![Сода чи розпушувач: як зрозуміти, що краще додати у тісто для ідеального результату](https://thumbor.my.ua/aic6XdNJ0SCn1ZYG8ZxiNYg3M6Q=/335x225/smart/filters:format(jpeg)/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F77c9c9fa9edabcf4ebb2b48cab067316.jpg)
Сода чи розпушувач: як зрозуміти, що краще додати у тісто для ідеального результату
Сода та розпушувач мають схожу дію, однак у випічці їх використовують для різних цілей. Коли який компонент краще обирати – розповідає 24 Канал.
Сода чи розпушувач: що краще використовувати
Сода, або бікарбонат натрію – це лужна сполука, яка активується в кислому середовищі. Вона виділяє вуглекислий газ і допомагає тісту рости тільки тоді, коли є кислота. Для використання соди у тісті повинні використовуватися такі інгредієнти:
- кефір, йогурт, сметана, ряжанка;
- оцет, лимонний сік;
- мед, какао, шоколад;
- фруктове або ягідне пюре.
Якщо ж додати соду в тісто без кислоти, вона не спрацює належним чином, і випічка матиме гіркуватий присмак.
Ідеальний результат / Фото Freepik
Коли ж у тісті немає кислих інгредієнтів, тоді краще використати розпушувач. Це суміш соди з лимонною або іншою кислотою, тому про його ефективність можна не турбуватися.
Розпушувач використовують з нейтральним тістом, наприклад, для бісквітів, мафінів, кексів, у пісочному та здобному тісті. Він діє поступово, тому частково тісто підніметься під час замішування, а остаточно – при випіканні в духовці.
Він смакує усім: рецепт "бджолиного" тортаз горіхами.