MY.UAНовини
Виживуть найсильніші: чому закриваються ресторани і як на це впливають ціни, війна і мобілізація
Виживуть найсильніші: чому закриваються ресторани і як на це впливають ціни, війна і мобілізація

Виживуть найсильніші: чому закриваються ресторани і як на це впливають ціни, війна і мобілізація

Наприкінці листопада співвласник ресторанного холдингу "Холдинг емоцій !FEST" Юрко Назарук оприлюднив у соцмережах тривожну інформацію про стан галузі у Львові. На своїй фейсбук-сторінці він заявив, що в ближньому центрі міста понад 50 закладів закриваються або виставлені на продаж, і ця цифра, ймовірно, зросте після зими.

Однак скарги рестораторів – на жаль, не нова історія. Після відновлення більш-менш активного життя в тилових містах після перших місяців вторгнення, у 2024 році настав спад. Одна з причин – новий закон про мобілізацію в Україні від 18 травня, який вплинув на відвідуваність ресторанів. До прикладу, на тлі відправки військовозобов'язаних чоловіків до ТЦК просто з вулиці, у травні 80% гостей закладів однієї з мереж складали жінки.

24 Канал розпитав в експертів, рестораторів і економістів про ситуацію в галузі наприкінці року та їхні прогнози на 2025 рік.

Брак працівників, менше клієнтів, збідніле населення: що відбувається з ресторанним бізнесом в Україні

За словами Юрка Назарука, основні проблеми ресторанної галузі – брак працівників, зменшення числа клієнтів, комендантська година, а також значне зниження платоспроможності населення. Він наголошує, що економічна ситуація створює відчуття "загустішання крові", що сповільнює діяльність бізнесу.

Підприємець також назвав поточну ситуацію не менш загрозливою для бізнесу, ніж сама війна.

Те, що буде з бізнесом після війни і до завершення – зараз настільки ж загрозливо, як і сама війна. Але ж це тільки в бізнесу так. Бо у всіх, хто його перевіряє і пильнує – все добре. Можна створити ще одну раду підтримки бізнесу, а можна просто нарешті дати спокій,
– написав Назарук.

Однак віра в українське підприємництво, за його словами, лишається.

За інформацією експертки з ресторанного бізнесу Ольги Насонової, за останній рік у Києві закрилися близько 120 ресторанів і кафе.

У порівнянні з Львовом, де припинили роботу близько 50 закладів, ситуація в столиці виглядає ще драматичніше.

Цікаво, що ресторани в столиці, на відміну від Львова, розташовані більш рівномірно по місту. У Львові ж більшість із них сконцентровано в середмісті.


Розподілення ресторанів у Києві, Львові та Одесі / Дані OpenStreetMap, інфографіка 24 Каналу

Основними причинами закриття ресторанів Насонова називає такі:

  • це нові заклади, які не встигли "злетіти" через брак грошей та часу. Вони мали яскраві ідеї, але відкрилися "не в той час",
  • нові заклади з неправильною концепцією, "не в тому місті та не з тими цінами",
  • старі заклади, які стали застарілими і не мали коштів на відновлення,
  • давно працюючі заклади, які закрились, щоб провести ребрендинг та відновитись в новому форматі,
  • заклади в місцях, які "раптом стали нещасливими". Наприклад, торговельні центри, що не працюють під час повітряних тривог, бізнес-центри, де не з'явилася публіка, місця, де були "прильоти",
  • ресторани та кафе з відвідувачами та великою кількістю підпісників у соцмережах, але з браком коштів у власника,
  • зовнішні фактори – відключення електрики, тривоги, мобілізація, війна.

За словами Насонової, лише 15% закладів у Києві можна вважати успішними сьогодні.

Однак за негативним сценарієм на ринку можуть залишитися лише ці 15%, як це було раніше, коли в місті працювало лише 20 ресторанів.


Кількість закладів за типами у Києві, Львові та Одесі / Дані OpenStreetMap, інфографіка 24 Каналу

Зокрема, в жовтні в Києві припинив роботу ресторан "Життя Чудових Людей".

