MY.UAНовини
Фастфуд XXI століття: як побудувати бізнес із виробництва їжі в реторт-пакетах
Фастфуд XXI століття: як побудувати бізнес із виробництва їжі в реторт-пакетах

Фастфуд XXI століття: як побудувати бізнес із виробництва їжі в реторт-пакетах

У світі зростає популярність їжі в реторт-пакетах - готових страв із тривалим терміном зберігання, вироблених методом стерилізації та упакованих у м'яку харчову упаковку. Якщо 2023 року глобальний ринок їжі в реторт-пакетах оцінювали в 4,18 млрд доларів США, то до 2028-го, за прогнозом аналітичної фірми Business Research Company, він зросте до 5,85 млрд доларів США. Тренд набирає силу і в Україні, де, як і в усьому світі, цінують смачну, якісну і різноманітну їжу, яка не забирає час на приготування, стверджує підприємець Євгеній Шевченко. Йому вдалося побудувати успішний бізнес із виробництва їжі спеціального призначення тривалого зберігання без консервантів, використовуючи власні технологічні розробки. Розбираємося разом з Євгенієм Шевченком, наскільки вигідним може бути подібне виробництво, як технології допомагають домогтися безпеки зі збереженням натуральності їжі в реторт-пакетах, і чому вона потрібна всім, від шахтарів до школярів.

Сухий пайок, тільки кращий

Темп життя, що прискорюється, необхідність харчуватися поза домом, соціально-політична нестабільність – лише кілька чинників, які перетворили готову їжу тривалого зберігання на продукт, що здатен виручити в багатьох ситуаціях. Підприємець із Дніпра Євгеній Шевченко ще 10 років тому зрозумів, що подібне виробництво – проєкт не тільки перспективний з точки зору бізнесу, а й соціально значущий. У підсумку Євген першим у своєму регіоні розробив технології та відкрив підприємство з виробництва страв спеціального призначення тривалого зберігання без консервантів, ставши великим постачальником їжі для держустанов і підприємств.

Його перша робота, згадує Євгеній, була пов'язана із забезпеченням продуктами харчування та послугами з приготування гарячих страв шкіл, навчально-реабілітаційних дитячих центрів, дитячих будинків-інтернатів, психоневрологічних інтернатів для дорослих, лікувальних закладів, а також промислових підприємств. При цьому, деяким замовникам доводилося доставляти їжу на віддалені об'єкти, зокрема, на шахти, де комунікації та побутові зручності були зведені до мінімуму. Цей досвід привів Євгенія до ідеї створити бізнес із приготування готових страв із тривалим терміном зберігання. Така їжа – щось на кшталт модернізованого сухого пайка, який може стати в пригоді не тільки військовим і учасникам гуманітарних місій, а й, приміром, туристам або офісним працівникам, які обідають на ходу.

В основу виробництва Євгеній поклав інноваційний метод приготування продуктів в автоклаві, який розробив разом із колегами-технологами. Суть його в тому, що продукти в герметично запаяних пакетах піддаються тепловій обробці при високій температурі і тиску в паровому автоклаві, а потім – шоковому охолодженню. У підсумку страви стерилізуються, в них повністю знищується патогенна мікрофлора, але при цьому зберігається вітамінно-мінеральний комплекс. Щоб відшліфувати свій метод, у процесі впровадження Євгеній звернувся до фахівців Одеської національної академії харчових технологій, які допомогли розробити необхідні параметри роботи автоклава.

Так само ретельно підприємець підійшов до розробки асортименту. Провівши моніторинг ринку, Євгеній сформував лінійку готових страв із м'ясом, куркою, овочами, крупами, бобовими. Усі страви пройшли суворий лабораторний контроль за органолептичними, фізико-хімічними, мікробіологічними, бактеріологічними та радіологічними показниками. Для кожної було розроблено нормативно-технологічну документацію, яка отримала державну реєстрацію.

Важливим етапом стала розробка концепції упаковки та технології її виробництва. Замість громіздкої бляшаної банки Євгеній вирішив порціонувати їжу в м'які та легкі реторт-пакети з чотиришарової ламінованої термостійкої плівки.

«Така упаковка практична: вміст пакета можна швидко розігріти, опустивши його на кілька хвилин у гарячу воду або скориставшись безполуменевим нагрівачем, – пояснює Євгеній, – а готову страву можна зберігати в реторт-пакеті до 2 років, без втрати якості».

