MY.UAНовини
Виживуть найсильніші: чому закриваються ресторани і як на це впливають ціни, війна і мобілізація
Виживуть найсильніші: чому закриваються ресторани і як на це впливають ціни, війна і мобілізація

Виживуть найсильніші: чому закриваються ресторани і як на це впливають ціни, війна і мобілізація

Наприкінці листопада співвласник ресторанного холдингу "Холдинг емоцій !FEST" Юрко Назарук оприлюднив у соцмережах тривожну інформацію про стан галузі у Львові. На своїй фейсбук-сторінці він заявив, що в ближньому центрі міста понад 50 закладів закриваються або виставлені на продаж, і ця цифра, ймовірно, зросте після зими.

Однак скарги рестораторів – на жаль, не нова історія. Після відновлення більш-менш активного життя в тилових містах після перших місяців вторгнення, у 2024 році настав спад. Одна з причин – новий закон про мобілізацію в Україні від 18 травня, який вплинув на відвідуваність ресторанів. До прикладу, на тлі відправки військовозобов'язаних чоловіків до ТЦК просто з вулиці, у травні 80% гостей закладів однієї з мереж складали жінки.

24 Канал розпитав в експертів, рестораторів і економістів про ситуацію в галузі наприкінці року та їхні прогнози на 2025 рік.

Брак працівників, менше клієнтів, збідніле населення: що відбувається з ресторанним бізнесом в Україні

За словами Юрка Назарука, основні проблеми ресторанної галузі – брак працівників, зменшення числа клієнтів, комендантська година, а також значне зниження платоспроможності населення. Він наголошує, що економічна ситуація створює відчуття "загустішання крові", що сповільнює діяльність бізнесу.

Підприємець також назвав поточну ситуацію не менш загрозливою для бізнесу, ніж сама війна.

Те, що буде з бізнесом після війни і до завершення – зараз настільки ж загрозливо, як і сама війна. Але ж це тільки в бізнесу так. Бо у всіх, хто його перевіряє і пильнує – все добре. Можна створити ще одну раду підтримки бізнесу, а можна просто нарешті дати спокій,
– написав Назарук.

Однак віра в українське підприємництво, за його словами, лишається.

За інформацією експертки з ресторанного бізнесу Ольги Насонової, за останній рік у Києві закрилися близько 120 ресторанів і кафе.

У порівнянні з Львовом, де припинили роботу близько 50 закладів, ситуація в столиці виглядає ще драматичніше.

Цікаво, що ресторани в столиці, на відміну від Львова, розташовані більш рівномірно по місту. У Львові ж більшість із них сконцентровано в середмісті.


Розподілення ресторанів у Києві, Львові та Одесі / Дані OpenStreetMap, інфографіка 24 Каналу

Основними причинами закриття ресторанів Насонова називає такі:

  • це нові заклади, які не встигли "злетіти" через брак грошей та часу. Вони мали яскраві ідеї, але відкрилися "не в той час",
  • нові заклади з неправильною концепцією, "не в тому місті та не з тими цінами",
  • старі заклади, які стали застарілими і не мали коштів на відновлення,
  • давно працюючі заклади, які закрились, щоб провести ребрендинг та відновитись в новому форматі,
  • заклади в місцях, які "раптом стали нещасливими". Наприклад, торговельні центри, що не працюють під час повітряних тривог, бізнес-центри, де не з'явилася публіка, місця, де були "прильоти",
  • ресторани та кафе з відвідувачами та великою кількістю підпісників у соцмережах, але з браком коштів у власника,
  • зовнішні фактори – відключення електрики, тривоги, мобілізація, війна.

За словами Насонової, лише 15% закладів у Києві можна вважати успішними сьогодні.

Однак за негативним сценарієм на ринку можуть залишитися лише ці 15%, як це було раніше, коли в місті працювало лише 20 ресторанів.


Кількість закладів за типами у Києві, Львові та Одесі / Дані OpenStreetMap, інфографіка 24 Каналу

Зокрема, в жовтні в Києві припинив роботу ресторан "Життя Чудових Людей".

Насонова перераховує такі фактори закриття:

  • зміна правил паркування – на прилеглій частині вулиці тепер припаркуватися неможливо, а власна парковка у ресторана відсутня. Таким чином відсіюється платоспроможна аудиторія.
  • власники ресторану виїхали з України.
  • платоспроможних гостей поменшало в рази, а гості з Ізраїлю, яких було в ресторані багато за спостереженнями експертки – практично зникли.
  • проблеми із платою за оренду та прибутком.

