Мандарини дуже багаті на вітаміни.
Мандаринидуже популярні в Україні та є одним із символів зими, адже найкраще смакують у цю пору років. Окрім того, що ці фрукти дуже смачні, вони ще й дуже корисні. У них присутні вітаміни групи В, калій, кальцій, магній, мідь, фтор. Втім, в деяких випадках мандарини можуть і нашкодити організму.
Про користь і шкоду мандаринів - читайте у матеріаліТСН.ua.
Користь мандаринів
1. Взимку ці жовтогарячі фрукти є одними з рятівників нашого імунітету в період. В цю пору року вміст вітаміну С є мінімальним. Натомість потреби у ньому зростають на тлі сезонних бактеріальних та вірусних атак.
2. Споживання мандарин підтримують роботу серцево-судинної системи: сприяють зміцненню стінок артерій та капілярів, а також знижують рівень холестерину.
3. Фрукти поліпшують травлення. Адже клітковина стимулює зростання корисної мікробіоти в кишківнику та покращує його моторику. Крім того, антиоксидантні сполуки захищають підшлункову залозу від агресії вільних радикалів, харчові волокна уповільнюють всмоктування глюкози, сприяючи регуляції рівня цукру на крові..
4. Мандарини в раціоні є захистом від вікових захворювань, пов'язаних із системним запаленням. Зокрема, з остеопорозом та діабетом. Також вж
5. Вживання фрукту допомагає стабілізувати психоемоційний стан та підтримують роботу нервової системи, а також покращують пам'ять та концентрацію уваги.
Шкода мандаринів
1. Незважаючи на багато користі, мандарини можуть і зашкодити. Наприклад, якщо з'їсти забагато цих фруктів. Протягом дня можна поласувати кількома мандаринками середнього розміру, а за один раз - лише однією-двома штуками. Інакше - через велику кількість клітковини, може з'явитися біль у шлунку та здуття. Кишківнику буде важко впоратися з цим.
2. Алергія - досить поширене явище, якщо з'їсти забагато мандаринів. Варто звертати увагу на такі симптоми, як почервоніння шкіри, висипання, сльозотеча, нежить, кашель
3. Якщо поєднати мандарини не з тими продуктами, то це також може обернутися шкодою. Під час зустрічі у травному тракті з молоком є ризик надлишкового утворення газів.
4. Лікарі радять людям з гастритами не вживати ці фрукти на голодний шлунок через присутність кислот, які подразнюють слизову оболонку.
- Котлети будуть дубовими і несмачними: що не можна додавати до фаршу
- Хурма, "Корольок" і "Шарон": чим вони відрізняються
- З якими продуктами краще не вживати мандарини: перелік здивує