Перед вечерею заведено класти сіно під стіл. Чому це роблять – розповідає 24 Канал.
Чому на Святвечір під стіл кладуть сіно
Як тільки на небі з'являлася перша зірка, що повідомляє про народження Ісуса Христа, у будинок починали заносити Дідуха – сніп, виготовлений з колосків. Цей різдвяний атрибут символізує сімейний добробут, зв’язок між поколіннями, гарний врожай та перемогу світла над темрявою. Крім цього, наші предки клали сіно під стіл, яке символізує ясла у Вифлеємі, де з'явився на світ Син Божий. Висушена трава означає простоту та святість моменту народження Спасителя.
Так, на Святвечір усі члени родини збираються разом, ніби біля ясел, а сіно допомагало це краще уявити. Що цікаво, сіно також символізує єдність з природою та плодючість. Наші пращурі вірили, що цей звичай приносить у дім добробут у новому році.
Така традиція продовжує об'єднувати родини протягом століть. Більшість українців досі дотримуються цього звичаю, тому кладуть сіно, щоб вшанувати свято народження Ісуса Христа.
Традиції Святвечора
Традиційно люди збираються навколо святкового столу, на якому стоять 12 пісних страв. Серед них – кутя, вареники, голубці, узвар, гриби, пампушки та інші. Вони символізують 12 апостолів Сина Божого.
Перед вечерею господар будинку заносить до хати Дідуха, який вважається символом українського Різдва. У давнину вірили, що саме ця прикраса приносить родинну злагоду у дім. Після цього, чоловік першим сідає за святковий стіл, запалює свічку та куштує кутю.
У цей день також заведено вшановувати пам'ять померлих родичів, а після вечері – йти колядувати, прославляючи народження Ісуса Христа.