Насонова перераховує такі фактори закриття:

  • зміна правил паркування – на прилеглій частині вулиці тепер припаркуватися неможливо, а власна парковка у ресторана відсутня. Таким чином відсіюється платоспроможна аудиторія.
  • власники ресторану виїхали з України.
  • платоспроможних гостей поменшало в рази, а гості з Ізраїлю, яких було в ресторані багато за спостереженнями експертки – практично зникли.
  • проблеми із платою за оренду та прибутком.

Що експерти кажуть про причини ресторанної кризи

Одним із головних викликів для галузі стало підвищення податків з грудня 2024 року та кадрова криза в галузі, розповіла 24 Каналу Яна Зуєва, яка займається маркетингом та комунікаціями у ресторанному бізнесі (Київ). Кошторис на 2025 рік закладався вже з урахуванням цих значущих факторів.

Коли збільшуються податки, то збільшується вартість всього, що є в закладі, пояснює Зуєва. Ще одна причина – з січня 2025 року також збільшуються тарифи для непобутових споживачів на електроенергію.

Зі збільшенням тарифів зросте й вартість всього, що надають заклади. Також ціни на продукти ростуть пропорціонально тому, як підвищується вартість на пальне. Якщо зростають ціни на продукти, то дорожчає й меню. Це те, що ми бачимо на наступні три місяці зими,
– розповіла експертка.

Завдяки досвіду попередніх років ресторатори справилися з відключеннями електроенергії – зараз вже в усіх є генератори, всі вміють з ними працювати та розуміють, що треба закладати витрати на паливо, генератор та його обслуговування.

Однак ще один фактор, який у всі сезони впливає на роботу закладів громадського харчування – це персонал.

Голод кадрів почався ще з осені 2023, особливо відчутним став вже навесні 2024 року. Більшість персоналу на всіх позиціях – кухня та офіціанти – чоловіки. Частина вже на фронті, частина виїхала. Молоде поколінння частіше можна зустріти у фастфудах, але не у всіх є бажання вчитися, не всі розуміють, чому вони прийшли працювати саме на кухню. Звідси плинність кадрів,
– пояснює Яна Зуєва.

До того ж, дуже підвищилася ставка заробітної платні персоналу в ресторанному бізнесі – для того, щоб його втримати, але навіть це не надто впливає на ситуацію, каже експертка. На її думку, криза посилюватиметься навіть не взимку, а навесні 2025 року, коли ситуація стане насправді критичною.

На 2025 рік Зуєва також прогнозує, що фахівців і надалі буде дуже важко шукати. А в тих, хто вже працює, підвищується ставка.

Менеджмент ресторанів будь-якого закладу завжди робить план на рік, але ці плани за останні три роки стали досить гнучкими. Якщо щось змінюється, потрібно швидко пристосовуватися до змін, прибирати або додати з огляду на ситуацію, яка відбувається. Потрібно бути дуже гнучкими і стрімко адаптуватися,
– підсумовує Яна Зуєва.

На її думку, в наступному році добре себе може почувати преміальний сегмент у великих містах (навіть незважаючи на сезонність). А от маленькі заклади на кшталт невеликих кав'ярень, пекарень, до яких ми звикли в різних районах міста, можуть не витягнути кризу через підвищення податків і комунальних послуг.

Виживуть найсильніші. Потрібно пристосовуватися і зберегти свою аудиторію, знайти нову або взагалі переналаштовувати всі процеси. І робити те, в чому є запит від людей,
– додає експертка.

Водночас, за словами виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, у великих містах України ресторанний бізнес здебільшого тримається на туризмі й тих, хто приїжджає у відрядження. Зокрема, у Львові сегмент місцевого населення, що стабільно ходить у ресторани, набагато менший, ніж у столиці. Там же ресторани завжди були більше орієнтовані на тих, хто приїжджав у відрядження, особливо іноземців, які створювали достатньо великий спроможний попит.

По-перше, все, що стосується туризму, в Україні на сьогоднішній момент повністю знищене, причини – війна і мобілізація. Важко уявити, що хтось хоче поїхати до Ужгорода та опинитися в навчальному центрі. Те саме стосується Одеси. Також важко уявити туристів, які приїхали до Харкова чи Запоріжжя,
– каже Пендзин.

Інший момент – вимкнення електроенергії.

"Треба розуміти, що заклади громадського харчування точно не відносяться до категорії критичних для безпеки і оборони держави. Вони заживлюються електроенергією так само, як і побутові споживачі або малий та середній бізнес", – додає експерт.

