MY.UAНовини
Виживуть найсильніші: чому закриваються ресторани і як на це впливають ціни, війна і мобілізація
Виживуть найсильніші: чому закриваються ресторани і як на це впливають ціни, війна і мобілізація

Виживуть найсильніші: чому закриваються ресторани і як на це впливають ціни, війна і мобілізація

Наприкінці листопада співвласник ресторанного холдингу "Холдинг емоцій !FEST" Юрко Назарук оприлюднив у соцмережах тривожну інформацію про стан галузі у Львові. На своїй фейсбук-сторінці він заявив, що в ближньому центрі міста понад 50 закладів закриваються або виставлені на продаж, і ця цифра, ймовірно, зросте після зими.

Однак скарги рестораторів – на жаль, не нова історія. Після відновлення більш-менш активного життя в тилових містах після перших місяців вторгнення, у 2024 році настав спад. Одна з причин – новий закон про мобілізацію в Україні від 18 травня, який вплинув на відвідуваність ресторанів. До прикладу, на тлі відправки військовозобов'язаних чоловіків до ТЦК просто з вулиці, у травні 80% гостей закладів однієї з мереж складали жінки.

24 Канал розпитав в експертів, рестораторів і економістів про ситуацію в галузі наприкінці року та їхні прогнози на 2025 рік.

Брак працівників, менше клієнтів, збідніле населення: що відбувається з ресторанним бізнесом в Україні

За словами Юрка Назарука, основні проблеми ресторанної галузі – брак працівників, зменшення числа клієнтів, комендантська година, а також значне зниження платоспроможності населення. Він наголошує, що економічна ситуація створює відчуття "загустішання крові", що сповільнює діяльність бізнесу.

Підприємець також назвав поточну ситуацію не менш загрозливою для бізнесу, ніж сама війна.

Те, що буде з бізнесом після війни і до завершення – зараз настільки ж загрозливо, як і сама війна. Але ж це тільки в бізнесу так. Бо у всіх, хто його перевіряє і пильнує – все добре. Можна створити ще одну раду підтримки бізнесу, а можна просто нарешті дати спокій,
– написав Назарук.

Однак віра в українське підприємництво, за його словами, лишається.

За інформацією експертки з ресторанного бізнесу Ольги Насонової, за останній рік у Києві закрилися близько 120 ресторанів і кафе.

У порівнянні з Львовом, де припинили роботу близько 50 закладів, ситуація в столиці виглядає ще драматичніше.

Цікаво, що ресторани в столиці, на відміну від Львова, розташовані більш рівномірно по місту. У Львові ж більшість із них сконцентровано в середмісті.


Розподілення ресторанів у Києві, Львові та Одесі / Дані OpenStreetMap, інфографіка 24 Каналу

Основними причинами закриття ресторанів Насонова називає такі:

  • це нові заклади, які не встигли "злетіти" через брак грошей та часу. Вони мали яскраві ідеї, але відкрилися "не в той час",
  • нові заклади з неправильною концепцією, "не в тому місті та не з тими цінами",
  • старі заклади, які стали застарілими і не мали коштів на відновлення,
  • давно працюючі заклади, які закрились, щоб провести ребрендинг та відновитись в новому форматі,
  • заклади в місцях, які "раптом стали нещасливими". Наприклад, торговельні центри, що не працюють під час повітряних тривог, бізнес-центри, де не з'явилася публіка, місця, де були "прильоти",
  • ресторани та кафе з відвідувачами та великою кількістю підпісників у соцмережах, але з браком коштів у власника,
  • зовнішні фактори – відключення електрики, тривоги, мобілізація, війна.

За словами Насонової, лише 15% закладів у Києві можна вважати успішними сьогодні.

Однак за негативним сценарієм на ринку можуть залишитися лише ці 15%, як це було раніше, коли в місті працювало лише 20 ресторанів.


Кількість закладів за типами у Києві, Львові та Одесі / Дані OpenStreetMap, інфографіка 24 Каналу

Зокрема, в жовтні в Києві припинив роботу ресторан "Життя Чудових Людей".

