Зміни клімату та збільшення вегетативного періоду рослин дає можливість в Україні вирощувати три врожаї.
Таку думку висловила кандидатка географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту НАН України Віра Балабух в інтерв'ю «Главкому».
«У нас відбувається зміна кліматичних зон, і те, що ми раніше вирощували на півдні, тепер можна вирощувати і на півночі — зокрема, кукурудзу та соняшник. Деякі вчені називають зараз наше Полісся «новим олійно-зерновим поясом України», адже там тепер вже достатньо тепла, але також є і волога, тоді як на півдні вологи вже бракує», — зазначила вона.
І додала, що одного тепла недостатньо для того, щоб виростити певні культури. Потрібна іще й волога. А в Україні поступово створюється дефіцит вологи, оскільки снігу нема, а посухи стають все частішим явищем. Минулого року був досить посушливий період, що впливає на урожайність, а зрештою і на продовольчу безпеку.
«Озимі зараз дуже швидко дозрівають, у деяких регіонах — на місяць раніше, ніж зазвичай. От після їх збирання і можна було б засівати третій урожай. Дехто з фермерів вже так і робить, висаджуючи гречку. Якщо її посадити в червні, після збору перших озимих, то на жовтень вона поспіє, оскільки вересень фактично став ще одним літнім місяцем», — розповіла експертка.
Віра Балабух зауважила, що глобальне потепління стає викликом для виробників овочів, зокрема картоплі, капусти та огірків.
«Потрібно або змінювати терміни посадки, або технології вирощування. І така ситуація з картоплею скрізь, не тільки в Україні. Тут уже повинні працювати агрономи і думати про те, як отримати сталий урожай цієї культури», — вважає вона.