Бізнес-чуття і готовність створювати та впроваджувати інноваційні технології допомогли Євгенію Шевченку стати першим у своєму регіоні, хто відкрив перспективний бізнес із виробництва їжі спеціального призначення.

Ароматно, смачно і жодних консервантів

Сфера громадського харчування завжди пов'язана з високим ризиком харчового отруєння. Недотримання санітарних норм і правил на будь-якому з етапів виробництва може призвести до розмноження патогенної флори і псування їжі. Євгенію Шевченку вдалося забезпечити безпеку своєї продукції, запровадивши сучасну систему контролю на всіх етапах виробництва, від закупівлі сировини до переробки.

"Свіжі якісні продукти закуповуються у перевірених виробників, – розповідає Євгеній. – Процес приготування та пакування частково автоматизовано, щоб мінімізувати вплив людського фактора, а подальша стерилізація в автоклаві допомагає домогтися повної безпеки страв».

Щоб гарантовано захистити виробництво від будь-яких ризиків забруднення, Євгеній впровадив HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) – сучасну систему контролю якості та безпеки харчових продуктів. Сертифікацію за системою НАССР Євгеній став використовувати на своєму підприємстві ще до того, як вона була визнана обов'язковою в Україні на державному рівні.

Одним із найскладніших завдань, згадує Євгеній, було домогтися того, щоб за багатоетапної обробки та принципової відмови від штучних консервантів і стабілізаторів готові страви не втратили смаку й поживної цінності. Однак після тривалих експериментів і змін технологій приготування та пакування цю проблему йому вдалося вирішити: вакуумування реторт-пакетів дає змогу зберегти і органолептичні властивості продуктів, тобто смак та аромат, і значну частину вітамінів та мікроелементів.

Знайомство із сучасними стандартами харчового виробництва дало змогу Євгенію Шевченку домогтися гарантованої мікробіологічної безпечності своєї продукції і при цьому зберегти її натуральний смак без додавання штучних консервантів.

Їжа для шкіл, лікарень і виробництв

Організація харчування в школах, лікарнях, на виробництвах – непросте завдання з огляду на необхідність контролю за приготуванням великих обсягів їжі. Тому високим стандартам якості така їжа відповідає далеко не завжди. Завдяки власному виробництву Євгеній Шевченко зміг забезпечити повноцінним харчуванням дітей у школах, освітніх центрах та інтернатах, підопічних соціальних служб, працівників промислових підприємств і багатьох інших жителів Дніпра.

Їжу, яку з використанням сучасних підходів і технологій готують на підприємстві Євгенія, також постачають тим, хто змушений працювати у віддалених районах або в польових умовах. Серед постійних замовників готових страв у реторт-пакетах – Спеціальний авіаційний загін оперативно-рятувальної служби, Головне управління національної поліції в Дніпропетровській області. Крім того, Євгеній регулярно відправляє свою продукцію підопічним Міського товариства інвалідів, якому на благодійних засадах допомагає вже близько 20 років.

Цього року бізнесу Євгенія Шевченка з виробництва страв у реторт-пакетах виповнюється 10 років: свою першу фабрику-кухню, на якій готували каші та супи, він відкрив у 2014-му. Відтоді ця фабрика трансформувалася в масштабне виробництво в Кам'янському Дніпропетровської області: щоденна норма випуску – до 7200 упаковок готової їжі загальною вагою до 3000 кілограмів.

У лінійці супів сьогодні понад 20 найменувань. Число других страв, а це каші з різним м'ясом, бобові з м'ясом і овочами, картопля з м'ясом, давно перевалило за сотню. При цьому асортимент розширюється постійно: за зізнанням Євгенія, він особисто моніторить попит на готову їжу і разом із колегами розробляє рецепти нових страв.

"Два роки тому ми навіть не думали, що введемо в асортимент гриби та бобові, – зізнається Євгеній. – А сьогодні на нашому виробництві розроблено кілька страв із цими продуктами. Зараз працюємо над лінійкою страв з рибою і морепродуктами, на черзі вегетаріанські страви».

Побудувавши свій бізнес, Євгеній Шевченко зумів зробити його не тільки корисним для людей, а й економічно вигідним. Технологія приготування готових страв, яку він розробив і впровадив, дає змогу готувати багато продуктів одночасно, що допомагає знизити споживання енергії та втрати сировини, поліпшити коефіцієнт ефективності використання персоналу кухні, коефіцієнт ефективного використання виробничих потужностей та інші показники. У підсумку це приносить відчутну фінансову вигоду.