Насонова перераховує такі фактори закриття:

  • зміна правил паркування – на прилеглій частині вулиці тепер припаркуватися неможливо, а власна парковка у ресторана відсутня. Таким чином відсіюється платоспроможна аудиторія.
  • власники ресторану виїхали з України.
  • платоспроможних гостей поменшало в рази, а гості з Ізраїлю, яких було в ресторані багато за спостереженнями експертки – практично зникли.
  • проблеми із платою за оренду та прибутком.

Що експерти кажуть про причини ресторанної кризи

Одним із головних викликів для галузі стало підвищення податків з грудня 2024 року та кадрова криза в галузі, розповіла 24 Каналу Яна Зуєва, яка займається маркетингом та комунікаціями у ресторанному бізнесі (Київ). Кошторис на 2025 рік закладався вже з урахуванням цих значущих факторів.

Коли збільшуються податки, то збільшується вартість всього, що є в закладі, пояснює Зуєва. Ще одна причина – з січня 2025 року також збільшуються тарифи для непобутових споживачів на електроенергію.

Зі збільшенням тарифів зросте й вартість всього, що надають заклади. Також ціни на продукти ростуть пропорціонально тому, як підвищується вартість на пальне. Якщо зростають ціни на продукти, то дорожчає й меню. Це те, що ми бачимо на наступні три місяці зими,
– розповіла експертка.

Завдяки досвіду попередніх років ресторатори справилися з відключеннями електроенергії – зараз вже в усіх є генератори, всі вміють з ними працювати та розуміють, що треба закладати витрати на паливо, генератор та його обслуговування.

Однак ще один фактор, який у всі сезони впливає на роботу закладів громадського харчування – це персонал.

Голод кадрів почався ще з осені 2023, особливо відчутним став вже навесні 2024 року. Більшість персоналу на всіх позиціях – кухня та офіціанти – чоловіки. Частина вже на фронті, частина виїхала. Молоде поколінння частіше можна зустріти у фастфудах, але не у всіх є бажання вчитися, не всі розуміють, чому вони прийшли працювати саме на кухню. Звідси плинність кадрів,
– пояснює Яна Зуєва.

До того ж, дуже підвищилася ставка заробітної платні персоналу в ресторанному бізнесі – для того, щоб його втримати, але навіть це не надто впливає на ситуацію, каже експертка. На її думку, криза посилюватиметься навіть не взимку, а навесні 2025 року, коли ситуація стане насправді критичною.

На 2025 рік Зуєва також прогнозує, що фахівців і надалі буде дуже важко шукати. А в тих, хто вже працює, підвищується ставка.

Менеджмент ресторанів будь-якого закладу завжди робить план на рік, але ці плани за останні три роки стали досить гнучкими. Якщо щось змінюється, потрібно швидко пристосовуватися до змін, прибирати або додати з огляду на ситуацію, яка відбувається. Потрібно бути дуже гнучкими і стрімко адаптуватися,
– підсумовує Яна Зуєва.

На її думку, в наступному році добре себе може почувати преміальний сегмент у великих містах (навіть незважаючи на сезонність). А от маленькі заклади на кшталт невеликих кав'ярень, пекарень, до яких ми звикли в різних районах міста, можуть не витягнути кризу через підвищення податків і комунальних послуг.

Виживуть найсильніші. Потрібно пристосовуватися і зберегти свою аудиторію, знайти нову або взагалі переналаштовувати всі процеси. І робити те, в чому є запит від людей,
– додає експертка.

Водночас, за словами виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, у великих містах України ресторанний бізнес здебільшого тримається на туризмі й тих, хто приїжджає у відрядження. Зокрема, у Львові сегмент місцевого населення, що стабільно ходить у ресторани, набагато менший, ніж у столиці. Там же ресторани завжди були більше орієнтовані на тих, хто приїжджав у відрядження, особливо іноземців, які створювали достатньо великий спроможний попит.

По-перше, все, що стосується туризму, в Україні на сьогоднішній момент повністю знищене, причини – війна і мобілізація. Важко уявити, що хтось хоче поїхати до Ужгорода та опинитися в навчальному центрі. Те саме стосується Одеси. Також важко уявити туристів, які приїхали до Харкова чи Запоріжжя,
– каже Пендзин.

Інший момент – вимкнення електроенергії.

