Трір є різдвяним туристичним центром, розташованим неподалік від Франції та Люксембургу, тож серед учасників були не лише німці та українці, а також чимало люксембуржців та французів, передає кореспондент Укрінформу.
«Цього року нашою метою було зібрати 12 000 євро на швидку допомогу, і за попередніми даними, нам це майже вдалось. Фестиваль тривав два повних дні, тож тепер потрібно все порахувати, а також знайти підтримку для того, щоб наповнити швидку усією необхідними медпрепаратами та обладнанням», – розповіла Анна Зорінова, організаторка фесту та очільниця громадської організації «Українці в Трірі» (Ukrainer in Trier)
За її словами, аудиторія фестивалю цього року значно розширились як кількісно, так і географічно.
«Якщо торік нас відвідало близько двох тисяч людей, переважно українців, яких тимчасово прихистила Німеччина, то цього року більше половини – це вже були німці, французи, люксембуржці, й загалом це вже понад 3000 людей», – підкреслила вона.
Депутатка Бундестагу Верена Губертц, яка підтримала захід, розповіла, що для неї це був найсмачніший фестиваль і змога скуштувати кілька різновидів найвідомішої української страви, а також познайомитись з іншим традиціями українців.
«Я дуже сподіваюся, що ми зможемо так зустрічатися кожного року! Бо ми робимо велику справу, ми допомагаємо людям, які боронять Україну, які виборюють право бути вільним народом, які оберігають людські права на життя!», – наголосила вона.
Разом з Губертц і місцевими урядовцями фестиваль відкривав також головний консул України в Франкфурті Тарас Жолубак.
«Українці непохитні та згуртовані. І тут усі мають змогу це побачити. Ми разом є одним цілим, незалежно від географічного місця проживання, ми працюємо на перемогу. І ми дуже гостинний народ, тож наші німецькі друзі сьогодні зможуть відчути, що таке українська душа та наші традиції», – розповів консул.
Упродовж двох днів на одній з центральних площ Тріра було продано майже 400 літрів 12 різновидів борщу, серед яких був борщ з полуницею, з рибою, чорносливом, щавлем, вишнею, з запеченими ребрами у хлібі, та навіть кошерний.
За благодійний внесок можна було також скуштувати різноманітні вареники, холодець, а також автентичні страви – авдіївську кашу, шпундру, запечену ліниву капусту, манники та традиційну кутю.
У фестивалі взяли участь німецькі організації, які підтримують Україну, й українські асоціації з інших міст, зокрема, українська спільнота Кобленца, Асоціація українців Кохема (Ehrenamt für Ukrainehilfe e.V.), Українский координаційний центр Франкфурт-н-Майні (Ukrainian Coordination Center e.V.), а також Об'єднання українців у Штрассені (Ukrainisches Haus Strassen), Міжнародна благодійна організація Рутенія з Брюсселя, українсько-німецьке об'єднання (Deutsch-Ukrainische Gesellschaft Trier e.V.), а ще Єврейська громада Тріра.
Як повідомляв Укрінформ, у Києві 13 грудня амбасадор української кухні Євген Клопотенко та письменниця Світлана Короненко презентували унікальне видання «Біблія борщу. Трохи з таємниць української національної кулінарії. Рецепти борщу з кулінарних, етнографічних, художніх книг 1584–2022 рр. з коментарями».