MY.UAНовини
Фастфуд XXI століття: як побудувати бізнес із виробництва їжі в реторт-пакетах
Фастфуд XXI століття: як побудувати бізнес із виробництва їжі в реторт-пакетах

Фастфуд XXI століття: як побудувати бізнес із виробництва їжі в реторт-пакетах

У світі зростає популярність їжі в реторт-пакетах - готових страв із тривалим терміном зберігання, вироблених методом стерилізації та упакованих у м'яку харчову упаковку. Якщо 2023 року глобальний ринок їжі в реторт-пакетах оцінювали в 4,18 млрд доларів США, то до 2028-го, за прогнозом аналітичної фірми Business Research Company, він зросте до 5,85 млрд доларів США. Тренд набирає силу і в Україні, де, як і в усьому світі, цінують смачну, якісну і різноманітну їжу, яка не забирає час на приготування, стверджує підприємець Євгеній Шевченко. Йому вдалося побудувати успішний бізнес із виробництва їжі спеціального призначення тривалого зберігання без консервантів, використовуючи власні технологічні розробки. Розбираємося разом з Євгенієм Шевченком, наскільки вигідним може бути подібне виробництво, як технології допомагають домогтися безпеки зі збереженням натуральності їжі в реторт-пакетах, і чому вона потрібна всім, від шахтарів до школярів.

Сухий пайок, тільки кращий

Темп життя, що прискорюється, необхідність харчуватися поза домом, соціально-політична нестабільність – лише кілька чинників, які перетворили готову їжу тривалого зберігання на продукт, що здатен виручити в багатьох ситуаціях. Підприємець із Дніпра Євгеній Шевченко ще 10 років тому зрозумів, що подібне виробництво – проєкт не тільки перспективний з точки зору бізнесу, а й соціально значущий. У підсумку Євген першим у своєму регіоні розробив технології та відкрив підприємство з виробництва страв спеціального призначення тривалого зберігання без консервантів, ставши великим постачальником їжі для держустанов і підприємств.

Його перша робота, згадує Євгеній, була пов'язана із забезпеченням продуктами харчування та послугами з приготування гарячих страв шкіл, навчально-реабілітаційних дитячих центрів, дитячих будинків-інтернатів, психоневрологічних інтернатів для дорослих, лікувальних закладів, а також промислових підприємств. При цьому, деяким замовникам доводилося доставляти їжу на віддалені об'єкти, зокрема, на шахти, де комунікації та побутові зручності були зведені до мінімуму. Цей досвід привів Євгенія до ідеї створити бізнес із приготування готових страв із тривалим терміном зберігання. Така їжа – щось на кшталт модернізованого сухого пайка, який може стати в пригоді не тільки військовим і учасникам гуманітарних місій, а й, приміром, туристам або офісним працівникам, які обідають на ходу.

В основу виробництва Євгеній поклав інноваційний метод приготування продуктів в автоклаві, який розробив разом із колегами-технологами. Суть його в тому, що продукти в герметично запаяних пакетах піддаються тепловій обробці при високій температурі і тиску в паровому автоклаві, а потім – шоковому охолодженню. У підсумку страви стерилізуються, в них повністю знищується патогенна мікрофлора, але при цьому зберігається вітамінно-мінеральний комплекс. Щоб відшліфувати свій метод, у процесі впровадження Євгеній звернувся до фахівців Одеської національної академії харчових технологій, які допомогли розробити необхідні параметри роботи автоклава.

Так само ретельно підприємець підійшов до розробки асортименту. Провівши моніторинг ринку, Євгеній сформував лінійку готових страв із м'ясом, куркою, овочами, крупами, бобовими. Усі страви пройшли суворий лабораторний контроль за органолептичними, фізико-хімічними, мікробіологічними, бактеріологічними та радіологічними показниками. Для кожної було розроблено нормативно-технологічну документацію, яка отримала державну реєстрацію.

Важливим етапом стала розробка концепції упаковки та технології її виробництва. Замість громіздкої бляшаної банки Євгеній вирішив порціонувати їжу в м'які та легкі реторт-пакети з чотиришарової ламінованої термостійкої плівки.

«Така упаковка практична: вміст пакета можна швидко розігріти, опустивши його на кілька хвилин у гарячу воду або скориставшись безполуменевим нагрівачем, – пояснює Євгеній, – а готову страву можна зберігати в реторт-пакеті до 2 років, без втрати якості».

