Ви дізнаєтесь:
Під час приготування хліба дуже важливо правильно приготувати тісто, щоб кінцевий продукт вийшов пухкий і смачний. Але часто буває так, що опара не піднімається.
Главред дізнався, що зробити, якщо опара не піднімається, як зрозуміти, що опара не вийшла та як це швидко і легко виправити. Про це пише KitchenAid.
Причиною, чому опара не піднімається можуть бути непридатні дріжджі. Тому завжди перевіряйте термін придатності дріжджів перед використанням та - зберігайте їх у сухому прохолодному місці, найкраще – в холодильнику.
На опару погано може вплинути і занадто гаряча або холодна рідина. Для активації дріжджів потрібна тепла, але не гаряча вода (близько 35–40 градусів). Гаряча вода може вбити дріжджі, а холодна – уповільнити або зовсім припинити їх роботу.
Якісний заміс – ще один ключ до успіху. Він допомагає утворити клейковину, яка створює структуру для утримання повітряних бульбашок. Якщо тісто замішане недостатньо, повітря не зможе "затриматися", і тісто не підніметься.
Опара або тісто також потребують правильних умов для бродіння. Ідеальна температура для підйому - 21–32 градусів. Занадто низька температура уповільнює процес, а висока може знищити дріжджі.
Варто розуміти і те, що не кожне борошно забезпечує необхідний рівень клейковини. Наприклад, цільнозернове або житнє борошно має менше клейковини, тому тісто може підніматися гірше.
Тож після перевірки усіх несприятливих умов виникає просте запитання - як зробити, щоб піднялася опара? Для початку розчиніть 1 чайну ложку дріжджів у теплій воді, близько 35–40 градусів. Далі додайте туди 1 чайну ложку цукру. Через 5-10 хвилин повинна утворитися пінка.
Скільки потрібно часу, щоб піднялася опара
Час, необхідний для підйому опари, залежить від кількох факторів, таких як температура в приміщенні, активність дріжджів і якість інгредієнтів. У середньому опара піднімається від 30 хвилин до 2 годин.
Читайте також:
Що таке KitchenAid?
KitchenAid - американський бренд побутової техніки, що належить компанії Whirlpool Corporation. Компанія була створена в 1919 році на базі корпорації Hobart Corporation, щоб виробляла стаціонарні міксери; перша представлена модель - "H-5". Компанія зіткнулася з жорсткою конкуренцією, оскільки на ринку, що стрімко розвивається, з'явилися конкуренти. У 1930-х дизайнером Егмонтом Аренсом було створено модель міксера під назвою "К". Ця модель стала візитною карткою компанії і практично не змінилася відтоді. Другий напрямок, представлений компанією в 1949 — посудомийні машини, пише Вікіпедія.