думали, що введемо в асортимент гриби та бобові, – зізнається Євгеній. – А сьогодні на нашому виробництві розроблено кілька страв із цими продуктами. Зараз працюємо над лінійкою страв з рибою і морепродуктами, на черзі вегетаріанські страви».

Побудувавши свій бізнес, Євгеній Шевченко зумів зробити його не тільки корисним для людей, а й економічно вигідним. Технологія приготування готових страв, яку він розробив і впровадив, дає змогу готувати багато продуктів одночасно, що допомагає знизити споживання енергії та втрати сировини, поліпшити коефіцієнт ефективності використання персоналу кухні, коефіцієнт ефективного використання виробничих потужностей та інші показники. У підсумку це приносить відчутну фінансову вигоду.

За словами Євгенія Шевченка, у нього і зараз є багато ідей, як розвивати свою справу в майбутньому: від інновацій в пакуванні та формулах продуктів до відкриття мережі фабрик-кухонь. З огляду на темп сучасного життя та його соціально-політичну нестабільність, такий сучасний фастфуд сьогодні потрібен багатьом, тож у бізнесу з виробництва готових страв тривалого зберігання у реторт-пакетах хороші перспективи.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Портников объяснил, почему Путин отказался от прекращения огня и предложил переговоры
TSN
2025-05-11T13:34:59Z
Когда россияне смогут захватить всю Украину — эксперты назвали дату
TSN
2025-05-02T17:28:37Z
МИД РФ сделал заявление о "возвращении" Украины в границы 1991 года
Comments UA
2025-05-01T15:30:25Z
Победительница "Битвы экстрасенсов" назвала дату масштабной атаки РФ на Украину
TSN
2025-05-11T13:34:57Z
США не направляли Украине никаких "предложений" по завершению войны - ОП
Корреспондент
2025-05-12T07:15:42Z
В Лондоне пройдут переговоры глав МИД ЕС по поддержке Украины
Корреспондент
2025-05-12T07:15:30Z
Известна позиция России по перемирию и переговорам с Украиной
Comments UA
2025-05-10T20:12:12Z
Кадыров попросил, чтобы его уволили с должности главы Чечни
Comments UA
2025-05-06T15:15:29Z
72 часа до вероятной опасности: эксперты предсказывают атаки 8–9 мая
Новости Украины
2025-05-05T19:21:39Z
Старшая дочь Пугачева попала в большие проблемы: что произошло
Comments UA
2025-05-02T19:57:23Z
От КВН до Банковой: что известно о дружбе Елены Кравец и Елены Зеленской
Telegraf
2025-04-29T14:03:43Z
Степан Казанин резко высказался об исчезновении Елены Кравец из "Квартал 95": "Мы ее научили..."
Знай
2025-05-10T09:51:08Z
Старый костюм Зеленского изжил себя: специалист по этикету назвала причину
Telegraf
2025-04-28T16:04:40Z
Умер режиссер Джеймс Фоули
Корреспондент
2025-05-12T07:15:08Z
Бывшая жена Джонни Деппа родила двойню: фото
Gazeta UA
2025-05-12T07:06:11Z
"Мисс Украина 2023" оконфузилась заявлением о селе
Comments UA
2025-05-05T15:48:59Z
"Это слезы...": жена Виктора Павлика внезапно заговорила о втором ребенке
Знай
2025-05-04T16:51:38Z
София Ротару продала элитную недвижимость в Москве: насколько продешевила певица
Знай
2025-05-04T04:51:29Z
Украинки не планируют возвращаться домой после войны: результаты опроса
Comments UA
2025-05-07T22:27:31Z
Под заснеженной горой может скрываться вход в "мир пришельцев": документы ЦРУ
Фокус
2025-05-11T16:51:58Z
На каком расстоянии от забора можно сажать дерево в Украине
UAToday
2025-04-29T17:27:25Z
Пенсионерам выплатят специальные надбавки: какие суммы обещают
Знай
2025-05-03T15:30:37Z
В России сложилась уникальная ситуация с памятниками "СВО"
Апостроф
2025-05-12T07:15:16Z
Тимур Мирошниченко рассказал о возможном пятом усыновлении
Корреспондент
2025-05-12T06:57:51Z
Жители российского города дрались за кашу возле «поезда победы»
Корреспондент
2025-05-03T17:18:22Z
Делал селфи: Зеленский вышел в центр Киева и фотографировался с людьми, — соцсети
