/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F52%2F60888b6fa73f3584c7c0918ca7384874.jpg)
Які продукти найкраще впливають на роботу мозку
За даними дослідження, опублікованого в журналі Nutrients, рослинні антиоксиданти – поліфеноли, що містяться у фруктах, овочах і горіхах, можуть позитивно впливати на роботу мозку, інформує24 Канал.
Зауважте. До продуктів, багатих на поліфеноли, належать чорниця, полуниця, яблука, манго, мигдаль та оливкова олія.
У дослідженні іспанські науковці зосередились на вивчені впливу поліфенолів на ключові хімічні сполуки мозку, такі як BDNF і CREB, які відіграють важливу роль у здоров'ї нервових клітин та їхній взаємодії, що напряму пов'язано з пам'яттю та швидкістю мислення.
Як проходило дослідження
У подвійно сліпому плацебо-контрольованому експерименті взяли участь 92 людини (порівну чоловіків і жінок) із середнім віком 34 роки. Впродовж двох 16-тижневих періодів частина учасників щоденно приймала капсули з концентрованими екстрактами фруктів і овочів (600 мг поліфенолів), а інші отримували плацебо. Когнітивні здібності оцінювалися за допомогою тестів на увагу, швидкість обробки інформації та вербальний інтелект.
Результати експерименту
Після 16 тижнів у групи, яка отримувала поліфеноли, зафіксували покращення пам'яті та когнітивної швидкості. Крім того, рівень BDNF і CREB у крові учасників помітно зріс, що може вказувати на нейропротекторний ефект цих речовин.
Проте дослідження має певні обмеження. Не було визначено, які саме поліфеноли мають найбільший вплив, а також не вивчався їхній ефект на процес навчання. Крім того, невелика вибірка учасників не дозволяє робити універсальні висновки.
Важливо. Науковці вважають, що включення поліфенолів до раціону – це безпечний і потенційно корисний спосіб підтримки когнітивного здоров'я. Регулярне вживання темного шоколаду, ягід, яблук та оливкової олії може позитивно впливати на роботу мозку, знижуючи навантаження під час інтелектуальних завдань.