Що експерти кажуть про причини ресторанної кризи

Одним із головних викликів для галузі стало підвищення податків з грудня 2024 року та кадрова криза в галузі, розповіла 24 Каналу Яна Зуєва, яка займається маркетингом та комунікаціями у ресторанному бізнесі (Київ). Кошторис на 2025 рік закладався вже з урахуванням цих значущих факторів.

Коли збільшуються податки, то збільшується вартість всього, що є в закладі, пояснює Зуєва. Ще одна причина – з січня 2025 року також збільшуються тарифи для непобутових споживачів на електроенергію.

Зі збільшенням тарифів зросте й вартість всього, що надають заклади. Також ціни на продукти ростуть пропорціонально тому, як підвищується вартість на пальне. Якщо зростають ціни на продукти, то дорожчає й меню. Це те, що ми бачимо на наступні три місяці зими,
– розповіла експертка.

Завдяки досвіду попередніх років ресторатори справилися з відключеннями електроенергії – зараз вже в усіх є генератори, всі вміють з ними працювати та розуміють, що треба закладати витрати на паливо, генератор та його обслуговування.

Однак ще один фактор, який у всі сезони впливає на роботу закладів громадського харчування – це персонал.

Голод кадрів почався ще з осені 2023, особливо відчутним став вже навесні 2024 року. Більшість персоналу на всіх позиціях – кухня та офіціанти – чоловіки. Частина вже на фронті, частина виїхала. Молоде поколінння частіше можна зустріти у фастфудах, але не у всіх є бажання вчитися, не всі розуміють, чому вони прийшли працювати саме на кухню. Звідси плинність кадрів,
– пояснює Яна Зуєва.

До того ж, дуже підвищилася ставка заробітної платні персоналу в ресторанному бізнесі – для того, щоб його втримати, але навіть це не надто впливає на ситуацію, каже експертка. На її думку, криза посилюватиметься навіть не взимку, а навесні 2025 року, коли ситуація стане насправді критичною.

На 2025 рік Зуєва також прогнозує, що фахівців і надалі буде дуже важко шукати. А в тих, хто вже працює, підвищується ставка.

Менеджмент ресторанів будь-якого закладу завжди робить план на рік, але ці плани за останні три роки стали досить гнучкими. Якщо щось змінюється, потрібно швидко пристосовуватися до змін, прибирати або додати з огляду на ситуацію, яка відбувається. Потрібно бути дуже гнучкими і стрімко адаптуватися,
– підсумовує Яна Зуєва.

На її думку, в наступному році добре себе може почувати преміальний сегмент у великих містах (навіть незважаючи на сезонність). А от маленькі заклади на кшталт невеликих кав'ярень, пекарень, до яких ми звикли в різних районах міста, можуть не витягнути кризу через підвищення податків і комунальних послуг.

Виживуть найсильніші. Потрібно пристосовуватися і зберегти свою аудиторію, знайти нову або взагалі переналаштовувати всі процеси. І робити те, в чому є запит від людей,
– додає експертка.

Водночас, за словами виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, у великих містах України ресторанний бізнес здебільшого тримається на туризмі й тих, хто приїжджає у відрядження. Зокрема, у Львові сегмент місцевого населення, що стабільно ходить у ресторани, набагато менший, ніж у столиці. Там же ресторани завжди були більше орієнтовані на тих, хто приїжджав у відрядження, особливо іноземців, які створювали достатньо великий спроможний попит.

По-перше, все, що стосується туризму, в Україні на сьогоднішній момент повністю знищене, причини – війна і мобілізація. Важко уявити, що хтось хоче поїхати до Ужгорода та опинитися в навчальному центрі. Те саме стосується Одеси. Також важко уявити туристів, які приїхали до Харкова чи Запоріжжя,
– каже Пендзин.

Інший момент – вимкнення електроенергії.

"Треба розуміти, що заклади громадського харчування точно не відносяться до категорії критичних для безпеки і оборони держави. Вони заживлюються електроенергією так само, як і побутові споживачі або малий та середній бізнес", – додає експерт.