Фокус
2025-05-07T18:18:33Z
Почему нельзя сплетничать 5 мая и что нужно высадить в огороде сгеодня: приметы и запреты на Ирины
Знай
2025-05-05T05:46:16Z
7 важных открытий о том, как алкоголь влияет на наше тело
UAToday
2025-05-06T17:28:03Z
Завтрак для женщин: что должно быть в рационе каждой
Gazeta UA
2025-05-09T21:39:52Z
Ученые открыли редкую мутацию, которая позволяет высыпаться всего за 4 часа
Факти ICTV
2025-05-11T09:30:52Z
Что лучше для здоровья — горчица или кетчуп: врач дала окончательный ответ
UAToday
2025-05-04T12:03:37Z
Здоровый завтрак: четыре продукта, которые не следует есть утром
Gazeta UA
2025-05-12T05:00:32Z
Можно ли добавлять оливковое масло в кофе: ученые назвали влияние на здоровье
Gazeta UA
2025-05-12T02:19:16Z
Опасное заболевание: как уберечься от ботулизма
ZN UA
2025-05-11T22:22:23Z
Как характер партнера влияет на склонность к алкоголизму в семейных отношениях: исследование
Gazeta UA
2025-05-11T21:40:10Z
Победила генетику ради будущего: женщина, больная редким заболеванием, родила здорового ребенка
Фокус
2025-05-11T20:06:58Z
Над Москвой гремят взрывы
Корреспондент
2025-05-07T09:07:24Z
Учительница физики из Прикарпатья получила десять лет заключения за распространение наркотиков
Апостроф
2025-05-07T15:33:41Z
В Запорожье возросло число травмированных. В ГСЧС показали последствия атаки 6 мая
ZN UA
2025-05-07T04:45:58Z
Массированная атака РФ на Запорожье: количество раненых резко возросло
Comments UA
2025-05-02T04:27:11Z
Спасатели спустили туриста из заснеженной Говерлы
Корреспондент
2025-05-12T03:21:25Z
В России рухнула "Спасская башня" и придавила женщину. ВИДЕО
Новости Украины
2025-05-11T20:27:55Z
ТЦК лупят с уклонистов миллионы: фиктивные повестки, "обновление данных", служба по блату
Знай
2025-05-11T19:30:36Z
Жуткая находка в краковском общежитии: погибли двое украинцев
Telegraf
2025-05-11T12:27:41Z
Индия возобновила пропуск воды через плотину на границе с Пакистаном
Корреспондент
2025-05-11T10:45:10Z
Пенсии заморожены, но не навсегда: власти назвали условия для повышения
Знай
2025-05-03T14:30:07Z
Бюджетные крупы и макароны в прошлом: супермаркеты начали повышать цены
Знай
2025-05-12T07:10:57Z
Повышение тарифов на коммунальные услуги в Запорожской области: у кого появится "третья платежка"
Политека
2025-05-12T06:32:48Z
Пенсии повысятся почти на 600 гривен: у кого и при каком условии
Знай
2025-05-12T06:31:23Z
Ребра - 194 грн, а грудинка по 209: супермаркеты изменили ценники на свинину, говядину и курятину
Знай
2025-05-12T06:12:02Z
Сколько нужно работать украинцу, чтобы купить один биткоин
Comments UA
2025-05-12T06:00:24Z
Можете заплатить втрое больше: эксперт предостерег о новой схеме коммунальщиков
Знай
2025-05-12T05:12:53Z
Украинцев ждет дефицит газа: к блекаутам могут добавиться другие отключения
Знай
2025-05-12T04:30:32Z
Курс биткоина превысил 105 тыс. дол. впервые с января
Корреспондент
2025-05-12T03:39:08Z
Остаемся без еды: Украину накроет опасная жара и засуха уже летом, что обещает прогноз погоды
Знай
2025-05-11T04:30:41Z
В России жалуются на массированную атаку БПЛА
Корреспондент
2025-05-06T06:39:54Z
В Киеве прохладно и сыро: синоптики обновили прогноз на субботу
Gazeta UA
2025-05-10T03:24:36Z
Новое наступление ВСУ? Бои в Курской области
Корреспондент
2025-05-05T19:10:27Z
Українцям можуть скасувати виплату пенсії
AgroNews
2025-05-12T07:07:40Z
Не Запорожье и Херсон: россияне бросили все силы на оккупацию этой области
Comments UA
2025-05-12T07:03:30Z
В Крыму оккупанты открыли фейковый телеканал, который работает на украденном оборудовании
Новости Украины
2025-05-12T06:58:43Z
Подразделение "Феникс" уничтожило российскую пехоту и технику. ВИДЕО
Новости Украины
2025-05-12T06:00:04Z
