![Сковорідці, пательні чи ронделі: на чому ви готуватимете улюблені страви на свята](https://thumbor.my.ua/UJQGQHBDTxDr9O-YPtMberyRa6c=/335x225/smart/filters:format(jpeg)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2Fea10d998b2f4ce03469dc12313d84355.jpg)
Сковорідці, пательні чи ронделі: на чому ви готуватимете улюблені страви на свята
Одним з елементів кухонного начиння століттями залишалася "сковорідка". Та як правильно називати цей посуд українською, та які існують варіанти позначень розповість 24 Канал.
Які варіанти існують, крім сковорідки
Доктор філологічних наук Олександр Пономарів зазначає, що в українській мові правильно казати сковорідка чи сковорода – посуд для смаження їжі. А ще синонімом є слово пательня.
То пательня чи сковорідка: дивіться відео
"На столі стояла накрита чистим рушником сковорода з смаженою картоплею" (Михайло Ткач "Плем'я")
Пояснення філолога: дивіться відео
Які діалектичні назви ще існують:
- Бульбу та Тертюхи на заході України здебільшого смажать на Пательні.
- А вже на Закарпатті це кухонне приладдя називають Палачінта чи Палачінтош.
- Сковорода кажуть у Центральній Україні.
- На межі Хмельницької та Чернівецької областей люди ставлять на вогонь Жаровню.
- А на заході Тернопільської області місцеві жителі смажать бараболю на Ронделі.
Сковорідки бувають різних форм та розмірів, але можна виділити шість основних типів: класичні або універсальні, жаровні, для млинців, сотейники, грилі та вок.
І не варто плутати цей девайс із приладдя для випікання у духовці, бо то уже – деко.
- Майже по всій центрально-західній частині України для запікання смаколиків використовують деку.
- Бляшкою називають у Волинській, Тернопільській, частині Львівської та Чернівецької областей.
- А в печах більшої половини Львівської області стоїть бритванка.
- Закарпаття називає деку тепшею.
- На Буковині використовують слова таца, таця, таса.
Користуйтеся назвами, які вам більше подобаються та смакуйте приготовані у них страви!