Бізнес-чуття і готовність створювати та впроваджувати інноваційні технології допомогли Євгенію Шевченку стати першим у своєму регіоні, хто відкрив перспективний бізнес із виробництва їжі спеціального призначення.

Ароматно, смачно і жодних консервантів

Сфера громадського харчування завжди пов'язана з високим ризиком харчового отруєння. Недотримання санітарних норм і правил на будь-якому з етапів виробництва може призвести до розмноження патогенної флори і псування їжі. Євгенію Шевченку вдалося забезпечити безпеку своєї продукції, запровадивши сучасну систему контролю на всіх етапах виробництва, від закупівлі сировини до переробки.

"Свіжі якісні продукти закуповуються у перевірених виробників, – розповідає Євгеній. – Процес приготування та пакування частково автоматизовано, щоб мінімізувати вплив людського фактора, а подальша стерилізація в автоклаві допомагає домогтися повної безпеки страв».

Щоб гарантовано захистити виробництво від будь-яких ризиків забруднення, Євгеній впровадив HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) – сучасну систему контролю якості та безпеки харчових продуктів. Сертифікацію за системою НАССР Євгеній став використовувати на своєму підприємстві ще до того, як вона була визнана обов'язковою в Україні на державному рівні.

Одним із найскладніших завдань, згадує Євгеній, було домогтися того, щоб за багатоетапної обробки та принципової відмови від штучних консервантів і стабілізаторів готові страви не втратили смаку й поживної цінності. Однак після тривалих експериментів і змін технологій приготування та пакування цю проблему йому вдалося вирішити: вакуумування реторт-пакетів дає змогу зберегти і органолептичні властивості продуктів, тобто смак та аромат, і значну частину вітамінів та мікроелементів.

Знайомство із сучасними стандартами харчового виробництва дало змогу Євгенію Шевченку домогтися гарантованої мікробіологічної безпечності своєї продукції і при цьому зберегти її натуральний смак без додавання штучних консервантів.

Їжа для шкіл, лікарень і виробництв

Організація харчування в школах, лікарнях, на виробництвах – непросте завдання з огляду на необхідність контролю за приготуванням великих обсягів їжі. Тому високим стандартам якості така їжа відповідає далеко не завжди. Завдяки власному виробництву Євгеній Шевченко зміг забезпечити повноцінним харчуванням дітей у школах, освітніх центрах та інтернатах, підопічних соціальних служб, працівників промислових підприємств і багатьох інших жителів Дніпра.

Їжу, яку з використанням сучасних підходів і технологій готують на підприємстві Євгенія, також постачають тим, хто змушений працювати у віддалених районах або в польових умовах. Серед постійних замовників готових страв у реторт-пакетах – Спеціальний авіаційний загін оперативно-рятувальної служби, Головне управління національної поліції в Дніпропетровській області. Крім того, Євгеній регулярно відправляє свою продукцію підопічним Міського товариства інвалідів, якому на благодійних засадах допомагає вже близько 20 років.

Цього року бізнесу Євгенія Шевченка з виробництва страв у реторт-пакетах виповнюється 10 років: свою першу фабрику-кухню, на якій готували каші та супи, він відкрив у 2014-му. Відтоді ця фабрика трансформувалася в масштабне виробництво в Кам'янському Дніпропетровської області: щоденна норма випуску – до 7200 упаковок готової їжі загальною вагою до 3000 кілограмів.

У лінійці супів сьогодні понад 20 найменувань. Число других страв, а це каші з різним м'ясом, бобові з м'ясом і овочами, картопля з м'ясом, давно перевалило за сотню. При цьому асортимент розширюється постійно: за зізнанням Євгенія, він особисто моніторить попит на готову їжу і разом із колегами розробляє рецепти нових страв.

"Два роки тому ми навіть не думали, що введемо в асортимент гриби та бобові, – зізнається Євгеній. – А сьогодні на нашому виробництві розроблено кілька страв із цими продуктами. Зараз працюємо над лінійкою страв з рибою і морепродуктами, на черзі вегетаріанські страви».

Побудувавши свій бізнес, Євгеній Шевченко зумів зробити його не тільки корисним для людей, а й економічно вигідним. Технологія приготування готових страв, яку він розробив і впровадив, дає змогу готувати багато продуктів одночасно, що допомагає знизити споживання енергії та втрати сировини, поліпшити коефіцієнт ефективності використання персоналу кухні, коефіцієнт ефективного використання виробничих потужностей та інші показники. У підсумку це приносить відчутну фінансову вигоду.

