Україна 2024 року переробила у виноматеріали 31,963 тис. тонн винограду, що на 36,5% менше, ніж 2023 року, повідомила Державна служба статистики. Згідно з наведеними даними, виробники виноматеріалів торік переробили 9,771 тис. тонн винограду, який виростили у власних господарствах, і 22,192 тис. тонн – придбаного, що становило 30,6% і 69,4% відповідно.
Про це пише «ПроАгро Груп» з посиланням на Open4Business.
Найпопулярнішими сортами у переробників у аналізованому періоді були «Аліготе», якого було перероблено 5220,3 тонни (16,3% у загальному обсязі переробленої сировини), «Шардоне» – 4015,9 тонни (12,6%), «Каберне Совіньйон» – 2742 тонни (8,6%), «Ркацителі» – 2179,6 тонни (6,8%), «Мускат» – 1973,5 тонни (6,2%), «Рислінг» – 1792,6 тонни (5,6%), «Сапераві» – 1595,4 тонни (5%), «Піно» – 1415,1 тонни (4,4%), «Совіньон» і «Одеський чорний» – по 1080 тонни (3,4%) та інші.
У результаті в сезоні-2024 було виробництво виноматеріалів скоротилося на 38,1%, до 2,391 млн. дал виноматеріалів, проти 3,861 млн. дал 2023 року.