У 2023 році власниця салону краси в Києві Маргарита Козаченко започаткувала бізнес із вирощування перепілок у селі Вовнянка на Полтавщині. За рік стадо збільшилося до 3 тис. голів.
Перемога в конкурсі бізнес-ідей «Роби своє» від благодійного фонду «МХП ‒ Громаді» закрила її мету з перероблення кормів для перепілок і зберігання готової продукції, повідомили в МХП.
За 100 тис. грн грантових коштів Маргарита Козаченко придбала гранулятор, млин, морозильну камеру, промислову м’ясорубку і вольєр для птиці.
«Свою першу клітку для перепілок зробила на основі власних креслень за ніч, ‒ згадує фермерка. – Надалі допомагали грантові конкурси, які неодноразова вигравала, і таким чином розширювала потужності бізнесу».
Серед розмаїття порід, яких утримують на фермі, ‒ перепілки селадон, які несуть блакитні й корисні яйця.
Ферма робить акцент на екологічності продукції. Для цього птицю годують екологічно чистим кормом без домішок. Перепелят напувають водою, розведеною з медом.
Серед продукції ферми ‒ м’ясо молочного перепела, яйця, в тому числі копчені й мариновані, тушкованка, паштет тощо.
Маргарита Козаченко думає про диверсифікацію ризиків, і для цього навчається водити комбайн. Це дасть можливість швидко збирати урожай, відповідно, й корми для птиці.