/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F209%2Fe31ed4924a0fb16e0993867a5fb199d9.jpg)
Аграрії степової зони змінюють структуру посівів та кількість культур
Про це кореспондентові Укрінформу повідомив заступник директора з наукової роботи Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України, доктор сільськогосподарських наук Віталій Іщенко.
"Останніми роками в аграріїв дещо змінилася структура посівних площ, зменшилася кількість культур. Ми вивчаємо, як розвиваються сільськогосподарські культури у сівозміні та в монокультурі. Тобто відповідаємо на питання, які у виробництві постали давно. У сівозмінах враховуємо й використання нових сортів та гібридів", - зазначив Іщенко.
Він уточнив, що для підбору оптимальних сортів та гібридів для умов степової зони фахівці Інституту сільського господарства Степу НААН щороку закладають науково-технологічний полігон, який налічує понад 120 сортів озимої пшениці, більш ніж 30 сортів озимого ячменю, понад 50 сортів ярого ячменю та сої, гібриди соняшнику, кукурудзи. Полігон розташований у селі Созонівка Кропивницького району.
Там вивчають різні сорти - як української, так і закордонної селекцій. Порівнюють продуктивність та те, як вони розвиваються у місцевих умовах, щоб надати відповідну інформацію аграріям.
Спостерігається й тенденція до зниження норм висіву (кількість насіння на гектар - ред.). Особливо це стосується широкорядних культур, таких як соняшник, кукурудза, що потребують великої кількості вологи для формування вегетативної маси.
Як повідомляв Укрінформ, торік за інформацією агрометеорологів, близько 70% площ для посіву були охоплені посухою.
Фото ілюстративне