Водночас, в умовах, коли відвідуваність зменшилася, і треба підтримувати роботу генератора, забезпечити прибуткове існування закладу громадського харчування – достатньо складно.

Крім цих проблем, у ресторані є працівники-чоловіки, які мають величезні проблеми з бронюванням, адже на сьогодні ресторани не мають можливості забронювати своїх працівників. На думку Пендзина, також неможливо забезпечити роботу закладу лише жінками.

Однак, як зауважує економіст, ресторанний бізнес не існує сам по собі, і ситуація в Україні впливає й на готельний бізнес, і на доходи місцевого бюджету, оскільки міста не доотримують доходи від туризму.

Що говорять ресторатори про кризу ресторанного бізнесу

Оксана Колеснікова, керівниця одного із закладів у Львові, наголошує, що три основні проблеми ресторанів зараз такі:

  • Кадровий голод. Є дуже багато працівників, які не хочуть працювати на свята.
  • Низька кількість відвідувачів, особливо це стосується Львова. Один із факторів – повітряні тривоги.
  • Вимкнення електроенергії.
  • Зростання вартості закупівлі продуктів.

Щодо стратегії на наступний рік – ми залишаємося оптимістами, але основна задача ресторанного бізнесу у Львові – це вижити,
– каже Колеснікова.

Щомісяця у Львові відкриєваться щонайменше п'ять закладів, однак із попитом є проблеми, адже відвідувачі вже більше уваги приділяють вартості страв, на відміну від попередніх років, додає Колеснікова.

По платоспроможності львів'ян вдарило й зростання середнього чеку в закладах – зокрема через подорожчання електроенергії – до 800 – 850 гривень за обід.


Олександр Йоурз / Фото з соцмереж

Ситуація в ресторанному бізнесі відрізняється за регіонами, каже в коментарі 24 Каналу Олександр Йоурз, шеф-кухар та засновник одеських ресторанів Yourz Space Bistro, Yourz Asia Bar та Yourz Galaxy Ice Cream – десь гірше, десь краще.

В Одесі ресторани стикаються з підвищеними витратами через зростання тарифів на електроенергію та вимкнення світла. На сьогоднішній день, щоб утримувати ресторан і щоб він працював у прибуток, треба максимально оптимізувати всі процеси й дуже детально стежити за всіма показниками і знаходити кращі ціни на продукти,
– розповідає Йоурз.

Одеський ресторатор підкреслив складність ситуації для преміальних ресторанів із середнім чеком у 1000 – 1500 гривень на людину. Такі заклади втратили велику частину гостей за час повномасштабної війни, адже вони виїхали з України. І зараз, за словами Йоурза, цим ресторанам важче працювати, ніж ресторанам із середнім чеком у 500 гривень.

Чи можуть великі українські міста повернутися в 1990-ті

Великі українські міста ризикують повернутися до ситуації 1990-их – 2000-их, коли на місто працювало декілька ресторанів. Але це залежить від тривалості активної фази війни, про закінчення якої ніхто не знає, наголошує економіст Олег Пендзин.

Треба розуміти, що як тільки війна закінчиться, ситуація почне відновлюватись. Доти, доки буде війна в країні, піке, в яке сьогодні увійшли малий і середній бізнес, що пов'язані із туризмом, буде лише посилюватися,
– каже Пендзин.

Пропозиція визначається попитом, наголошує економіст. Існування ресторанів і кафе в 2025 році залежить від того, чи є попит, і чи відкриє власник поруч ще одну точку. "Буде попит – буде і пропозиція", – підсумовує Пендзин.