За словами Євгенія Шевченка, у нього і зараз є багато ідей, як розвивати свою справу в майбутньому: від інновацій в пакуванні та формулах продуктів до відкриття мережі фабрик-кухонь. З огляду на темп сучасного життя та його соціально-політичну нестабільність, такий сучасний фастфуд сьогодні потрібен багатьом, тож у бізнесу з виробництва готових страв тривалого зберігання у реторт-пакетах хороші перспективи.

Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Почему нельзя спать с открытыми окнами: неожиданный ответ
Gazeta UA
2025-06-28T02:21:22Z
Как узнать, что у человека порча: основные признаки и советы
Comments UA
2025-06-24T06:15:10Z
Эффективный способ выспаться: ученые назвали лучшую позу для сна
Фокус
2025-06-21T07:15:50Z
Нужно мыть малину перед употреблением или перед замораживанием
TSN
2025-06-28T17:03:02Z
Прифронтовые аптеки: государство изображает оптимизм там, где нужно решать проблему
Лига
2025-07-03T16:48:12Z
Загрязнение воздуха связали с мутациями, вызывающими рак легких
Корреспондент
2025-07-03T16:33:48Z
Лайфгак, как хранить укроп свежим в холодильнике без замораживания
TSN
2025-06-28T17:03:08Z
Опасное заболевание: как уберечься от дифтерии
ZN UA
2025-06-27T22:24:41Z
На чем жарить: диетолог назвала масла, которые подходят для этого и которых надо избегать
UAToday
2025-06-23T09:00:41Z
Запасайтесь уже сейчас: Украине грозит резкое удорожание важного продукта
Знай
2025-06-29T16:00:44Z
Дополнительные 2000 грн к пенсии: кто может получить
Знай
2025-06-27T18:36:38Z
Курс валют на 3 июля: сколько стоят доллар, евро и злотый
TSN
2025-07-03T07:09:36Z
Россия захватила второе из четырех месторождений лития в Украине – Le Figaro
ZN UA
2025-06-27T11:24:21Z
Первые арбузы 2025 года появились на рынке: что с ценами
Gazeta UA
2025-07-03T16:27:43Z
В Армении национализируют компанию российского миллиардера
Корреспондент
2025-07-03T15:39:49Z
Производители предупредили украинцев о значительном росте цен на хлеб
UAToday
2025-06-23T19:45:16Z
Скандал в Германии: из помощи для Украины "исчез" почти миллиард евро, — Bild
Хвиля
2025-06-29T00:15:31Z
Субсидия на коммуналку: некоторые украинцы получат выплаты задним числом
Знай
2025-06-23T17:36:40Z
Польша отреагировала на прекращение поставок оружия США
Корреспондент
2025-07-03T17:12:55Z
Россия нанесла удар по пригороду Харькова: подробности от Терехова
Апостроф
2025-06-28T18:48:07Z
Euractiv: в Европе начали тайно готовиться к сокращению военного присутствия США
Европейская правда
2025-07-03T12:15:10Z
Путин готовится значительно усилить ракетный террор Украины: названы 5 наиболее опасных городов
Comments UA
2025-06-24T14:00:47Z
Франция возмутилась обвинением заключенных в Иране французов, которых удерживают уже три года
Европейская правда
2025-07-03T17:12:32Z
Украина получит 1,5 млн снарядов - глава ЕК
Корреспондент
2025-07-03T16:54:42Z
Зеленский ответил Путину о встрече
Comments UA
2025-06-19T21:00:24Z
Хороших новостей ждать не стоит: эксперты назвали три сценария завершения войны в Украине
Знай
2025-06-22T20:30:05Z
Воевать отправят всех: в Украине жестко взялись за уклонистов – к чему готовиться
Знай
2025-06-28T02:30:53Z
Как американцы моют посуду: почему в США не используют губку
UAToday
2025-06-27T10:06:26Z
Зачем эксперты советуют брать с собой салфетку, когда идете покупать клубнику на рынок: хитрый трюк
TSN
2025-06-26T15:36:49Z
Какие деревья притягивают успех и деньги, как магнитом: их нужно обязательно посадить возле дома
TSN
2025-06-29T13:51:56Z
Чому не варто залишати брудний посуд на ніч. Це варто знати
