Питання про те, чи варто класти ананас на піцу, продовжує бути одним із найспірніших у світі кулінарії. Все почалося ще у 1960-х, коли канадський шеф-кухар Сем Панапулос створив гавайську піцу з ананасом та шинкою, порушивши всі італійські кулінарні традиції.
З того часу цей експеримент породив цілу хвилю дебатів, які не вщухають і досі, пише CNN.
Тепер у британському Норвічі піцерія Lupa вирішила підняти ставки і поставила на своє меню піцу з ананасом за цілих 100 фунтів (близько 5 тисяч гривень):
"Так, за 100 фунтів ти можеш її купити. Замов і шампанське! Давай, монстр!", – йдеться в меню закладу.
Це далеко не найдорожча піца з ананасом: нещодавно у Каліфорнії за червоний ананас попросили майже 400 доларів. Але така ціна – зовсім не жарт. Шеф-кухар Lupa, Квін Джіаноран, зізнався, що ананас у піці - це спірний вибір: "Ні" ананасу. Я кажу „ні“ ананасу" .
Поки що замовлень на супердорогу піцу не було, але в ресторані з нетерпінням чекають на результати опитування, щоб зрозуміти, чи варто додавати ананас в меню на постійній основі. Цікаво, що у Норвічі ананас лідирує у голосуванні, і вже 62% респондентів готові його підтримати.
Однак, незважаючи на таку популярність, навіть у Неаполі, батьківщині піци, деякі піцайоло нещодавно почали пропонувати піцу гавайську. Неаполітанський шеф Джино Сорбільо додав ананас у своє меню, намагаючись зруйнувати упередженість щодо цього незвичайного поєднання.
Суперечки навколо піци з ананасом іноді стають настільки спекотними, що можуть призвести навіть до політичних наслідків. У 2017 році президент Ісландії Гудні Йоганнессон був змушений роз'яснити, що він не збирається забороняти ананасову піцу в країні, незважаючи на свою нелюбов до цієї страви.
Тож, можливо, через кілька років ціна в 100 фунтів за піцу з ананасом стане нормою, а дебати про смаки та уподобання продовжать розпалювати палкі обговорення.
Крім того, піцу більше не захочеться: рецепт дуже смачної галети з томатами та куркою