Водночас, в умовах, коли відвідуваність зменшилася, і треба підтримувати роботу генератора, забезпечити прибуткове існування закладу громадського харчування – достатньо складно.

Крім цих проблем, у ресторані є працівники-чоловіки, які мають величезні проблеми з бронюванням, адже на сьогодні ресторани не мають можливості забронювати своїх працівників. На думку Пендзина, також неможливо забезпечити роботу закладу лише жінками.

Однак, як зауважує економіст, ресторанний бізнес не існує сам по собі, і ситуація в Україні впливає й на готельний бізнес, і на доходи місцевого бюджету, оскільки міста не доотримують доходи від туризму.

Що говорять ресторатори про кризу ресторанного бізнесу

Оксана Колеснікова, керівниця одного із закладів у Львові, наголошує, що три основні проблеми ресторанів зараз такі:

  • Кадровий голод. Є дуже багато працівників, які не хочуть працювати на свята.
  • Низька кількість відвідувачів, особливо це стосується Львова. Один із факторів – повітряні тривоги.
  • Вимкнення електроенергії.
  • Зростання вартості закупівлі продуктів.

Щодо стратегії на наступний рік – ми залишаємося оптимістами, але основна задача ресторанного бізнесу у Львові – це вижити,
– каже Колеснікова.

Щомісяця у Львові відкриєваться щонайменше п'ять закладів, однак із попитом є проблеми, адже відвідувачі вже більше уваги приділяють вартості страв, на відміну від попередніх років, додає Колеснікова.

По платоспроможності львів'ян вдарило й зростання середнього чеку в закладах – зокрема через подорожчання електроенергії – до 800 – 850 гривень за обід.


Олександр Йоурз / Фото з соцмереж

Ситуація в ресторанному бізнесі відрізняється за регіонами, каже в коментарі 24 Каналу Олександр Йоурз, шеф-кухар та засновник одеських ресторанів Yourz Space Bistro, Yourz Asia Bar та Yourz Galaxy Ice Cream – десь гірше, десь краще.

В Одесі ресторани стикаються з підвищеними витратами через зростання тарифів на електроенергію та вимкнення світла. На сьогоднішній день, щоб утримувати ресторан і щоб він працював у прибуток, треба максимально оптимізувати всі процеси й дуже детально стежити за всіма показниками і знаходити кращі ціни на продукти,
– розповідає Йоурз.

Одеський ресторатор підкреслив складність ситуації для преміальних ресторанів із середнім чеком у 1000 – 1500 гривень на людину. Такі заклади втратили велику частину гостей за час повномасштабної війни, адже вони виїхали з України. І зараз, за словами Йоурза, цим ресторанам важче працювати, ніж ресторанам із середнім чеком у 500 гривень.

Чи можуть великі українські міста повернутися в 1990-ті

Великі українські міста ризикують повернутися до ситуації 1990-их – 2000-их, коли на місто працювало декілька ресторанів. Але це залежить від тривалості активної фази війни, про закінчення якої ніхто не знає, наголошує економіст Олег Пендзин.

Треба розуміти, що як тільки війна закінчиться, ситуація почне відновлюватись. Доти, доки буде війна в країні, піке, в яке сьогодні увійшли малий і середній бізнес, що пов'язані із туризмом, буде лише посилюватися,
– каже Пендзин.

Пропозиція визначається попитом, наголошує економіст. Існування ресторанів і кафе в 2025 році залежить від того, чи є попит, і чи відкриє власник поруч ще одну точку. "Буде попит – буде і пропозиція", – підсумовує Пендзин.