Теги за темою
Бизнес
Поділитися
Поділитися сюжетом
Джерело матеріала
Згадувані персони
Стало известно, на что США могут обменять четыре области в Украине
Comments UA
2025-04-12T15:18:21Z
Это может быть скоро: Тимошенко неожиданно заявила, когда завершится война в Украине
Comments UA
2025-04-06T16:12:51Z
Телефонный звонок Путина Трампу: в РФ указали на важный нюанс
Comments UA
2025-04-17T11:54:36Z
Захарова вспомнила слова Зеленского о «лохе» и обвинила его в трагедии в Сумах
Comments UA
2025-04-17T12:39:43Z
Что произойдет, если США все же выйдут из переговоров по войне в Украине
Comments UA
2025-04-18T10:48:36Z
Китай отреагировал на обвинения в поставках оружия России
ZN UA
2025-04-18T10:45:47Z
Украина может лишиться помощи Европы: какой план созрел у Кремля
Comments UA
2025-04-18T06:24:26Z
У Путина осталось совсем немного времени откладывать перемирие: что об этом говорит
Comments UA
2025-04-14T14:06:52Z
Трамп уволил вице-адмирала ВМС США Шошану Чатфилд: причина
ZN UA
2025-04-08T00:30:11Z
Народная артистка Ада Роговцева сообщила о тяжелой утрате/Актриса рассказала, что ушел из жизни близкий ей человек
Апостроф
2025-04-12T16:17:49Z
”Дима Комаров – г*вноед”: продюсер-военный ВСУ нашел у телеведущего русскоязычный контент
Апостроф
2025-04-15T18:33:12Z
Спасти жизнь только через минуту: украинцев предостерегли от смертельной опасности
Знай
2025-04-16T18:30:54Z
Можете проспать свое счастье: чего лучше избегать в Страстную пятницу
Gazeta UA
2025-04-18T03:36:04Z
Украина уже проигрывает в войне: стало известно о существенных пробелах ВСУ
Comments UA
2025-04-18T10:48:45Z
"Наметилась угроза": военный эксперт высказался о росте "мото-раш" штурмов ВС РФ
Фокус
2025-04-18T10:45:42Z
Украинский опыт: в Европе выясняли, как прорвать российскую ПВО без помощи США, — RUSI
Фокус
2025-04-16T10:36:21Z
"Половина – непригодны, другие – СЗЧ": боевой командир раскритиковал результаты мобилизации
Знай
2025-04-17T18:30:38Z
Пограничники прогнозируют большие очереди на границе: в чем причина
Comments UA
2025-04-17T13:16:58Z
Ходжес назвал единственного человека в Украине, который все еще способен разрушить Крымский мост
Comments UA
2025-04-11T14:00:32Z
Хронология войны — день 1139: россияне продвигаются под Лиманом, а Киев отходит от обстрелов
Telegraf
2025-04-06T21:03:01Z
Известный волонтер указал на положительный момент в истории с гибелью украинского пилота F-16
Апостроф
2025-04-12T13:18:23Z
Погиб украинский пилот F-16
Апостроф
2025-04-12T20:58:52Z
Почти лето: какую погоду ждать в Украине на Пасхальные выходные
Апостроф
2025-04-18T10:51:28Z
Атака на Харьков: стали известны масштабы разрушений
Корреспондент
2025-04-18T10:36:33Z
Передавал врагу координаты ВСУ: суд наказал военного-предателя
Новости Украины
2025-04-05T09:18:45Z
Одесса раньше была защищена лучше - Зеленский
Корреспондент
2025-04-16T00:03:09Z
Командиры врут, солдаты страдают: военная омбудсмен бьет тревогу
Знай
2025-04-05T19:12:10Z
Екатерина Кузнецова сказала, что произошло с ее квартирой в Москве
Gazeta UA
2025-04-17T16:36:17Z
68-летняя актриса Нина Набока удивила, почему живет со студентом под одной крышей
TSN
2025-04-12T18:03:18Z
Джон Траволта растрогал фото с покойным сыном и довел до слез обращением к нему
TSN
2025-04-14T22:18:17Z
​Умерла украинская звезда кино Таисия Литвиненко
Апостроф
2025-04-06T16:27:50Z
Анна Кошмал устроила чувственную фотосессию с пикантным акцентом
Gazeta UA
2025-04-18T10:33:52Z
Раскрыли, когда начнутся съемки пятого сезона "Эмили в Париже"
Gazeta UA