"Треба розуміти, що заклади громадського харчування точно не відносяться до категорії критичних для безпеки і оборони держави. Вони заживлюються електроенергією так само, як і побутові споживачі або малий та середній бізнес", – додає експерт.

Водночас, в умовах, коли відвідуваність зменшилася, і треба підтримувати роботу генератора, забезпечити прибуткове існування закладу громадського харчування – достатньо складно.

Крім цих проблем, у ресторані є працівники-чоловіки, які мають величезні проблеми з бронюванням, адже на сьогодні ресторани не мають можливості забронювати своїх працівників. На думку Пендзина, також неможливо забезпечити роботу закладу лише жінками.

Однак, як зауважує економіст, ресторанний бізнес не існує сам по собі, і ситуація в Україні впливає й на готельний бізнес, і на доходи місцевого бюджету, оскільки міста не доотримують доходи від туризму.

Що говорять ресторатори про кризу ресторанного бізнесу

Оксана Колеснікова, керівниця одного із закладів у Львові, наголошує, що три основні проблеми ресторанів зараз такі:

  • Кадровий голод. Є дуже багато працівників, які не хочуть працювати на свята.
  • Низька кількість відвідувачів, особливо це стосується Львова. Один із факторів – повітряні тривоги.
  • Вимкнення електроенергії.
  • Зростання вартості закупівлі продуктів.

Щодо стратегії на наступний рік – ми залишаємося оптимістами, але основна задача ресторанного бізнесу у Львові – це вижити,
– каже Колеснікова.

Щомісяця у Львові відкриєваться щонайменше п'ять закладів, однак із попитом є проблеми, адже відвідувачі вже більше уваги приділяють вартості страв, на відміну від попередніх років, додає Колеснікова.

По платоспроможності львів'ян вдарило й зростання середнього чеку в закладах – зокрема через подорожчання електроенергії – до 800 – 850 гривень за обід.


Олександр Йоурз / Фото з соцмереж

Ситуація в ресторанному бізнесі відрізняється за регіонами, каже в коментарі 24 Каналу Олександр Йоурз, шеф-кухар та засновник одеських ресторанів Yourz Space Bistro, Yourz Asia Bar та Yourz Galaxy Ice Cream – десь гірше, десь краще.

В Одесі ресторани стикаються з підвищеними витратами через зростання тарифів на електроенергію та вимкнення світла. На сьогоднішній день, щоб утримувати ресторан і щоб він працював у прибуток, треба максимально оптимізувати всі процеси й дуже детально стежити за всіма показниками і знаходити кращі ціни на продукти,
– розповідає Йоурз.

Одеський ресторатор підкреслив складність ситуації для преміальних ресторанів із середнім чеком у 1000 – 1500 гривень на людину. Такі заклади втратили велику частину гостей за час повномасштабної війни, адже вони виїхали з України. І зараз, за словами Йоурза, цим ресторанам важче працювати, ніж ресторанам із середнім чеком у 500 гривень.

Чи можуть великі українські міста повернутися в 1990-ті

Великі українські міста ризикують повернутися до ситуації 1990-их – 2000-их, коли на місто працювало декілька ресторанів. Але це залежить від тривалості активної фази війни, про закінчення якої ніхто не знає, наголошує економіст Олег Пендзин.

Треба розуміти, що як тільки війна закінчиться, ситуація почне відновлюватись. Доти, доки буде війна в країні, піке, в яке сьогодні увійшли малий і середній бізнес, що пов'язані із туризмом, буде лише посилюватися,
– каже Пендзин.

Пропозиція визначається попитом, наголошує економіст. Існування ресторанів і кафе в 2025 році залежить від того, чи є попит, і чи відкриє власник поруч ще одну точку. "Буде попит – буде і пропозиція", – підсумовує Пендзин.