Потери РФ на 12 мая: уничтожено 1170 оккупантов и полсотни артсистем
Факти ICTV
2025-05-12T05:57:58Z
Водителям объяснили, чем грозит авто добавление спирта в бензин
Хвиля
2025-05-04T09:15:41Z
На складе Tesla накоплено более 10 тысяч непроданных пикапов Cybertruck
Корреспондент
2025-05-07T17:39:20Z
Шлем пилота Формулы 1 продан за рекордную сумму
Корреспондент
2025-04-29T20:45:46Z
Как правильно действовать, если ваше авто заблокировали на парковке
Comments UA
2025-05-12T05:54:28Z
Водители годами не знали: как две кнопки на руле улучшают безопасность
Хвиля
2025-05-12T03:00:01Z
Кроссовер для активного водителя: тест-драйв нового Ford Puma
Фокус
2025-05-11T10:57:41Z
Металл против времени: два способа победить ржавчину на машине
Знай
2025-05-11T07:51:29Z
Снаружи конфетка, а внутри - бутафория? Автозапчасть Xiaomi оказалась не топ за свои деньги
Знай
2025-05-11T03:51:35Z
Может появиться в Украине: старшего брата Renault Duster впервые заметили на дорогах
Фокус
2025-05-10T16:00:54Z
Муравьи исчезнут с участка раз и навсегда: просто смешайте сахар с этим средством
Telegraf
2025-04-29T18:51:11Z
Покупка ранних овощей: что нужно знать, чтобы не принести домой "нитратную бомбу"
Знай
2025-05-01T19:51:29Z
Туристы случайно нашли 7-килограммовый клад золота и серебра в горах Чехии
Апостроф
2025-05-01T14:21:11Z
Китайский гороскоп на май 2025 года: время перемен и внутреннего роста, кому из знаков нужно готовиться
Знай
2025-05-01T19:30:32Z
Запеченная молодая картошка с чесноком и укропом: рецепт ароматного лета на тарелке
Знай
2025-05-12T05:51:47Z
Как правильно сажать помидоры: расстояние между стеблями имеет значение
Gazeta UA
2025-05-12T04:33:49Z
Станут помощниками земли: эти цветы спасут ваш огород от сорняков
Telegraf
2025-05-12T04:03:49Z
Идеально к шашлыку: закуска из огурцов, чили и чеснока отлично раскроет вкус мяса
Telegraf
2025-05-12T03:18:49Z
Гороскоп на неделю 12-18 мая для всех знаков Зодиака: новые дела Водолеев, итоги Весов и конец опасности Тельцов
Знай
2025-05-12T01:30:10Z
Microsoft объяснила подорожание новых игр для Xbox Series X|S
GameMag
2025-05-04T17:16:09Z
Бывший аниматор Rockstar Games: Любая цена за Grand Theft Auto VI будет оправдана — игра того стоит
GameMag
2025-05-12T07:04:20Z
Придется докупать ОЗУ? Какое "железно" нужно будет для Mafia: The Old Country
Знай
2025-05-12T06:51:24Z
Новация от lifecell вызвала волну критики: что возмутило пользователей
Telegraf
2025-05-12T06:24:02Z
B8 стали чемпионами ESL Challenger League Season 49, обыграв россиян
Корреспондент
2025-05-12T06:21:43Z
Nintendo сможет просматривать видеочаты игроков на Switch 2 для обеспечения безопасности в цифровом пространстве
GameMag
2025-05-12T06:01:41Z
Могут ли коты горевать: ученые ответили
Gazeta UA
2025-05-12T05:25:07Z
Стало відомо, якою буде погода цього тижня
AgroNews
2025-05-12T04:01:05Z
Круче, чем в Marvel: в Fortnite добавят еще одного популярного персонажа
Знай
2025-05-12T02:51:55Z
НБА, плей-офф: Оклахома и Индиана побеждают
Корреспондент
2025-05-12T05:09:26Z
Боль не помешала: Свитолина выходит в 1/8 финала турнира в Риме
Корреспондент
2025-05-12T04:48:04Z
Фаворит в борьбе за Золотой мяч получил первую награду сезона
Корреспондент
2025-05-12T04:36:34Z
Тренер Интера повторил редкое достижение в Серии А
Корреспондент
2025-05-12T04:03:02Z
Ливерпуль определил очередную альтернативу Александеру-Арнольду
Корреспондент
2025-05-12T03:30:35Z
Гандбольное Евро-2026: Украина все-таки проходит на турнир
Корреспондент
2025-05-11T19:27:20Z
Талибан запретил игру в шахматы в Афганистане как "греховное деяние"
ZN UA
2025-05-11T17:21:59Z
Талибы запретили в Афганистане шахматы
UAToday
2025-05-11T16:36:21Z
"Барселона" в зрелищном Эль-Класико обыграла "Реал"
ZN UA
2025-05-11T16:34:41Z