За словами Євгенія Шевченка, у нього і зараз є багато ідей, як розвивати свою справу в майбутньому: від інновацій в пакуванні та формулах продуктів до відкриття мережі фабрик-кухонь. З огляду на темп сучасного життя та його соціально-політичну нестабільність, такий сучасний фастфуд сьогодні потрібен багатьом, тож у бізнесу з виробництва готових страв тривалого зберігання у реторт-пакетах хороші перспективи.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Гид AI LIMIT — прохождение игры AI LIMIT в стиле Dark Souls
GameMag
2025-03-31T12:39:09Z
Загадка странных металлов решена: открытие физиков может изменить использование энергии
Фокус
2025-03-31T12:30:38Z
Морское дно неожиданно подпрыгнуло, толкнув волну: раскрыта тайна разрушительного цунами в Японии
Фокус
2025-03-31T12:15:23Z
Создана новая железо-натриевая батарея: лучше Tesla Megapack и прослужит 20 лет
Фокус
2025-03-31T11:46:15Z
Древний родственник миног: странный монстр Тулли бороздил океаны Земли около 300 млн лет назад
Фокус
2025-03-31T11:42:11Z
Преимущества аппарата высокого давления Kärcher для быстрой очистки
Gazeta UA
2025-03-31T11:39:41Z
Миллионы Android-смартфонов поддерживают "секретные" функции: как ими воспользоваться
Фокус
2025-03-31T11:15:22Z
Детали важны: сможет ли червь отрастить новое тело, если разрезать его пополам
Фокус
2025-03-31T11:06:04Z
Ответ за Укрзализныцю? В Москве «лег» сайт столичного метро
Апостроф
2025-03-31T10:24:16Z
Зачем сажать бархатцы возле помидоров: польза, о которой знают не все
Gazeta UA
2025-03-31T12:42:41Z
Проверьте наблюдательность за секунды: найдите замаскированный крендель в комнате
Gazeta UA
2025-03-31T11:24:21Z
Только эти три знака Зодиака станут любимцами судьбы в начале апреля
Comments UA
2025-03-31T10:33:31Z
Галактические яйца к Пасхе-2025: волшебный способ окрашивани, просто натрите свечку
Знай
2025-03-31T09:51:41Z
Взрослые по всему миру начали скупать мягкие игрушки: неожиданная причина
Comments UA
2025-03-31T09:00:53Z
Ритуал на новолуние: как заполнить чек изобилия и притянуть деньги
Знай
2025-03-31T08:51:04Z
Как гарнир или основное блюдо: тушеная капуста с грибами получается сытной и вкусной
Telegraf
2025-03-31T08:03:23Z
5 обязательных дел в огороде до 20 апреля: если не успеете, урожай будет под угрозой
Знай
2025-03-31T06:51:09Z
Лук, бархатцы, перец и не только: какие растения станут хорошими соседями для моркови на огороде
Telegraf
2025-03-31T06:36:17Z
Чудо в Андах: умер один из 16-ти спасшихся, которые были вынуждены стать каннибалами
Фокус
2025-03-31T12:45:55Z
Погибло больше полторы тысячи людей: что известно о крушении знаменитого "Титаника" и как он выглядит сейчас
Telegraf
2025-03-31T12:33:49Z
Мужчина не пришел в ТЦК, ведь имеет больного ребенка: наказал ли его суд
Telegraf
2025-03-31T12:12:31Z
Вытащили из авто и отвезли на ВВК: суд принял решение по факту задержания мужчины
Апостроф
2025-03-31T11:42:01Z
Украинская семья сбежала от войны, но оказалась в Бангкоке во время землетрясения
Comments UA
2025-03-31T11:21:36Z
Украинцы уничтожили склад боеприпасов россиян на Белгородщине
Апостроф
2025-03-31T10:51:49Z
Стрельба в Мурманске: в РФ заявили о нейтрализации стрелка
Корреспондент
2025-03-31T08:27:31Z
На Вінниччині виявили африканську чуму свиней
AgroNews
2025-03-31T08:25:50Z
Показали страшные последствия ударов РФ по Харькову
Gazeta UA
2025-03-31T08:00:37Z
Атлетико хочет обменяться игроками с Челси
Корреспондент
2025-03-31T12:28:55Z
Яремчук - о дубле Панатинаикосу: Я очень горжусь этим
Корреспондент
2025-03-31T11:21:47Z