Теги за темою
Бизнес
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Путешествие быстрее скорости света: если варп-двигатель возможен, то почему его не создали
Фокус
2025-02-23T15:00:52Z
Эксперты назвали 5 причин, по которым маленькие телефоны не имеют смысла в 2025 году
Фокус
2025-02-23T15:00:50Z
NVIDIA RTX 5070 Ti для максимальных настроек графики: Системные требования Lost Soul Aside на ПК
GameMag
2025-02-23T14:15:59Z
Как улучшить скорость зарядки любого ноутбука: топ-5 советов от экспертов
Фокус
2025-02-23T14:00:07Z
3500 лет назад рядом с людьми жили настоящие гиганты: это бросает вызов существующим теориям
Фокус
2025-02-23T13:36:24Z
Что делать, если смартфон разослал всем контактам интимные фото и как этого избежать
Фокус
2025-02-23T13:00:22Z
Срочно: найден тайный "город мертвых", которому более трех тысяч лет
TSN
2025-02-23T12:48:30Z
В Австралии на берег выбросились сотни косаток: в чем причина природного бедствия
Фокус
2025-02-23T12:15:44Z
Викинги страдали от ужасных болезней: что выяснили ученые
Фокус
2025-02-23T11:57:39Z
Завтрак за пять минут: рецепт необычных горячих бутербродов
TSN
2025-02-23T15:48:49Z
Спальня мечты: как интерьер влияет на качество вашего сна
Marie Claire
2025-02-23T15:00:59Z
Гороскоп Таро на неделю: что ждет каждого знака Зодиака с 24 февраля по 2 марта
Политека
2025-02-23T14:30:16Z
Какую одежду нельзя стирать гелевыми капсулами: эту ошибку совершают практически все
TSN
2025-02-23T14:21:10Z
Обязательно нужно сделать 3 вещи: посевной календарь на март 2025
UAToday
2025-02-23T14:12:41Z
Горький вкус и темные наклонности: как пищевые предпочтения связаны с психопатией
Знай
2025-02-23T13:51:09Z
Шведская кухня: рецепт трески с картофельным пюре
Фокус
2025-02-23T13:12:37Z
Только самое необходимое: 35 клатчей для невест 2025 года
Marie Claire
2025-02-23T13:00:29Z
Кофе дома: секреты приготовления
TSN
2025-02-23T12:21:26Z
Глупый и опасный: полиция задержала мужчину со странными "орудиями преступления"
Фокус
2025-02-23T14:00:30Z
В Испании ликвидировали сеть торговли людьми
Европейская правда
2025-02-23T12:49:52Z
В результате ночного удара дронами по Одесщине пострадали три человека
Апостроф
2025-02-23T09:03:28Z
Запорожье под ударом: детали последствий обстрела
TSN
2025-02-23T07:36:35Z
РФ нанесла удар по Кривому Рогу: есть погибший и раненые
TSN
2025-02-23T06:12:26Z
"Пылает ресторан": после мощных взрывов в Кривом Роге есть погибший - появились кадры последствий
Comments UA
2025-02-23T06:06:45Z
В Киеве взрывы и пожар после атаки дронов: есть видео прилета, стали известны последствия
Comments UA
2025-02-23T05:30:40Z
В США на авиабазе произошла стрельба: есть погибший и раненый
TSN
2025-02-23T04:48:19Z
РФ обстреляла Запорожье: ранена женщина
Корреспондент
2025-02-22T23:24:57Z
Во время матча НХЛ в лицо комментатора прилетела шайба
ZN UA
2025-02-23T13:34:03Z
Нокаутированный Баколе проанализировал поражение от Паркера
Корреспондент
2025-02-23T13:00:17Z
Решила пошутить: женщина отправила бегунов в 2,5-километровый обход во время забега
Фокус
2025-02-23T12:00:49Z
В Англии похвалили выход на замену украинского футболиста "Арсенала" Зинченко
ZN UA
2025-02-23T10:07:54Z
Пригласил "станцевать": Паркер остроумно обратился к Усику после яркой победы над Баколе
TSN
2025-02-23T09:48:57Z
Известная российская теннисистка призналась в избиении самой себя
ZN UA
2025-02-23T09:31:53Z
Усик в компании Джошуа ярко отреагировал на быструю победу Паркера
