На Миколаївщині за добу засіяли поле площею 27 гектарів зимуючим горохом. Враховуючи кліматичні зміни, господарство планує вирощувати горох на 30-40 відсотках своїх земель. У 2024 році зібрали по 30 центнерів цієї культури з гектара. Станом на 20 листопада фермери обробляють 300 гектарів у Шевченківській громаді. Про це Суспільному розповів фермер Ельдар Гасимов, пише agronews.ua.
“За відсутності опадів останніми роками ми не можемо вчасно і вдало проводити посів ранніх осінніх культур, щоб вони добре зайшли в зиму. І ми почали альтернативу шукати. Нам дуже сподобалася ця культура (зимуючий горох — ред.). Вона дуже добра, як попередник. Потім після неї і озима пшениця дуже добра, і озимий ячмінь”, — говорить фермер.
За словами Ельдара, сіють зимуючий горох, прилаштований до клімату півдня Миколаївщини, де взимку не буває тривалих морозів. А оскільки зимуючий горох має гнучкі терміни сівби, це дозволяє організовувати посів із середини жовтня і навіть до середини грудня.
“Дуже добре, щоб він зайшов у зиму для перезимівлі — не більше ніж чотири сантиметри над рівнем ґрунту. Або, взагалі, перезимував у ґрунті. Навесні він починає раніше вегетувати та отримує більше вологи”, — розповідає Ельдар Гасимов.
Механізатор Сергій Дикий каже, що перед сівбою горох обробляють фунгіцидами та інсектицидами.
“Робимо протруйку гороху, щоб шкідники його не їли, і щоб під час тривалої зимівлі він не зіпсувався”, — говорить Сергій.
За словами Ельдара Гасимова, після посіву озимого гороху організовується прикочування ґрунту катками.
“Завдяки цьому більше ущільнюється ґрунт, щоб більший був контакт насіння з землею. І також вирівнюється рілля під час коткування, тому що збирається напряму, не на свал і потім краще його збирати”, — розповідає Гасимов.