Хурма – джерело вітамінів і корисних речовин
Перш за все, хурма багата унікальним сполуками – бета-криптоксантином, який є попередником вітаміну А. Завдяки цьому, вживання хурми позитивно впливає на здоров’я очей, шкіри та слизових оболонок. Цей вітамін також сприяє зміцненню імунної системи та має антиоксидантні властивості, пише 24 Канал з посиланням на FDC.
В хурмі міститься і вітамін С, одна ягода може забезпечити до 20% від добової норми. Це робить хурму важливою для роботи імунітету, покращення засвоєння заліза та підтримки синтезу колагену.
Крім того, хурма є цінним джерелом калію, кальцію, фосфору та клітковини. Вміст клітковини в одній ягоді становить близько 20% від добової норми, що сприяє зниженню рівня "поганого" холестерину і підтримує здоров’я судин.
Можливі проблеми зі шлунком
Попри корисний склад, хурма містить речовини, які в певних умовах можуть бути шкідливими. Серед них – таніни, які присутні в багатьох продуктах, таких як чай, каштани та виноград. У хурмі міститься особливий танін – шибуол, зосереджений переважно в шкірці та м'якоті незрілих плодів. Він надає ягоді терпкий смак.
Головна небезпека полягає в тому, що шибуол може взаємодіяти зі шлунковим соком, утворюючи комок, який захоплює неперетравлені частини їжі. Такий скупчення називається безоаром.
Причин утворення безоарів є чимало. Їх можуть провокувати і деякі ліки, і неперетравлювані частини фруктів та овочів, такі як шкірка та насіння. Але через шибуол хурма стає винуватцем безоарів частіше, ніж інші ягоди.
Попри це, з’ївши одну хурму, ви навряд чи зіткнетеся з цією проблемою. Безоари виникають вкрай рідко і найчастіше у специфічних випадках, наприклад, за наявності захворювань ЖКТ, цукрового діабету або при тривалому вживанні великих кількостей хурми, особливо незрілої.
Отже, для відносно здорової людини хурма – корисна, але, як і з будь-якими іншими продуктами, слід дотримуватися помірності. Не варто їсти велику кількість ягід одразу, краще вибирати спілі, нетерпкі плоди.
Якщо хурма сильно в’яже, краще почекати кілька днів, поки вона дозріє. У спілому вигляді вона стане відмінним низькокалорійним десертом і принесе організму більше користі.