Корреспондент
2025-02-23T09:03:31Z
НБА: Лейкерс одержали победу над Денвером, Юта без Михайлюка одолела Хьюсто
Корреспондент
2025-02-23T07:18:55Z
Легенда Манчестер Юнайтед прокоментував поточний стан команди
Корреспондент
2025-02-23T05:27:02Z
Проблемы на фронте со Starlink существуют, однако есть нюанс
Comments UA
2025-02-23T14:36:33Z
В Киеве клуб устроил вечеринку под российскую музыку
TSN
2025-02-23T14:33:47Z
Украинские удары по территории РФ достигли расстояния в 1700 км - Сырский
Апостроф
2025-02-23T14:27:25Z
Баллистика на Кривой Рог, дроны в Киеве и не только: все о рекордной атаке РФ на Украину
UAToday
2025-02-23T14:12:45Z
Ситуация на фронте на утро 23 февраля
UAToday
2025-02-23T14:12:30Z
Разведчики показали, как уничтожают укрепление россиян
Корреспондент
2025-02-23T14:00:15Z
Пехотинцы ВСУ в одной посадке устроили сразу двум российским колоннам братскую могилу. ВИДЕО
Новости Украины
2025-02-23T13:51:16Z
Киевлян предупредили об ограничении движения по городу 24 февраля
Апостроф
2025-02-23T13:45:26Z
Россияне готовятся к масштабным штурмам на одном из направлений
ZN UA
2025-02-23T13:33:05Z
Осталось мало времени: Netflix удаляет культовые фильмы и сериал
Фокус
2025-02-23T15:06:02Z
Главная героиня светских хроник: все о любимой микро-чихуахуа Деми Мур — Пилаф
Marie Claire
2025-02-23T14:57:51Z
Екатерина Тышкевич серьезно заболела и назвала свои симптомы
TSN
2025-02-23T14:48:11Z
Тина Кароль заговорила о желании родить дочь и ответила на упреки, что похудела с препаратами
TSN
2025-02-23T14:21:54Z
Победительница "Холостяка" стала встречаться с певцом
Апостроф
2025-02-23T13:24:09Z
"Приезжай в Украину, узнаешь реальную любовь "своих людей"": Олег Винник получил предложение
Апостроф
2025-02-23T12:57:30Z
Украинскому телеведущему стало стыдно из-за посещения концертов российского певца Басты в Киеве
Апостроф
2025-02-23T12:30:12Z
Олег Скрипка вспомнил детство в Курской области и удивил отношением к нему: "Готовы убить"
TSN
2025-02-23T12:06:54Z
Взрослые, сексуальные и без ретуши: Каста, Пфайфер, Севиньи и Йео в модных кампаниях
Marie Claire
2025-02-23T12:00:51Z
Работник ТЦК пожаловался на адскую работу: "На нуле и то был шанс на отдых"
Знай
2025-02-23T15:30:23Z
РФ планирует изготовить около 3000 дальнобойных ракет в 2025 году – украинская разведка
Лига
2025-02-23T15:27:53Z
"Худшее было впереди": мужчина пережил клиническую смерть и рассказал о своих видениях, детали
Фокус
2025-02-23T15:06:54Z
Впереди сложное время: какие серьезные проблемы существуют в обороне Украины
Comments UA
2025-02-23T14:54:55Z
Зеленский назначил командиров армейских корпусов - СМИ
Корреспондент
2025-02-23T14:34:04Z
Запад срочно изучает опыт и практику войны в Украине
Новости Украины
2025-02-23T14:24:10Z
"Почти на 100 тысяч": РФ значительно снизила план мобилизации для войны в Украину, — Буданов
Фокус
2025-02-23T14:15:46Z
Что будет с боеприпасами, если США приостановят помощь: Умеров ответил
TSN
2025-02-23T14:12:37Z
Власти отказались помогать украинцам без отопления: не разрешили даже разместить петицию
Знай
2025-02-23T14:12:03Z
Почему жир идет в живот: 7 опасных привычек, которые мешают похудеть
UAToday
2025-02-23T14:12:34Z
Названы самые полезные консервы для здоровья пожилых людей: укрепляют сердце и кости
TSN
2025-02-23T12:36:34Z
Постановление Кабмина лишило тяжелобольных пациентов скидок на лекарства: семья ветерана бьет тревогу
Фокус
2025-02-23T12:06:22Z