Криштиану Роналду летом может вернуться в "Реал" – СМИ
ZN UA
2025-03-31T11:04:50Z
Артета подтвердил, что лидер Арсенала готов к возвращению на поле
Корреспондент
2025-03-31T10:54:43Z
Свитолина вернулась в двадцатку лучших теннисисток мира
ZN UA
2025-03-31T10:22:51Z
Еще один украинец может отобраться на ЧМ по футболу среди клубов
Корреспондент
2025-03-31T09:15:10Z
После громкого дебюта на тренерском поприще Филипе Луис отказался возглавить сборную Бразилии
Известия Киев
2025-03-31T08:34:19Z
Чисора: Не могу дальше боксировать, у меня остались силы только на один бой
Корреспондент
2025-03-31T08:21:27Z
НБА: Первый номер драфта уничтожил Милуоки
Корреспондент
2025-03-31T06:15:37Z
Выезд за границу за 25 тыс. долларов: ГБР разоблачило правоохранительницу на Одесчине
Апостроф
2025-03-31T12:42:39Z
Силы БпС уничтожили российский Солнцепек в тылу
Корреспондент
2025-03-31T12:30:29Z
Россияне через подземные трубы пытаются выйти к позициям Сил обороны в Торецке – ВСУ
Лига
2025-03-31T12:25:39Z
Начало апреля в Украине отметится похолоданием
Корреспондент
2025-03-31T12:15:47Z
Графики отключения света на апрель в Одессе: почему и где могут ввести ограничения
Политека
2025-03-31T12:00:55Z
​В Ровно воду будут давать почасово: какие причины
Апостроф
2025-03-31T11:45:17Z
В Киеве зацвели сакуры и магнолии
Апостроф
2025-03-31T11:21:40Z
Бойцы ССО взяли в плен россиян в Курской области
ZN UA
2025-03-31T11:21:02Z
Різні типи причіпного дишла культиваторів Will-Rich
AgroNews
2025-03-31T11:01:06Z
Актриса Леся Самаева рассказала о домогательствах преподавателя в школьные годы
Апостроф
2025-03-31T12:39:34Z
Инна Мирошниченко устроила эмоциональную фотосессию с сыновьями в пижамах
Gazeta UA
2025-03-31T12:25:44Z
Аллу Пугачеву "стерли" с экранов в рф: теперь официалтно отказались от нее
Знай
2025-03-31T11:51:39Z
Как изменилась звезда "Поймать Кайдаша" Антонина Хижняк за 10 лет
Gazeta UA
2025-03-31T11:06:49Z
Диван подождет: куда пойти в Киеве на этой неделе, 31 марта – 4 апреля
VGorode
2025-03-31T10:24:43Z
Голливудская звезда покинула съемки фильма из-за невыплаченной зарплаты
Фокус
2025-03-31T10:12:56Z
В сети выложили новое фото Поляковой с обнаженной грудью
Gazeta UA
2025-03-31T10:06:18Z
Платил, когда служил: Кондратюк высказался о конфликте с Козловским
Факти ICTV
2025-03-31T09:48:00Z
Нацжури на "Евровидение-2025": в "Дії" завершили опрос
Апостроф
2025-03-31T09:45:51Z
На учениях в Литве пропали американские солдаты: бронемашину нашли через шесть дней
Новости Украины
2025-03-31T12:45:44Z
Будут судить военнослужащего, который присвоил приборы ночного видения
Корреспондент
2025-03-31T12:42:54Z
Их объявят в розыск? Что грозит "ограниченно пригодным", которые не пройдут ВВК
Telegraf
2025-03-31T12:42:07Z
Наступление ВСУ на Белгородскую область: поддерживают ли украинцы
Comments UA
2025-03-31T12:36:25Z
Пустовал 200 лет: семья хочет вернуть былое величие заброшенному особняку
Фокус
2025-03-31T12:15:39Z
Няня за счет государства: кто имеет на это право?
Новости Украины
2025-03-31T12:12:03Z
Лучшая точность и дальность: для ВСУ создали новый гранатомет AGL-53
Факти ICTV
2025-03-31T12:06:39Z
Блокировка счетов: как государство наказывает за нарушение воинского учета
Новости Украины
2025-03-31T12:03:16Z
60 лет чужой жизни: мужчину перепутали в роддоме и он рос в бедности вместо достатка
Фокус
2025-03-31T11:51:40Z
Ученые выяснили симптомы плохо диагностируемой, но опасной болезни сердца
Факти ICTV
2025-03-31T12:36:15Z
Этой ошибки допускают все: чего точно нельзя делать при бессоннице
Comments UA
2025-03-31T12:27:33Z
