/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F422%2F8561d0045bb3433d4caf275b3246c992.jpg)
Що робити з насіннєвою картоплею, яка проросла завчасно
Картопля є одним з найпопулярніших овочів, який зберігають українці протягом зими. Проте навіть у правильних умовах картопля може проростати. Щоб зберегти врожай, треба виконати деякі дії у лютому. Про це повідомляє Газета, пише agronews.ua.
Паростки до 1 см на бульбах для посадки – це добре. Така картопля швидше вкорениться. Насіннєву картоплю навесні навіть навмисно пророщують.
Паростки висотою 5 і більше см – набагато гірше. У таких бульб помітно знизиться врожайність – поживні речовини з “материнської” бульби йдуть у паростки, і кущику їх дістанеться набагато менше.
Якщо паростки з’явилися за 1-1,5 місяця до посадки, нічого страшного в цьому немає. Але якщо проростання почалося вже в лютому, то насіннєвий матеріал треба рятувати. Для цього городники радять видалити всі довгі й тонкі паростки. Паростки по 1 см на кожній бульбі можна залишити по 2-3 штуки.
Потім пророслу картоплю перекладають у добре провітрюване, сухе приміщення (погріб, балкон). Або ж її прибирають у нижній ящик холодильника.
Овочі з довгими паростками, зморщені та в’ялі, варто просто викинути. Вони не тільки не мають смаку. Але також можуть бути небезпечні.
У пророслій картоплі накопичується алкалоїд соланін, здатний викликати харчове отруєння. На наявність у бульбі соланіну вказує її позеленіння.
Якщо паростки зовсім маленькі, а бульби – тверді, таку картоплю можна їсти, стверджують садівники. Але краще приготувати її якомога швидше.