Любовь и здоровье сердца: как романтические отношения влияют на организм
Фокус
2025-02-23T11:30:17Z
Этот утренний ритуал может разрушать вашу кожу: правда о кофе, которую не говорят
Знай
2025-02-23T08:51:31Z
Эпидемия одиночества: как мы разучились дружить и любить в реальном мире
Marie Claire
2025-02-23T08:00:27Z
Кто руководит нашими генами? Загадки эпигенетики
ZN UA
2025-02-23T06:34:40Z
Как бананы могут помочь бросить курить
Знай
2025-02-23T04:51:34Z
Ляшко возмущен поборами за контраст и КТ в больницах: "Руки хочется отрывать"
Знай
2025-02-23T04:12:06Z
Благодаря энергетикам ДТЭК удалось вернуть тепло в доме одесситов после обстрелов — Труханов
TSN
2025-02-23T15:06:53Z
Кабмин продлит сроки перебронирования работников предприятий: названа дата
GlavRed
2025-02-23T13:27:42Z
Без субсидий и с ростом тарифов: украинцы остались без помощи в феврале
Знай
2025-02-23T13:12:07Z
Глава Минфина о полезных ископаемых: Цель Украины не экспорт, а привлечение инвесторов
Лига
2025-02-23T13:06:43Z
Цены на капусту в Украине: где выгоднее купить
Политека
2025-02-23T13:00:57Z
Прекращение выплат пенсии: украинцам рассказали, когда и как это можно восстановить
Политека
2025-02-23T13:00:42Z
До 90 000 грн за одну монету: на каких копейках можно сколотить состояние
Знай
2025-02-23T12:12:47Z
Изменения в ПриватБанке: учреждение будет брать деньги за услугу, которая была бесплатной
Политека
2025-02-23T12:00:56Z
Почти недостижимая мечта: какие условия нужно выполнить, чтобы иметь пенсию 8700 грн
Знай
2025-02-23T11:30:08Z
Китай подложил России неожиданную "свинью": о чем идет речь
Comments UA
2025-02-23T14:12:13Z
В интернете показали раритетные и малоизвестные прототипы "Таврии"
Фокус
2025-02-23T13:51:45Z
Летающий электромобиль уже реальность: стартап с украинскими корнями показал впечатляющее видео
Знай
2025-02-23T12:51:08Z
Без окон, без дверей: в Киеве засветился редкий трехколесный спорткар из США
Фокус
2025-02-23T12:21:18Z
Вибрация руля - тревожный сигнал, который может стоить вам целое состояние: что это значит для водителя
Знай
2025-02-23T10:51:10Z
Сколько белья можно класть в стиральную машину
TSN
2025-02-23T09:06:45Z
Один взгляд, и это - любовь: в Киеве заметили элитный суперкар BMW, который топит 300 км/ч
Знай
2025-02-22T15:51:46Z
Пушка-ракета на 800 "лошадок": в Киеве засветился агрессивный "Гелик" за 20 млн грн
Знай
2025-02-22T11:51:10Z
Гость из 90-х: в Украине нашли редкий 33-летний мотоцикл "Днепр" без пробега
Фокус
2025-02-22T10:57:09Z
Украинская резолюция будет голосоваться в ООН, не противоречащая документу США – Сибига
Лига
2025-02-23T15:52:09Z
Есть ли возможность не подписывать соглашение о полезных ископаемых с США: Зеленский ответил
TSN
2025-02-23T15:48:02Z
Зеленский: к каким резким решениям Трампа готовится Украина
Comments UA
2025-02-23T15:48:02Z
Зеленский назвал обязательных участников переговоров по миру в Украине
ZN UA
2025-02-23T15:42:58Z
Я готов уйти с поста президента, если это будет означать мир для Украины – Зеленский
ZN UA
2025-02-23T15:42:22Z
Пресс-конференция Зеленского к годовщине войны: текстовый онлайн
GlavRed
2025-02-23T15:27:07Z
Зеленский объяснил, почему не подписал первое соглашение о редкоземельных металлах
TSN
2025-02-23T15:21:20Z
Зеленский заявил, что Трамп приедет в Украину
TSN
2025-02-23T15:18:43Z
РФ может допустить масштабную ядерную катастрофу: Иващенко о техническом состоянии ядерных объектов
TSN
2025-02-23T15:06:13Z