Gazeta UA
2025-06-28T15:51:36Z
Лучше пиццы: рецепт идеального пирога для быстрого перекуса
Telegraf
2025-07-03T15:42:13Z
Выкапываем чеснок: когда и как обрезать стебли, чтобы не сгнил и не высох до следующего лета
Gazeta UA
2025-07-03T15:39:55Z
Что рассыпать в междурядье, чтобы морковь выросла сладкой: результат вас непременно удивит
TSN
2025-06-29T15:06:26Z
Летний отдых с шашлыками: что стоит знать, чтобы не попасть на штраф
Новости Украины
2025-07-02T18:24:07Z
Популярный курорт Украины атаковали насекомые. В сети показали впечатляющие кадры
Telegraf
2025-06-24T10:36:53Z
3 июля: какой сегодня день и от чего нужно воздержаться
Comments UA
2025-07-02T21:54:57Z
Дополнительные выплаты от ООН: успейте оформить до конца июля
Знай
2025-06-28T08:21:47Z
Движение через украинскую границу значительно возросло: какими пунктами пропуска пограничники советуют не пользоваться
TSN
2025-06-29T08:06:56Z
Светлана Павелецкая рассказала, нашла ли общий язык с детьми Дмитрия Кулебы
Комсомольская правда
2025-06-23T06:52:55Z
Медовый месяц на стройке: пара пожалела о поездке в "пятизвездочный" отель
Фокус
2025-07-03T17:06:22Z
Военный призвал срочно изменить мобилизацию: "Должны поверить, что не в рабстве"
Знай
2025-07-03T16:36:37Z
24 июня большой церковный праздник: что можно и нельзя делать сегодня
Comments UA
2025-06-24T05:33:57Z
"Здесь должны были спать дети": появились кадры разрушенной комнаты детей Тополи
GlavRed
2025-06-23T06:40:50Z
Без этого пенсию не начислят: тысячи пожилых людей столкнулись с проблемой
Хвиля
2025-06-29T17:15:44Z
Россия пытается взять большой город в полукольцо: есть ли успехи у солдат Путина
GlavRed
2025-06-28T07:27:54Z
Льготы аннулируют: для кого проезд в общественном транспорте станет платным
Знай
2025-06-28T02:12:25Z
Синоптики обновили прогноз на среду
Gazeta UA
2025-07-02T05:51:53Z
Россия атаковала Харьков: что известно о "прилете"
TSN
2025-06-29T06:06:56Z
Почему этот киевский сквер называют "полицейским садиком" и что общего у копов с влюбленными парами
Telegraf
2025-07-03T16:57:43Z
Россияне прицельно обстреляли парамедиков в Донецкой области
Корреспондент
2025-07-03T16:33:25Z
В Харькове прогремели взрывы, россияне атаковали город и область ударными дронами
ZN UA
2025-06-29T21:52:59Z
Еще один китаец попал в плен ВСУ: что рассказывает наемник об армии РФ
TSN
2025-06-27T16:33:46Z
В Киеве на месте разрушенного подъезда многоэтажки произошло повторное разрушение
ZN UA
2025-06-23T09:57:04Z
Камалия рассекретила, что стало последней каплей в ее браке с Захуром: "Умоляла год"
TSN
2025-06-27T09:21:29Z
Ведущая Анна Свиридова жестко высказалась об изменнице Оксане Байрак: "Мне совершенно не больно"
Знай
2025-07-01T18:51:11Z
В России умерла звезда фильма Ирония судьбы
Корреспондент
2025-06-21T09:09:23Z
Звезда Лиги смеха вернулась после кровоизлияния в мозг
Корреспондент
2025-06-24T08:24:02Z
Канье Уэсту запретили въезд в Австралию
Корреспондент
2025-07-03T15:27:02Z
Сергей Притула высказался о причинах развода с первой женой и их нынешних отношениях
TSN
2025-07-03T15:18:34Z
Руслана шокировала подробностями "прилета" возле своего дома: "Пошли трещины"
TSN
2025-07-01T16:21:12Z
Камалия шокировала, какие зависимости помогают ей успокаиваться: "Ужасная привычка"
TSN
2025-06-28T05:03:18Z
"Быстро растет и убивает": Камалия поделилась историей борьбы с раком груди
Апостроф
2025-06-27T15:51:58Z
Россия ударила по зданию ТЦК в Полтаве: есть погибшие и раненые
Telegraf
2025-07-03T12:54:38Z