2025-04-18T10:12:29Z
Новая порция негатива: фотография Пугачевой разозлила россиян
Comments UA
2025-04-06T20:42:44Z
Возвращение Декстера Моргана на первых кадрах сериала "Декстер: Воскрешение"
GameMag
2025-04-16T02:16:13Z
Экс-звезда "Квартала 95" Елена Кравец дебютирует в театральном моноспектакле/Речь идет о показе моноспектакля под названием "Можно я просто посижу?"
Апостроф
2025-04-07T18:09:09Z
Определили самую опасную позу в сексе для мужчин
Gazeta UA
2025-04-07T19:39:04Z
В Украине расширили программу Доступные лекарства
Корреспондент
2025-04-12T18:51:26Z
Непригодных к службе могут неожиданно "вылечить": украинцам массово переписывают диагнозы
Знай
2025-04-12T19:30:30Z
Диетолог раскрыла рецепт блюда, которое убережет от рака
Comments UA
2025-04-12T14:39:43Z
Борьба за дешевые лекарства обернулась ростом цен: "Факт остается фактом – людей обманули"
Знай
2025-04-18T10:30:37Z
Назван возраст, когда разрушаются суставы
Comments UA
2025-04-18T10:18:01Z
Мог все испортить: биохакер, потративший миллионы на борьбу со смертью, сделал большую ошибку
Фокус
2025-04-06T13:06:28Z
Запах как индикатор дружбы: ученые раскрыли секрет симпатии
Факти ICTV
2025-04-18T10:13:50Z
Проблемы с зубами могут ухудшить работу сердца: какая связь
Comments UA
2025-04-18T09:33:12Z
Вместо "спасибо" - нож: в Винницкой области женщина спасла мужчину, а он ее убил
Новости Украины
2025-04-12T18:33:05Z
Ночная атака россиян на Днепр унесла жизни трех человек
Gazeta UA
2025-04-17T04:36:05Z
Месть за Сумы продолжается: какая область РФ содрогалась от взрывов
Comments UA
2025-04-17T06:15:22Z
В Польше загорелся дом: есть жертвы, среди эвакуированных - украинцы
Корреспондент
2025-04-14T19:25:45Z
В России заявили о задержании иностранца, который готовил "теракт"
Корреспондент
2025-04-18T10:15:55Z
При восхождении на Эверест погибли 16 альпинистов
Gazeta UA
2025-04-18T08:54:55Z
В Днепре во время теракта погиб товарищ Филатова
Comments UA
2025-04-04T11:15:56Z
Полиция задержала экс-главу Броварской РГА, который устроил пьяное ДТП с погибшими: в чем еще его подозревают
Telegraf
2025-04-17T16:57:23Z
Мобилизированный в ВСУ полковник полиции устроил скандал из-за взяток для полицейских от военнообязанных
Апостроф
2025-04-06T10:06:07Z
Спасите свой урожай: вот чем следует обработать деревья после заморозков
Telegraf
2025-04-12T15:06:31Z
Те самые ириски из детства: рецепт конфет, вкус которых мы потеряли, но можем вернуть
Знай
2025-04-16T04:51:06Z
Лучшие маринады для овощей-гриль: вкус, который омрачит даже шашлык
Gazeta UA
2025-04-18T10:48:16Z
Українська пивоварня MOVA створила сорт пива, який увійшов до довідника Європейської спілки
AgroNews
2025-04-18T09:52:12Z
Самые распространенные фобии: чего боится большинство людей
Comments UA
2025-04-18T09:48:24Z
Новое видение украинской паски: только верхушка, мясная или рыбная – уже в продаже
Комсомольская правда
2025-04-18T09:16:34Z
Забудьте о скучных завтраках: рецепт кабачковых маффинов с сыром и ветчиной
Знай
2025-04-18T07:51:36Z
Быстрый перекус в утреннее время: как приготовить постные палянички из картофеля
Gazeta UA
2025-04-18T06:48:12Z
Как сделать золотые пасхальные яйца: пошаговый рецепт
TSN
2025-04-18T02:17:48Z
Ситуация изменилась: какой теперь дают прогноз роста экономики Украины
Comments UA
2025-04-17T13:57:33Z
Тарифы на газ на лето: Кабмин принял важное решение
Апостроф
2025-04-11T13:39:52Z
Польша хочет получить свой порт в Одессе для экспорта зерна в Африку
Хвиля
2025-04-04T19:54:03Z
В Минфине ответили, будут ли повышать налоги в Украине