Теги за темою
Бізнес
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Республіка Того на три місяці призупинила мовлення французьких новинних агентств RFI і France 24 у країні
Детектор М
2025-06-17T06:51:31Z
Сибіга про атаку РФ по Україні: Путін хоче змусити лідерів G7 виглядати слабкими
УкраинФорм
2025-06-17T06:51:21Z
Трамп терміново залишає саміт G7 через кризу на Близькому Сході
ZN UA
2025-06-17T06:45:52Z
Сибіга про останні удари РФ: Путін посилає сигнал про повну зневагу до США
Европейская правда
2025-06-17T06:42:40Z
Трамп образив Макрона, який "не вгадав" причину його від’їзду з саміту, і натякнув на щось "велике"
Европейская правда
2025-06-17T06:42:40Z
Не время для новых санкций: чего ждать от саммита G7 и как война на Ближнем Востоке "спасает" РФ
Европейская правда
2025-06-17T06:42:37Z
Після поліції — в мільйонери: родина ексгенерала обзавелася майном і бізнесом на $6 млн — Bihus.Info
ZN UA
2025-06-17T06:42:30Z
Трамп відклав нові санкції проти Росії: чекає на угоду щодо припинення війни в Україні
Vlasti
2025-06-17T06:39:56Z
Дрони атакували Тамбовську область РФ: під ударом, ймовірно, опинився завод "Прогрес"
Фокус
2025-06-17T06:33:49Z
Розробники з Нідерландів інтегрували ракети GM-179A JAGM у бойові гелікоптери AH-64 Apache
InternetUA
2025-06-17T06:40:34Z
"На БЗВП було гірше". Пояснюємо, як змінилась підготовка мобілізованих і що це дало
Лига
2025-06-17T06:33:37Z
Ядерний арсенал Китаю зростає найшвидше у світі — дослідження
Хвиля
2025-06-17T06:27:03Z
Військове керівництво і виробники обговорили розвиток автономних рішень для протидії ворожим БПЛА
InternetUA
2025-06-17T06:25:10Z
Здригалось все навіть під землею, – зірки емоційно відреагувала на цинічну атаку по Києву
24tv
2025-06-17T06:18:51Z
У Львові відкриють Центр для людей, які пережили полон, тортури і моральну травму
24tv
2025-06-17T06:09:21Z
Американські розробники представили новітню ракету NGSRI, що замінить FIM-92 Stinger
InternetUA
2025-06-17T06:09:09Z
Виплати, довідки та порушення щодо зниклих або загиблих: найпоширеніші проблеми військових та як їх вирішити
Знай
2025-06-17T06:06:24Z
ВМС США залучають до співпраці американські стартапи
InternetUA
2025-06-17T06:01:36Z
Ворог вдарив ракетою і дроном по Чернігову та області, є постраждала
УкраинФорм
2025-06-17T06:51:14Z
Росіяни роблять менше спроб зайти на Сумщину малими штурмовими групами - Демченко
УкраинФорм
2025-06-17T06:48:29Z
На Харківщині за добу від ворожих ударів постраждали двоє людей
УкраинФорм
2025-06-17T06:42:57Z
У Києві розгорнуто штаби для допомоги постраждалим від обстрілів: адреси
ГЛАВКОМ NET
2025-06-17T06:42:39Z
Наступ рашистів на Сумщині: які, до біса, «Суми за три дні»?!
Украина Криминальная
2025-06-17T06:39:55Z
У Києві точно відомо про майже сотню постраждалих. Та їх може стати ще більше
ZN UA
2025-06-17T06:39:53Z
Атака на Київ: пошкоджена транспортна інфраструктура, низка маршрутів курсують зі змінами
УкраинФорм
2025-06-17T06:39:23Z
Ворог готує "шахедний апокаліпсіс": у ЗСУ попередили про масовані атаки на українські міста - битимуть через день
Знай
2025-06-17T06:36:41Z
На Південно-Слобожанському та Куп’янському напрямках росіяни атакували по чотири рази — Генштаб ЗСУ
Мій Харків
2025-06-17T06:34:56Z
Сніданок за 20 хв: готуємо ароматну спаржу з яєшнею
Gazeta UA
2025-06-17T06:39:01Z
Кабачкові оладки стануть ще ситнішими: який інгредієнт до них додати
Telegraf
2025-06-17T06:18:53Z
2 знаки зодіаку, яких червень засмутить поганою звісткою
24tv
2025-06-17T06:18:23Z
Традиції мають значення: що не можна їсти у Петрів піст