Россиян атакует вирус, вызывающий кашель с кровью: им советуют носить маски
Фокус
2025-03-31T12:12:10Z
Какой хлеб лучше покупать: диетологи назвали 6 самых полезных сортов
UAToday
2025-03-31T12:03:18Z
Названы органы, на которые наиболее вредно влияет вино
Comments UA
2025-03-31T11:57:16Z
Развенчиваем мифы о бананах: почему этот фрукт полезен всем
Знай
2025-03-31T11:27:13Z
Сколько калорий вы действительно сжигаете во время силовых упражнений: эксперт раскрыл реальные данные
Comments UA
2025-03-31T11:12:42Z
Болезни становятся тихими убийцами: Джейми Ли Кертис поддержала украинских детей
Факти ICTV
2025-03-31T11:07:59Z
Какие документы необходимы для регистрации на НМТ 2025: полный список
Факти ICTV
2025-03-31T10:34:56Z
На плечи украинцев могут лечь чужие долги за коммуналку: когда это возможно
Знай
2025-03-31T12:30:53Z
Поезд уехал раньше расписания и "забыл" пассажира во Львове: в "Укрзализныце" объяснили почему
Telegraf
2025-03-31T12:30:04Z
Исторический рекорд: европейские акции уверенно опережают американские
Хвиля
2025-03-31T12:28:31Z
Американские производители массово жалуются на канадцев: что они сделали
Comments UA
2025-03-31T12:24:30Z
Українських аптекарів оштрафовано на 213,4 тис грн за порушення законодавства про ціни
AgroNews
2025-03-31T12:16:20Z
Вы таких цифр точно не ожидали: какая зарплата у руководства «Укрнафты»
Comments UA
2025-03-31T11:42:33Z
Япония, Китай и Южная Корея готовят соглашение о свободной торговле
Известия Киев
2025-03-31T11:40:33Z
Экологическая революция для украинского бизнеса: предприятия обяжут создать собственную экослужбу
Знай
2025-03-31T11:33:11Z
Новый подход к оплате счетов: "Нафтогаз"обратился ко всем потребителям
Знай
2025-03-31T11:27:39Z
В Украине на продажу в ОЛХ выставили совковый тяжелый танк 1950 года выпуска
Известия Киев
2025-03-31T06:36:55Z
Первый серийный летающий автомобиль успешно прошел испытания
UAToday
2025-03-30T09:30:45Z
Для жестких и экстремальных дорог: автолюбителям показали копию Land Roover с двигателем BMW
Знай
2025-03-30T03:51:27Z
В Украине продают танк Т-10: сколько он стоит
TSN
2025-03-30T00:48:16Z
Российским ударом по Днепру уничтожено детище Маска: фото
TSN
2025-03-30T00:04:22Z
Не битый и с кожаным салоном: на Днепропетровщине продают танк, доставшийся от деда
Comments UA
2025-03-29T15:36:56Z
При каких условиях водители могут остаться без прав из-за состояния автомобильных фар
UAToday
2025-03-29T10:51:56Z
В Украине появился оригинальный семейный электрокар Zeekr с запасом хода 700 км
Фокус
2025-03-29T08:57:04Z
Элитный спа на колесах за 20 млн грн: Mercedes Sprinter превратили во внедорожный шикарный автодом
Знай
2025-03-29T07:51:27Z
В ТЦК объяснили, что будет, если проигнорировать повестку на почте
Comments UA
2025-03-31T12:45:32Z
Заработная плата министра обороны Умерова значительно выросла
Апостроф
2025-03-31T12:42:53Z
Глава Покровска Требушкин живет за границей, но получал зарплату из бюджета Украины
Апостроф
2025-03-31T12:42:47Z
Трамп в гневе на Путина: у Зеленского назвали ключевую причину
Comments UA
2025-03-31T12:36:08Z
У украинцев критически низкий уровень доверия к ТЦК: на что придется пойти Кабмину
Comments UA
2025-03-31T12:21:15Z
Марин Ле Пен признали виновной в растрате средств Европарламента
Лига
2025-03-31T12:19:31Z
Россию можно довести до дефолта и распада за 30 дней: как это возможно
Comments UA
2025-03-31T12:09:27Z
Стало известно, какая зарплата у главы Минобороны Рустема Умерова
Comments UA
2025-03-31T12:06:16Z
Фанатку Путина Ле Пен приговорили к 4 годам тюрьмы
Хвиля
2025-03-31T12:00:23Z