Корреспондент
2025-04-18T10:51:49Z
В Украине растут цены на лук
Gazeta UA
2025-04-18T10:27:50Z
Биоэтанол в бензине: как изменится качество и стоимость топлива на АЗС с 1 мая
Факти ICTV
2025-04-18T10:19:22Z
Банк Raiffeisen поставил на паузу продажу российского бизнеса: в чем причина
Comments UA
2025-04-18T10:03:55Z
Повышение тарифов на коммунальные услуги в Одессе: озвучены цены на газ и свет, сколько придется платить с 1 мая
Политека
2025-04-18T10:01:32Z
С декабря 2024 года рынок альтоинов снизился на 41%
Gazeta UA
2025-04-18T09:48:53Z
Патрульная полиция Киева провела задержание с наручниками бывшего футболиста Алиева
ZN UA
2025-04-12T18:33:09Z
«Усика из меню не уберём!» - в Донецке в кафе «вольничали», пока не пришла «полиция». ФОТО
Новости Украины
2025-04-13T19:27:57Z
Триумф Онофрийчук на этапе Кубка мира по художественной гимнастике
Корреспондент
2025-04-05T21:12:36Z
После обидных поражений и вылета из Лиги чемпионов Реал может заменить ключевых игроков
Известия Киев
2025-04-18T10:31:24Z
Умер 36-летний экс-игрок Манчестер Юнайтед
Корреспондент
2025-04-18T10:30:27Z
УЕФА определил лучшего игрока недели в Лиге чемпионов
Корреспондент
2025-04-18T10:24:54Z
WTA ответила на обвинение Цуренко в поддержке терроризма
Корреспондент
2025-04-18T10:09:35Z
Чемпионат Украины по футболу, 25-й тур: расписание, результаты и видеообзоры матчей
Telegraf
2025-04-18T10:06:55Z
Звездная российская пловчиха опозорилась в квалификации на чемпионат мира
ZN UA
2025-04-18T10:04:59Z
Авторы Barotrauma анонсировали Frostrail — кооперативный хоррор про выживание машиниста в ледяной пустоши
GameMag
2025-04-12T14:42:34Z
S.T.A.L.K.E.R. 2 получил официальную «дорожную карту» — новое оружие, лут из мутантов и многое другое
ITC
2025-04-14T14:25:37Z
Исследование Astrum Entertainment: 85% российских геймеров не готовы платить за игру больше 4 тысяч рублей
GameMag
2025-04-12T18:58:41Z
В Македонии археологи нашли 2500-летний город
Корреспондент
2025-04-10T19:09:54Z
Россия научилась делать "живее" вбросы в TikTok, используя как оружие против украинцев: как работает схема
Знай
2025-04-18T09:51:50Z
Первый в мире рабочий ториевый ядерный реактор создали в Китае: как он изменит энергетику
Фокус
2025-04-18T09:42:59Z
Официально: Ubisoft издаст инди-рогалик Morbid Metal
GameMag
2025-04-10T18:49:55Z
Появление Dishonored 3 маловероятно — Рафаэль Колантонио назвал причину
GameMag
2025-04-06T21:10:54Z
Это приложение постоянно ворует память на телефоне: как это быстро исправить
Telegraf
2025-04-06T05:21:34Z
Инженеры разобрали батареи Tesla и BYD: какие выводы они сделали
UAToday
2025-04-12T13:03:39Z
Убить машину проще простого во время прикуривания: что точно нельзя делать
Comments UA
2025-04-18T08:21:40Z
Китай запретил термины «автономное» и «умное» вождение в рекламе авто
ITC
2025-04-18T07:07:26Z
Cybertruck стал полным провалом: Tesla потеряла миллионы, а водители уже не хотят менять свои "титаники" даже на другие Тесла
Знай
2025-04-18T05:51:11Z
«Разборки» на все 100» – эксперты провели сравнительное исследование бензинов А-100
TSN
2025-04-18T02:14:21Z
Ford отзывает более 148 тысяч автомобилей в США
Корреспондент
2025-04-18T01:12:57Z
"Гробы на колесах": эксперты назвали пять худших танков США за всю историю
Фокус
2025-04-17T14:51:19Z
Даже если модели не было в списке: автовладельцев заставят уплатить налог и большой штраф
Telegraf
2025-04-17T12:18:14Z
Названы самые популярные в Украине импортированные подержанные авто
Корреспондент
2025-04-17T10:36:21Z