24tv
2025-06-17T05:39:30Z
Дешева альтернатива Європі: туристи в захваті від цієї бюджетної країни
24tv
2025-06-17T05:18:42Z
Більше, ніж боротьба з бур’янами: як міжрядний обробіток оживляє ґрунт
AgroPortal
2025-06-17T04:00:51Z
Чому не можна казати слово "поробка": вчителька закликала уникати помилки
GlavRed
2025-06-17T03:27:03Z
Аромати спокуси та пристрасті: які чоловічі парфуми розпалюють жіноче серце
24tv
2025-06-17T03:18:42Z
Насолоджуємося сезонним продуктом цілий рік: як заготувати стрілки часнику на зиму
24tv
2025-06-17T03:15:25Z
В "Укрзалізниці" знову збій. Які проблеми виникли цього разу і що робити
Telegraf
2025-06-17T06:36:48Z
Тайвань запроваджує експортний контроль над Huawei та SMIC
InternetUA
2025-06-17T06:31:31Z
Озимий горох — ефективне рішення для сівозміни та оптимізації ресурсів
AgroPortal
2025-06-17T06:30:23Z
Курс валют на 17 червня 2025 року: скільки коштує долар і євро
AIN
2025-06-17T06:30:06Z
Оновлення ТКЦ у липні: нова система оплати штрафів у Резерв+
ГЛАВКОМ NET
2025-06-17T06:24:21Z
Зростання відчувається: як змінилась ситуація з курсом злотого у червні
24tv
2025-06-17T06:24:20Z
Врахують усе - квартири, борги, депозити: в Україні по-новому нараховуватимуть субсидії
Знай
2025-06-17T06:21:39Z
Нафта дорожчає на тлі невизначеності щодо ситуації на Близькому Сході
УкраинФорм
2025-06-17T06:12:02Z
ЄБА та Американська палата попереджають про втрати українського агросектору через експортні мита на олійні культури
Agravery
2025-06-17T06:06:57Z
"Позиція зрозуміла": команда Данилка прокоментувала скандал навколо артиста
GlavRed
2025-06-17T06:27:18Z
Світлана Тарабарова стала продюсеркою Нацвідбіру на Дитяче Євробачення
1News
2025-06-17T06:21:07Z
Чотири українські роботи відзначили на фестивалі анімаційних фільмів Annecy у Франції
Детектор М
2025-06-17T06:00:25Z
Зникли з екранів, а сьогодні знову на всіх обкладинках: які зірки отримали другий шанс на славу
24tv
2025-06-17T05:03:55Z
"Найулюбленіший хлопець": Меган Маркл показала рідкісні кадри з принцом Гаррі та дітьми
GlavRed
2025-06-16T23:27:40Z
"Дуже сумно": дружина Брюса Вілліса показала нове фото хворого актора
GlavRed
2025-06-16T22:27:54Z
Розпочинає прийом заявок на участь у пітчингах Film Industry Office 16-го Одеського міжнародного кінофестивалю
Детектор М
2025-06-16T20:45:38Z
Його пісні слухав весь СРСР, а зник у 30: що приховує історія Івасюка
GlavRed
2025-06-16T20:27:07Z
У Нідерландах знайшли рідкісний тисячолітній меч з символами вірності
1News
2025-06-16T19:36:24Z
ChatGPT вірить в містику та окультизм
InternetUA
2025-06-17T06:16:17Z
Які квіти допоможуть захистити капусту від шкідників: поради городникам
Gazeta UA
2025-06-17T04:57:56Z
Все про квас: користь, шкода та скільки можна пити
24tv
2025-06-17T04:12:02Z
Лікарні України поділять на кластери: як це позначиться на пацієнтах
Хвиля
2025-06-16T23:21:19Z
В Україні через російську агресію понад 2,3 тисячі медзакладів пошкоджені або зруйновані - МОЗ
УкраинФорм
2025-06-16T20:03:44Z
Як кава покращує моторику і пам’ять — нові наукові факти
360ua.news
2025-06-16T19:15:12Z
Як правильно пасинкувати помідори: корисні поради
Gazeta UA
2025-06-16T16:51:54Z
Комарі не витримують цього запаху: простий засіб, який можна зробити самостійно
GlavRed
2025-06-16T16:27:33Z
Як заморожувати м'ясо, рибу, овочі і фрукти - способи, які збережуть первинний смак
GlavRed
2025-06-16T16:27:07Z
На Київ летіли майже дві сотні дронів та понад десяток ракет, а в області постраждала жінка
ZN UA
2025-06-17T06:51:09Z
