В українських соцмережах вчергове обговорюють тренд, коли заклади забороняють працювати за столиками з ноутбуками. Цього разу поштовхом стало відео підприємиці Марія Ногіної в TikTok. Вона помітила спеціальні наліпки із зображенням перекресленого ноутбука у деяких кафе.
Минулого разу питання, чи окей працювати в закладі з ноутбуком, вже зринало під час першої хвилі брекаутів в 2022 році.
AIN опитав власників та управлінців низки українських закладів. Як нині заклади ставляться до клієнтів, що працюють за ноутбуками, чи є насправді у цьому проблема та куди рухається тенденція на заборону — детальніше у матеріалі.
Як і чому вводили обмеження?
Наліпки про заборону працювати за ноутбуком, наприклад, в мережі кафе Escobar використували ще у часи Сovid-19. Тоді чимало гостей перейшли на роботу з дому, а заклад стикнувся з тим, не мав можливості розсадити усіх гостей.
Концепт іншої київської кавʼярні FirstPoint з самого початку передбачав можливість працювати у закладі. Небажаними, розповідають у закладі, були лише гучні зум-коли.
На відміну від FirstPoint, в закладі «Афтернун» від тих же засновників, певні обмеження все ще є. Співвласницею обох закладів є Вероніка Кустенко. Вона розповіла AIN, що працювати за ноутбуком у закладі можна лише у малому залі за індивідуальним столиком. При цьому команда «Афтернуна» очікує, що гості робитимуть замовлення і не проводитимуть гучних зумколів.
До такого ж компромісного рішення вдалася і мережа Bakara Coffee. Керуюча закладами мережі у Чернівцях і Хмельницькому Олександра Гарнік розповідає, що працювати за великими столами, розрахованими, на компанію — нерекомендовано.
Як люди реагують на обмеження?
Вероніка Кустенко, співвласниця FirstPoint і «Афтернун», розповідає, що часом трапляються гості, що не задоволені цим обмеженням.
Однак зазвичай прохання пересісти за інший стіл сприймають у київських кавʼярнях з розумінням. Про це у коментарі AIN говорить і власник низки кафе та ресторанів у Києві Яшві Тріпатхі. Серед його закладів є, наприклад, у кафе «Самсара» у Голосіївському районі столиці.
Як «коворкінг» впливає на прибуток закладу?
У середньому один стіл у київському кафе «Самсара» може робити виторг 4000-5000 грн, розповідає Яшві Тріпатхі.
Фото: Samsara
Враховуючи, що заклад, як і більшість кафе, працює хвилями — ранкова, обідня тощо — гості з ноутбуками не спричиняють проблем.
Втім ставати на певні періоди «коворкінгами» може бути збитково, розповідає співвласниця закладів мережі Escobar Юлія Панець.
«Але [це тільки] в моменті. Якщо говорити про гру в довгу – то гості цінують наші заклади за те, що можуть у нас не тільки відпочити, а і попрацювати, тому, це окуповується», — коментує Юлія Панець.
Вона додає, що і працювати з генераторами збитково. Проте «націнку» під час блекаутів не додають. Так, запевняють у команді, вони проявляють лояльність до своїх гостей.
У Bacara Coffee розповідають, мережа не зазнає збитків, адже їхні гості, що приходять працювати, роблять замовлення, а згодом повертаються і без ноутбуків.
Фото: Bacara Coffee
«Гості які протягом робочого дня працюють у Бакарі, переважно повертаються увечері та на вихідних із рідними або друзями. Їм подобається у нас», — додає Олександра Гарнік.
Форс-мажори
Повномасштабна війна внесла свої корективи і змінила ставлення закладів до гостей, що працюють за ноутбуками.
В Escobar обмеження прибрали з початком блекаутів. Та клієнти з ноутбуками за звичкою далі обирають «комунальні» столи.
Фото: Escobar
«Гості, які приходять до нас попрацювати, вже самі першочергово займають великий стіл. І, якщо за ним усі місця зайняті — тоді і тільки тоді вже інші столики. Ми це завжди відмічаємо і дякуємо», — додає Юлія Панець.
Куди рухається тенденція?
Усі опитані кавʼярні лояльно ставляться до гостей, що працюють за ноутбуками в закладах. Зрештою, кожен заклад знайшов компромісне рішення, яке працює для них і їхніх клієнтів.
Засновник «Самсари» Яшві Тріпатхі вважає, що у майбутньому, де люди все більше і більше працюють віддалено, це може стати викликом. Але якщо така потреба зростатиме, її можна буде закрити зонуванням закладу.
Читайте також: Pizza day відкрили найбільше закладів в Україні у 2024 році. Хто ще у лідерах за відкриттями?