ОГП: В Одессе нашли убитой 7-летнюю девочку. Задержан 31-летний сосед – видео
Лига
2025-06-19T20:18:17Z
В Ивано-Франковской области нашли в лесу 5-летнего мальчика спустя трое суток поисков
Комсомольская правда
2025-06-21T07:57:23Z
В Харькове задержанного оставили умирать в камере - ГБР расследует. ВИДЕО
Новости Украины
2025-06-27T10:18:49Z
Мужчина с топором напал на пассажиров поезда: есть раненые
Comments UA
2025-07-03T17:12:45Z
В Ужгороде парень снял секс с несовершеннолетней девушкой и выложил в Сеть: как все закончилось
TSN
2025-07-03T17:09:42Z
Девятая жертва российской атаки на Киев - 11-летняя девочка
Корреспондент
2025-06-23T16:55:02Z
Атака на Киевщину: разрушен отель с клиникой, есть погибшая и пострадавшие
Корреспондент
2025-06-23T03:15:35Z
В Одессе снова увеличилось число пострадавших из-за атаки РФ
Корреспондент
2025-06-28T07:21:48Z
Toyota RAV4 стала самым популярным автомобилем в мире
Корреспондент
2025-07-01T17:09:59Z
Надежные и недорогие: 5 брендов автомобилей, заставляющих надолго забыть о СТО
Знай
2025-06-27T11:51:00Z
Франция требует от Tesla прекратить рекламировать автомобили как беспилотные и угрожает штрафом
Европейская правда
2025-06-24T15:54:56Z
Ferrari представила купе Amalfi
Корреспондент
2025-07-03T16:39:27Z
Tesla рассказала, что влияет на деградацию батарей в электромобилях
UAToday
2025-07-03T15:24:59Z
Чего не стоит оставлять в авто в жару: 10 вещей, которые могут стать опасными
Комсомольская правда
2025-07-03T06:45:11Z
Пересечение границы на авто: как подготовиться к поездке
ZN UA
2025-07-02T22:24:31Z
Tesla рассказала, что влияет на деградацию батарей в электромобилях
Корреспондент
2025-07-02T20:06:14Z
Продажи Jaguar в Европе упали на 97%
Корреспондент
2025-07-02T19:15:54Z
Пакьяо возвращается: легенда бокса объяснил мотивацию
Корреспондент
2025-06-27T08:18:01Z
Саудовский гранд предлагает Эрнандесу феноменальный контракт
Корреспондент
2025-06-23T15:45:30Z
Лидер "Шахтера" Судаков не перейдет в "Наполи" – СМИ
ZN UA
2025-06-29T07:55:38Z
Звездный футболист Погба нашел себе новый клуб после дисквалификации за допинг
ZN UA
2025-06-28T19:27:30Z
Фьюри высказался о возвращении: мечтает побить Усика и Джошуа
Gazeta UA
2025-07-03T16:33:53Z
Только договориться забыли: Фьюри предлагает Усику бой в неприемлемом месте
Корреспондент
2025-07-03T15:51:22Z
Принц Уильям высказался о смерти Диогу Жоты
Корреспондент
2025-07-03T15:42:40Z
Теннисный мир присоединится к трауру по Жоте
Корреспондент
2025-07-03T15:24:41Z
СМИ сообщают, что Жота не мог лететь на самолете, поэтому выбрал автомобиль
Корреспондент
2025-07-03T14:48:17Z
Случаи, в которых никогда не следует использовать удлинители: советы электриков
Знай
2025-07-02T03:51:41Z
На дне Атлантического океана обнаружили более тысячи бочек с радиоактивными отходами
TSN
2025-06-28T09:06:55Z
Ampere Analysis: 1,4 миллиона владельцев PlayStation 5 купили Death Stranding 2: On the Beach Хидео Кодзимы
GameMag
2025-07-03T16:22:17Z
К Земле на большой скорости приближается межзвездный объект
Comments UA
2025-07-03T15:45:36Z
Разработчики раскрыли секрет названия ChatGPT
ZN UA
2025-07-03T14:01:00Z
Sony неожиданно анонсировала Helldivers 2 для Xbox Series X|S
GameMag
2025-07-03T13:48:36Z
Трейлер Contraband от авторов Just Cause пропал с канала Xbox на YouTube
GameMag
2025-07-03T13:30:59Z
Microsoft отменила финансирование нового неанонсированного шутера от основателя id Software Джона Ромеро
GameMag
2025-07-03T13:30:53Z
Українська компанія Gaderia представила лінійку унікальних бальзамічних оцтів
AgroNews
2025-07-03T13:12:45Z