Судитимуть причетних до теракту біля райуправління поліції в Житомирі
Украина Криминальная
2025-06-17T06:45:54Z
Окупанти атакували Київщину БПЛА та ракетами: є руйнування та постраждалі
Gazeta UA
2025-06-17T06:42:49Z
Десятки жертв - показали наслідки однієї з наймасштабніших атак по Києву
Gazeta UA
2025-06-17T06:42:40Z
Ураган може припинити своє існування
Football.ua
2025-06-17T06:39:08Z
Окупанти атакували Одесу: зʼявилися фото руйнувань
ГЛАВКОМ NET
2025-06-17T06:33:08Z
В Одесі під завалами знайшли загиблу жінку, тривають пошуки ще однієї, – ОВА
Фокус
2025-06-17T06:30:58Z
Унаслідок російської атаки на Київ постраждали 99 людей, 59 із них госпіталізовані - МОЗ
УкраинФорм
2025-06-17T06:24:53Z
Удар по Одесі: під завалами знайшли тіло жінки, кількість постраждалих зросла до 17
УкраинФорм
2025-06-17T06:24:45Z
Audi презентувала нову генерацію компактного Q3
AutoCentre
2025-06-17T06:06:07Z
У Львові та Києві масово купують електрокари: топ-моделі травня
24tv
2025-06-17T04:57:14Z
Дизайнери BMW були б у захваті від цієї моделі M3
Топ Жир
2025-06-17T01:30:31Z
Ви ще не бачили такого Ford Mustang Mach-E
Топ Жир
2025-06-17T00:00:33Z
Електромобіль Dodge Charger виявився надто тихим, що може стати проблемою
Топ Жир
2025-06-16T23:15:28Z
Піонер електричних універсалів отримає оновлений дизайн
Топ Жир
2025-06-16T22:45:54Z
Остання концепція Honda виглядає знайомо, але водночас вражає своєю новизною
Топ Жир
2025-06-16T22:00:03Z
Ауди Q3 позбувся підрульових важелів, хоча ми просили більше кнопок
Топ Жир
2025-06-16T21:00:32Z
Ювілейна 25-річна версія гібрида Toyota тепер коштує дорожче
Топ Жир
2025-06-16T20:45:50Z
Трабзонспор блокує трансфер Батагова: український захисник залишиться в Туреччині
Football.ua
2025-06-17T06:45:55Z
Арсенал виставив цінник на Зінченка: претендент на українця вже веде перемовини з "канонірами"
24tv
2025-06-17T06:33:53Z
Галатасарай намагається перекупити основного півзахисника Інтера Хакана Чалханоглу
Известия Киев
2025-06-17T06:27:00Z
Челсі та Ліверпуль включились в боротьбу за Забарним
Football.ua
2025-06-17T06:22:05Z
Біатлон. Джима та Мандзин виступлять на виставковій гонці на ролерах у Дрездені
УкраинФорм
2025-06-17T06:21:49Z
Барселона близька до підписання Ніко Вільямса
Football.ua
2025-06-17T06:18:31Z
Пам’яті Героя України, розвідника, чемпіона світу з паверліфтингу Олексія Слющенка
УкраинФорм
2025-06-17T06:03:59Z
Мареска: Челсі продовжив в тому ж дусі й хоче зберегти цю настанову
Football.ua
2025-06-17T06:01:58Z
Чемпіон України прийняв останній бій на Донеччині. Згадаймо Петра Шукаловича
ГЛАВКОМ NET
2025-06-17T06:00:18Z
Пошукові ШІ чат-боти опановують всесвітню мережу, витісняючи звичний пошук
InternetUA
2025-06-17T06:46:51Z
У центрі Чумацького Шляху обертається космічна дзиґа: її швидкість — на межі можливого
Фокус
2025-06-17T06:42:25Z
Про це мало хто знає: функція посудомийної машини, яка допомагає легко мити келихи
24tv
2025-06-17T06:27:24Z
В Україні знову активізувалися інтернет-шахраї: пропонують "легкий заробіток" за лайки
InternetUA
2025-06-17T06:22:22Z
Що найчастіше ламається в iPhone і чи можна це відремонтувати
Gazeta UA
2025-06-17T05:27:43Z
Google знизить ємність акумулятора Pixel 6a через проблему з перегріванням
24tv
2025-06-17T05:18:48Z
Фахівці розповіли, як працює супутниковий зв’язок у смартфонах
InternetUA
2025-06-17T05:03:52Z
Який об’єкт прихований на малюнку: тільки "генії головоломок" вгадають за 7 секунд
GlavRed
2025-06-17T04:27:42Z
AI-чатботи стрімко зростають, але до Google їм ще далеко: дослідження
InternetUA
2025-06-17T04:03:24Z